vrijdag, december 8, 2023
HomeOnderwerpenNatuurNederlander doet aangifte tegen Surinaamse jager

Nederlander doet aangifte tegen Surinaamse jager

-

Does Travel & Cadushi Tours

De kritische volger van het Surinaamse milieubeleid, Zwollenaar Paul Kraaijer, heeft aangifte gedaan bij het Korps Politie Suriname tegen een man in Paramaribo die in zijn huis enkele door hem doodgeschoten jaguars houdt als trofee.

De Surinaamse jager haalde op 23 juni het nieuws in Suriname, omdat hij een kaaiman van ruim twee meter lengte bij zijn woning had gedood. De man vertelde ook terloops trots dat in zijn woning diverse door hem doodgeschoten dieren worden bewaard. Ook dode jaguars behoren tot zijn jachtbuit zei hij in Dagblad Suriname. Tegen deze man is niet opgetreden.

Het doden van een jaguar, zonder toestemming van de daarvoor bevoegde autoriteit (’s Lands Bosbeheer), is een strafbaar feit. De jaguar is een bedreigde diersoort en dus beschermd, internationaal. Volgens Arturo Mora van het regiokantoor Zuid-Amerika van de IUCN World Conservation Union in Quito, Ecuador, zijn er nog slechts 50.000 jaguars wereldwijd. De jaguar komt ook voor op de lijst van bedreigde diersoorten van CITES (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). De jacht op jaguars is in Argentinië, Brazilië, Colombia, Frans Guyana, Honduras, Nicaragua, Panama, Paraguay, Uruguay, Venezuela en Suriname geheel verboden.

Kraaijer wil met deze actie Surinamers bewust maken van feit dat de jaguar een bedreigde en beschermde diersoort is en niet zonder toestemming doodgeschoten mag worden, schrijft hij op zijn site.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

20 REACTIES
 1. Prima actie van die Paul Kraaijer. De bijzonder natuur in Suriname is voor toerisme-ontwikkeling van onschatbare waarde. Een nieuw ontdekt kikkertje zorgt al voor grote internationale sensatie. Jammer genoeg wordt die unieke, fraaie natuur door een stelletje zich vervelende rambo’s letterlijk en figuurlijk verknald. Ook zeldzame beschermde vogels worden als trofee neergehaald. Ik hoop dat de regering die internationale milieuverdragen tekende snel optreedt tegen dit soort hobbyjagers en meer aandacht geeft aan ons aller milieu in het onderwijs, via de media en met natuurcentra.


  Maak melding

 2. Surinaamse tijgers en kaaimannen zijn beschermt. Jaguars zijn nu heel zeltzaam. we moeten ze niet doden. Ze eten geen mensen hoor! We eten al die herten en grote dieren toch ook op!


  Maak melding

 3. Dink a torie ! via de achterdeur naar binnen(inbraak)
  Voor doen als vriend maar ondertussen.
  A man tja joe gi “krutu bakra” pot ju nanga Sranan in bun probleem..


  Maak melding

 4. Beste Paul,

  Surinamers kennen geen regels, dus het is dweilen met de kraan open.
  Alhoewel, ik hoop van harte dat hiermee de desbetreffende jager wordt beboet!
  Suc6


  Maak melding

 5. Ik heb alle begrip voor het werk dat mijnheer Kraaijer doet ter bescherming van het milieu, maar hij maakt een denkfout.
  De jaguar is in vele landen inderdaad een bedreigde diersoort (hij noemt enkele landen), maar als een bedreigde diersoort( in dit geval de jaguar) zelf een bedreiging vormt voor de mens of in dit geval voor andere dieren, dan vind ik het gepast dat dit dier ter bescherming van de mens en andere dieren afgemaakt moet worden.
  Concreet komt mijn mening samengevat op het volgende neer: de jager in kwestie ( een houder van kleinvee waaronder kippen en eenden)moest de jaguar doden anders zou zijn hele livestock ten prooi vallen aan de jaguar.Misschien zou de jager zelf wel een prooi kunnen worden van de jaguar.
  Aanfite doen tegen de jaguar vind ik eerlijk gezegd te ver gezocht, want de jager schoot de jaguar niet dood uit winst- of sport- oogmerken. Dat hij de gedode jaguar als trofee thuis houdt, vind ik eerlijkheidshalve wel niet zo netjes.


  Maak melding

 6. Paul Kraaijer kom terug naar nederland en ruim je eigen puin eerst op eer je in suriname wil gaan bemoeien met het milieubeleid,want nederland heeft je nodig er is zoveel mis met het nederlands milieu


  Maak melding

 7. Die Nederlander moet niet praten over CITES!
  50.000 jaguars, zoveel! Wetten maken die Nederlanders. Palingen worden met uitsterven bedrijgt. Wat doet de Wereld natuurfonds!Niks! Veel bomen worden in Nederland gekapt, niemandt klaagt. Dieren van die eigenaars worden opgegeten, gaat de Wereld Natuurfonds de schade vergoeden. Onze blauwe kikker, Dendrobates azureus worden door rijke landen overal verkocht, dat mag wel. Kijk zelf naar die bontjassen, dat mag wel.


  Maak melding

 8. Ik geef geen enkele lummel gelijk…vuist regel in Su. als gevaarlijke dieren of reptielen te dicht bij de bewoners komt…kogel of houwer erin….veilig leef gebied.

  Rotzooi van gekraai…!!!


  Maak melding

 9. Die Kraaijer zet vrienden aan om te reageren maar ook dat blijft mij niet onopgemerkt, ik ken ze deze redi musu,s.
  Gewoon geen aandacht aan besteden, want dan lijkt het of deze man iets goeds doet, nee hij is een stemmingmaker.


  Maak melding

 10. Bakra Paul Kraaijer! Bakra Marc van Roosmalen
  is opgesloten. Hij werkte toch ook voor de Wereld Natuurfonds. Bakras zijn de grootste schurken. Praten over CITES! En onder de tafel het grote geld.

  Monkeys In The News
  Friday, June 22, 2007. Dutch Monkey Researcher Jailed In Brazil. Dutch biologist Marc van Roosmalen faces 14 years in a Brazilian prison. …
  monkeydaynews.blogspot.com – 76k – Cached – More pages from this site
  Latest News – Radio Netherlands Worldwide – Independent thinking, independent voice – English
  Dutch biologist jailed in Brazil. Netherlands plans ban on seal products … Dutch biologist Marc van Roosmalen has been sentenced to 14 years imprisonment …
  http://www.radionetherlands.nl/news/ international – 35k – Cached – More pages from this site


  Maak melding

 11. Beste mensen,

  Nr.6, misschien ken jij de regel van Sur. niet, maar die zijn er wel degelijk. Hou jij je wel aan de regels hier in Ned.?, want deze zijn erg fraude gevoelig.

  Ik ben het met zovele van jullie eens. Want als een dier voor mijn deur zou zijn, terwijl er ook kinderen daar wonen zou ik het ook afmaken. Velen zouden dat ook doen.
  Dus voor sommige Sur. zou ik zeggen Niet hypocriet doen.

  Paul Kraaijer moet gewoon oprotten uit Sur.
  Nr. 8 en 11 ik ben het volkomen met jullie eens. Dank je wel.

  Janny


  Maak melding

 12. De grootste uitroeiers en vervuilers van dier, plant en mens zijn de blanken, nog steeds dus. D.w.z. niet zeggen dat Surinamers ook deze voorbeeld moeten gaan volgen. Er worden vaak zomaar op dieren geschoten voor de sport. Als het voor eten is dan kan ik me wel voorstellen, maar om voor de sport te doden is onmenselijk.


  Maak melding

 13. Die man moet niet lullen, in Nederland zijn er genoeg gekken die tropische dieren gevangen houden terwijl ze in het wild horen te leven, hoeveel nederlanders hebben er wel niet opgezette dieren in hun huis.

  Wat nou bedreigde diersoorten, bepaalde tropische dieren worden er in Nederland gegeten als delicatessen waar ze hoofdprijs voor vragen. Krokdil bijvoorbeeld.

  Beter gaat deze man kijken wat er allemaal niet pluis is in Zwolle en daar van aangiften gaat doen ipv te bemoeien met in in Suriname.

  Hij maakt zich druk om die dieren, hebben de blanken zich wel eens druk gemaakt om de inwoners van Suriname toen ze hun daar als slaven naar toe brachten.

  Die witte mannen eten misschien zelfs nog de ratten die bij hun in de riool lopen.
  Wordt er niet gejaagd door Nederlanders dan??

  Jacht op mensen is toch ook verboden, waarom lullen ze Bouterse dan??


  Maak melding

 14. Kraaijer, dit gaat je opbreken, kijk naar Bokito,die had er ook genoeg van om steeds bekeken te worden.
  Omdat Bokito een kas vullende attraktie is mag hij blijven leven alla het VOC mentaliteit.


  Maak melding

 15. Je heb geen moer met Suriname te maken dus bemoei met je eigen zaken.

  Suriname stelt ook geen wetten voor de Nederlanders.

  Maak je liever druk om je kanarietje als je die hebt.


  Maak melding

 16. Ik schijn op nogal wat teentjes te hebben getrapt. Dat doet me deugd. En er wordt weer typisch hier door bepaalde personen op de man gespeeld en zelfs het koloniale verleden komt weer naar boven. Als iemand ook meer iets te kritisch is over een specifiek beleid in Suriname dan zijn er hier vaste bezoekers die weer gaan schelden en ongenuanceerd in slecht Nederlands menen te moeten reageren. Vooral ene Kabila ziet in mij lijkt haast wel volksvijand nummer 1. Ik kan hem gerustellen en ik vraag me af wat die heer zoal doet…volgens mij doet hij niets anders dan op deze site op bijna alles te reageren. En voor anderen: ik woon in Nederland hoor en niemand heeft voor mij te bepalen waar ik me wel of niet mee ‘bemoei’. Ik stel geen wetten voor Surinamers in Suriname. Sommige bezoekers hier schijnen mij beter te kennen dan ikzelf. Die mensen oordelen zonder mij te kennen of mij ook direct zelf benaderd te hebben. Nee, dat durven die heren kennelijk niet. Mensen die het zo op de persoon spelen zonder de persoon te kennen, tonen daarmee hun eigen onmacht en gebrek aan feitelijke kennis. Dat is treurig. Oh ja, Kabila heb het lef eens om mij rechtstreeks met je echte naam te benaderen. DAT doe je niet omdat je dat gewoon niet durft, sorry dat ik het zeg. Ik heb met je te doen. Wel anoniem op de persoon spelen, maar direct contact vermijden.


  Maak melding

 17. Als je vaak in het oerwoud van Suriname zou vertoeven zou je zelf beseffen hoe mooi alles is en wat een doodzonde om de dieren te doden en de bomen te kappen. Als jager hoor je allen dat mee te nemen wat je kan eten en geen trofeeën. Een Mirafroitie is ook een mooi dier om op te zetten maar in het echt i/d natuur is die veel mooier? Heb je weleens een Timreman in het echt zien “timmeren” op een boom? Heb je ooit een adelaar gezien die je auto aanvalt omdat die zijn territorium verdedigt. Als je dit soort dingen in de Surinaamse jungle beleeft dan besef je de waarde er van. Als klein jongen vaak met de windbuks kolibries geschoten. Waarvoor? Ik kon het niet eten. Als Surinamer zou ik mijn kinderen anders met de natuur leren omgaan. Ik moet er niet aan denken dat Suriname over 25 jaar er net zo uitziet als Nederland. Bespaar me die ellende.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES