dinsdag, april 23, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinaams staatshoofd zinspeelt op ophouden

Surinaams staatshoofd zinspeelt op ophouden

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 jun – President Ronald Venetiaan denkt op zijn eenenzeventigste aan ooit eens ophouden. Niet dat hij reeds een bepaald tijdstip voor ogen heeft, maar hij houdt eer rekening mee dat eens de fakkel overgedragen zal moeten worden. Het wordt geen unilateraal besluit.

Daarom ook is een tijdstip moeilijk publiekelijk aan te geven. “Het is geen beslissing die je om de partij (Venetiaan is ook voorzitter van de Nationale Partij Suriname, red.) heen neemt en het zou ook niet netjes zijn dat ze het van buiten uit vernemen”, zegt Venetiaan tegenover de Ware Tijd. Aftreden op de korte termijn zal in elk geval niet gaan. Dat geldt zowel het presidentschap als het leiden van de NPS.

Als er één factor is die dat belemmert, is het de politieke situatie van het moment wel. De parlementsverkiezingen zijn al in 2010 en er is nog veel te doen “om de noden van de sociaal zwakkeren te veranderen.” Ook de wateroverlast moet grondig worden aangepakt. Reeds is bij Nederland, China en India aangeklopt om bijstand bij verbetering van de waterbeheersing.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

17 REACTIES
 1. Ik denk dat de heer Venetiaan velen een GROOT genoegen zou doen indien hij veel eerder het vaandel over verdraagt aan iemand met VISIE, DURF, en DAADKRACHT en die de partijen overstijgt in SME. Misschien een UTOPIE at the moment in SME, maar als iemand verwacht dat onder leiding van dhr. Venetiaan rond 2010 de noden enigszins verlicht zullen zijn, dan kan hetenkel iemand wezen die al jaren heefts zitten SLAPEN.

  Dhr. Venetiaan zit er om de eenheid te bewaren (ten alle tijde) en ervoor te zorgen dat de rit wordt uitgezeten. Niks meer en niks minder.

  Reeds bij het vorige termijn had men de decembermoorden als issue (maar een voorbeeld)en zie hoe slagvaardig men (FRONT) ook zo’n zaak heeft aangepakt.

  Ik zou het dus bijzonder toejuichen indien dhr. Venetiaan eerder vandaag dan morgen rustig van zijn oude dag gaat genieten en wat mij betreft zijn zegeningen (veel kan het niet zijn) gaat tellen.

  God bless Sranang.


  Maak melding
 2. Uit de argumentie lees ik dat Veni denkt onmisbaar te zijn. M.i. is dat een ernstige misvatting. Het kon zelfs wel eens veel betergaan zonder hem.


  Maak melding
 3. Zinspelen is luchtfietsen en daar heeft niemand wat aan. Hij moet gewoon opkrassen met zijn 10 schone vingers. Geen wonder dat zijn vingers schoon zijn gebleven, want deze hebben nimmer een zakdoek omvat om het zweet op zijn voorhoofd ten gevolge van het harde werken af te vegen. Echt een rasechte sombolollie


  Maak melding
 4. Als hij verdwijnt, zal men zich afvragen wat heeft deze man gerealiseerd ?

  Kolonie hersteld !
  Daarnaast hoogstwaarschijnlijk..Par’bo looking like China.


  Maak melding
 5. Zoorgoe ti joe zaka liti faja gi na frambo.
  Want oenoe plata no wan powa…zozo oma’s en opa’s…zozo dong. mi boi.
  waka serie na baka tee


  Maak melding
 6. Venetiaan mag voor mij minimaal tot 2015 zitten. In elk geval zie je dat er activiteiten worden ontplooit in het hele land. Helaas is er niet voldoende financieen om alles gelijk aan te pakken, maar moet dit op een manier gebeuren die verantwoord is. Daar staat de goede man Venitiaan voor. Sinds de coup van 1980 zie je in elk geval dat er weer aan opbouwen van land en economie wordt gewerkt. Helaas voelt niet een ieder het profijt daarvan nog, maar met een beetje geduld zal de hele samenleving er wijzer van worden.


  Maak melding
 7. Ik denk dat hij ons allen een groot genoegen zal doen wanneer hij besluit ermee op te houden. Ik heb het land steeds meer achteruit zien gaan tijdens zijn regeer periode, ik heb mensen die eens tot de middenstand behoorden de armoede grens zien bereiken. En het zijn goed opgeleide mensen met niet meer dan één of twee kids. Kan dat??
  Laat maar iemand komen die van wanten weet, daadkracht kan tonen, iets kan doen aan de criminaliteit, de overtollige chinezen en Brazilianen in het land, bovenal het land economisch gezond kan maken. Amsterdan heeft slechts één casino, Paramaribo heeft er 9. Onmogelijk. Kortom: dag Vene liever vandaag dan morgen


  Maak melding
 8. De opvolger van Venetiaan zit waarschijnlijk nu al in het kabinet. Zal me niks verbazen als hij het stokje overneemt van Venetiaan. Dus hierbij een geruststelling: het wordt niet meneer Assen.


  Maak melding
 9. Gaat hij soms in arnhem blanda wonen ..
  Binnen deze periode heeft zijn nederlandse paspoort…

  Zoals velen hebben opgemerkt is het beter dat hij heden vertrekt dan de volgende dag zou beter zijn voor de natie..


  Maak melding
 10. nr 8: Tot 2099…geloof hoop en liefde noh.
  Ma mi ! no!
  Maar miki a mag zorgoe datie stoomboot no tik unoe tja gwi.
  Bikasi na a man ing style.(zeerri)


  Maak melding
 11. Je kunt niet reageren zoals je zou willen op straffe van rancune. Dus dat. Ik heb het al aan den lijve ondervonden. Hier in Suriname wordt meer op de man/vrouw gespeeld en terwijl de bal zich op een geheel ander deel van het veld bevindt. “Wees blijde in de hoop, geduldig in de verdrukking en volhardend in het gebed”.
  That’s it!


  Maak melding
 12. Zou dan echt gaan gebeuren dat,in de heel nabije toekomst bobo venetiaan opkrast? Ik hoop dat hij t zooitje ouwe zakkenvullende knarren en zakkenwassers meeneemt.Heeft ie dan op de valreep toch nog iets goeds gedaan voor land en volk.


  Maak melding
 13. Geachte redactie,

  Eerder had ik het reeds aangegeven dat een ‘goede of slechte’ leider veelal afhangt van het belang die zulks een leider dient of wil dienen of beschermen. Hierbij gaat het om het eigen partij belang, het belang van een coalitie parter(s) of een buitenlands belang.

  Voornamelijk en veelal uitdrukkelijk ook, blijkt dat de ‘media-macht’ die in de internationale politiek een enorme invloed op het wereldgebeuren uitoefend, meedogenloos tewerk kan gaan en ook veelvuldig tracht om een enorme stempel te willen drukken op voornamelijk leiders uit ontwikkelingslanden, zogenaamde Derde-Wereldlanden w.o. de Republiek Suriname.

  Maar is in onze ogen Venetiaan een goede of slechte leider? Het antwoord is Nee en Ja. En waarom:

  Ten eerste Nee, omdat zijn kennelijke doelstelling was om de Republiek Suriname tot onwikkeling te brengen, maar UITDRUKKELIJK zonder de participatie van de grootste politieke organisatie van de Republiek Suriname de NDP, onder voorzitterschap van Desire Delano Bouterse. En zijn houding dat gold ook voor alle andere organisaties, die van die organisatie de NDP afgeleid waren. Dan moeten we denken aan de DNP van Julius wijdenbosch.

  Helaas, vervolgens tijdens de rit, verplaatste zijn ambitie zich op een wijze om rillingen van te krijgen, toen hij op een gegeven moment publiekelijk en vol bitterheid in zijn stem, kenbaar maakte deze partij de NDP, ‘met wortel en tak’ te zullen uitroeien.

  En het werd steeds erger, toen bleek dat deze zogenaamde leider, koste wat koste nog een rekening wilde vereffenen t.a.v. zijn gevangenneming ten tijde de Revolutie o.l.v. Desi Bouterse in de jaren tachtig. Venetiaan was toen minister van Onderwijs en Volksontwikkeling en werd ook ingesloten.

  Als gevolg van die gebeurtenis, had zich door de jaren heen een verderfelijke attitude bij deze persoon ontwikkeld (trauma), die steeds meer neerkwam op een ‘bittere revanch’ vanwege een blinde haat, welke tevens ook gevoed en aangemoedigd werd door de grootste bondgenoot van het Koninkrijk der Nederlanden in de Republiek Suriname, de politieke organisatie de VHP. Den Haag zelf behoefde nu maar rustig afwachtend met gekruisde armen, het schouwspel over zee te volgen.

  En terwijl de etnische politieke organisatie genaamd de VHP, handig gebruik maakte van deze bitterheid bij Venetiaan en hem regelmatig het bos in stuurde op jacht naar zijn “vermeende” aardsvijand Desi Bouterse, maakte voornamelijk deze organisatie de VHP van de gelegenheid gebruik, te pakken wat er maar in den lande te pakken viel.

  Ministeries die zij tijdens verkiezingsoverwinningen toebedeeld kregen, raakten overbezet door slechts medewerkers van eigen signatuur (vb. Buitenlandse zaken). Corruptie tierde welig (vb. OW&V) zonder noemenswaardige veroordelingen van verantwoordelijke ministers en directeuren, terwijl ook de Rechterlijke Macht van de Republiek Suriname, door toedoen van Venetiaan, onder invloed van deze organisatie kwam te staan. Een organisatie die vanaf haar ontstaansgeschiedenis, d.m.v. haar naamgeving (Verenigde Hindustaanse partij) publiekelijk kenbaar maakte, dat zij racistisch was van aard. De partij was namelijk uitsluitend bestemd voor mensen van Hindustaanse komaf.

  En Venetiaan, die had het nakijken, terwijl de Republiek Suriname door de jaren heen, nog meer dillemas rijker zou worden.

  Een andere leider van een Javaanse politieke organisatie, besloot na zijn angst voor Onafhankelijkheid in 1975, vanuit Nederland terug te keren, om zich wederom in de nu Onafhankelijke Republiek Suriname te komen vestigen, zijn naam Salaam Somohardjo.

  Vervolgens werd hij enkele jaren later veroordeeld tot het aanranden van een jonge dame en werd hij desondanks toegelaten tot voorzitter van het Surinaams Parlement, tijdens de regeerperiode Venetiaan.

  En zo kunnen wij het rijtje afgaan.

  Maar, was of is Venetiaan des ondank wel een goede leider? Ja, zijn leiderschap kwam velen ten goede, gezien het boven vermelde. Zelfs een Ronny Brunswijk, een voormalige strijder tegen het Nationaal Leger van de Republiek Suriname, die intussen heeft leren lezen en schrijven en zich vervolgens ontwikkeld heeft tot lid van het Surinaams Parlement van de Republiek Suriname.

  En Venetiaan zelf? Is hij niet “elk volk krijgt de leiders die het volk verdient?
  Of is hij gewoon de prijs die elke democratie om de vier of vijf jaar aan een volk betaald? En deze leider nu zinspeelt op ophouden. Maar, zal dit volk voor wat de toekomst betreft, de boodschap ‘Venetiaan’, nu wel begrepen hebben vraag ik mij af of zal herhaling in het kader van het bewustzijnsproces,

  toch nog een bitter noodzaak kunnen gaan worden.

  Wie weet.


  Maak melding
 14. Buitenman,

  Je etaleert wederom je bittere haat t.o.v. de Hindostanen in nr.15, ondertussen Venetiaan verwijten maken, dat hij diezelfe bittere haat koestert voor Bouterse en koste wat het koste de NDP wil uitroeien.

  Je blijft hardnekkig de VHP de Verenigde Hindostaanse Partij noemen, terwijl in 1966 de afkorting een andere betekenis kreeg n.l. Vatan Hitkari Party om vervolgens in 1973 weer een andere te krijgen: Vooruitstrevende Hervormingspartij Partij.
  Je noemt deze partij een racistische partij.
  En wat is de NPS dan, zitten in de die partij dan ook niet uitsluitend mensen die op elkaar lijken, die op jou lijken?

  Zal ik eens een keer alle minpunten van de mensen die op jou lijken de reveu laten passeren?
  In dat geval zul je mij natuurlijk ook gelijk onder de noemer racist plaatsen.

  Je bent en blijft een zeurderige azijnpisser.

  So Sad!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES