zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinaamse ex-minister Ernie Brunings overleden

Surinaamse ex-minister Ernie Brunings overleden

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 jun – Ex-minister Ernie Brunings van Planning & Ontwikkelingssamenwerking is overleden. Brunings is op drieënzestig jarige leeftijd bezweken aan een hartaanval. ”Hij heeft nooit iets gedaan voor macht, hij deed het voor Suriname”, zegt weduwe Mireille Brunings-Stolz tegenover de Ware Tijd.

Ernie Brunings was celbioloog en tot zijn overlijden decaan aan de Medische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Zijn ministerschap in het kabinet Wijdenbosch was van korte duur, van 1996 tot en met 1997. Vanwege het terugtrekken van de Politieke Vleugel FAL, PVF, uit de toenmalige coalitie moest ook hij er heet bijltje bij neerleggen.

In 1980 verklaarden Brunings en andere leden van de links georiënteerde Volkspartij zich solidair met de militaire coupplegers. Dit leidde tot een breuk met de partij en de oprichting van Revoluitonaire Volkspartij. Hij was medeoprichter van de Nationale Democratische Partij van ex-legerleider Bouterse, maar verliet de partij vanwege onenigheid over het leiderschap.

opening
Fernandes Express
BODO Party

16 REACTIES
 1. Hier past slechts stilte uit respect voor een man die zowel aan de wetenschap als aan de politiek een belangrijke bijdrage heeft geleverd.
  Mogen zijn weduwe en andere nabestaanden kracht putten uit al het positieve dat in hem school, om dit verlies te verwerken.

  Rick


  Maak melding
 2. Ernie, een integer mens, docent, wetenschapper en revolutionair met normen en waarden is heengegaan. Jammer dat wij en de natie Suriname hem niet mochten meemaken als president…
  Mijn oprechte condoleances aan Mireille, dochter, zoon en de gehele famile.
  Rust in vrede in Ernie.
  Hein Taus


  Maak melding
 3. NIET zo achterdochtig doen ,want hij was een voorstander van de ndp en zulke mensen hebben we niet nodig in de samenleving ,een elendeling minder in de samenleving bye bye ernie


  Maak melding
 4. nr 5. Misidjan joe na wan asie, ga terug richting bos.
  Varken dat jij bent, ik vraag de bewuste man jouw even een bezoek te brengen.

  Ernie ! voor dat jij gaat rusten breng deze Misidjan even een bezoek hoor.


  Maak melding
 5. Ik heb in mijn leven weinig zo een nationalist en consequent voorvechter voor ontwikkelings-wetenschap gekend als Ernie Brunings. Dank zij zijn inspanningen heeft de Faculteit der Medische Wetenschappen nu een Discipline Public Health, waarvan ik het eerste hoofd mocht zijn. Posthuum een Ere Doctoraat van de Universiteit van Suriname is het minste wat wij ter zijn nagedachtenis voor hem kunnen doen. Rust niet te zacht Ernie – kick some ass up there! r


  Maak melding
 6. nou nou nou, zo mooi is het natuurijk niet zoals men dat allemaal verteld,hoor ik.
  Hij heeft zich wel weten eruit te praten,maar velen weten te vertellen dat hij ook aanwezig was tijdens de slachtpartij in het Fort Zeelandia.Hij zou in die periode ook met zware wapens rondlopen.Zulke verhalen deden wel de ronde.


  Maak melding
 7. nr. 9. fdman…dan vol lof voor deze man Ernie.B…….dus hij was dan geen “””REDIMUSU”””. God zij dank !
  Daarom zal god hem dubbel vrede geven.

  Ernie waka swetie gado di nanga ju.


  Maak melding
 8. RIP, Ernie.
  ik heb Ernie persoonlijk als docent van MWI gekend. Het was een plezier om onderwijs van hem te genieten. vaak met een lach en soms met een (letterlijk) stok.
  Ernie heeft zijn integriteit bewezen door samen met Playfair uit de NDP te stappen nadat Bouta ze in hun hotel gebeld had om niet mee te werken aan het Raamverdrag. Dit verdrag was van nationaal belang en Ernie keek op dat moment over de grenzen van NDP.
  Ernie had veel verbeteringen aangebracht op het MWI, maar ook binnen het ADEK als geheel.
  Suriname mist in hem een groot wetenschapper en nationalist.
  Sterkte aan de nabestaanden.


  Maak melding
 9. RIP, Ernie,
  Je was mijn eerste kennismaking als docent en als vriend op MWI waar er geen drempel voor ons was. Ik heb in de kortetijd dat ik u hebt leren kennen ook kennis mogen maken met je hobby die nu dank zei u ook de mijne is geworden n.l. muziek. In mijn leven heb ik nooit meer zo’n geweldige docent gehad. RIP en sterkte voor de familie.


  Maak melding
 10. Ik vind het erg vreemd dat bijna iedereen zo plosteling dood gaat vlak voor de berechting van de heer Bouterse.Hmm,..zet mij wel tot nadenken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES