zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSurinamers moeten meer crematieminded worden

Surinamers moeten meer crematieminded worden

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 11 jul – Surinamers moeten dringend hun houding tegenover het cremeren gaan veranderen. Dit stellen parlementariërs van zowel oppositie als coalitie. Nu de begraafplaatsen zo goed als vol staan en er nauwelijks nog grond te vinden is voor de aanleg van nieuwe, is verandering een levenskwestie geworden.

Door te kiezen voor crematie wordt ruimte bespaard. Het enige alternatief is het hergebruiken van de oude begraafplaatsen. Daar is nu ook voor gekozen. Het parlement heeft de Wet op Begraafplaatsen gewijzigd. Twintig jaar na de laatste begrafenis mag overgegaan worden tot ontruiming en herinrichting. Als stoffelijke resten worden gevonden bij het ontruimen mag de familie bepalen wat te doen.

Na formele afhandeling kan dan gekozen worden voor herbegraven of crematie. Wie een graf langer wil laten staan dan twintig jaar, zal diep in de buidel moeten tasten. Volgens minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie wordt weliswaar rekening gehouden met emoties. Maar de realiteit mag niet langer genegeerd worden, ook in religieuze kringen niet.

opening
Fernandes Express
BODO Party

31 REACTIES
 1. Grootste flauwekul aller tijden,

  Misschien geldig voor Singapore, Hongkong, Monaco of Curacao…

  SURINAAMSE POLITICI moeten leren de enorme lege stukken land van Suriname beter te benutten i.p.v. hutje op hutje bouwen in de vrijplaats wilde westen Paramaribo…

  Begraafplaatsen kunnen ook boven de grond, neem een voorbeeld aan Curacao en andere talloze landen, kijk verder in de wereld dan je neus lang is parlementarier!!! werk voor je geld…

  Nickerie = Leeg
  Coronie = Leeg
  Saramacca = Leeg
  Para = Leeg
  Brokopondo = Leeg
  Commewijne = Leeg
  Marowijne = Leeg
  Sipaliwini = Leger dan leeg

  Alleen Wanica en Paramaribo in feite 1 agglomeratie beter bekend als Groot – Paramaribo staat redelijk vol…


  Maak melding
 2. nauwlijks grond te vinden :S:S:S:S:S:S
  mijngod slechts 20% van suriname in gebruik…
  Hell no dat ik een Koelie crematie ga houden.
  Ik wil gewoon in het bos bij mijn grootouders geesten zijn.


  Maak melding
 3. wat een schoften!!!!

  Sranang is fuckig 5 X groter als Holland en toch willen die clowns die zichzelf de regering noemen ons wijs maken dat er geen ruimte is. dit kunnen we niet pikken er is ruimte zat voor een goeie berpe en desnoods moeten er particuliere begraafplaatsen komen er zit altijd brood in er gaan elke dag mensen dood. maar zo kun je niet met onze doden omgaan


  Maak melding
 4. Een beetje meer beleidsmatig denken dan kortzichtig te werk gaan is een vereiste in deze zaak. Waarom niet richting highway, Domburg etc een groot stuk land de bestemming geven als begraafplaats? Probeer nou eens the acytiviteiten niet te concentreren rond Paramaribo want daar is geen ruimte tenzij men richting pad van wanica wil maar dit is geen optie gezien de infrastructuur en verkeer. Highway zou de beste optie zijn.


  Maak melding
 5. Kijk iets daar er zijn geen domein gronden meer dat is me wat hoor.
  Din man prati alla ka-ba !!!!
  Zo’n groot land…mi-boi sangggggg datiiiiih.


  Maak melding
 6. dit is schandalig.Je kan ons voor ouders niet van de een op de andere dag ontruimen .
  als je een beetje fatsoen hebt,doe je dat niet . De monumenten graven aan de gravenstraat/nassylaan mag niet verloren gaan. Laat de doden rusten.
  kijk naar weg naar zee/higt-way weg naar saramacca .Genoeg land .


  Maak melding
 7. R.D. Oedaradjsingh Varma Crematorium en Pandit Jagdew Paragh Mishre Algemeen Crematorium niet voldoende. Bouw moderne crematoria met opbaar faciliteiten. in Nickerie, Saramacca, Commewijne,Brokopondo, Wanica/Para en Marowijne. De oeverheid kan in de distrikten domeingrond beschikbaarstellen voor begraafplaatsen. De moslims hebben op grond van hun overtuiging geen andere optie dan begraven. laten wij dat respecteren.


  Maak melding
 8. LUL verhaal van zowel de oppositie als de coalitieleden. Cremeren??? Er is genoeg ruimte in Suriname. Laat de betrokken minister maar de gronden aan de betrokken instanties geven. Geen gelul verder. Christenen cremeren NIET. Je kan niemand je wil zomaar opleggen. Discussie GESLOTEN!!!!


  Maak melding
 9. We hebben het steeds over de kortzichtigheid van onze ministers en parlementsleden.Zie hier weer het bewijs.Wetten worden gewijzigd die op een andere manier kunnen worden opgelost. Er zijn begraafplaatsen met graven van onschatbare geschiedkundige waarde voor ons nageslacht. Suriname heeft zoveel grond. Het is toch belachelijk dat deze zaak op die manier wordt opgelost. Je wordt steeds verrast door deze ezels en koeien die het voor het zeggen hebben in Suriname


  Maak melding
 10. wat mij het meest bevreemd is dat je helemaal geen reaktie hoor van de kerken die de begraafplaatsen beheren. Er is niet eens een gezamelijke reaktie van de Rk,EBG,Hervormde kerk ea geloven.Waar blijven de Moslims met hun aktie? Deze regering stevent echt naar een castrofe.


  Maak melding
 11. Om te zien dat men niet verder denkt:Twintig jaar na de laatste begrafenis kan men overgaan tot ontruiming. De graven van de 8-december moorden zijn na twintig jaar open gebroken voor onderzoek. Men kan zich lelijk gaan snijden in de vingers in de toekomst door ondoordacht handelen.


  Maak melding
 12. L.S.,

  Er is geen enkele noodzaak toe. Suriname is 5x zo groot als Nederland. Er is heus wel nog overheidsgrond te vinden waar een begraafplaats kan worden aangelegd. Dit getuigt van weinig respekt voor ons en onze dierbaren.


  Maak melding
 13. Beste Parlementsleden,

  Naar aanleiding van uw uitspraak “surinamers moeten meer crematieminded worden” richt ik u dit schrijven. Dat ding dat bekend staat als verstand lijkt te ontbreken in jullie boven kamers.Dat er niet genoeg grond in Suriname is om lijken te begraven is volstrikt onzin.Jullie moeten beter je huis werk doen en geen onzin kraaien. Het land is vijf keer groter dan Nederland en telt nog geen half miljoen inwoners. Als jullie je kinderen en ouders willen cremeren kunnen jullie je gang gaan, maar de surinaamse bevolking gaat jullie voorbeeld niet volgen. Er is genoeg grond in Suriname.
  Jullie parlementsleden reageren soms alsof jullie niet geschoold zijn.
  Eigenlijk moet de bevolking de lijken begraven in jullie percelen als jullie beweren dat er niet voldoende grond is om lijken te begraven.Dom Dom Dom, Surinaamse parlementsleden zijn Dom.

  Hoogachtend,
  Choco van Adelaarsen.


  Maak melding
 14. Niets aan de hand hoor! Gewoon de doden bij het herbegraven op elkaar stapelen en ze kunnen er weer jaren met dezelfde beschikbare ruimte vooruit. Dat doen ze in Nederland al jaren. Sterker nog, hier wordt je vaak al op elkaar gestapeld terwijl je nog leeft.

  Distél


  Maak melding
 15. Suriname: 500.000 inwoners (Globaal genomen)

  Paramaribo: 250.000 inwoners

  Suriname is 5 tot 6 keer groter dan Nederland.De rest van Sranang?Sosso jungle!!
  Geen plaats?Ze kunnen proberen een kat dat wijs te maken maar iedereen met een gezond verstand weet dat dit de grootste bullshit is allertijden!!


  Maak melding
 16. Hallo broerders en zusters,

  Ik was met vacantie geweest, en zodra ik richting buiten paramaribo bent,maakt niet uit welke richting, dan sta ik versteld van veel ruimte en bos die nog langs de weg zijn.

  Gewoon een bos openkappen van 1 bij 1 km.
  En daar nieuwe begraafplaatsen van maken.
  Wat is daar zo moeilijk aan,nee maar de
  surinamer ( regering,status behouden,ook na de dood.), wilt liever in z’n tuin begraven worden, dat is ‘m juist,te lui om een paar km te rijden.

  Desnood gaan we hier met z,n allen een actie ondernemen,en een draagline huren,bos openbreken,en klaar is kees.groetjes.

  Pakromo.

  Ps.Zodra je nog kan verdwalen in het bos in suriname,wil nog zeggen dat er genoeg ruimte is.


  Maak melding
 17. Ja het is weer zo ver.Onze politieke leiders hebben niks meer te doen, dus dit is weer een stomme idiote verhaal. Tuurlijk moet men overgaan naar crematie, want Suri is vol door al die gratis grond uitgifte aan vrienden en families.Als minister zijnde zou ik zo snel zelfmoord moeten plegen (ophangen). Je krijgt de woorden niet om te reageren. Hopeloos.


  Maak melding
 18. Zelfs bij een onderwerp als begraven/cremeren, heeft men geen respect voor de wijze waarop men met hun overledenen wil omgaan.

  Reactie 4 zegt weer meer dan genoeg.

  En volgens reactie nr. 17 zijn de Hindostanen die in Suriname zijn geboren geen Surinamers.

  Voor de rest ben ik het wel eens met de andere reacties.
  Er is nog voldoende grond in Suriname.


  Maak melding
 19. gaan er zoveel Surinamers dood dat er geen plaats meer is. of is er rond Paramaribo geen plaats meer omdat de grond daar voor veel geld verkocht moeten worden. Aan de oost west verbinding naar het oosten toe is er plaats genoeg. de oude plantages aan de commewijne worden ook niet gebruikt. ze liggen er daar gewoon bij. omdat vorige regeringen sinds begin de zestiger jaren daar niets en ook niets hebben gedaan. krijgen ze nu de kans voor om dat nu te doen. om weer leven met de doden te brengen. de dijken moeten er verstevigd of aangelegd worden. je kan er van de verschillende geloofs overtuigingen die suriname rijk aan is parken aanleggen.(lees begraafplaatsem) bijvoorbeeld jehovah’s getuigenlaan, roomskatholieke laan, moslimslaan, broedergemeentelaan, laan zonder familie dat zijn voor de mensen (lijken) die niet opgeeist wordt en noem maar op. dan kan je met de boot heen, zo’n grote veerboot. er kunnen de begravenisgangers naar elkaar toe zwaaien als ze met verschillende boten daarheen gaan. (ondanks het verdriet kunnen ze even genieten van de Suriname en de Commewijnerivier waar de beide rivieren samenkomen. of kunnen ze even denken van, de wereld is zo mooi maar kort en toch maken wij er rotzooi van ) kom je bij de steiger en ga je de brede laan op, de Christenen, de moslims, degenen die niet geloven en ook ja de chinezenlaan, de brazilianenlaan ben ik bijne vergeten. en zo gaan ze allemaal naar hun laatste rustplaats. plaats genoeg en creeer je zo voor heel wat mensen werk. en zo laat je met de doden de rechteroever van commewijne weer leven.

  een boodschap voor de surinaamse parlementariërs en regeringsmensen laat de doden jou inspireren. want er is plaats genoeg.

  suleyman jawa


  Maak melding
 20. ..crematie-minded! Is dit vanwege de prijs van de grond in en rondom paramaribo??begraven moet een prijskaartje krijgen dan zullen ze anders gaan denken over de dood.
  Van as zijt gij en tot as zult gij wederkeren/van stof zijt gij en tot stof zult gij wederkeren :staat in de BIJBEL.Ik zelf weet het niet,laat aande nabestaande over.


  Maak melding
 21. En zo zakt Suriname nog dieper. We hebben al geen respekt voor elkaar maar om nu zo diep te zakken dat wij zelf voor de doden geen respekt meer hebben.is toch wel de limiet. Zoveel land ,maar nee niet voor de doden. Ik troost mij met de gedachte dat de levenden de ten onrechte verkregen gronden (percelen) niet kunnen meenemen in hun graf.


  Maak melding
 22. Dit is de grootste onzin die ik ooit heb gehoord Su is maar voor een kwart bevolkt. Dus plek zat om nieuwe begraafplaatsen te creeeren. Mogen mensen a.ub. zelf bepalen of zij danwel begraven of gecremeerd willen worden.

  Wynanda


  Maak melding
 23. Misschien kunnen we deze generatie politici niet cremeren of begraven maar gewoon op de julianatop dumpen alwaar de aasgieren gevoerd kunnen worden. Je moet ook aan de dieren denken vind ik. De vogels worden zo gevoed dat is veel beter zo hou je de natuur in stand.
  Viscieuze cirkel noemen ze dat.


  Maak melding
 24. Ja ik vind het heel erg ,want weet je hoeveel grond in suriname is doen jullie toch wat mee zelf in je graf heb je geen rust erg en nogmaals erg .


  Maak melding
 25. Ga eerst de bo-njo’s van die kolonialisten verbranden dan pas kunnen wij over andere zaken praten…idioten.
  Dat moeten jullie opruimen….!!!!!

  Likie unu sidon e tan luku din rotzooi jaar in jaar uit…Haal die troep weg.
  Het is mooi genoeg geweest.


  Maak melding
 26. stelletje idioten dat ze zijn al die jaren dat deze beesten naar Holland zijn geweest is voor niets mensen gaan op 50 plekken in parmurbo om euro kleren te kopen die ze niet verdienen de chinees verrijkt zich de hindostaan die grote kwatta aap kan nogsteeds niet zien dat hij dat land vernietigt, hoelang nog voordat ze met een lijn gaan trekken over al dat tuig die de weg vind in het parlement waarom komt er daad werkelijk een tijd dat woning bouw los staat van de staat en men zich en goed kan verzekeren zonder naar het ziekenhuis te gaan om te horen dat je een scan maakt die je het bedrag in surinaamse couran kan betalen?zelf het binnenland waar de boslandcreolen voor hebben gevochten kunnen ze niet behouden hun kinderen en kinds kinderen worden verjaagt inplaats van het te krijgen voor ontgining. wat een land wat een parlement foei toch schaamtelose beesten.5x groter dan nederland en niet eens een goede 10 jaren plannen zodat je mensen kunnen werken en nog goud geven aan de canadesen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES