zaterdag, juni 15, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname kan conflict met Frankrijk niet gebruiken

Suriname kan conflict met Frankrijk niet gebruiken

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 7 jul – Suriname kan momenteel elk conflict met Frankrijk missen als kiespijn. Dit zegt minister Fernald van Defensie. Rapportages over bewegingen van het Franse leger in het zuidwestelijk deel van Suriname moeten dan ook met de nodige omzichtigheid worden afgehandeld.

Afhandeling op het hoogste politieke niveau is geboden. “Er zouden beheersdaden zijn gepleegd en Suriname en Frans-Guyana moeten zich op presidentieel niveau gaan beraden”, zegt Fernald tegenover de Ware Tijd. Detachementen van het Nationaal Leger op Stoelmanseiland, Benzdorp en Oelemari, hebben bericht dat Franse militairen zich ophielden rond het gebied tussen de rivieren Marowijne en Litani.

Volgens de Franse ambassadeur, Jean-Marie Bruno, is er niets aan de hand: “Absolute onzin. Vanuit mijn regering is geen enkele opdracht hiertoe gegeven.” Wat wel kan, is dat het gebied in het oog gehouden werd, omdat Braziliaanse troepen in eigen land een offensief zijn begonnen tegen een gewapende bende. Mogelijk zijn enkele leden de grens overgestoken.

De Braziliaanse ambassade zegt van niets te weten. Fernald vindt goede afspraken van het hoogste belang. Suriname en Frans-Guyana zitten met grensoverschrijdende dreigingen als drugs- en goederensmokkel. Die moeten worden aangepakt. Ook staan gezamenlijke oefeningen op de Marowijnerivier op programma. “Een conflict kunnen we dus absoluut niet hebben”, aldus Fernald.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

17 REACTIES
  1. Sranang moet oppassen met Frankrijk.. GUYANA zouden ze mischien nog met een beetje geluk kunnen winnen.. maar frankrijk.. migaddo.. 1 kruisraket is genoeg om heel Paramaribo te slopen


    Maak melding
  2. Gewon gezamelijk optrekken in dat gebied. De indianen hebben al diverse malen geklaagd over illegale goudzoekers etc. Betwistgebied f niet er moet iets gebeuren in die driehoek. Het moeras staat al bekend als een grote en belangrijke smokkelroute.
    Ze de discussie over de driehoek aan de kant laat de oplossen door een internationaal tribunaal of zo en begin vandaag nog aan gezamelijke beheers activiteiten.
    Wees praktisch niet bureaucratisch.


    Maak melding
  3. ha ha ha, een tijger weet aan welke boom hij zijn bast gaat aanschurken. Ik heb geen enkele parlementarier in suriname nog een grote bek horen geven op deze situatie. Als het Guyana was dan waren de bedreigingen en grootpraats niet om aan te horen


    Maak melding
  4. Zal allemaal wel meevallen ook het Franse leger ziet wel in dat het NL totaal geen partij voor hun is.
    Het NL is leuk als symbool maar kan beter omgevormd worden tot een speciale politiemacht.
    Voor de binnenlanden van Suriname voorzien van snelle aanvals boten t.b.v grens controle in en rond Suriname.
    Het rendement zal hoger zijn voor zowel de Surinaamse gemeenschap en voor het Nationaal Leger.


    Maak melding
  5. Zeg geen lelijke dingen aan de kaaiman over zijn moeder als je toch op het water bent aangewezen. In het bos geldt nou eenmaal het recht van de sterkste and if you cannot fight him/her, join him/her. Alle andere leuke dingen als globalisatie, democratie, goede nabuurschap ten spijt.
    Het eigen belang spreekt altijd alle talen, dus ook die van de onbaatzuchtige.


    Maak melding
  6. Etterbakken zijn het die zo min over SURINAME uitlatingen doe.Met700.000 inwoners not bad, wij als echte Surinamers komen er altijd uit.Het land mag niet als spring plank meer gebruikt worden, het nu tijd voor zaken.De vere oosten zien ons wel als zaken partner en wil graag hun investering beschermen, Dus geen gijntjes – guyana. Met 3000.000 inwoners zou bepaalde mensen gepiept hebben.DONT TALK IF U DONT KNOW!!!!!!!!


    Maak melding
  7. Doen jullie niet gek mensen. !!!!
    Sedert te tijd van Tris (in Su)…kwamen deze mannen….vreemdelingenlegioen onaangekondigd zaken in Su. uithalen.
    Maar de Tris bleef ook stil als muizen in de buurt van katten.

    Daarnaast moet ik jullie erop wijzen dat Su. niet in staat is de Brazilianen een halt toe te roepen.
    Het het lukt de fransen wel, met eigen ogen gezien.
    Geen enkele Braziliaan gaat vanuit Frans Guyana richting Su.(omgekeerd ook niet) over de weg.
    De weg naar Cayenne via Saint-Laurant) wordt eenmaal 24 uur bewaakt…daarnaast stevige controle.(tot de tanden bewapend)zijn deze gasten.

    Maar toch krijg ik het gevoel of als Su. alleen uit Par’bo bestaat.
    Die Brazilianen flikken veels te veel rotzooi in het binnenland.

    Die hele zogenaamde JC slaat op de vlucht voor deze gasten, din sranan man na soso blaf.


    Maak melding
  8. Men moet geen rare uitlatingen doen over het Surinaamse beleid. Surinaame met een popi ~~700.000 het is een groot land dat beschermt moet,de grensen zijn 10 kilometer.Als Surinaase popi ~~3000.000 zou zijn was het een ander geval betreft de grensen.Dan zou guyana anders gepiept hebben en die andere ook.Maar met al die nare uitlatingen van sommige getraumatiseerde mensen,he Suriname zit gebakken dont worry komt goed,gelukkig.


    Maak melding
  9. PR
    Je bent de weg volledig kwijt. SU heeft iets van 400,000 inwoners en het conflict is met FR. Volgens keer eerst soft drinken op je vrije zondag. 😉


    Maak melding
  10. Al die brazilianen in ons land zijn goud aan het winnen, ik vraag me af wat voor meerwaarde heeft dat voor Suriname. Wie houdt er toezicht op de inkomsten de belastingen die betaald moeten worden, ik vind het leuk te horen dat we over zoveel miltairen beschikken maar wanneer gaan we ze inzetten tegen de braziliaanse goudzoekers. Het zou mooi zijn als iemand in mijn tuin een gat aan het graven was en als blijkt dat er niet te halen valt loopt hij de volgende tuin in en ik heb de kosten, nog nooit vertoond alleen in ons lekkere luie en bange Suriname. Als mijn bloed begint te koken van zulke berichten waarom niet van alle andere Surinamers die ook zo gehecht zijn aan hun veiligheid en geborgenheid. Wat we hebben moeten we beschermen me woorden en daden, als middelen hebben moeten we ze ook inzetten wat heb je aan een mooie auto als je het alleen als schowmodel gebruikt en als je het echt nodig hebt dan blijkt dat het nog een grote beurt nodig heeft. If you get my drift. De groeten.


    Maak melding
  11. Men zou Lonnie om een reaktie op deze situatie moeten vragen.

    Ronnie mi boi, you can run but you can’t hide !
    Those French gendarmerie will come and get you one of these day’s, so watch where you’re going and also where you were.


    Maak melding
  12. Geen leger dus?Wanneer je een man bent dan ga je geen enkele confrontatie uit de weg.Maar ja hoor die laffe karateka moet nu net als z`n baas ;de,, grote V”‘even………,hoe moeten wij dat weer zeggen ,pols hoogte nemmen van de situatie en dan via een politieke-,misschien diplomatieke weg een oplossing zoeken.,,Mi Gado, mek`un psa wan nayolo baka!mang en zo gaat het steeds weer in onze swietie sranang.Maar wanneer gaan we leren dat militair machts vertoon geen luxe maar een pure noodzaak om te kunnen overleven.Bij deze bent u gewaarschuwd!


    Maak melding
  13. En trouwens frankrijk staat allang te lonken naar het goud en voor de gene die het weten die uranium onder de tafelberg dus sranangman een mooie auto en een huis is niet alles als je niet veilig bent.Laffe suri`s die niet durven te vechten voor hun geboorte land ,de grond die ze te eten geeft.Vandaar dat mama sranang boos is op jullie.ja ik denk dat jullie te laf zijn om in te zien dat jullie je zelf niet serieus nemen en wie gaat het volgens jullie wel doen?NOGmaals,surinamer let op uw zaak!!!!


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES