Suriname moet culturen inzetten voor vooruitgang

8

PARAMARIBO, 17 jun – Suriname moet zijn veelheid aan culturen inzetten voor eigen economische vooruitgang. Dit is aangegeven bij de lancering van de Frans Henri de Ziel Stichtings, die zich gaat richten op het uitgeven van literaire werken. Als inspiratie tot het leveren van prestaties en attractie voor anderen is cultuur in staat behoorlijk ver te dragen. De verscheidenheid in Suriname kan dat zoveel meer.

Dat moet goed worden beseft en op waarde worden geschat, want op zich is cultuur alleen maar cultuur, niets meer of minder. “Niet de verscheidene segmenten van de Surinaamse cultuur is interessant, want daar kun je liever voor naar de landen van oorsprong, maar de wijze waarop die segmenten op elkaar inspelen”, zei president Ronald Venetiaan.

Het over en weer beïnvloeden van elkaar is wat uiteindelijk telt. “We hebben de wereld gewezen wat het is om samen te leven, samen te strijden en samen te delen”, aldus Venetiaan. Er valt veel van te leren en de kunst is nu het allemaal zo anatrekkelijk mogelijk te maken voor de rest van de wereld. De Ziel heeft onder het pseudoniem Trefossa gedicht in het Surinaams.


8 REACTIES

 1. Surinaamse cultuur is niet meer als vroeger. Indianen en andere Rassen worden door Christenen bekeerdt. Niemand doet er wat aan. Straks hebben de Indianen ook geen cultuur meer. Jullie moeten jullie eigen culturen waarderen. Een bakra moet niet komen vertellen dat zijn geloof beter is dan die andere. Ik had een gesprek met Indiaan opperhoofd Sepede Padoe van Palumeu, Sepede Padoe vertelde mij, toen die bakras een deel had bekeerdt tot christenen, liepen ze weg, ze dachten dat hun werk al af was en die school is al een jaar gesloten. Een goeie cultuur is blijft bij jou gezin. Je vrouw is je beste vriend.


  Maak melding

 2. De Surinaamse segmentatie dateerd uit 1863.”Rijk,Modaal,Zeer arm”.’Dit kan je ook etnisch rangschikken’.’Geduld en volharding is misschien het sleutel woord.


  Maak melding

 3. Dan moet jij nu kijken naar de politiek!
  U ziet het van kwaad tot erger…Front bedankt.

  Het wordt straks vechten, dan hebben anderen toch hun doel bereikt.(ga je gang buiten zitten anderen reeds in hun vuistje te krabben)


  Maak melding

 4. Weet vene wat samen leven en samen delen is,bestrijden en haat kent hij wel

  hij vergist zich,het volk weet ze aan hun cultuur hebben, dat kent vene niet als hij dat had ,was Suriname veel beter dan nu.

  dat hij nog leren.
  Akuba


  Maak melding

 5. El vene predikt zelf dat hij een afro is…

  Waarom viert hij feest alleen in groen jarie en wedden dat hij op 1 jullie a.s. het woord zal voeren namens de afroos..

  Waarom verschijnt hij niet bij andere rassen in surbo wanneer er wat valt te vieren…


  Maak melding

 6. Het is een prachtig idee :laat men ook mooie wijken maken ,die een bepaalde cultuur benadrukken b.v. javaanse ,hindustaanse, chinese, creoolse , indiaanse ,enz .Wat ik wel op tegen ben is als in die wijken ook alleen maar mensen met 1 bepaalde achtergrond zouden wonen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.