Pom van oorsprong Joods gerecht

57

Pom is de topper van de Surinaamse keuken. Basis is de subtropische knol pomtajer, die veel weg heeft van de aardappel. Conservatrice Karin Vaneker is ervan overtuigd dat pom een van oorsprong Joods gerecht is. In Trouw zegt ze hierover: „al in het midden van de 16de eeuw vestigen zich Joden in Suriname. Die Joodse Surinamers vormen een van de oudste nog bestaande gemeenschappen in de Amerika’s. In Europa waren het al aardappeleters, terwijl de rest van de Europeanen de aardappel nog als minderwaardige voeding beschouwde. De Joden stopten de aardappel overal in. Dat had ook te maken met hun spijswetten, planten zijn nergens verboden en de aardappel kent vele toepassingen. Onder meer als ovenschotel.

Joden gebruikten de oven veel voor hun gerechten. Ook dat had te maken met hun spijswetten. Op sjabat mochten ze niets aanraken. Moeder zette op vrijdagmiddag sjalet ofwel cholent – kip met aardappel – in de oven. Na een nacht garen werd het op zaterdagmiddag opgediend door een niet-Joods hulpje. Ovens waren bij Afrikanen en Amerikanen niet in gebruik. Die bereidden hun maaltijden bijna altijd op open vuur. Daarnaast is het gebruik van citrussap – zoals bij pom is voorgeschreven – typisch Joods. Zij smeren de kip in met citrussap, om het vlees zachter te maken. In de pom gebeurt dat ook.

De pomtajer kwam in het recept doordat aardappels van nature niet groeien in warme subtropische gebieden. Pomtajer wel en die knol heeft wel iets weg van de aardappel. Dus op grond van de basisingrediënten en bereidingstechnieken is mijn overtuiging dat pom een van oorsprong Joods gerecht is’’ zegt zij in de krant.


57 REACTIES

 1. Ma if a taya di krasie, dan hadden zij een probleem dit omdat een spijker niet helpt.

  Dus dan moest men spijswetten overtreden..daarnaast mik ding man tikie na pon zeer ini Israel.(export)


  Maak melding

 2. jaren terug toen mijn oma nog leefde en pom hier niet te vinden was maakte ze van aardappel een pomgerecht. heerlijk. je wist niet beter. god bless her soul.


  Maak melding

 3. bij deze ,nodig ik dan, een joodse uit om samen met mij een pom te maken, schouder aan schouder, zij aan zij !, met een kamera er bij, om te laten zien, en te proefen, of de pom die wij kennen , joods is ! .ik kan mij niet voorstellen ! ik daag u uit ! lieve groeten mvr plet


  Maak melding

 4. niet alle tajer is geschikt op pom te maken, pom tajer kan je helemaal niet vegelijken met aarddappelen, het is een hemel groot verschil qwa kleur geur smaak en grote, een pomtajer kan wel anderhalve meterlang worden,de aardappelen,die wij nu kennen komen ook niet uit israel ,of uit nederland, maar uit zuitamerika.moeten de zuitamerikanen de aartdappelen gaan claimen, het is van oorsprong geen hollands product. ik weet het voor meer dan 100% ,dat de pom ,niet joods is .een heleboel dingen zijn door ons uitgevonden, de europianen hebben altijd hun best gedaan om het te verbeteren, en te claimen. zij denken toch ook ,dat hun de stoplichten en de pindakaas hebben uitgevonden.eigen lof stinkt !!!!


  Maak melding

 5. ik wist nooit dan joden pom kunnen maken wat raar,baja is het vreetbaar!!!!!

  want niet een ieder weet pom te maken.
  no 3 bedoel je Tayer,het kan nooit lekker zijn met aardappelen.Asa den wan sany.

  AKUBA


  Maak melding

 6. jullie reageeren zoals gebruikelijk weer extreem vijandig. die stelling zou heel goed kunnen vergeet niet dat de joden de slaven eigenaren waren en we ook bepaalde gebruiken van hun hebben overgenomen. wellicht niet bewust of kwaadwillend maar het is gewoon zo. vele van onze woorden en gebruiken zijn afgeleiden van het jodendom. dus mensen verdiep je eerst voor je onzin uitkraamt. wij waren toch de mensen die voor hun moesten koken enzo? nou hoe denk je dan dat die pom is ontstaan? er was geen slaaf op de wereld die een pakslaag wilde riskeren. door zomaar een zelf verzonnen gerecht op tafel te zetten en zelf kregen we rotzooi te eten. dus het zo goed kunnen. dat het een afgeleide is van een joods gerecht.


  Maak melding

 7. Ik vind het altijd “grappig” om te zien hoe er toch altijd weer negatief op iets gereageerd wordt. Jullie lijken die Hollanders wel. Vijandig en minachtend ten opzichte van anderen. Ik vraag me af het de Surneds zijn die zo reageren of de mensen hier in Su zelf.


  Maak melding

 8. Zonde, dat wij Surinamers ons zo ergeren aan “t feit dat pom een Joods gerecht zou kunnen zijn. Wat maakt het allemaal toch uit!!. Behalve de Indianen zijn wij ook allemaal(hetzij gedwongen, hetzij vrijwillig)ook in Suriname belandt. Waarschijnlijk is datzelfde ook met dit gerecht(net als vele andere gerechten)gebeurt en heeft zich in Su aan de lokale ingriedienten aangepast. Djoegoe djoegoe om niets, vindt ik. Belangrijker is dat een van de lekkerste gerechten is in de Creoolse keuken,waar het ook vandaan moge komen.
  Prijs de Surinaamse keuken!

  Kitty Cruden


  Maak melding

 9. Dit lijkt me eem leuk onderwerp om nader te onderzoeken.De kans is groot dat de journaliste hetgelijk aan haar kant heeft. Wie het niet eens met har is moet met tegen argumenten voor de dag komen. Hoe zit het met de moksie alesie, en de moksie metie?


  Maak melding

 10. Pom is geen afrikaans gerecht?
  Afrikaanse keuken is geen geweldige keuken.
  De koks waren slaven en de gerechte waren Joods.
  Ben het helemaal eens met gozer.
  U wilt mij toch niet vertellen dat de slavenhouders slaafse gerechten aten?


  Maak melding

 11. Voor zover ik weet komt POM niet voor in de Afrikaanse keuken. Maar wel degelijk in de Joodse. Dus mensen niet zo negatief doen. De creolen hebben dus duidelijk dit gerecht overgenomen en verfijnd.


  Maak melding

 12. Ook heel veel winti gebruiken stammen af van het joodse geloof en niet uit afrika. Voedsel taboes kennen afrikanen niet. ongestelde vrouwen onrein is ook geen afrikaans gebruik. de kruidenbaden. kra tafra. maar al die dingen komen wel voor bij de joden. de surinaamse cultuur is een rijke mengelmoes. ook het jodendom heeft daar zijn bijdrage aan geleverd.
  Die negatieve reacties van sommige mensen hier, ik snap het echt niet. wat is er gebeurd met somige sranang man. humor is volgens mij een eigenschap dat ze niet meer kennen. alles moet zo serieus. het lijkt erop alsof een aantal mislukkelingen hun frustraties hier de vrije loop laten.
  Rotie is een Surinaamse gerecht met indiaase wortels. we hebben toch ook een joodse gemeenschap in Suriname.


  Maak melding

 13. Pom is mede ontstaan door joden En nog veel meer andere surinaamse gebruiken: waar denk je dat surinamers het vandaag hebben om vlees en kip eerst te bakken voor ze het verder koken met groente of in pom zetten??? of waarom surinamers met cocosmelk ipv melk koken, en geen rauwe dingens eten?? en geen ‘glad’vis eten (joods: vis zonder schubben)
  JAAA allemaal joodse spijsweten en bij welke surinamers komen ze het meest voor en welke surinamers zweren bij god bij deze regels JAA de CREOLEN De afstammelingen van de slaven!!!!
  Leer je geschiedenis mensen voordat zulke domme reacties hier geplaatst worden….kijk maar naar africa en de marrons die hebben deze regels niet want ze zijn ook niet beinvloed door de joden
  en waarom besnijden zoveel surinamers hun zonen? en waar komen al die joodse namen vandaan?
  Als de nederlanders niet verplicht hadden aan de slaven dat ze alleen vrij werden als ze christen werden dan was suriname een heel ander land nu. want dan waren de nieuwe creolen Joods geworden…waar zijn alle joden van suriname tegenwoordig? ja vermengt met creolen……


  Maak melding

 14. beste mensen pom is inderdaad een joods gerecht.deze mw heeft gelijk.ik had het ook gelezen enkele jaren geleden en schrok er ook van.maar ja het blijft lekker joods of sur.


  Maak melding

 15. Zij laten mij lachen…ik Kraba…een verteld er was geen oven….jaja de oven van nu kende niemand….maar hitte opslaan wist men voordat Jesus op aarde kwam.

  En let op gewoon in de grond, dan heb jij dagen lang hitte.(gewoon groot gat hout erin, goed laten branden spul erin: afdichten)
  Dit doet de slimme Indiaan nog steeds hoor.

  En natuurlijk waren er stenen(gewoon natuur steen uit een rots)

  Was je handig dan kon je allerlei constructie’s bedenken.

  En door zulk proces heeft men meerdere processen ontdekt…alles toeval..zand verhitten.. glas…(goud-ijzer)..ga maar lekker door( dus voortaan gewoon in de grond verhitten primitief maar werkt bij handigheid effectief.


  Maak melding

 16. Pom is een gerecht dat door de toenmalige huisslaven voor hun joodse missi werd gemaakt. De keuken slaven waren zeer creatief en konden op verzoek van de joodse miesi dit heerlijk gerecht produceren.
  Pinda soep etc zijn ook overblijfsels van die tijd, en na de slavernij geadopteerd als creoolse gerechten


  Maak melding

 17. tjonge jonge weer lekker anti-semitisch,
  volgens mij waren het de bakras en niet de joden slaveneigenaren, en er weinig mensen nu nog leven die de slavernij nog hebben meegemaakt
  i agree with Amit


  Maak melding

 18. Mensen niet zo vijandig doen:)

  For your reading pleasures,

  Pom: The history of Pom goes back to the time of slavery, when Jewish settlers brought the recipe of Pom to Suriname, which, in those days was made with mashed potato. The story goes that once, a Jewish master wanted his cook to make him Pom. But the slave told her master that they did not have any potatoes to make it. The master then reportedly said to the slave:” al right. Either I have Pom on the dinner table this evening, or I’ll cut both you’re hands off”. The slave went into the woods and there she found another earth fruit similar to potato and called it tayer. The cook used it to make Pom and the master said that it tasted even better than when it was made with potato. From then on Pom was made with this Pom tayer.

  soso lobi.


  Maak melding

 19. voor # 7, ja ik heb het over aardappel. zie ook #26 . feit is dat Surinaamse keuken concervatief is. met name in Su. javaans eten bij de warung, roti bij roep etc. Hier in Ned,alle etnische smaken bij 1 toko of restaurant door elkaar, dat zie je niet zo snel in Su. Hier is Ramon Beuk fusion oriented. lekker. Dus probeer eens iets anders ipv tayer als basis, gebruik je aardappel. Mijn oma begin jaren 80 gebruikte aardappel omdat op zondag de toko dicht was en we pom lustten.creativiteit kent geen grenzen. Over de joodse invloeden in Su, als je de volgende keer je fernandes drinkt, het is een joods bedrijf nu met een Libanese directeur aan het hoofd. That my friend is a fact. Over de chinese invloeden in de sur. keuken die zijn alom bekend. ve-tsin (japans)/ aji no moto, bigi foetoe, kaka stong. tjauw min, tjauw van, ham taw.
  De Nederlandse invloeden beginnen hier bij de bakker: Surinaamse puntje, pasteitje. helaas onze toekomstige generatie kids zullen niet veel beter weten dat roti van knor uit een pakje komt…ai mi boi. vooruitgang(marketing), het is niet te stoppen. tegenwoordig weet je niet beter of je denkt dat shoarma een ned. gerecht is.enjoy the food you eat. peace


  Maak melding

 20. Pom van de creolen??? Laat me niet lachen. Dadelijk zeggen ze nog dat tjauw min, bami, loempia, roti, bara etc ook van hun zijn.
  Die dieven. Face it Pom is van de JODEN.


  Maak melding

 21. Allemaal domoren..eet dat ding gewoon op als jij het lekker vindt.

  Laat staan of gooi weg als jij het smerig vindt.

  Alleen idioten trappen in zulke onnodige discussie’s.


  Maak melding

 22. het is helemaal niet waar, dat is iets van afrika, ben daar zelf geweest en heb ook pom gegeten,, vooral in gana is het bekend, het word al diuzende jaren bij de stammen gebruik, de joden zagen dat in de slaven tijd hoe de afrikanen pomtajer gebruikten, en hebben dat later ook gebruik


  Maak melding

 23. Het schijnt dat pom een joods gerecht is….maar er is geen wetenschappelijke onderbouwing voor die stelling, want de verhalen van mevrouw Vaneker drijven op de orale tradities van Suriname. Zijn er mensen met oude kookschriften van tantes of omas die tot in de 19e begin 20e eeuw gaan en willen die mensen deze ter beschikking stellen dan kunnen we onderzoek doen naar de oorsprong.Via het email adres nataliapestova23@yahoo.com kan dat. Laten we zelf onze geschiedenis schrijven want hoe goed de bedoelingen van mensen als mevrouw Vaneker zijn …..deze geschiedenis is niet de hare maar dat van de Surinamers, en als het een joods gerecht is moeten we dat weten en zo niet….than okay


  Maak melding

 24. Nr.36. tje: als ik jouw was zou ik alle pom eten alles, dan heeft niemand meer iets om te zeuren.
  Eet smakelijk: ti ju baster !
  Soso gridie fu tje.


  Maak melding

 25. @ nr.35 Harry

  Wat is dat voor een onzin om op zo’n manier te reageren? Bent u zo geschoold dat u een ander komt zeggen dat hij of zij gestoord is?
  Je kunt het met iets eens zijn of niet. Maar op zo een manier reageren lijkt nergens voor nodig. Tenzij u hier kunt verklaren hoe het zit met de herkomst van pom. Wat heeft uw onderzoek uitgewezen? Ik ben zeer benieuwd.


  Maak melding

 26. @nr. 39

  “A no smeer boeng”

  Ik heb gemerkt dat u daar in elke posting van u last van heeft. Misschien helpt een bezoekje aan de dokter.


  Maak melding

 27. @ nr 37, wat een vriendelijk aanbod van je dat ik alle pom mag eten. Echter pom is niet mijn favo gerecht. Dus het opvreten van alle pom laat ik aan vette varkens als jij over.
  Als je maar tijdens het vreten maar goed eraan denkt dat het van orgine een JOODS GERECHT is.
  Vreet smakelijk vet varkentje, knorr knorr.


  Maak melding

 28. Pom is geen joodse gerecht, dit gerecht is door de fantasie van de neger ontstaan, was het niet de neger die in de keuken stond en het eten kookte voor de witte mevrouw en mijnheer en daardoor op nieuwe gerechten mee aan kwam.De witte mevrouw en mijnheer die kookte nooit eten Kookte en maakten nooit het huis schoon want dat deden de dienstmeisjes,alles werd door de negers gedaan.
  Ik zou zeggen lees de boeken, die door Schrijvers uit de Cariben geschreven zijn dan weet je meer.Het is precies zo, iemand zei tegen mij dat Rock and Rol door Elvis Presley was geschapen ik vroeg hem waar hij dat vandaan had,want ik wist dat het verkeerd was en ik zei toen dat de schaper Ike Turner was omdat ik het zelf van hem had gehoord.


  Maak melding

 29. joden hebben ons minder betaalt ,joden dachten dat zij slim waren ,maar er is altijd die op geloert.
  kijk maar naar israel daar zit al ons slaven geld.
  wanneer zijn de joden van plan onze gelden terug te betalen?
  willen de joden hierop reageren?


  Maak melding

 30. ach het verbaast me niks dat die joden nu ook pom claimen. gister zei een jood nog dat falafel en shoarma joodse gerechten zijn. ik heb me krom gelachen.


  Maak melding

 31. Over Pom, het gerecht heeft Joodse invloeden. Een keuken waarin veel stoofpot gerechten bereid worden. Wellicht moet vermeld worden dat er een plaats was in West Africa genaamd: Bilad EL Sudan. Op deze plaats woonde joden.

  Genetisch gezien hebben vele Europese Joden Afrikaans DNA, bekend als E-M35 rootclade en E-M78 als subclade.

  Voor meer informatie kan men terecht bij het Britse Museum, te London, aldaar zijn reliëfs te zien van Hebreeërs uit de oudheid.

  Hier een reliëf twee Hebreeërs die afgevoerd werden. Daarna gedood of gefolterd.

  http://www.lessing-photo.com/p3/080203/08020360.jpg

  Officer conducts 2 Judeans to the King. Detail of the Assyrian conquest of the Jewish fortified town of Lachish (battle 701 BCE). Part of a relief from the palace of Sennacherib at Niniveh, Mesopotamia (Iraq)

  Ik wil ook nog even reageren op een paar personen die minachtend spraken over de Afrikaanse keuken. Klaarblijkelijk weten deze personen niet waar ze over praten/ schrijven. Wat weten ze van de Senegalese, Nigeriaanse etc… keukens. Waarin ieder weer zo etnologisch gedifferentieerd is.


  Maak melding

 32. ipv. je te richten op je toekomst en die te verbeteren, gaan jullie mekkeren over het verleden. Met zeurende mensen zoals jullie gaat het nooit beter worden met Suriname.


  Maak melding

 33. Joods of niet. Er is heel veel verschil in. Velen hoor ik zeggen
  ” mijn moeder maakt de lekkerste pom”. Maar de lekkerste pom vond ik van een chinese vrouw, ergens op een flatje in Zeeland.


  Maak melding

 34. Het is heel simpel Als Pom Joods is dan bestaat het nog steeds in de Joodse Keuken. Wie kan mij een hedendaags recept laten zien van de Joodse Pom? Niemand!
  Pom kan heel goed gewoon in Suriname zijn ontstaan zoals vaker nieuwe gerechten zijn ontstaan, Misschien hebben Joden een bijdrage geleverd?, Misschien wel een andere bevolkingsgroep?
  dat valt vooralsnog niet te bewijzen de dame in kwestie is met nul bewijzen op tafel gekomen.

  Het is in ieder geval een feit dat pom is verfijnd door Surinaamse Creolen en bekend staat als Creools gerecht.

  @fa

  “Dus mijn neger broeder heeft geen nationaal gerecht”

  Onzin Okersoep is 100% van Afrikaanse Origine.

  https://www.youtube.com/results?search_query=ocra+soup

  En over Bami gesproken @puma34 het is nog steeds niet duidelijk en niet te bewijzen wie noodles hebben uitgevonden Aziaten, Italianen en Arabieren claimen het.


  Maak melding

 35. Dan is het toch geen joods. Er is wel een groot verschil tussen aardappelen en pomtayer. En dat het beter smaakte. Mijn conclusie Pom is van onze voorouders de slaven.


  Maak melding

 36. Kennen jullie dit oude slavenlied? van honderden jaren oud!
  Het is een ode aan onze tot slaafgemaakte overgrootmoeders die in de Joodse keukens zwoegden en hun creativiteit gebruikten om vorm gaven aan het voedsel van hun eigenaren!

  Hier een Sranang en Engelse vertaling.
  Ala presi komisi d’a botri
  (Sranan Tongo)

  Ala presi komisi d’a botri.
  Ala presi komisi d’a botri.
  Ala presi pemi waka komisi d’a botri.

  Ala presi komisi d’a botri.
  Ala presi komisi d’a botri.
  Ala presi pemi waka komisi d’a botri.

  Ala presi komisi d’a botri.
  Ala presi komisi d’a botri.
  Ala presi pemi waka komisi d’a botri.

  Everywhere There is a Chef in the Kitchen
  Traditional Song
  Traditional Song
  (English)
  Everywhere, there is a chef in the kitchen
  Everywhere, there is a chef in the kitchen
  Everywhere you go there is a chef in the kitchen.

  Everywhere, there is a chef in the kitchen
  Everywhere, there is a chef in the kitchen
  Everywhere you go there is a chef in the kitchen.

  Everywhere, there is a chef in the kitchen
  Everywhere, there is a chef in the kitchen
  Everywhere you go there is a chef in the kitchen.
  Kopie:
  http://www.mamalisa.com/

  Franeker is een amateur wetenschapper, met weinig of geen enkele steekhoudende onderbouwing van haar beweringen.

  Onderzoek je geschiedenis en neem niet zomaar alles van iedereen aan. Omdat men heeft baat aan onwetendheid!
  Groetjes aan een ieder!


  Maak melding

 37. Pom is het 2de nationaal gerecht van Suriname. Dus lieve mensen Pom is Surinaams. Surinamers zijn in legio kleuren, maten, overtuigingen en vertegenwoordigen vele bevolkingsgroepen.
  En of het nou van oorsprong Joods, Creools or whatever is. Pom is een Surinaams gerecht. Ik snap echt niet vanwaar deze ophef allemaal. Het is om je dood te lachen hoe Surinamers kunnen reageren. Ik ben van Hindustaanse Surinaamse afkomst en als ik dan de bovenstaande berichten lees. Het spijt me zeer maar dan staat het schaamrood me op de kaken. Kom op lieve mensen. Seriously. Pom oorlog!


  Maak melding

 38. De creoolse keuken heeft heel veel Joodse invloeden.De slavinnen werkten in de keuken van de Joodse slavenhouders en hebben veel gerechten maar ook joodse gebruiken overgenomen.Orgeade is ook joods bijvoorbeeld.Zoute lemmetje,birambie op azijn met peper zijn allemaal dingen die je ook vind in de keuken van het Midden-Oosten.Gebruiken rond het overlijden bijvoorbeeld.Bij joodse mensen wordt de overledene gewassen en afgelegd door een bepaalde groep mensen Na de begrafenis wordt het gezicht en de handen gewassen.


  Maak melding

 39. Moeten al die Creooltjes dan niet terug naar Israel ipv Afrika. Ze hebbe toch Joodse voorouders, of zie ik et verkeerd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.