Nederland staat stil bij slavernijverleden

12

AMSTERDAM/PARAMARIBO, 1 jul – In het Amsterdamse Oosterpark werd vanmiddag het Nederlandse slavernijverleden herdacht. De Surinaamse cabaretière Jetty Mathurin opende de nationale herdenking. Minister van Onderwijs en Cultuur Ronald Plasterk (PvdA) voerde het woord namens de Nederlandse regering. Ook de Amsterdamse burgermeester Job Cohen en de gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen Paul Comenencia waren aanwezig.

Plasterk voerde het woord namens de Nederlandse regering. Hij vindt dat er in Nederland te weinig aandacht is voor het slavernijverleden. Hij zegde de aanwezigen toe dat dit verleden een plek krijgt in het Nationaal Historisch Museum in Arnhem. Verder riep Plasterk op tot het maken van boeken en films over de slavernij, net zoals dat over Anne Frank wordt gedaan. “De slavernij is een van de vijftig essentiële onderdelen van onze geschiedenis en daarom ook opgenomen in de Nederlandse Canon.”

Ook in het onderwijs komt het onderwerp nauwelijks aan bod, stelt Plasterk vast. “Ik heb op school nooit over de slavernij geleerd.” Hoe dat beter moet, weet de minister niet. “De overheid schrijft de schoolboekjes niet. Maar het is raar dat leerlingen er geen les in krijgen. Het zou normaal moeten zijn.” De bewindsman onderstreepte het belang van de herdenking. “Herinneringen zijn een deel van je persoonlijke mythologie. We hebben geschiedenis nodig om te begrijpen wie we zijn.”

Bij het Nationaal Monument Nederlandse Slavernij werd een krans gelegd. Dit monument werd op 1 juli 2002 onthuld door koningin Beatrix. Sindsdien wordt de slavernij jaarlijks in Amsterdam herdacht. Twee jaar geleden werd een toespraak van de toenmalige minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk (VVD) tijdens de herdenking verstoord door joelend publiek.

De Nederlandse slavernij werd op 1 juli 1863 afgeschaft.


12 REACTIES

 1. De Nederlandse slavernij is op 1 juli 1863 afgeschaft, en toch leeft t gros van de Surinaamse bevolking onder een ander soort slavernij. De ijzeren ketens zijn vebroken , maar vanaf een door de strot gedouwde “onafhankelijkheid” met daarop gevolgde “revolutie” is t volk belandt in een andere slavernij, waarbij uitzichtloosheid en apathie de boventoon voeren.Hoe vrij zijn we eigenlijk , als we massaal vastzitten aan onzichtbare,maar des te meer voelbare ketens?Toen waren t blanken die ons in slavernij hielden ,nu zijn t leiders , zonen uit eigen volk die de ketens aantrekken. Zijn we dan werkelijk vrij ?
  Afschaffing slavernij is dus geen feestdag voor mij , want feesten om de ellende te vergeten , betekent dat de volgende dag, na de feestroes, de alledaagse realiteiet staat te wachten.
  Maar met wijlen ds. Maarten Luther KING in gedachte moet ik me vasthouden aan wat ook hij toenertijd geloofde n.l. We shall overcome , someday


  Maak melding

 2. Wij hoeven niet te reageren. Het spreekt allemaal voor zichzelf. Laten wij die vrijgekomen zijn proberen om goede invulling te geven aan die vrijheden.


  Maak melding

 3. Nederland heeft altijd stil gestaan.Het komt door hun geweten,Want van de slaven en de moderne slaven ( emigratie ) zijn ze 2 na de rijkste van de Eu.Het is heel erg jammer dat Surinamer een liplap volk is? Anders hedden we de handen bij elkaar geslagen en Nederland internationaal onder druk gezet voor een schadevergoeding.Weten jullie het nogniet wat het betekend om een volk uit elkaar te rukken?En niet zomaar ,maar als slaven vast geketend aan kettingen gebrandmerkt in de schepen die de mensen moesten vervoeren.Als ze zeeziek werden werden ze aan de voeten vast gebonden en omgekeerd opgehangen dat ze makkelijk konden overgeven.Jullie jonge mensen kennen eigen geschiedenis niet? Ik heb nog contact onderhouden met kinderen van slaven.Ma vovo, De laatste die ik kende woonde op het erf van Gijsberta speelplaats die ook vroeger een begraafplaats was en liep door tot de Sommesdijksekreek.Verhalen wat ik van haar had gehoord vooral over wreedheden aanboord.Ik ben eem hindoestaan in mijn vorige leven ben in ook een slaaf geweest in Amerika droom nog deel vaak over het bedraafplaats waar mijn negers lichaam begraven was.Ik voel nogsteeds de marteling.Jullie hoeven niet te geloven maar het is zo.Zalige Klaas de beeldhouwer van Kwakoe woonde in de Malibatrumstr.Was mijn groote vriend.Zij opa was ook slaaf.In mijn vorige schrijven had ik ook enkele aanwijzing gegeven betref:De wrede blanken,Die ook mensen zagen als joodsestront Joeka.Bij mij is geen tolerantie voor Hollanders en hun verleden.Amnesstie internationaal moet deze Hollandse wreeddaden veroordelen het zit nog in ze.


  Maak melding

 4. Als jullie het niet erg vinden, ik wil niet elke jaar weer aan die ellende worden herinnerd, voor mij is het gewoon een waardeloze dag.
  Groet

  Marron


  Maak melding

 5. elk volk verdient de leiders die ze zelf kiest. op het moment dat een volk zijn leiders niet meer wil, dan is het een simpel gegeven om andere capabele leiders te kiezen. wie heeft ooit in Suriname gestreefd naar goed leiderschap en wie heeft willen vechten voor een betere samenleving? waar is het collectief bewustzijn, en wie gelooft in zijn eigen economische kracht om vooruit te komen? dat is niet wat de leiders de mensen laten doen, maar de mensen die de leiders in stand houden. Tan na ini katibo is een keus en vrijwillig gekozen slachtofferschap.


  Maak melding

 6. De Nederlandse slavernij werd alleen op 1 juli 1863 op papier afgeschaft maar ging in werkelijkheid ver door tot in de jaren ’30 van de vorige eeuw met de komst van de van de semi-Slaven oftewel de zogenaamde contractarbeiders c.q. koelies.

  De Duitse inval in Nederland in 1940 heeft de Nederlandse slavernij doen beeindigen, toen werd het plan van gouverneur Kielstra doorkruist om tienduizend kampong javanen met dessa en al naar Suriname te verschepen.


  Maak melding

 7. de blanken(hollanders) waren wel (en de nazaten van hen) waren niet de schuldigen aan de slavernij en SCHAMEN daarover te praten, over hun wandaden over de menselijkheid van TOEN, echter als de nazaten geconfronteerd worden met geweld dat van de 21e ste eeuw is, dan gaan ze wel erg OVERDREVEN ERMEE OM, en het is FIJN om te zien, hoe de huidige blanken wereldwijd zelf nu het slachtoffer zijn en een trauma is als de AL QAEDA,S hen de geschiedenis les lezen, dan is alles wat ooit eerder is gebeurd sinds mensheid heugenis verbleekend in hun beleving, wat nu gebeurt, en daarom moet de nuchterheid weer terug komen, want velen van hen willen nog steeds in nederland een beschermd leventje leiden door konstant te verhuizen uit de grote steden, en zijn gewoon BANG OM tussen andere culturen te wonen en vinden het nog erg vreemd dat de multiculturele samenleving een puinhoop is, een puinhoop die door hen zelf gestalte is gegeven, de beste banen/het hoogste salaris/de beste woningen/de nieuwste auto,s/ verdiend door honger slaven het werk te laten doen door middel van een minimum loon dat door de WET DER NEDERLANDEN IS bekrachtigd als rechtvaardigheid….
  de nazaten en velen van hen worden van al die rijkdom weg gehouden door wetten en regels.. en in nederland zijn er ook 4 klassen stelsels ingevoerd. de miljoenaars/de hoogopgeleiden als 2e klassen/de middenstanders als 3e klassers/ en alle anderen als 4e klassers en dus als 4e rangs burgers.. alleen als mens zijn ze gelijk gesteld. diep treurig dat het zo is gesteld……


  Maak melding

 8. Volgens mij is de kop van dit artikel misplaatst. Nederland heeft mijns inziens nog nooit bij het slavernijverleden stil gestaan.
  De minister zegt zelf: “Ik heb op school nooit over de slavernij geleerd.” En hij is niet de enige!
  Degenen die in NL er wel bij stilstaan zijn de Surinaamse en Antilliaanse Nederlanders.
  Uit de diverse reacties blijkt dat de 1e juli voor ieder een andere betekenis heeft.
  Hoe dan ook deze dag maakt deel uit van onze Surinaamse geschiedenis (dat deze in Nederland wordt genegeerd is al triest genoeg)en verdient daarom onze aandacht.


  Maak melding

 9. net zoals dat annefrank-gedoe zo overdreven wordt herdacht;zo ook moet het ketie-kotie gebeuren ook herdacht worden en daaraan gekoppeld een grote schade bedrag aan alle nabestaanden van slavernij worden uitgekeerd onder supervisie van het internationale hof voor mensen rechten;sla u de archieven hier open en in suriname en laat RECHT GESCHIEDEN.


  Maak melding

 10. het is heel triest voor woorden,
  Een aantal dagen geleden konden de jonge voetballers van surinaams komaf niet vertonen dat ze verlost en vrij zijn en daarom ook met het Surinaams vlag gingen wapperen.
  Als de jonge Nederlanders op school hadden gekregen wat slavernij heeft betekent zou niemand en dan ook niemand zo reageren.
  dan zouden ze pas walgelijk vinden hoe sommige nederlanders erop hebben gereageerd.

  Maar het moet een tijdje duren voordat nederland inziet wat integratie betekent.
  integratie is niet dat de voormalige slavenhouders opnieuw willen dat we onderdanig moeten zijn aan alles maar als gelijke partners worden behandeld.
  dat we genoegdoening krijgen voor al het leed.
  dat we kunnen bijdragen aan het integreren van nederlanders met ons surinamers en niet nog een keer andersom.

  barca


  Maak melding

 11. De toenmalige hollanders waren niet alleen schuldig aan de slavernij; ook de andere west-europese landen, zoals spanje, portugal en engeland en later ook amerika hebben gezamenlijk allemaal deelgenomen aan slaven handel en later ging dat over in de vorm van illegale mensen handel uit afrika en ook india. Na afschaffing van de slavernij in amerika ging de illegale handel verder en werden al schepen op de atlantische oceaan door de Amerikanen ingezet om schepen en handelaren die illegaal nog mensen verscheepten hen te berechten. Helaas was de buit erg mager en is men daarmee uiteindelijk gestopt. Ook de Stam en Krijgsheren uit bepaalde landen aan de west kust van Afrika zijn schuldig om hun eigen broeders en zusters te verkopen en moeten ook hun excuses aanbieden. De hele westerse landen moeten allemaal in de 21 ste eeuw hun excuses aanbieden aan alle volkeren die leed is aangedaan; zoniet dan zullen de arabische landen toch met hun de rekening vereffen in de vorm van “het as van het kwaad”. en feitelijk is dat ook waar…alleen de mensen die dat hebben gedaan niet meer leven, maar de nazaten van de westerse wereld zijn verplicht dat excuses aan te bieden, omdat zij zoveel voordelen uit hebben geput en velen van hen; het nog steeds normaal vinden om aan de ellende van anderen geld te verdienen en hun geld te beleggen door bedrijven in oorlogs wapens. Nederland moet respect tonen aan alle mensen die uit hun kolonie in nederland wonen, en partijen die mensen neerkijken afschaffen en big brother heet tegenwoordig in nederland de IND; je mag namelijk niet zomaar hier komen, want mogelijk zul je al het rijkdom wat zij hebben vergaard eeuwenlang door andersmans ellende, misschien meenemen terug naar je geboorteland. Toendertijd werd je met hardehand ontvoerd en misbruikt en verkocht als slaaf en nu mag je nog steeds niet op vrije voeten overal in de wereld bewegen, want kennelijk ben je een gevaar voor de veiligheid van de blanken in west-europa..Als de pijn om de hoek komt kijken dan treurt nederland alleen maar om de troost-meisjes uit indonesie die door de japanners werden misbruikt en uitgehongerd; want dan doet het opeens wel pijn. maar zelf de joodse gemeenschap in hun eigen nederland. lieten zij in de steek en werden allemaal op de trein gezet naar duitsland..Hoe diep moet je dan als natie schamen”NEDERLAND”.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.