dinsdag, april 16, 2024
HomeColumnsGepast of ongepast?

Gepast of ongepast?

-

Does Travel - naar Suriname

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Even één ding voorop gesteld. Hoe prachtig de overwinning van Jong Oranje ook is, Nederland moet zich nog altijd zien te bewijzen als het om de echte knikkers gaat. Voor de bakermat van het ‘totaalvoetbal’ is slechts één Europese titel (1988) maar schamel. Tweemaal semi-wereldkampioen telt simpelweg niet mee in de analen. Nederland mag dan wel totaalvoetbal hebben uitgevonden, maar zolang je geen enkele WK-titel heb, mag je jezelf niet rekenen tot de voetbalgiganten zoals Brazilië, Duitsland, Italië en Argentinië die meerdere WK-, Europese en Zuid-Amerikaanse titels op hun conto hebben.

Persoonlijk heb ik de EK-race van Jong Oranje niet op de voet gevolgd. Maar tijdens nieuwsuitzendingen en in de kranten ontging het mij niet dat er een Jong Oranjegekte was ontstaan. Overigens bekroop het gevoel van komkommertijd mij. Maar enfin. Ik ben nu eenmaal geen ijskonijn. Dus toen mijn goede vriend Joseph mij opbelde met de mededeling dat hij langskwam om naar de finale te kijken, zei ik meteen ja. Wel was ik bang voor een typische Oranjedebacle: verliezen in de finale!

Maar gelukkig; het trauma van de vele verloren hele en halve WK-finales lijkt definitief achter ons. Zwart Oranje denderde met 4-1 over de Serviërs die ook in de loopgraven als vechtlustig te boek staan. Of moet ik zeggen: Jong Suriname? Die vraag stelde ik me vooral af toen na afloop het overvloedige oranje zowat bedolven werd onder de vele Surinaamse vlaggen die menig Oranjespeler van Surinaamse origine liet wapperen. “Jong Suriname, Europees kampioen 2007!” riep ik ironisch. Joseph, autochtoon, moest er hartelijk om lachen.

Ik had een dubbel gevoel. Enerzijds realiseerde ik mij dat in heel Europa en daarbuiten Surinaamse vlaggen live wapperden. Iets dat ik natuurlijk stoer vond en waarop ik trots was. Maar ik was ook meteen bezorgd. Niet of het al dan niet gepast was, maar ik zei tegen Joseph: “Reken maar dat in de media de kritiek zal losbarsten.” En ja hoor; zoals zeer verwachtbaar vroeg onder meer koranhater Geert Wilders zich af of nou Suriname of Nederland kampioen was geworden.

Enfin. ‘Gepast of ongepast?’ gonst de hamvraag. Mijn antwoord: het is een wisselwerking. Hoe hoger het Geert Wildersgehalte van de Nederlandse samenleving – en dat is momenteel zeer hoog – des te meer Surinaamse, Marokkaanse Turkse of wat voor exotische vlaggen dan ook zullen wapperen voor, tijdens en na het Wilhelmus. Als je in een maatschappij niet voor vol meetelt dan grijp je automatisch naar de zogenoemde ‘eigen identiteit’. Waaraan moet je je anders vasthouden?

Voortdurend horen en lezen we dat de Nederlandse economie meer dan ooit tevoren floreert en dat de banen ‘voor het oprapen’ liggen. Vreemd, maar waar komt dan die suggestie vandaan voor ‘anoniem solliciteren’? En als we ook op straat kijken en de onevenredige oververtegenwoordiging zien van ‘allochtonen’ onder de parkeerwachters, kaartcontroleurs, tramconducteurs, metrocontroleurs, verkeersregelaars en wat dies meer zij, dan zegt dat heel veel over de discriminatie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Ik noem het vooral ‘geüniformeerde werkloosheid’. Kortom: als zwarte of allochtone Nederlander maak je vooral kans op een gesubsidieerde schijnbaan of als topsporter. Dus als Wilders zich met succes gaat beijveren voor minder uitsluiting binnen de Nederlandse samenleving, dan ben ik ervan overtuigd dat hooguit een verdwaalde Surinaamse vlag zal wapperen bij een volgend kampioenschap van Oranje.

Al die Surinaamse vlaggen waren niet zozeer een uiting van trots zijn op de eigen identiteit – ook al denken de meeste zwarte voetballers dat zelf werkelijk – maar één van triomf. Ja logisch, hoor ik velen dan denken; ze zijn toch kampioen geworden. Maar ik bedoel: triomf omdat je ondanks alle tegenslagen, tegenwerkingen en obstakels vanwege je afkomst toch de top van de berg heb weten bereiken. En daarmee – en dat maakt dit verhaal zo sluitend – de bevestiging dat je vooral dankzij afkomst, in de zin van kwaliteit, kampioen bent geworden. Vergelijk het maar met Hollywood: Amerikaans maar gebouwd op een Joods financieel fundament. En zo steunt de bakermat van het totaalvoetbal op een ‘Surinaams’ fundament. Jawel, de naweeën van de VOC beginnen nu pas echt! En wie haalt wederom de zilvervloot binnen: Nederland. Gepast of ongepast?

Iwan Brave – Lees meer ontboezemingen op ‘Amsterdams Venster‘.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

23 REACTIES
 1. Ik denk dat deze colom alleszeggend is. Wel moeten wij als “Surinaamse gemeenschap” deze mening blijven steunen. We willen toch geen herhaling van het “Kabel-incident”. (Seedorf, Bogaarde & Davids Champions League 1995).


  Maak melding
 2. goede toelichting en opvatting

  Er zullen tocht critiek van de patatas komen, omdat het zelfzuchtige egocentriche volk is die een ander volkt geen vooruitgang gunt en zeff heer en meester willen spellen
  Zef de eer strijken met andermans roem. [Neem SU als voorbeeld]

  Ik heb genoten van de flaggen parade en er moeten meer volgen zodat wij de wereld kunnen laten zien hoe de vork in de steel zit

  To Now your history is to now the future

  Beware of the dog.
  Ia me na krepeman


  Maak melding
 3. Ik vond het prachtig en ik voelde me ook trots hoe de jongens met de vlaggen wapperden. Het is toch hypocriet om aan de ene kant kritiek te hebben terwijl je aan de andere kant deze groep die in Nederland geboren is toch als allochtoon bestempeld. Zolang je niet als geboren Nederlander wordt gezien maar als een lid van een subgroep, dan heb je het recht om te laten zien tot welke subgroep je behoord.

  spencer


  Maak melding
 4. en zo is het Spencer. Een waar woord.

  Ik ben trots op ONZE jongens.

  Laat die witte mannen dan maar lekker een wit team vormen. Eens kijken hoever ze dan komen.


  Maak melding
 5. Telkens weer merk ik dat opvattingen van mijn landgenoten worden gevormd door angst en schaamte. het is altijd maar weer wat die witte er van gaat zeggen en rekening houdend met de media die er op zal duiken.

  Wat kan mij die witte man schelen. Je bent wie je bent en je identiteit die verkwansel je niet.

  Kessler en consorten mogen de pot op. Ik hoop dat Pa Donk, Pa Drenthe, Pa Babel etc, hun zonen instructies geven een open brief te sturen naar de knvb, dat die zich niet moet gaan bemoeien met hun identiteit en de uitingen daarvan of dat ze anders consequent moet zijn en Herenveen moet verbieden de Friesevlag en het Friese volkslied uit te baten bij elk duel dat daar wordt gespeeld.

  Aan mijn landgenoten wil ik zegen dat angst altijd al een slechte raadgever was en zal blijven.

  Als je niet wil opkomen voor wie je bent en wat jij je voelt, dan kan het alleen maar slecht aflopen met je. Als burger van dit land mag e misstanden hier aankaarten en niemand moet zeggen dat ik een tweede rangs burger ben,. want daar komt het op neer als men je toeschreeuwt dat als het je niet bevalt dat je dan maar weg moet.

  Als wilders, die het zelfde paspoort heeft als ik mag klagen over alles en iedereen, mag ik dat ook. Als Foppe met zijn favourite vlag mag zwaaien mag ik dat ook.

  Is dit de verlenge loyaliteits discussie? What goes around comes around. Als zwarte jongeren zich geen aandelhouder voelen van deze maatschappij omdat zelfs de regering ze daarop wijst(ze hebben namelijk speciaal beleid voor ons en een speciale benaming; allochtoon), dan laten ze zien wat ze werkelijk zijn en altijd zullen blijven. Dan maakt het niet uit of je in het AMC bent geboren.


  Maak melding
 6. Beste Iwan : even een verbetering. Het woord is annalen (met dubbel n). Die vlaggen hebben mij ook niet gehinderd maar de jongens die daar mee liepen, hebben het voetballen op dit niveau wel in Nederland geleerd en zij worden voor hun hobby ook uitstekend betaald. En als je vice-wereldkampioen wordt, kun je dat toch niet zeggen dat dat niet meetelt.


  Maak melding
 7. Ik ben in Nederland geboren en getogen net als die voetballende broeders maar ik ben en was zo trots als een pauw en vond het prachtig hoe de Surinaamse vlag fier wapperde…

  Ik wist gelijk ook dat de Zeiklanders een hetze zouden losbarsten tegens Surinamers…

  Je bent en blijf Surinamer waar je ook ter wereld wordt geboren en getogen met alleen maar een druppeltje Suri-bloed en nederlanders hoeven niet te proberen Surinamers in het verdomde hoekje te duwen met steun van de media want ik ben net als vele kei trots op mijn Surinaamse afkomt en cultuur…

  Vele nederlandse jeugd in geheel nederland en allochtonen apen Surinamers na in taal en gedrag, dat zegt al genoeg, hoe tof onze cultuur is!!! onbreekbaar…

  Wij zijn SuriGoud, wees trots…


  Maak melding
 8. Kneh jij moet meer info hebben .

  Tijdens koning-rijks-spelen gaven onze jongens Ned. altijd les.
  Dus: bemoei niet als jij niks weet.

  Laatste grote voetballer toen, jeugd speler Robin-Hood…Franco…(einde spelen 1974)wel ik moet je zeggen jij kreeg kippenvel als jij deze midden velder zag voetballen..wat denk je jaren begin ’70 Paulie Korte jeugd speler Transvaal.
  Er zijn meer speler’s, maar geen zin ze allen op te noemen.

  Boi kaba nanga don.(da na les ding alla-mala).
  Maar jammer zij moesten aan de toekomst denken dus gewoon goede morgen Chef.


  Maak melding
 9. Waarom lijkt niemand het te snappen. Als je je zo Surinamer voelt, neem dan niet de Nederlandse nationaliteit en ga met je surinaams paspoort voetballen. Iedereen is hier een hypocriet zootje. Zich wel Surinamer voelen, maar toch van de geneugten die Nederland biedt. Klinkt heel erg als van twee walletjes eten. Als je een voelt met beide landen, start een comitee naar Duits voorbeeld, voor de hereniging van het koninkrijk der Nederlanden. Tot die tijd moet je kiezen. Het zou wat zijn als rijkaard bij en overwinning van barcelona met een ajax vlag zou gaan wapperen.


  Maak melding
 10. Laat iedereen lekker met ze vlaggen wapperen, steek ze in brand of veeg je reet ermee af! Het boeit mij niets, alleen het hypocriete geouwehoer wat er op volgt maakt me misselijk. “Zwart Oranje”, “Jong Suriname” HALLO: is iedereen alweer vergeten welk team vorig jaar in portugal Europees kampioen werd? Met huntelaar, robben, van persie.. etc. het is toevallig een lichting met veel surinamers.

  Verder moeten alle Nederlanders blij zijn met een multicultureel NEDERLANDS elftal, ik ben zeer blij dat supertalenten als Babel en Drenthe uitkomen voor nederland. Aan de andere kant is een beetje dankbaarheid/respect de andere kant op heus niet teveel gevraagd.

  En, dhr. Brave, een kleine spellingscorrectie. Jaarcijfers heten ook wel annalen, niet analen zo als u beweert 🙂


  Maak melding
 11. Sjoef & Verheijden maak je niet druk…allochtoon..ben jij daar of wil jij niet daar zijn….opmerking als Duits voorbeeld, ben jij gek of zo.(+/- 400 jaar mag er dan geen vrede en respect zijn)

  Naar alle waarschijnlijkheid zijn jullie ook nog boos op de schrijver.
  Jammer: ik zou het hebben over anaal: boeler’s waarschijnlijk van toepassing voor reactie’s.


  Maak melding
 12. …mijn vriendin is surinaams, wordt nooit gediscrimineerd, en heeft een normale, leuke baan, en al haar surinaamse vriendinnen ook! Iedereen heeft deze kansen!


  Maak melding
 13. Wacht maar tot de volgende selectie komt dan zullen de dubb.nationaliteiten anders gaan piepen.Dat bedoelde Geertje met “belangenverstrengelen”.Van basten zag hetal aankomen..Staatssecretaris Abbu Talib is veel slimmer dan de meeste van ons(heb één natioanliteit)Albayrak idem dito. Eten uit/van twee wallen??misschien.


  Maak melding
 14. Ja volgende selectie komen de Ned-Marc aan de beurt.Trouwens de Nederlandse Turken komen eerlijk voor hun Moederland Turkije op.Dus ze gaan niet in Oranje-shirtje en een turksevlag het veld op.Maar de surinaamse nederlanders wel.Dat is eten : friet met pom.


  Maak melding
 15. Hoe kan na jaren van ondedrukking en besodemieteren ‘een vlag’ tot uitspatting leiden.
  Dan weet ik het ook niet meer hoor !

  Wat willen zij ? Ik denk eerlijk wit verven verstand en gedrag ook…maar.. mi boi no du.


  Maak melding
 16. meneer Brave zou in su geen funtie kunnen uit oefenen als kapitein in het binnenland{wan je konkroe en hoigri]meneer Brave weet heel goed dat het ongepast is,ik zou het ongepast vinden,als in de toekomst surinamekampieon wordt in het carb.en een suhaitian [velen hebben nu Supaspoort]daar staat te wapperen met een Haitiaaansevlag,ZOU U dat leuk vinden.dit heeft niets met slavernij te maken of werken dit is SPORT.ik ben ook een srananman lik joe,zet het goed uit ,velen lezen geef een goeie voorbeeld,eenmaal joe fin a kans foe skrif wan sanni tap a sait disi gi wan boeng voorbeeld


  Maak melding
 17. ik ben een kaaskop ik vond het prachtig die surinaamse vlag en heb er niks op tegen maar men moet niet vergeten dat ze de opleiding in nederland hebben gehad anders hadden ze nooit zo ver gekomen en daar buiten leren ze ook nog een vak vergeet niet dat alles voor die jongens geregeld word dus niet zeiken over nederland dat het zo slecht is hier je moet het zelf doen kijk maar naar die jongens van oranje o ja en Suriname en Marocco kaaskop


  Maak melding
 18. De kabel kan nooit stuk. Een kabel heeft een kern en een omhulsel. Pakosie je hebt het goed gezien. De nieuwe deel van de kabel groeit met spelers van het type snesi, dogla, kopro, langa, mokro en jet. Alleen de echte voetbal surinamers weten wat ik bedoel. Als je het niet weet pakosie kan het je uitleggen. Het zijn deze type voetballers die de surinaamse kabel altijd vorm zullen geven en doen groeien. Foppe heeft begrepen dat deze kabel verpakt en omhuld door een scherm van totaal voetbal de sterkste eigenschappen heeft op europees niveau. Foppe is dus resultaatgericht. Dat is goed. Nu nog de rest


  Maak melding
 19. nr 19. John: jij bent een kaaskop…mi no dinkie..jij bent een leegkop..mag ik jouw zeggen…Rede temeer omdat jij niks weet van het Surinaamse voetbal…..vraag die oude voetballers(toen ook onder de 21) jaren ’50 -’60 -’70. waar en van wie Ned. voetbal les kreeg.
  Zelf verkocht onze nationaal eltal Ned. gewoon een pakslag(’50).

  Vraag wie en wie zij toen meegenomen hebben om hier te voetballen(les geven/afkijken)

  Ga maar vragen met je opleiding: verhaal, toevallig deze boy’s maar voorheen wie en wat dan.

  Ken jij je eigen geschiedenis niet of probeer jij het weer te verdraaien ?


  Maak melding
 20. Ahum…

  Beste Iwan Brave,

  De bakermat van Cinema ligt niet in Hollywood, maar in individuen als Martin Scorsese, Jean Luc Godard, Alfred Hithcock, Wong Kar Wai, Robert Rodriguez, Roman Polanski and I can go on…

  Hollywood heeft niets met cinema te maken, enkel met geld!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES