Slavernij na ruim een eeuw nog steeds traumatisch?

24

In de laatste uitzending van het Mtnl TV programma Boter, Kaas en Eieren zijn te gast: Aspha Bijnaar (socioloog), Rose Mary Allen (cultureel antropoloog), Urwin Vyent (directeur podium Kwakoe) en Jetty Mathurin (cabaretier en actrice). Samen praten zij over de erfenis van de slavernij. Welke nawerking heeft deze periode uit de Nederlandse geschiedenis op de nazaten van nu?

Urwin Vyent: ‘Het woord trauma is niet op zijn plaats. Maar je kunt niet ontkennen dat het een doorwerking is van de slavernij in al die groepen. Tot op heden is er geen enkele serieuze studie geweest over de doorwerking van dat …’. Rose Mary Allen: ‘Slavernij heeft doorgewerkt in de mentale constructie van de mensen omdat ze een minderwaardigheidscomplex hadden…’. Guilly Koster: ‘Hebben we het wel over slavernij of hebben we het eigenlijk over de sociaal maatschappelijke positie, waarbij de bijdrage van de zwarte man en de zwarte vrouw aan de opbouw van de hedendaagse Westerse maatschappij niet herkend wordt, niet érkend wordt, laat staan gewaardeerd wordt. Is dát niet eigenlijk waar we het over moeten hebben…?

Onder leiding van Guilly Koster gaan de gasten in Boter, Kaas en Eieren de discussie aan over onderwerpen, die in het teken staan van de nieuwe Nederlandse samenleving. Met BKE houdt Mtnl maatschappelijke ontwikkelingen tegen het licht vanuit een gekleurd perspectief. Boter, Kaas en Eieren is een programma van Multiculturele Televisie Nederland (Mtnl). Boter, Kaas en Eieren is in de 4 grote steden te zien.


24 REACTIES

 1. Ja, tuurlijk als Suriname niet uitkijkt om met al die witte vrouwen en mannen in het land toe te laten terwijl ze
  terwijl Suriname het juist moeilijker maakt voor de surneds om te terug te keren, krijgen ze maken met “moderne” slavernij.

  De geschiedenis mag zich niet herhalen en hopelijk gebeurd dat ook niet.

  Nu het in Nederland een troep is vluchten ze naar Switi Sranan.

  Nederland heeft het over integreren waarom hebben ze dan mensen uit verschillende landen naar Suriname gebracht en ze gelijk als slaaf hebben laten werken zonder dat ze iets van elkaar af wisten, waar waren die inburgerings cursussen toen, toen maakte het niet uit of je verstaanbaar was voor anderen als er maar geproduceerd werd om Nederland op te kunnen bouwen.


  Maak melding

 2. De creolen moeten’Suriname’,is van ons gedachte voor goed los laten.Het heeft ons totaal verlamt.’1873′, hadden onze creoolse voor ouders geen grip na de komst van de hindoestanen.”zij zijn ons voorbij gestreefd.De gevolgen zijn merk en voelbaar.De militiare opstand kwam niet zomaar aangewaait.Het heeft de situatie van de creolen alleen maar verslechterd.’Uitzonderingen daar gelaten.”


  Maak melding

 3. Eric als jij meer wil weten loop richting NPS en ga daar verhaal halen.
  Naar mijn inziens ligt het aan de politiek, (maar ja, jammer helaas)politiek begon pas in de jaren ’50.
  Ga je verstand gebruiken jongen !!


  Maak melding

 4. Als jullie mij kunnen zeggen hoe het met ons creolen beter moet in ‘Suriname’wil ik het graag weten.’ik sta er voor open,opbouwend commentaar kan ik zeer waarderen.’

  “De woorden van mijn creoolse groot moeder afkomstig van ‘kotica’zijn wel een hard feit”.’Leren jongen,om niet verder achterop te geraken.


  Maak melding

 5. Ongelofelijk we zijn plusminus 100 jaar verder en onze negroide bevolking hebben nog steeds last van de traumatische ervaring van de slavernij die zij nog geeneens meegemaakt hebben.
  Weet u wat traumatische is dat zijn de zovelen moorden, roofparteijen en vekrachtingen van tieners door nazaten van de slaven dat is pas traumatisch.
  Vele volkeren hebben slavernij aan den lijve ondervonden en zijn erover heen gegroeid maar gedenken het wel op een sobere wijze, maar ze proberen zicht te ontwikkelen en hebben nog steeds de drive om steeds vooruit te komen. Maar onze negroide bevolking is er nog steeds niet overheen gegroeid ze gedenken de afschaffing met veel feesten en beesten,tam tam, drank, eten, en vrouwen.
  En klagen nog steeds dat ze niet vooruit komen? En dat gaan ze botvieren op keihard werkende volkeren die denken aan morgen, overmorgen, volgend jaar enzzzzz.


  Maak melding

 6. Naar aanleiding van 1 juli 1863 zijn er twee berichten verschenen over doorsnee creoolse organisatie in ‘Suriname’die iets willen ondernemen/optouw zetten om de weerbaarheid(economisch) van de creoolse bevolking te vergroten.Eën van de initiatief nemers is meneer ‘Bottse’die andere meneer weet ik niet meer.

  Een opmerkelijk feit’is’dat die twee initiatief nemers ook voor dom(gevaarlijk) werden uitgemaakt door ‘Surinamers’hier in ‘Nederland’.’Als jij als creool specifiek ’t probleem bespreek maakt wordt jij door de multiculturele ‘Surinaamse’samen leving terug gevloten.

  “In de ensyclopedie staat specifiek over de komst van de ‘Hindoestanen’1873,’en de gevolgen die het heeft gehad voor de creolen’.


  Maak melding

 7. Eric: men moet jou alles voorkauwen en dan wil jij nog slikken ook ..politiek begon in de jaren ’50. Srefidinsie’ 75.
  Kan jij niet begrijpen wat er voorheen gaande was.
  Slik: verdeel en heers. dombo dat jij bent.
  Tamara kaka ing pur baka.


  Maak melding

 8. Ik ben het volkomen eens met Sefardio. Bij deze roep ik de nakomelingen van afrikanen die in Suriname wonen op om zich niet te plaatsen in slachtoffer situatie.jaar in jaar uit hoor je de Zelfde onzin over trauma als gevolg van slavernij. De joden zijn ook slaven geweest, hoe komt het dat hun nakomelingen niet eronder leiden. Onze indiaanse broeders zijn ook slaven geweest.kom op afro-surinamers maakt gebruik van je creative vermogens en geef niet andere rassen de schuld van jouw fallen. het kan zijn dat jullie geen doel in het leven hebben waardoor jullie geen plannen maken.Ieder mens moet een levensvisie hebben.

  No 2(eric) praat over creool. Voor zover ik weet zijn creolen de europeanen die overzee geboren zijn.Creolen zijn blanken die in de kolonies zijn geboren, ze spraken wel hun moeder taal maar met een ander accent en gebruikten soms ook andere woorden. Zo is de surinaams nederlands ook ontstaan.


  Maak melding

 9. Nr. 6 ben helemaal met eens, kon niet beter geschreven worden.
  Nr 10. goed stuk. Echter de kans dat ericje en zijn “broeders” dat zullen doen is net zo groot als de kans dat pasen en pinsteren op 1 dag zullen vallen


  Maak melding

 10. Kakkalaka: ook zo’n wijsneus hij/zij pakt een Ned. woorden boek en komt vertellen wat hij gelezen heeft.
  Als jij niet weet waar het woord creool vandaan komt moet jij stil blijven.


  Maak melding

 11. Ongelooflijk dat jullie nr 6 prijzen. Ik ben ook niet van dat gehamer op slachtofferschap. Maar eric heeft het over plusminus 100 jaar. Sorry hoor maar plusminus is 2 jaar ervoor of erna en niet niet bijna 40 jaar wegmoffelen. Volgend jaar is het dus 145 jaar geleden.

  Wat betreft nr. 10: zie jij wat de nakomelingen van de joden vandaag de dag met de palestijnen doen. Geen wonder dat ze geen reden hebben om te klagen!!!


  Maak melding

 12. No 9 bedank voor je opmerking.Ik zag het alleen uit een ander invals hoek.”Bedank”.Dat ik koppig ben,’ben ik van me zelf bewust,je hebt het weleens nodig in het leven.


  Maak melding

 13. Tweede wereld oorlog heeft nog altijd een gat in de geheugen van de mens geslagen waarom slavernij niet?

  Iets wat blanken oplopen is altijd in stand gehouden door ceremonies en vrije dagen.

  Iets wat zwarten overkomen is is men al gauw vergeten.


  Maak melding

 14. No 13, vertel jij me maar waar het woord creool vandaan komt. als jij met bewijzen komt dan kom ik ook met nog hardere bewijzen.

  In ieder geval weet ik dat de nakomelingen van de surinaamse slaven niet getraumatiseerd zijn.Men zoekt ieder keer weer een excuus. wie kan het wetenschappelijk bewijs daarvan leveren. Is het ooit wetenschappelijk onderzocht. Jullie houden je zelf nog in slavernij door te denken dat bepaalde zaken in het leven niet goed gaan en dat de slavernij de oorzaak is.
  Ik, bradda Kakkalaka, ben ook nakomeling van surinaamse slaven en indianen.Hoe komt het dat ik niet zo denk.Hoe komt het dat ik me niet in die slachtoffer rol plaatst. jullie die denken dat jullie getraumatiseerd zijn door slavernij die al 146 jaar afgeschaft is, zijn mentaal nog slaven.Die mensen die slaven zijn geweest die leven al lang niet meer. In Suriname is er niemand die mij zou kunnen vertellen dat hij/ zij de slavernij heeft mee gemaakt.

  Mensen als jllie zo denken zullen jullie nooit vooruit komen. Vergeet dat leugentje over trauma en denk vooruit. Een heleboel zwarte broeders en zusters nemen hun talenten mee naar hun graaf zonder zich ooit te hebben ontplooit. Ze denken dat ze nooit vooruit zullen komen omdat ze last hebben van trauma’s die veroozaakt is door de slavernij.

  komt op mensen bevrijd je zelf van die domme gedachten.

  No 14, als die palestijnen slim waren hadden ze allang vrede gesloten met de joden.Weet jij niet dat de joden in Israel oppermachtig zijn.Wie kan ze nou verslaan?

  Als jan Matzeliger gedacht had dat hij getraumatiseerd was had hij als nakomeling van Surinaamse slaven nooit de eerste schoenen naaimachine gevonden.

  Kakkalaka é wiens oeng kraktie.

  Bradda Kakkalaka


  Maak melding

 15. Een een reaktie;
  Waarom wordt er nog steeds geklaagd over de invloed van de slavernij.
  Die tijd zijn we reeds lang voorbij.
  De creool mist aan daadkracht.
  Hij moet meer doorzettingsvermogen hebben.
  Wij als creolen moeten gewoon ons best doen en niet opgeven.
  Kijk maar naar de hollanders ;als ze iets willen bereiken dan zetten ze gewoon door.
  De creool kan het want het is geestelijk een van de sterkste rassen ter wereld en ook nog
  lichamelijk sterk.
  Toch missen ze iets nl DOORZETTINGSvermogen.
  Ze geven te snel op en zijn snel beledigd.
  Het voetballen gaat ze gemakkelijk af ,ze zijn goed in sport ,daar hoeven ze niet veel voor te doen,ze zijn goed in muziek en entertainment, ze zijn van nature vrolijk en beweeglijk.Gebruik ook die talenten.Wat er moet gebeuren:
  1 Kijk vooruit ( de slavernij is verleden tijd.
  2 We leven in een computertijdperk waarin iedereen zich kan ontwikkelen ,dus jij ook.
  3Sluit je aan bij een groep ?kerk als je het alleen niet kan redden
  4Zoek werk ,een beroep of ga en cursus of studie volgen,desnoods vrijwilligerswerk.


  Maak melding

 16. Ik heb niet geschreven dat no 18 onderwijzer is.Het is mij duidelijk dat Tjoep kakerie, niks weet over de Surinaamse geschiedenis. Waarschijnlijk kreeg ze vaak onvoldoende voor geschiedenis.

  Bradda Kakkalaka


  Maak melding

 17. Surinamers !! bedenk dit :

  Als die zogenaamde slechte bakra’s;

  -de negers niet uit afrika hadden gehaald, waren ze NU of aan het sterven aan aids,
  bezig met bootjes varen naar de bakra landen of op een of ander manier aan het creperen en handje ophouden;

  -indiers, javanen en chinezen idem dito met de in hun oorspronkelijke landen bekende ellende;

  Wij surinamers moeten bedenken dat in ruil dat de nederlanders onze vaders en moeders hebben aangedaan, zij hun kinderen een PRACHTIG land hebben GEGEVEN, ingericht en al. Een land letterlijk van melk en honing, geen woestijn of eilandje. Een land drie keer zo groot als waarin ze zelf wonen. Bovendien 1,7 miljard euro op een bevolking ongeveer 250.000 mensen. Waar hebben we het eigelijk over?

  Ik ben blij dat mijn voorouders een prijs hebben betaald zodat ik het vandaag beter kan hebben.
  Elke goede ouder streeft ernaar dat hun kinderen het beter hebben als zijzelf, daarvoor geven ze heel veel op.
  Als onze voorouders vandaag zouden leven en zien hoe hun kinderen het in suriname hebben vergeleken met de landen waar ze oorspronkelijke vandaan kwamen, zouden ze Nederlanders dankbaar zijn.


  Maak melding

 18. Het feit dat ze als slaven naar Suriname zijn gebracht is al niet goed.Slavernij is nooit goed te keuren maar in die tijd was het niet verboden.
  Love 2All, ik heb niks aan je boodschap.


  Maak melding

 19. Ja, ik vind de zienswijze van love2all hel goed: maak van iets negatiefs iets positiefs. Vanuit dat gegeven is het veel prettiger verder te werken aan een toekomst, toch? Natuurlijk is de slavernij zoals wij, hollanders, die over afrikanen, jullie creoolse suri’s, hebben gebracht afschuwelijk. Maar idd, jullie hebben nu ene prachtig land, met veel potentieel, en vlgns mij woon iki liever in suriname dan in Sierra Leone of zo..


  Maak melding

 20. De reden dat de Crolen zoveel ellende hebben moeten doorstaan is omdat de Creolen/Afro Amerikanen de ware Joden zijn uit de bijbel, als je hoofdstuk Deuteronomium 28:68 in de bijbel leest
  staat er, omdat de echte Joden de wetten verbraken van de Most High , zij uiteindelijk gevangen zouden worden, en verkocht aan hun vijanden om vervolgens PER SCHIP vervoerd te worden.
  Het enigste volk die dit zo overkomen is zijn de Creolen/Afro Amerikanen/Haitianen en de Jamaicanen.
  check t zelf:

  http://www.youtube.com/watch?v=3gb8Y6PmWmw

  http://www.youtube.com/watch?v=oDqBGCCYl7E

  http://www.youtube.com/watch?v=3EudSTY-Fr0

  De mensen die nu in Israel wonen zijn nep Joden!!
  check t:
  http://www.youtube.com/watch?v=HLbFXE6kGC0

  http://www.youtube.com/watch?v=4LNdnIkeWSY

  De wereldmaatschappij is op zijn einde!en de new world order is bijna realiteit.

  http://www.youtube.com/watch?v=WscjyeybRho

  http://www.youtube.com/watch?v=8SGGhvivSPc

  http://www.youtube.com/watch?v=YbHsPR2zhFM

  http://www.youtube.com/watch?v=WHPF_DpNDAo

  Het is tijd om de conectie te herstellen met de Most High!! en je spiritueel voor te bereiden op de grote verdrukking, er is weinig tijd over!

  http://www.youtube.com/user/TheGOCChurch144


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.