Afro-Surinaamse groep: geschiedenis herschrijven

7

PARAMARIBO, 26 jun – Herschrijving van de Surinaamse geschiedenis wordt één van de belangrijkste doelen van netwerkorganisatie Panafstrag Suriname. Panafstrag, Pan African Strategic and Policy Research Group, wil in elk geval de relevante delen van de geschiedenis gaan bezien vanuit een Afrocentrisch perspectief.

Dat moet een bruikbaar alternatief worden op het Eurocentrische perspectief, dat totnogtoe domineert. De herschrijving moet vooral het bewustzijn en de eenheid van Afro-Surinamers ten goede komen. Volgens Panfstrag-voorzitter Armand Zunder zal ook worden gestreefd naar het economisch weerbaar maken van Afro-Surinaamse jongeren en vrouwen.

Ook bestudering van Afro-Surinaamse talen staat op programma. Tussen 1 juli 2007 en 1 juli 2008 zullen verscheidene initiatieven worden ontplooid, zoals het eren van Surinaamse helden en heldinnen en het inrichten van een bibliotheek. Ook komt een Institute for Black Studies voor onder meer lezingen, debatten en workshops. De eerste Panafstrag is in 1992 opgericht in Lagos, Nigeria.


7 REACTIES

 1. Een goeie gedachte:’Economisch weerbaar maken van de creolen.Wat mij als surinamer bezig houdt’is’,wie de financierders zijn van de grote particuliere bouw objecten in dat land.


  Maak melding

 2. tuurlijk moet de geschiedenis herschreven worden.
  alles wat wij sme geleerd hebbeb in de kolonie tijd is his tory voor de duidelijkheid hun verhaal dus verhaal van de hollanders.
  maar sme is nu vrij en moet er onze tory worden.
  het zelfde probeert de us te doen in irak.
  als je kolonie hebt moet je de militairen en het onderwijs in jouw macht hebben.
  de us heeft het geprobeert om in irak de onderwijzers hun dingen te propageren.
  een klein groepje heeft toen die onderwijzer in de klas onthoofd.
  dit is pas goed ….
  wij willen geen slavernij meer.
  ook niet van de democratische us.
  dus afro sme alvast gefeliciteerd….
  ik steun jullie door dik en dun.
  dit betekent vrijheid.geen subsidie en geen ontwikkeling hulp.alles is onderdrukking.
  over een paar jaar kom ik naar jullie toe.
  de groeten en veel sterkte …
  uit holland.


  Maak melding

 3. de surinaamse geschiedenis boeken zijn geschreven uit europees persperctief??? laat me niet lachen. ik heb zelf op school in suriname gezeten en nederland komt er niet zonder kleerscheuren uuit de geschiedenisboeken!! daarentegen, de surinaamse geschiedenisboeken gaan schrijven uit africaans oogpunt is bullshitt SURINAME IS NIET IN AFRICA,, IS OOK GEEN AFRO LAND de nakomelingen zijn maar 33% van de bevolking EN als je het strikt neemt zijn alleen de marrons puur ”afrikaans” te noemen en die zijn ook maar een 14% van de bevolking
  dus laat iedereen die denkt dat suriname en afrika zo een speciaal band hebben oprotten Ik heb nooit een afrikaner horen zeggen, en voelen, dat hij en de surinamer broeders zijn en ook de surinamer niet
  Er zijn een paar gekkken die denken dat ze hun familie in ghana moeten opzoeken maar het enige wat men in afrika denkt van zulke toeristen want dat zijn ze!!, is dat ze een makkelijk doelwit zijn om geld aan te verdienen


  Maak melding

 4. Geachte redaktie,

  Gretig zouden wij, namens het comite: ‘Een Waardig Standbeeld van Anton de Kom’, van de gelegenheid gebruik willen maken om alvast, in het kader van het ‘herschrijven van onze geschiedenis’, deze brief geplaatst te willen zien. Hiervoor willen wij u bijvoorbaat dank zeggen voor uw medewerking:

  Amsterdam 25 april 2007

  Geachte inwoners van het Koninkrijk der Nederlanden en elders ter wereld.

  Na het besmeuren van het zogenaamd standbeeld van Anton de Kom in Amsterdam-Zuidoost in de nacht van 23 op 24 april 2007 j.l., waarbij wij van het comité sterke vermoedens kregen dat dit door het stadsdeel i.s.m. de politie station Flierbosdreef zelf geregisseerd is geworden, is vervolgens door de Bewustzijnsbeweging DyaDyaman een flyer uitgebracht, waarop te zien is hoe blij verheugd drie politici uit Amsterdam-Zuidoost, poseren bij HUN racistisch beeld, onder wie de Stadsdeelvoorzitter mevr. Elvira Sweet.

  Intussen hebben wij naar aanleiding van vele telefoontje begrepen, dat menigeen geschokt is geworden omtrent deze flyer, waarop het zogenaamd standbeeld van Anton de Kom, voorzien is van een legergroene pet en een Hitler snorretje.

  “Zo had ik het nimmer bekeken” was een van de vele schokkende reacties die wij mochten inlezen. Want, moest dit beeld volgens de kunstenaar Jikke van Loon en de projectleider Annet Zondervan, daadwerkelijk Anton de Kom voorstellen of moest het in feite op het zelfde moment en op een verkapte manier ook Adolf Hitler zijn, de vijand van velen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog waaronder 6.000.000 joden, zigeuners en Papa Anton de Kom zelf.

  Kent u de pentekening, waar van een afstand het gezicht van een man afgebeeld staat met een snorretje, terwijl van dichtbij je geconfronteerd wordt met een naakte vrouw?

  Die kunstenaar heeft de tekening zodanig gemaakt, dat je van dichtbij geconfronteerd wordt met een naakte vrouw in het gezicht van, wat je van een afstand dacht, een man te zijn. Als opschrift bij de tekening staat vermeld: ‘WHAT IS IN A MAN’S MIND’. En het is dezelfde techniek die de kunstenaar Jikke van Loon uitgeprobeerd heeft bij dit zogenaamd standbeeld van Anton de Kom, terwijl anatomisch het een beeld is van Adolf Hitler. Slechts een legerpetje en een Hitler snorretje, en je ziet zonder enige twijfel, direct de overeenkomst van het kunstwerk met Hitler.

  WIJ VAN HET COMITE; ‘EEN WAARDIG STANDBEELD ANTON DE KOM’, ZIJN VAN MENING DAT MET DIT BEELD ER HIER IETS VEEL ERNSTIGER AAN DE HAND IS.

  En de Burgemeester van Amsterdam Dhr. Job Cohen, zal vroeg of laat deze realiteit onder ogen moeten zien, dat Amsterdam onder zijn leiding een Hitler standbeeld gekregen heeft. En als deze Burgemeester van Amsterdam, de Gemeenteraad van Amsterdam en het College van Burgemeesters en Wethouders, nog niet door hebben wat hier aan de hand is, dan hebben wij als bewoners van Amsterdam, in het bijzonder Amsterdam-Zuidoost, een ernstig probleem. En ik denk niet dat het de bedoeling van deze Amsterdamse bestuurders kan zijn, om zich op deze wijze van andere steden in de wereld te willen onderscheiden.

  Maar laten wij het ‘Bewustzijnsproces’ geduldig haar gang laten gaan en het Universum haar werk laten doen, omdat niets voor zijn tijd komt, wordt wel eens gezegd. Misschien heeft deze overheid toch wat meer tijd nodig om dit geslepen bedrog onder ogen te kunnen zien.

  Wij van het comité, zullen hen daar zeker een handje bij helpen, want:

  ‘LIEVER TEN HALVE GEKEERD, DAN TEN HELE GEDWAALD’

  Namens: Het comite ‘Een Waardig Standbeeld van Anton de Kom’,

  E. Buitenman


  Maak melding

 5. herschrijven… lekker bij verzinnen.. fictie…het enigste bron… is de europese versie… en toch gaan er helden uitkomen…alleen verzinselen..


  Maak melding

 6. De Surinaamse geschiedenis is niet alleen de geschiedenis van de Creolen/Boslandcreolen.
  Deze bestaat ten eerste uit de geschiedenis van de Indianen,de autochtone bevolking van Suriname.
  Daarna de geschiedenis van de: Hindostanen, Javanen, Chinezen, Joden, Libanezen, Portugezen e.a.
  De titel vind ik kloppen, maar de zin:

  “Herschrijving van de Surinaamse geschiedenis wordt één van de belangrijkste doelen van netwerkorganisatie Panafstrag Suriname.”

  geeft aan dat het om de gehele Surinaamse geschiedenis gaat.

  Fout, heel erg fout.

  Wees conseqeunt en hou het alleen op de geschiedenis die de Creolen/Boslandcreolen betreft.

  De geschiedenis van de andere bevolkingsgroepen heeft nix te maken met Afrika.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.