maandag, mei 20, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname wil Chinees paard niet in de bek zien

Suriname wil Chinees paard niet in de bek zien

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 jul – Suriname kijkt een gegeven paard niet in de bek. Dit zegt minister Hendrik Setrowidjojo van Sociale Zaken & Volkshuisvesting, Sozavo. Het is het verleden niet gebeurd en zal ook niet gebeuren. Kritiek op het Chinees-Surinaamse woningbouwproject is dan ook niet terecht.

Het project is een geschenk van de Chinese regering. Dus heeft Suriname weinig in de melk te brokkelen. “Aan een geschenk kun je geen voorwaarden stellen, als ik een cadeau krijg, kan ik niet zeggen ik wil het zus of zo”, zegt Setrodwidjojo. De kritiek van de Algemene Aannemersvereniging is niet echt redelijk. Stellen dat de Surinaamse aannemers genegeerd worden, klopt niet.

Volgens AAV-voorzitter Tony Wong is er sprake van oneerlijke concurrentie. De Chinese aannemers en bouwvakkers nemen met heel weinig genoegen. Slapen op de bouwplaats is zelfs normaal, maar voor de Surinaamse collega loopt de rekening gewoon door. Niets aan te doen, zegt Setrowidjojo. “Wij kunnen hooguit voorwaarden te stellen bij het bouwtechnische gedeelte.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

26 REACTIES
 1. Loekoe fa ding mang disie..kosten wat het ook zou mogen kosten.
  Ding man e zuku wan new Sinterklaas….kom binnen !
  Wan dee unu alla za go inni na zaka.

  Dang na soso babarie e go tan abra.


  Maak melding
 2. t Paard van Troje is al binnengehaald in Su., staat te hoog op de poten , dus wordt t moeilijk , haast onmogelijk in z,n bek te kijken.


  Maak melding
 3. Tony Wong moet maar met zijn club aannemenrs concurrerend kunnen optreden en dit heeft niet alleen betrekking op de (hoge) prijs per m3 (m2) maar meer nog met de kwaliteit en de after sales service en begeleiding.
  Indien de Sur. aannemers waar voor hun geld leveren, en dat is niet altijd zo, dan zullen zij blijven op deze groeiende markt.
  Om te zeggen dat ze zelf op de bouwplaats slapen doet niet terzake. Het zijn hardwerkende lieden en tijdsaspect speelt voor hen geen rol.
  Dus Tony Wong er is werk aan de winkel.


  Maak melding
 4. Jaja een geschenk zal wel. Hoeveel chinese criminelen zijn ze dan weer kwijt? Is men dan hardleers in Su, denkt de minster echt dat we zo achterlijk zijn dat we GELOVEN dat dit project een geschenk is zonder dat er ites tegenover staat!Come on GET REAL!


  Maak melding
 5. (1)TIJDENS zijn ambtsperiode als ambassadeur in CHINA heeft meneer HERRENBERG 20.000 surinaamse paspoorten aan de CHINEZEN verkocht voor USD 5.000,– per stuk vandaar dat we zoveel chinezen in suriname hebben hij in totaal USD 100.000.000,– verdiend en vandaar dat de NDP met geld strooit en als jullie het niet willen geloven ga maar dan kijken bij CBB.
  (2)VENETIAAN kan de chinezen niet weren en ook kan hij niet afhaken van de one china politicy,omdat de chinezen in suriname en de regering van china zijn campagne sponseren alle campagene artikelen komen uit china voor de NPS


  Maak melding
 6. Wie zegt dat Surinamers niet racistisch zijn??? Bij elke topic komt de etnische afkomst ter sprake!!!Mensen laten we een keer ophouden. Ik ben het 100% eens met de minister…GEEN GELUL….het is en blijft een kado.


  Maak melding
 7. Luister allemaal eens heel goed. Ik heb persoonlijk gezien hoe surinaamse bouwvakkers werken. Zij, de suris komen pas rond 10 uur opdagen, nemen uitgebreid hun tijd beginnen pas met werken rond 10:30-10:45 uur, werken door tot zo rond 12:00 uur, schaften dan tot 13:00 uur, werken van 13:00 tot ongeveer 16:15, stoppen dan met werken maken zich klaar en gaan naar huis. De chinezen aan de andere kant beginnen rond 06:15-06:45 met werken, schaften alleen voor een korte periode en werken door tot zeker 18:00-19:00. Dit alles heb ik met mijn eigen ogen gezien. Dus nieman moet me iets anders komen wijsmaken.
  Iedereen met zn grote smoel hierboven, een vraag aan jullie: Als je een huis gaat bouwen wie heb je liever die keihardwerkende chinezen of die oerluie surinamers( by the way tegenwwordig bestaan de meeste suri bouwvakkers uit djoeka’s, niet vreemd he)????


  Maak melding
 8. o is die minister die verplichte lening gegeven door china van 20 miljoen vergeten… die rente covered deze huizen ruimschoots.
  Laat minister de VP vragen.


  Maak melding
 9. de suri’s moeten niet zeiken. Hun arbeidsethos maakt dat hun produktie heel laag is. Wat Observatie schrijft klopt volledig. De surinaamse bouwvakkers hebben de mentaliteit van de werknemers van OW. Allen doen weinig van maandag tot zaterdag. Maar de weekenddagen wil men massaal op de bouwlokatie zijn omdat het dubbele overuren oplevert. Maar reken niet dat ze ook wat doen hoor. Ik heb het zelf met eigen ogen gezien. Dan heb je op zondag 7 tot 8 arbeiders zitten te praten rondom een werklokatie, terwijl er maar 1 werkt. En de overwerkuren maar oplopen


  Maak melding
 10. Prik,

  Juist aangegeven.
  Ik was in mei 2005 voor 2 weken in Su. Kocht een woning die in de eindfase van de bouw was. Had afgesproken dat ik foto’s van vloeren en bad en keuken bij mijn terugreis mee wilde nemen.

  Ik zou op maandag vertrekken en zondag zou overgewerkt worden. Ik kwam om 2 uur bij de bouwput aan. Er waren ongeveer 6 tot 7 werknemers. Waarvan 1 met metselwerk van de vloer bezig was en één met opruimen van het erf. De rest was aan het luieren, slapen en niksen. Eén lag zelfs in een kruiwagen te pitten.

  Bij inspectie na oplevering:
  – Helling van de vloer in de badkamer omgekeerd. Dus het water stroomde niet weg. Geen Sanitair aangesloten.
  – Keuken; Recht, terwijl er afgesproken was voor een L. Gebruikte materiaal waardeloos.
  – 1 Kamervloer – betegeld met alle overgebleven soorten tegels
  – Voor en achterdeur – van voor kon het achtererf zien. Grote scheuren.
  – Schuiframen functioneren niet.
  – Riool – Op de oppervlakte van het erf.
  En ga zo maar door.

  ————————

  Een andere woning, Alles was al betaald:

  – Elektrische installatie
  Opgeleverd gekregen incomplete elektrische. Boven het plafond verder niet doorgetrokken.
  Aannemers gaf te kennen dat het het werk van de EBS is

  – Waterleiding:
  Alleen in de vloer en muren doorgetrokken.
  Aannemer gaf aan dat ik een installateur moest zoeken.

  – Riool.
  Water van de sloot stoom in de vergaarbak, omdat de helling omgekeerd was.

  – Keuken:
  Niet geplaatst, omdat hij misgecalculeerd had.

  En ga zo maar door.

  ————————————

  Suriname heeft bouwers nodig en geen rommelaars die naarmate de bouw vordert, de bouwkosten hoger worden dan afgesproken is.

  Want ze laten je in delen betalen en voeren meerdere projecten tegelijk uit. Als je verder wilt laten bouwen, moet je maar met geld over de brug komen, want ze wachten z.g. op materialen die op dat moment te duur is.

  Dus is het geen slechte zaak dat de Chinezen onze Suri’s wat werkmentaliteit bijbrengen.


  Maak melding
 11. Nr. 7. Krepie is een chinees logische, wil meer en meer spleet ogen zien die nu het gedrag van de zwerver’s in Par’bo overnemen.

  Jij breekt jouw nek over deze mensen zij krioelen overal en steeds met goedkope rotzooi, vaak ook nog levens gevaarlijk.

  Alleen maar rotzooi dit noem ik oplichterij de overheid moet ingrijpen, dit omdat als een Suri. het zo flikken(door ondeugdelijk spul aan de man te brengen) dan wil Santakie het liefst 40 jaar opsluiting.

  En nog te bedenken dat men alle Suri straat- venters uit Par’bo verjaagd heeft.
  Dan komt meneer/mevrouw spleet oog opzetten met rotzooi! dat mag !


  Maak melding
 12. U kunt begrijpen dat wij nonsens leiders hebben.(ding man e sitie wan lo probleem kon)

  Wij hard werken, ploeteren met het weinige geld en de chinees op haast iedere hoek van de straat.

  Jawel ding man(snesie) sidon gewoon srebie nanga opo ai wachtie a monie foe ju.
  Naar mijn gevoel..a sanie disie na opzet in het belang gi wan tra kondre.
  Din mang e tja ding egi kondre man inni wan boeng bigie klem.

  1 julie 2007.. net voorbij wacht nog vijf jaar.
  Dan moet driekwart van de Suri’s werken en al het loon afstaan aan de chinees.(pai-man)

  Joe kan begrijp ding edi man fu unu din srefie lobie na katibo.

  Din man disie oh go potie unu inni KATIBO.


  Maak melding
 13. Dat is die zelfde sitrowidjojo die al die mensen in rijen heeft laten staan om zich in te schrijven voor lucht huizen..en van de chinezen ontvangt hij vast een mooi kado dus is ie plotseling onverbiddelijk en pro china..nothing against my chinese people maar ik mag die Setro na dat ie oude mensen in weer en wind heeft laten staan ..,niet meer.
  Het is een klein vet mannetje die zijn meerdere snel gaat tegenkomen.


  Maak melding
 14. Chan en Prik, jullie geven de naakte waarheid van de stand van zaken. Ook ik heb dit gezien en meegemaakt. reden waarom de meeste grondbezitters een architect in de hand nemen en alles laten uitvoeren op taakbasis. Bouw aannemers in Suriname zijn op z’n zachts gezegd alleen bezig met een tekie njang en de eigenaar maar betalen. Tony Wong moet zich wel diep schamen voor de aannemers in Suriname.
  Ik heb toch liever de hardwerkende chinezen onder leiderschap van een goede architect en waarom niet. Per slot van rekening zijn het mijn centen en ik beslis wie wat mag doen.


  Maak melding
 15. Je kan niet concureren met China. Ze beschikken over dwangarbeiders/slaven, veroordeelden die een tweede kans hebben van het Ministerie van Arbeidstoezicht geleid door corrupte ambtenaren. ” Het is niet alles goud wat er blinkt in China.!”Slavernij in steenfabrieken in steenkoolmijnen in Hongdong” Wat alles nog verergert is dat het overheidsapparat, met name de politie, actief bijdraagt aan het in standhouden van de slavenhandel.

  Lees de boeken ” Red Dust” en ” The noodlemaker” auteur Ma Jian of dat boek van Jonh Perkins ” Bekentenissen van een economische huurmoordenaar” (bestseller)


  Maak melding
 16. Info over MA JIAN op google te vinden. Die boeken? Amazon.co.uk

  Het is geen grap! Laat je informeren over het huidige China. Doelen worden nagestreefd door politieke-medestanders te kopen (PL) heeft zich geleend als hoer. Wanneer Paul zegt, “dat moet/wil mijn achterban” dan bedoeld hij niet de arme javanen. Maar de china bazen.
  Het is nietalles goud dat blinkt vanuit China!
  Hij zou en moest van deze de ambasade in China bemachtigen, anders was deze coalitie niet ontstaan. Laatst was een van de bazen even in Su. Hij was zo blij dat er zoveel chinezen in Su woonden. Hij zag de javanen ook als chinezen. Zijn politiek vordert.


  Maak melding
 17. Is men weer niet tevreden dat hierdoor in elk geval de woningnood in Sur. voor een deel geholpen is. Daar zou de minister van SoZaVo wat aan moeten doen.
  Kritiek is goed dan wel opbouwend.


  Maak melding
 18. @nr19: iedereen met een klein beetje verstand kiest voor hardwerkende mensen. Helaas zijn er op deze site idioten( veelal afro’s ) die daarmee niet eens zijn, maar dat geeft niet hoor,ligt aan vrijheid van meningsuiting en het niet hebben van hersenen.


  Maak melding
 19. Net als Giovani wil ik ook mijn huis laten bouwen door Chinezen. Weet iemand een chinees aannemersbedrijf of een surinamer die een werkploeg van Chinezen heeft.


  Maak melding
 20. Wij hebben jaren lang op onze manier gewerkt. Ziezo daar zijn de chinezen. leer ze echt niet om onze methoden over te nemen. Laat ze maar hun gang gaan. Het goede zal boven op komen drijven.


  Maak melding
 21. Engeland heeft China opium geleverd (opiumoorlogen) en nu kunnen wij Suri’s China poerie leveren. De markt is kolossaal en er is geen 100% controle.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES