zondag, mei 26, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurAfro-Surinaamse organisaties nader tot elkaar

Afro-Surinaamse organisaties nader tot elkaar

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 22 jun – Twee grote Afro-Surinaamse organisaties gaan samenwerken na jaren van rivaliteit. Volgens voorzitter Rudi Bottse van stichting 1 juli Keti Koti is de tijd rijp voor het bijleggen van alle geschillen met de Feydrasi Fu Afrikan Srananman (Federatie van Afro-Surinamers, red.). Het grotere belang roept.

Behoud en koestering van het Afro-Surinaamse erfgoed verdienen meer dan ooit prioriteit. Dat het eerder maar niet lukte, verandert daar weinig aan. ‘De Afro-Srananman afstammelingen zijn van verschillende stammen uit delen van Afrika. Er was dan geen sprake van samenwerking. Men leefde langs elkaar heen. Maar nu wordt wel gewerkt aan het solidair zijn met elkaar”, zegt Bottse.

Die solidariteit is hard nodig om de sociale en economische problemen van het moment het hoofd te bieden. Het samengaan zal al merkbaar zijn bij de honderd en vierenveertigste herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli. Voor 2008 staat een seminar op programma om de ontwikkeling van de achterban te meten. Ook komt er een bijeenkomst met Afro-groepen uit de buurlanden Guyana en Frans Guyana.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

17 REACTIES
 1. Ik ben de over buur van ’t Nak’s cultureel centrum geweest.Het theater is compleet weg gerot.Ik heb de opening als kind nog meegemaakt.De éducatiefe ruimte’s zijn wel gerestaureerd.”Als wij creolen samen kunnen spelen,’kunnen wij ook samen leven en laten leven”.


  Maak melding
 2. Gelul die ketie kotie,Die ketie zal nooit kotie worden.Feest vieren terwijl die mensen vreselijk hebben geleden die levend begraven werden en denk aan Susanadublesie haar borsten verden geapputeerd Kojomentor en precent, die in opstand kwamen terdood veroordeeld.Denk aan Blasie die moest een boom in en werd neer geschoten,klootzakken jullie moeten een groot rouwdienst houden voor deze zaligen helden uit de Surinaamse geschiedenis .Anton de kom werd verraden de buren zag hen als een bruine.omdat hij gekleur was En werd door gegeven aan de NSB,en lieten heb wegvoeren naar de gadkamers. Blakamang jullie hebben geen herzenen om te denken en respect aan je voor ouders,Want die zijn jullie Wintie.Susanadublesie heeft een wedergeboorte in de Kantamasoe.De bosgeest om de slaven te beschermen tegen die bakras.Heb eerbied voor je voorouder.Jullie zijn ook geen Chistenen die zijn jullie keihard met gewel is opgelegt.Maar jullie echte geloof is Jarawar. oorsprong uit een eiland in de indische ociaan geschijden tijdens de afbraak continent bij india. Kwakoe was een slaaf die 10 jaren was geketen aan een ketting omdat hij een wegloper was.En daarom zijn vrijheid.Op 1/7/Denk 10 keer na voordat je gaat feesten jullie voor ouders hebben vreeselijk geleden en werden uitgerukt uit families in Afrika hebben nooit meer hun moeder vader tante oom vrienden kunnen zien verkocht als dieren,Een schip met 700 personen werd op 1/7 voor de kust van brasilie tot zinking gebracht zonder genade. Ik ben een ** koelie maar doet mij pijn.Van jullie verleden.Nemen jullie mij niet kwalijk maar eerbied voor doden is eerbied voor God.Een Koelie Die DR.NO


  Maak melding
 3. jullie lullen alleen maar. julie zijn lui!
  ga werken, dan komen jullie vanzelf vooruit.
  tegen wie gaan jullie je verzetten. elke goep in suriname, of je nou creool of hindostaan of javaan of chinees of marron of indiaan of chinees of neochinees of braziliaan of libanees of jood of bakra of etc. bent, het maakt allemaal geen moer uit. richt je op je eigen konderman. luilakken allemaal.


  Maak melding
 4. Wij creolen moeten ons zelf definitief bevrijden van ’t slaven goed gedacht.(van ons Suriname).Het heeft ons vanaf 1 juli 1863 volledig lamgelegd waarvan wij nu als groep de nadelen in allerlei situatie merken en ondervinden. Wij waren een sta in de weg voor elkander wat veel creolen deedt verkassen naar ’t buitenland.”Lieve Hugo is daar een bekend voorbeeld van”.Laten wij niet keer op keer roepen dat de overheid niets doet,’maar….wat kan ik aan mezelf verbeteren en ondernemen.Ik ben zeer onder de indruk van de woorden van de heer Rudi Bottse.”Zelf kritiek en erkenning is de grootste stap vooruit en werk bevrijdend.


  Maak melding
 5. Eigen cultuur en traditie in stand houden prima.
  Daar ga ik ook voor.

  Waar staan wij nu anno 21 e eeuw als Afro-Surinamer en wat hebben wij opgebouwd?
  Nergens en nada!!

  Het etnisch denken houdt dit mooie land en kleurrijke bevolking verdeeld!

  Moeten wij onze jeugd opvoeden in het Afro Culturele denken en handelen??

  Meneer Rudie Botste en Iwan Wijngaarde c.s.: laat los dat “doem” denken.
  Laten wij nu met vereende kracht werken aan duurzame ontwikkeling en vooruitgang voor de totale Surinaamse bevolking ongeacht ras, geloof, cultuur ?

  Stel je in dienst van het totale Surinaamse volk en wees een voorbeeld voor onze jonge generatie op weg naar duurzame ontwikkeling en vooruitgang en stimuleert zelfwerkzaamheid.

  Dan zullen zij julie dankbaar zijn!

  “Stre de fu stre wi no sa frede”!!

  “Waarachtige Surinamer”


  Maak melding
 6. Ook al is het al 144 jaar geleden dat de onderdrukking een halt is toegeroepen. Ik vind wel dat het feit herdacht moet worden dat op deze dag, zoveel jaar geleden de vrijheid heeft mogen zegevieren.
  Wat we daarom ook moeten doen is strijden voor vrijheid en vooruitgang, en dan wel in en voor de hele wereld. Ik ben wel zo reëel dat ik geen vinger wijs, want wie met zijn vinger naar een ander wijst moet goed weten dat zijn duim hoe dan ook zijn eigen richting uit moet wijzen.
  Kijk bijvoorbeeld naar de Marrons. Zij hebben de kracht getoond om een kans te nemen om geen slaaf te blijven maar voor zichzelf te gaan zorgen. Weg van de plantages en de stad, ver in het bos. Dat heeft natuurlijk wel de nodige moeite, ontbering en opoffering gekost.
  Het gaat er namelijk om dat je bereid moet zijn om hard te werken en voor jezelf te zorgen. Dat is pas vrijheid.
  Vrijheid is niet dat je moet afwachten dat andere mensen die zich al vooruitgewerkt hebben, je met rust moeten laten.
  Onze voorouders waren hoe zuur het ook mag klinken, daar in Afrika ook al in een belabberde positie.
  Wij werden daar door Afrikaanse onderdrukkers en vijanden verkocht aan de slavenhandelaren.
  Nu is dat 144 jaar geleden opgehouden. Wij mogen voor onze voorouders gaan bewijzen dat we kwaliteiten hebben.
  We moeten bewijzen dat we niet zolang onderdrukt, verkocht en misbruikt zijn uit gebrek aan eigen vermogen, maar vanwege slechte motieven van anderen. We moeten onze verworven vrijheid uitdragen. We moeten leren en elkaar helpen inzien dat vrijheid niet betekent dat iemand met rust gelaten wordt, ongeacht zijn of haar instelling en inbreng.
  Vrijheid krijgen is de kans krijgen om aantoonbaar te maken dat je van belang bent voor de maatschappij, zonder dat iemand anders je daarin hoeft te begeleiden.
  Mensen die de gegeven kans op vrijheid niet benutten om aan te tonen dat ze zinvol en nuttig zijn voor de maatschappij en hun omgeving, zullen vroeg of laat toch door hun omgeving uitverkocht worden aan een ander die het voor ze gaat bepalen wat ze moeten doen.
  Het komt erop neer dat we deze keti koti moeten benutten om het besef te kweken bij alle mensen in de wereld dat men een gegeven kans op vrijheid moet benutten om waardevol en betekenisvol te zijn voor de samenleving, anders wordt op een goede dag die vrijheid weer ingetrokken om die nuttigheid af te dwingen op een manier zoals een ander denkt dat het moet. En dat willen we toch niet?


  Maak melding
 7. keti koti moet een dag blijven om te gedenken hallóóó eeuwen slavenij kan je niet negeren……het hoort bij velen ook tot een (opgedrongen) roots….maar we kunnen daar niet omheen, in juli hangt gewoon mijn Suri vlag te pronken…..


  Maak melding
 8. Nader tot elkaar..ik zou zeggen zoek eerst bevoegdheid voordat jij loopt te brullen.

  Daarnaast ZONDAG is een RUSTDAG…wat jij er van wil maken, weet ik niet maar het is en blijft een rustdag en geen feestdag in Su.

  Ga vanaf nu echt je verstand gebruiken, of ben jij ook zo’n verkoper.
  Ik acht jouw niet bevoegd zaken voor alle blakkaman’s te regelen.

  Sorry ! hoor dat ding van jouw is domoor gebrabbel.
  Altijd zulke gasten die denken een wiel ontdekt te hebben… SCHANDE.

  En over het volkslied: componeer gezamelijk een nieuwe, waaraan ieder bevolkingsgroep meewerkt, ras, afkomst taal, Indiaan (alle) Afro’s(alle) dan wordt waarschijnlijk een ieder te vreden(alle: ook uit het diepe oerwoud)

  P.S. reactie hierop komt van Sartje(vp) hij wist niet dat Pawana (kawina groep)tijdens bezoek.
  Het volkslied zong in een indiaanse taal.. brulde uit volle borst, ik heb jullie horen zingen maar wat het is weet ik niet, maar jullie zijn mooi gekleed.(dom)


  Maak melding
 9. Liever ten dele gekeerd dat ten hele gedwaald. En nu alle blikken richten op welvaart en het daadwerkelijk welzijn van alle leden. Begraaf al die dieftike agenda’s door de jaren heen, tot heil van de republiek-Suriname.


  Maak melding
 10. Ik ben het helemaal eens met Rael Srananman nummer 5 in plaats stil te staan in het verleden,moet je richten naar de toekomst. jullie hebben al een naam als (lui) bekend staan.dus doe daar wat aan,en ga werken voor jezelf en kinderen.inplaats door de modderen in het verleden..je lost daar toch niks mee op.dus creolen ga aan het werk,en richt je op de toekomst..dat is mijn advies..
  vr gr cees..


  Maak melding
 11. nmr 13, wie heeft die bijnaam (lui) gegeven?

  mensen die op een plantage in de brandende zon staan te werken met weinig of geen water zijn allesbehalve lui en dat terwijl de zogenaamde witkop(meester) in de schaduw zit te ouweh**ren…gebeurd tegenwoordig nog in 3de wereldlanden dat gekleurde mensen dat werk verrichten en die noem jij lui???…

  pl**r op…

  wie zijn tegenwoordig altijd in de arbo, ziek of onderweg, bijna altijd die luie nederlanders die hun sm**l volhebben van buitenlanders…


  Maak melding
 12. Ik zou zeggen begin iets op te bouwen laat het etiket lui voor altijd vervagen.
  En laat fysiek zien wat je hebt gepresteerd?
  Niet naar TMF MTV kijken want dat is geen vooruitgang bewegen van onderlichamen is geen hard werken op het land.
  Neem een voorbeeld aan de aziaten geduldig ondanks dat ze beroof, vermoord en verkracht worden gaan ze door met hun stille kracht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES