Waarneming 8 decemberproces Suriname geen politiek

29

PARAMARIBO, 7 jul – De aanwezigheid van waarnemers bij het proces rond de Decembermoorden moet niet politiek uitgelegd worden. Dit zegt Albert Ramdin, assistent Secretaris-Generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS. Politieke, sociale en emotionele aspecten hebben met de waarnemersmissie niets te maken.

Het gaat meer dan wat dan ook om de objectiviteit, of beter gezegd de waarborging van die objectiviteit. De NDP van ex-legerleider Bouterse heeft dus geen gelijk als de waarnemersmissie wordt aangemekrt als een politieke aangelegenheid. “Ik heb niet het gevoel dat er iets in het geding is. Het is belangrijk te weten dat de OAS aanwezig is, dat over het algemeen het gevoel bestaat dat zaken er eerlijk aan toe gaan”, zegt Ramdin.

Iedereen heeft er baat bij, zowel de nabestaanden als de verdachten. ”Ook de rechterlijke macht en het Openbaar Ministerie weten dat anderen meekijken”, aldus Ramdin. Het komt de rechtspraak dus ten goede. Overigens erkent de OAS dat de 8 december 1982 een “zeer nadrukkelijk stempel gedrukt heeft op de samenleving.” Des te meer reden om het proces bij te wonen.


29 REACTIES

 1. OAS: ga naar BAGDAD.
  Maar als gij in Su. wil blijven(wil zijn) pomp enkele miljarden USD of EURO’S in het land.

  8 Dec. heeft nog steeds geen brood op de plank gebracht.

  Daarnaast schieten wij dan als land direct 25 jaar vooruit na proces 8.dec.

  Anderen hebben het leven gelaten(leven gegeven)voor een beter Su.

  Maar nu geen politiek (internationaal)gaan spelen waar niemand wijzer van wordt(anderen wel maar Su. niet)


  Maak melding

 2. Neen de binnenlandse oorlog, die bij uitstek heeft gegolden als absolute wraak op de 8 december gebeurtenissen heeft totaal geen indruk gemaakt op de Surinaamse samenleving?

  Is het zo dat wanneer het om binnenlandse broeders/zusters en militairen gaat er in dit land, feitelijk niets aan de hand is?

  Ik wil het nog sterker vertellen,”geen enkel facet van dit “proces” is politiek”. Hoop doet leven en doet de “gekken” tenslotte in vrede leven.

  Heerlijk hoor, die zoete koek!


  Maak melding

 3. Ramdin heeft volkomen gelijk.
  Niet slechts de OAS dient bij het proces aanwezig te zijn doch ook waarnemers van andere (internatonale/diplomatieke) organisaties. Het is namelijk niet alleen in het belang van een goede procesorde waarbij de internationale normen als uitgangspunt moeten gelden,maar evenzeer ter bescherming van de rechten van de verdachten. Het is de vraag of de kwaliteit van de rechters in Suriname zelfstandig in staat moeten worden geacht aan zorgvuldige en dus verantwoorde rechtspleging te doen. Een proces tegen de heer Bouterse waarbij vele (andere) aspecten aan het licht zullen komen is voor de Surinaamse rechter een zware operatie.
  Wellicht zou men de berechting moeten overlaten aan meer (hoger) opgeleide lieden van internationale samenstelling.
  We gaan het meemaken gegroet dr Stoker


  Maak melding

 4. de NDP en hun leider zien achter iedere boom een dief , ik zou heel erg blij zijn waneer dit voorbij is en dat deze man , naar mijn mening achter slot en grendel verdwijnten dat sommige radio station deze een podium geven om zijn gif en zijn onzin de samenleving in te spuggen,


  Maak melding

 5. Bakba @du neem me niet kwalijk wa lo K…….je schrify,begrijp je eigenlijk waarover je het heb ? zelf a woord verdwijnen e fom ju.

  dat woord is geen verdwijnten koebie,a koebie ede bigie toch a saby pe amus swen.als je problemen heb met skyradio ga slapen,of ga hangen in de cafe,s lek fay kwenty.

  Akuba

  Akuba


  Maak melding

 6. Du,
  Met wrok los je geen problemen op. Probeer vooral rationeel te denken. Het zou je goed sieren om Sky er vooral niet bij te betrekken,want dat is het enige station dat nog achtergrond info geeft over veel zaken.
  Ben erop voorbereid dat dit 8-december proces nog heel lang kan gaan duren.


  Maak melding

 7. Geen politiek…maar OAS wanneer betekenen jullie wat voor de vooruitgang van Su.

  Kan je niet wil jij niet maar wel bemoeien met alles in anderen(landen)voordeel noh ?


  Maak melding

 8. @du , hij reageerd op alles wat te maken heeft met het proces van 8 december , leest niet waar het precies over gaat , haalt alles en een ieder erbij , hij staart zich blind aan zijn eigen wrok en haat , normaal denken en begrijpen , zit er niet bij , zijn reactie, ..s zijn altijd gebaseerd op zijn waarheid , die uit haat bestaat , ik heb het vaker aangegeven , dat die man zo door gedraait is , hij heeft dat al kenbaar heeft gemaakt met zijn reactie , maar hij vergeet een ding dat er nog steeds normale mensen zijn die niet met haat en wrok zijn ,laat het recht spreken , voordat je een oordeel of mening geeft , suriname heeft niet voor niets een rechtstaat , wie schuldig is zal zijn straf krijgen , maar arme du . zit graag op de stoel van de rechter, ik begrijp dat er steeds meer mensen op de site , zich ergeren aan zijn stomme en domme reactie , s , mensen du is ziek , wil en kan dat niet inzien, zijn haat belemmerd hem om verder te gaan met zijn leven , trouwens heeft hij dat,wel, akuba , neus en glenn ijzer , jullie hebben gelijk om hem terecht te wijzen hoe ziek en gestoord hij is , maar snapt het dat wel , dat is de vraag , bij een volgende item over het proces reageerd hij weer ,let maar op . a mang e siekie


  Maak melding

 9. De OAS doet er goed aan om ook een bezoek te brengen aan de vele achtergestelde buurten die Paramaribo telt. Vele werkers gaan letterlijk ten onder aan geldschieters. Heel veel ambtenaren hebben zo goed hun totale maandsalaris beleend. Sommigen keren door gecummuleerde schulden, maandelijks met niet meer dan $RD.50,00 huiswaarts. Ik vraag mij in gemoeden af wat deze mensen op het werk komen doen. Die motivatie moet toch ergens vandaan komen om te presteren?


  Maak melding

 10. Floortje jou schrijven, heeft mij geboeit ,

  ondanks zijn haat en de reactie(DU) barst de lach bij mij uit. Floortje kwaad worden op iemand die ziek is doe ik niet ,het is duidelijk te merken dat er iets mis is bij deze man @ DU of vrouw.ik hoop dat saya het ook zo snapt.

  Akuba


  Maak melding

 11. Akuba,

  Ik heb alleen gereageerd op het feit dat je op de typfouten let van Du, terwijl jij ook fouten maakt.

  Wat Bouterse betreft, geef ik nooit commentaar, ben noch pro noch anti Bouterse.

  Wat mij wel aan het hart gaat, is dat Suriname niet vooruitgaat.
  Na bijna 32 jaar onafhankelijkheid had Suri al veel verder kunnen en moeten zijn wat ontwikkeling betreft.


  Maak melding

 12. nr 12. Mi gado Pinto ik hoop niet dat jij liegt…echt waar mi herie skin di gro…aub lieg niet, ik hoop dat het niet waar is.

  Mi gado mi jesus-chritus…. lieve help.
  Hebben deze mensen nog een gezin.


  Maak melding

 13. leuk dat er zoveel dokters hier aanwezig zijn , die mij gek verklaren ,en dan heeft men het over wrok laat jullie nakijken a.u.b jullie lopen allemaal achter een gek aan dat is bouterse maar ik merk hier dat je niet mag zeggen hoe je over bouterse denk want dan word je voor gek verklaart en met schrijf fouten om jou oor geslagen , en die mensen vinden dat anderen gek zijn , waarom geef niemand van jullie antwoord op mijn vraag heeft de staatsgreep suriname vooruit gebracht en wat zijn de voordelen waar suriname nu wat aan heeft, al die mensen die vinden dat bouterse hun leider is graag antwoord a.u.b


  Maak melding

 14. Floortje & Akuba hebben geen argumenten en gaan dus maar op de persoon spelen. Jullie reacties zijn zwak, laf en dom.
  Ik beschouw DU zeker niet als ziek, dat is eerder een kwalificatie.


  Maak melding

 15. * Oeps – weer die gasten die in het buitenland zitten .

  Als jullie allemaal naar Suriname komen , en gewoon komen werken –
  Zal de criminaliteit afnemen en de zorg sector beter worden – het land gaat voor uit-
  en van zelf zullen wij onze eigen onderdanen kunnen berechten , zonder inmenging van ….

  Wat jullie nu doen – lekker reageren op items , wat hebben jullie daar aan ?

  Kom ons hier helpen in Suriname –
  jullie hebben het allemaal over 300 jaar onder drukking door de blanken .
  Slavernij etc ,
  maar jullie blijven werken en verblijven in het land der witten .

  Zo veel deskundigen in het buitenland –
  ipv jullie eigen huis schoon te maken – maken jullie het huis van de nakomelingen – blanke onderdrukkers – schoon .

  Schandalig denk daar maar eerst over na , waarom jullie buiten Suriname verblijven
  voordat jullie over Oom Desie beginnen .

  Kom gewoon hier – help mee – om Oom Desie te berechten .

  Note *
  Wat waren die 15 december mannen van plan ?
  Wat zouden zij doen met de militaire machthebbers ?
  Welke mensen waren van plan om de militaire top te vergiftigen ?
  Vind je het dan raar , als er dan sprake is van oog om oog tand om tand ?

  Ja / Nee
  Niet antwoorden –
  kom naar Suriname om Oom Desie te berechten.

  Trouwens , het gaat niet alleen om Oom Desie ,
  Iedereen die op 7 december 1982 mee geholpen heeft , moet ook berecht worden ,
  [ alle gasten die in de Jeeps de mensen zijn op gaan halen ]
  Maw ; het gaat niet alleen om Oom Desie ,
  er zijn er nog tal van anderen .

  Dus de december zaak –
  is niet alleen een zaak tegen Oom Desie .

  Knoop dat goed in .

  Kolonel Valk !!
  Die gast is er mee begonnen in 1979 / 1980

  Waarom valt zijn naam niet ?
  Moet hij niet voor het gerecht – ook – komen

  Aanstichter van alles , met alle gevolgen
  ……….. tot …. December 1982


  Maak melding

 16. Du,
  Een vraagje: Heb je uit mijn woorden begrepen dat ik achter Bouterse sta?
  Het is Bouterse’s opportunisne tegenover de laksheid van Venetiaan.
  De staatsgreep heeft alleen maar slecht voor Suriname gebracht, maar we kunnen er niet te lang stil bij blijven staan. Suriname moet vooruit. Er zijn teveel mensen die in armoede moeten leven terwijl de overheid zoveel aandacht besteedt aan het 8-december proces en de ontwikkeling maar links laat liggen. Dus Du Bouterse is echt niet mijn leider maar Venetiaan nog minder.


  Maak melding

 17. @DU ik loop liever achter Bouterse,en niet achter idioten met neus erbij,Gaat het Suriname goed met jou slappe president die rond wandelt om de rotondes??,met de misdadigheden die in Suriname de overhand nemen???.tijdens de Revolutie had je dit niet
  de avondklok was goed iedereen vroeg in bed.dus jij zit gewoon vol haat,God weet wat je uitgespookt hebt en dat,dat je blijft achtervolgen banaba mijn advies is ga Desi vermoorden.wel…moet je stevige ballen hebben voor de conseqentie,s,want sa o myt ju no mooi. saya het is in orde.

  Akuba


  Maak melding

 18. Mooi!! komt er ook een proces tegen de moordenaars van Vakbondsleider Abaisa(1973)ex voetballer E Leeflang,ik kan zo nog lang doorgaan met namen te noemen van mensen die door eerdere corrupte partij regeringen in de jaren 70 niet waar VHPtjes ??? Laten we mekaar geen mietjes noemen,door dat korrupt gedoe van die gasten kwamen wij aan Desie Bouta…..en hij was nodig !Jammer te weinig zijn neergeschoten op 8 dec 82 we hebben nog steeds de nawalmen van die gasten die blijven zuigen aan de staatskas.Let op !!


  Maak melding

 19. mijn waarde commentaar leverende “tje” de Bouta fraeks reageren niet op jouw gewouwel omdat ze inzien dat het geen zin heeft te discussieren met iemand die het een en ander niet wil ,let op niet wil inzien! jouw reactie hoort bij de categorie (taaltechnisch gezien:vvt, dat staat voor VOLTOOID VERLOREN TIJD you got that..!!


  Maak melding

 20. Hallo beste lezers ik heb gemerk dat er ontzettend negatief word geschreven over BOUTERSE en de NDP die de grooste partij is van SURINAME waarom???????? omdat ze machtig sterk en jong zijn ik denk dat als zij bestuurs macht in handen krijg dat het afgelopen is met de NPS en de VHP dus laat ze deze periode maar afsluiten en een nieuwe jonge generatie NPS VHP gaat ontstaan die berijd is om samen met de NDP SERINAME weer tot een land te maken van melk honing en suiker voor SURINAMERS GOD ZIJ MET ONS


  Maak melding

 21. @Glenn Ijzer

  Goede reactie. Mijn mening hier is dat DDB al heel duidelijk heeft aangegeven incompetent te zijn. En ik onderschrijf je kritiek dat Veni, ik heb de indruk dat hij besluiteloos en machteloos is. Ook de overige oud politici heb ik geen hoge pet van op. Zijn ordinaire hosselaars die alleen aan zichzelf denken. Volgens mij zijn 2 dingen belangrijk.
  -1- We moeten snel af van al die oude politici met hun hossel cultuur die alleen maar tot corruptie leidt.
  -2- Het proces is weliswaar duur maar heeft ook belangrijke voordelen:
  -a- Een kans om eindelijk eens goed vast te stellen wat er gebeurt is (Ook Valk zijn verhaal wil ik best een horen, net als bv Chin A Sen, maar natuurlijk ook DDB Sital en vele anderen. Ja ook de misdaden van andere inclusief vermeend machtmisbruik van militairen. Eigenlijk wil ik af van alle speculaties over die donkere dagen.)
  -b- Het zal SU en de wereld een beter beeld geven van wat er werkelijk is gebeurt. (Publiek is aangewezen op de door de politieke partijen gedomineerde kranten en buitenland heeft vaak een beeld gebaseerd op inlichtingendiensten die er mogelijk zelf in zaten).
  -c- De geloofwaardigheid en politieke stabiliteit van SU staat op het spel met 2 internationaal gezochte criminelen en diverse niet veroordeelden. Voor bedrijven, overheden en NGO’s is dit een belangrijk gegeven en daarmee een drempel voor SU om op de internationale markt mee te spelen.

  Mijn inschatting is dat het proces duur zal zijn lang zal duren traumatisch zal zijn voor zowel voor als tegenstanders, maar een noodzakelijke stap voor SU m uit de vicieuze cirkel te komen. Laten we hopen dat SU ooit een echte rechtstaat wordt waar niemand winst behaalt uit zijn wangedrag. Nu is het vaak het omgekeerde.


  Maak melding

 22. ai boi mie kondre mang sarie torie, de toekomst zal het zal het laten zien , ik hoor mensen hier zeggen dat de avondklok goed was laat een ding duidelijk zijn moreel verval is begonnen in de tijd van de revo als de (leider) zogenaamd laat zien dat hij met wapens zijn wil kan opleggen wat voor voorbeeld is dat, en met drugs barronnen in zee gaan , zijn rechterhand opggepakt in amerika boereveen,en als klap op de vuurpijl memsen zonder proces afslachten , welke voorbeeld geeft zo een man aan de samenleving , laten wij het daarover hebben dan al andere onzin radio station in puin geschoten dis zijn allemaal dingens die jullie leider in suriname heeft geflikt, en dan geven jullie deze regering de schuld ik ben geen voorstander van deze regering maar alles goed behalve ndp met bouterse anders zijn we terug bij af ,spreek me a.u.b tegen met argumenten niet op de man af oke


  Maak melding

 23. @neus ik ben met een aantal dingens wat jij zeg roerrend met jou eens, zo kan het ook jij geef jou mening als daar niet mee eens ben argumenten geven waarom ik dat niet ben, en niet op de man af. en als ik het jou eens ben gedeeltelijk dan zeg ik dat ook dat is een waardevolle dusccussie , iedereen mag zijn mening geven voor of tegen , maar je heb een aantal mensen die reageren net hun baas net iemand met een beperkte woordenschat dan gaan ze schelden of worden persoonlijk .


  Maak melding

 24. Schijnbaar lezen jullie NIET zo goed .

  * Oeps – weer die gasten die in het buitenland zitten .

  Als jullie allemaal naar Suriname komen , en gewoon komen werken –
  Zal de criminaliteit afnemen en de zorg sector beter worden – het land gaat voor uit-
  en van zelf zullen wij onze eigen onderdanen kunnen berechten , zonder inmenging van ….

  Wat jullie nu doen – lekker reageren op items , wat hebben jullie daar aan ?

  Kom ons hier helpen in Suriname –
  jullie hebben het allemaal over 300 jaar onder drukking door de blanken .
  Slavernij etc ,
  maar jullie blijven werken en verblijven in het land der witten .

  Zo veel deskundigen in het buitenland –
  ipv jullie eigen huis schoon te maken – maken jullie het huis van de nakomelingen – blanke onderdrukkers – schoon .

  Schandalig denk daar maar eerst over na , waarom jullie buiten Suriname verblijven
  voordat jullie over Oom Desie beginnen .

  Kom gewoon hier – help mee – om Oom Desie te berechten .

  Note *
  Wat waren die 15 december mannen van plan ?
  Wat zouden zij doen met de militaire machthebbers ?
  Welke mensen waren van plan om de militaire top te vergiftigen ?
  Vind je het dan raar , als er dan sprake is van oog om oog tand om tand ?

  Ja / Nee
  Niet antwoorden –
  kom naar Suriname om Oom Desie te berechten.

  Trouwens , het gaat niet alleen om Oom Desie ,
  Iedereen die op 7 december 1982 mee geholpen heeft , moet ook berecht worden ,
  [ alle gasten die in de Jeeps de mensen zijn op gaan halen ]
  Maw ; het gaat niet alleen om Oom Desie ,
  er zijn er nog tal van anderen .

  Dus de december zaak –
  is niet alleen een zaak tegen Oom Desie .

  Knoop dat goed in .

  Kolonel Valk !!
  Die gast is er mee begonnen in 1979 / 1980

  Waarom valt zijn naam niet ?
  Moet hij niet voor het gerecht – ook – komen

  Aanstichter van alles , met alle gevolgen
  ……….. tot …. December 1982


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.