zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit NederlandMinder collegegeld voor Surinaamse studenten VU

Minder collegegeld voor Surinaamse studenten VU

-

Does Travel - naar Suriname

Studenten met de Surinaamse nationaliteit betalen aan de Vrije Universiteit vanaf september weer hetzelfde bedrag aan collegegeld als studenten uit de Europese Economische Ruimte (EER). Dat betekent dat het collegegeld voor hen omlaaggaat. Dat heeft de universiteit maandag laten weten.

Tot de EER behoren alle EU-landen en enkele landen als Noorwegen en Zwitserland. Het bestuur van de universiteit heeft daartoe besloten, omdat minister Ronald Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zich door de Tweede Kamer heeft laten overtuigen van „de redelijkheid en billijkheid” om maatregelen te treffen waardoor studenten uit Suriname wat collegegeld betreft dezelfde behandeling als Nederlandse studenten krijgen.

De Surinaamse studenten zouden, afhankelijk van een bachelor- of masterjaar, 7- tot 9.000 euro per jaar moeten gaan betalen. Nu betalen ze nog ruim 1.500 euro collegegeld. De reden is dat niet-Europese studenten vanaf 1 september niet meer worden gefinancierd door het ministerie van Onderwijs, maar via een budget van de universiteiten.

De VU heeft er evenals de Universiteit van Amsterdam al eerder op aangedrongen de ongelijkheid tussen Nederlandse studenten en studenten met de Surinaamse nationaliteit op te heffen.

opening
Fernandes Express
BODO Party

8 REACTIES
 1. 1.500 euro collegegeld voor Nederlanders en 7- tot 9.000 euro per jaar voor andere landen. Buitenlanders worden altijdt geplundert. India en China is veel goedkoper en 10 keer beter. Ik als Entomoloog die de meeste nieuwe soorten beschreven heeft dan alle Nederlanders samen. Geen enkele Nederlander kan me verslaan. Laat me een ding zeggen, Nederlandse diploma’s zijn waardeloos!


  Maak melding
 2. Gelukkig zo komt Suriname weer een beetje dichterbij een unie met het koninkrijk der Nederlanden. Eindelijk beginnen we te beseffen dat de onafhankelijkheid een vergissing was. Straks zijn we dan net als Bonaire, Saba en st eustasius deel van de provincie overzeese gebiedsdelen


  Maak melding
 3. nr 3..Ramon: jij bent een leeg mens.
  Ben jij anno 2007 een PC geworden.
  A software fu yu fuck up.(gwe go upgrade of update a man jara.


  Maak melding
 4. Boezemvrienden,

  Terug in de boezem van Nederland.We leven maar een keer,dan liever met Nederland een goed leven leiden dan zonder Nederland pinaren als een kerki-alata.

  Zeg nou zelf : wat heb je eraan als je een leven vergooit omdat je zogenaamd nationalistisch bent?
  Maar dat is nog niet alles,iemand kan nationalistisch zijn en leider tegelijk,die bepaald dan dat er een dekolonistaie moet komen in de vorm van alle banden doorsnijden en zelfvoorzienend worden.Dat is allemaal mooi en leuk,vergeet alleen niet dat het proces om dat te bereiken een paar generaties kost.Ben jij iemand die zijn leven wil geven in armoede om zelfvoorzienend te worden?

  En de kans dat het niet lukt en alle ontberingen voor niets zin geweest is zeer groot in Suriname.[b]Liever samen met Nederland een goed leven dan zelfstandig pinaren tot je sterft.[/b]


  Maak melding
 5. Godzijdank is de maatregel het collegegeld te verhogen komen te vervallen.
  Juist studenten van buiten de EER komen uit een minder draagkrachtig milieu en dit zou betekenen dat studeren in NL voor slechts weinigen zou zijn weggelegd.
  Men had er desnoods voor kunnen kiezen om het verhoogde collegegeld uit de pot ontwikkelingssamenwerking te halen.


  Maak melding
 6. schandalig, het is niet te hopen dat er al studenten zijn die dit hebben moeten betalen. En weer worden ze achtergesteld. Niks EER. elke student heeft recht op het zelfde op die studie, dit is achterstellen van bepaalde mensen en er een slaatje uitslaan og steeds!! wat nou verkapt geld verdienen aan zogenaamde buitenlanders. Wordt er misselijk van van zulke berichten, en dat er nog steeds mensen bestaan, die zich nog steeds zo groot voelen en andere mensen hun leven in handen willen hebben en uitmaken voor hun. Pure DISCRIMINATIE vind ik dit en zeer onbehoorlijk. Schaamt de regering zich nou nog steeds niet, na alles wat er al steeds gebeurt!!


  Maak melding
 7. Voor Sjoef en Ramon: Doorzetten en volharden dat is de harde eis als je iets wil bereiken. Opgeven ga je terug vallen. Nu moeten de mensen zelf ook eens wat gaan doen die daar wonen en zelf ook dingen beginnen en gaan opbouwen. Ze moeten krachten bundelen en eigen dingen gaan bedenken om te verkopen deals sluiten en het land weerkrachtig gaan maken. Aan alleen maar praten kom je niet verder en wordt je doodmoe. niet 1een man kn het doen daar zijn velen mensen voor nodig die mee willen en gaan helpen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES