dinsdag, februari 27, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinaamse ex-rebellen zoeken nog steeds werk

Surinaamse ex-rebellen zoeken nog steeds werk

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 15 jun – “We willen werk en we willen het nu.” Dit zegt Kofi Ajonpong, leider van een groep ex-rebellen van het Jungle Commando, die naleving eisen van het Vredesakkoord van 1992. Daar werkgelegenheid behoort tot de toegezegde voorzieningen, wordt nu aangeklopt bij de overheid. Voor de meesten is een baan als ambtenaar de laatste strohalm.

Een andere uitweg is er nauwelijks of niet. “Een goede baan vinden is moeilijk, vooral als men weet dat je van het Jungle Commando bent geweest”, zegt Ajongpong. Dus wordt een helpende hand verwacht van de regering, zoals het verschaffen van werk bij de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Omdat ze reeds goed met wapens kunnen omgaan, zien de voormalige rebellen zo’n baan wel zitten.

Of het ook zover komt, valt nog te bezien. Herhaaldelijk protest bij het parlementsgebouw heeft weinig zoden aan de dijk gelegd. “Je vraagt je af waarom dezelfde democratie die je geholpen hebt te herstellen, je nu negeert”, aldus Ajonpong. Hij hoopt dat de groep van ruim tweehonderd man alsnog aan zijn trekken komt. “We hebben liever een vreedzame oplossing.”

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

39 REACTIES
 1. stadswacht op Moengo of in Paramaribo bijvoorbeeld. geef ze een fiets of in uiterste gevallen een scooter en een mooie uniform. maar liefst geen wapens. geef die mensen werk, ze worden ook met de dag ouder.

  Ba Vene geef die mensen toch werk man.

  Suleyman jawa


  Maak melding
 2. ajongpong spoort kennelijk niet. Soema skopoe deng dati deng van wroko na binnenlandse veiligheidsdienst leki ambtenaar.
  Alsof t aantal van zeven-even-ers, die op de pay-roll staat , en niets uitvoert, behalve de eigen bijbaantjes, niet onnodig groot is.
  ze willen nu!?. Deng ede sei no kan e wroko boeng. Kakalaka skoetoe no de moro, ma foto lai wan herie iepie gotro die moesoe krien.
  Onbegrijpelijk dat ze zitten te wachten tot de zilveren vloot komt aanvaren, ipv door zelf aan de slag te gaan. Toen ze ervoor kozen om guerilla strijders/rebellen te worden , hadden ze moeten nadenken over daarna, maar neen , dat was iets teveel gevraagd van hen.
  ajongpong vermeldt er even fijntjes bij dat ze al goed met wapens kunnen omgaan , maar heeft hij ook aan gedacht dat,juist dat een probleem kan zijn om een baan te vinden in combo met hun jc verleden. Er valt niks te eisen , maar met een ambtenaren status willen ze inkomens zekerheid hebben. Daarin zijn ze niet de enigen , dus aan sluiten in de lange rij van alle anderen die dit ook graag willen hebben.
  Ooooh ,dus “democratie helpen herstellen”, moet als gevolg hebben beloning met een baan als ambtenaar. Geef me een grote vette break, hoor. Wat zij onder die noemer verstaan zie ik als land en volk verder de vernieling in te hebben geholpen. Ga toch krassen man, misschien is dat de grote kans.


  Maak melding
 3. Er is werk zat in Suriname, jullie hebben begeleiding nodig waarom kloppen jullie niet aan jullie ex-leider hij maakt deel van de monster-verbond eerst begeleiding dan werk, want de gevangenissen zitten vol één van de oorzaak die we blijven ontkennen de p-stoornis ook niet te vergeten dat Ronny Brunswijck begeleiding nodig heeft loopt overal wapen te trekken


  Maak melding
 4. Wie het Vredesakkoord uit 1992 erop naleest, zal concluderen dat er NIETS is afgesproken of beloofd over overheidsbaantjes, althans daar staat helemaal niets van op papier. Wel staat er in het Vredesakkoord dat de overheid zich zal inspannen voor re-integratie van ex-strijders middels training en selectie.

  De overheid is al veel te groot in Suriname, als een zware molensteen hangt dat ding om de nek van het land. Dus die overheid moet afgebouwd worden ipv opgezadeld worden met nog eens 200 man. Wel moet er een programma komen voor de ex-strijders, waarbij zij skills kunnen trainen en bijv. sollicitatietraining krijgen. En met skills bedoel ik niet schieten, maar timmeren, schilderen, of voor de kantor types met een computer werken en boekhouden. Zo komt een land tot ontwikkeling, en niet door allerlei schietgrage lieden zomaar een overheidsbaantje te geven.


  Maak melding
 5. Eindelijk zie ik een gezamelijke reactie van de jullie en de meeste hebben gelijk zet ze maar in bij openbarewerken of bij milieubeheer om de straten schoon te maken ik met een havo diploma kan niet bij de bvd binnenlandse veiligheidsdienst en ex rebellen willen daar gaan werken wat een schande als dat gebeurt mag SURINAME het fluiten want al die mannen die bij “LINSCHEER” WERKEN ZIJN ALLEMAAL getineerden die van el VENETIAAN een kans hebben gekregen en als dat niet genoeg is plegen deze zelfde mensen nog rare dingens zolas, stelen, beroven en noem maar op het moet afgelopen zijn laten al die nabestaanden van de binnenlandseoorlog ,maar strafproces beginnen tegen de junglecommando ,neem een advocaat en liefs een die geen politieke kleur heeft,want staks krijg je ook nog de indianen(TUKAJANA-AMAZONES) die ook nog een baan willen hebben bij de ministeries,recht voor een recht voor allen.Meneer de president hou toch eens op om bang tezijn ,waarom vreest u het is al zover u kunt er niets meer aan veranderen ,laat SANTHOKI dit oplossen ,want U wilde justitie geen toezeggingen doen omtrent de staatsbegroting.
  mensen wat ik wil zeggen is dat justitie 75 miljoen srd nodig had ,en el vene heeft maar 20 miljoen vrijgemaakt,kijk maar wat er nu gebeurt SANTHOKI heeft nu meer dan 40 miljoen amerikaansedollars gekregen en boten en goederen venetiaan de hele wereld kent jou intussen ,je bent geen leider om te regeren laat het over aan SANTHOKI.
  meneer de president neem een les bij SANTHOKI hoe een land regeert moet worden.

  SANTHOKI GOD BLESS YOU

  JAI HINDDDDDDDDDDDDDDDD


  Maak melding
 6. Oh ze willen in de B.V.D. Waarom?? Omdat ze dan toegang hebben tot meer wapens, zodat ze meer kunnen roven, verkrachten en moorden. En aangezien ze dan in de B.V.D. zitten kunnen ze elkaar de hand boven het hoofd houden en mekaar “coveren”. Als ze het zo slecht hebben laten ze maar oprotten naar frans-guyana, niemand houdt ze tegen en voor sur. zou het een zegen zijn.


  Maak melding
 7. En niemand moet me komen wijsmaken dat de JC’s vrijheidsstrijders voor de democratie waren, want dat waren ze absoluut niet.Het waren juist een stelletje drugsdealende terroristen.Ik zie helemaal geen verschil tussen Bouta en Brunsje, die 2 zijn als 2 handen op 1 buik.


  Maak melding
 8. ja hoe zit het met de nabestaanden van de binnenlandse oorlog of wordt er toch verschilgemaakt tussen prominentefiguren en gewone burgers?? waar is die rechtstaat???leert men niks van het verleden?duidelijk verschil van klassejustitie.er zijn genoeg bewijzen dat ook deze ex jc leden mensen hebben mishadend vernederd verkracht geboeld en vermoord.laat ze oprotten. er zijn genoeg vuilnis hopen lege petflessen en andere rommel in en rondom de stad ik zou zeggen afvalverwerkers ruim de stad op om iets terug te doen voor gepleegde misdaden in plaats daarvan proberen ze de stoere jongens van paramaribo uit te hangen en zoniet dan moeten ze maar het binnenland weer gaan opbouwen die ze zelf hebben helpen kapot maken omdat ze kozen voor gewapendestrijd in paats van een geweldlozestrijd


  Maak melding
 9. HEREN geef deze mannen een baan om de stad schoontehouden,prikkels voor vuile troep op te ruimen.vuil op te halen enz enz.deze gasten geen wapens geven omdat ze te gevaarlijk zijn.GOD BLESS SURINAME.


  Maak melding
 10. De wereld op zijn kop.
  Deze moordenaars en verkrachters alsook bloed aan hun handen hebbend van de binnenlandse oorlog waarbij ze vele burgersoldaten en burgers wreed hebben vermoord en mishandeld hebben nu de brutaliteit om zoiets absurds te eisen.
  Komt ervan als onze Surinaamse Mugabe (Ba Vene) een coalitie aangaat met hun rovershoofdman.
  Suriname destijds een ontwikkelingsland met grote potenties is nu lager gezakt dan de meest corrupte Afrikaanse natie.
  Belachelijk gewoon.


  Maak melding
 11. Ze hebben niet de nodige qualificaties. Ze moeten eerst proberen buitenmannen en buitenvrouwen te worden van Bouta, Vene, Sarjdoe en Somo voordat ze dan direct ambassadeurs of directeuren kunnen worden.

  Misschien kan iemand ze uitleggen dat goed kunnen omgaan met een wapen de laatste qualificatie is om voor de veiligheids dienst te werken. Ook al gedragen heel wat van de veiligheids mensen zich alsof dat de enige qualificatie is.


  Maak melding
 12. Een ex-rebbel had zich gemeld bij het arbeidsbureau met het credo goeiedag ik zoek werk? Zei de mevrouw achter de balie maar meneer u krijgt een mooie baan, u wordt directeur van een groot farmaceutisch bedrijf en u krijgt een groot huis met zwembad, waarop de ex-rebel gniffelend zei: maar u maakt een grapje mevrouw waarop de mevrouw achter de balie zei: maar meneer u bent toch begonnen. Maar dat begreep de ex-rebel een landgenoot van brunswijk niet.


  Maak melding
 13. ha ha ha ha, gna gna gna, ik had aanvankelijk niet verder gelezen. Deze djuke-boyz willen geheim agent worden. Wat zal hun code-name zijn? Ha ha ha. Ik zie het al voor mij. De djuke-boyz die rijden in een zwarte continental in Su. Compleet met jas en das, schouder-holster en een ray-ban zonnebril. Maar met al die gouden tanden ziet de vijand ze in het donker toch van verre komen? Het zal een wildwest in de straten van paramaribo worden als ze een “boogie” hebben gelokaliseerd en deze kiest het hazenpad. Wat zal hun standaardwapen zijn, Glock, baretta, taurus of magnum. Ha ha ha. Ik heb plezier vooral als ik aan die grote zweetplek denk op hun witte overhemd onder de oksel.


  Maak melding
 14. Vtje en de rest..hebben deze boy’s bij de verkiezing betrokken om aan de macht te komen…hij moet betalen voor de bewezen diensten….jaren jungle war (niet zo zeer)(masker)
  Maar wel nu, zij hebben ook als propapgandisten gewerkt om Vtje en club aan de macht te brengen….

  Dus machthebbers onderleiding van Vtje nu aan de macht…gebruik jaren ’80 niet als dekmantel…het gaat om NU…anno 2005 tot heden 2007.
  Dus u ziet het de bosboys zijn weer in de maling genomen….en dat is jammer…jammer.

  Zeer triest en slecht van Vtje…anderen laten verduisteren…en daarom anderen roven(blakka).

  Inzet als propagandist niet beloond.

  Het doet de bosboy’s pijn om alles en voor niks aan Par’bo af te staan…grondstoffen zij mogen naar fluiten..elektriciteit…blijf maar wachten…Hout voor wie anders dan.

  Aboi…jammer jammer dat blakka dit met blakka doet.
  Nogmaals jungle-war is maskeren.


  Maak melding
 15. akuba voordat je iemand voor een herzenloze schaap uitmaakt moet je beter leren typen. Maar ik weet het hoor, het ABN ( algemeen beschaafd nederlands ) is veels te moeilijk voor een STOMME AAP als jij. De groeten DEMENTE IDIOOT, veel plezier in de coffeeshop.


  Maak melding
 16. Als djuke-boyz zo graag bij de binnenlandse veiligheidsdienst tewerkgesteld willen worden geef ze een contact voor onbepaalde tijd en laten ze onze binnenwateren (kreken en trenzen)veilig maken door de kaaimangs, aboma’s en labaria’s met de blote hand te gaan vangen.


  Maak melding
 17. ai mi gado…wat gebeurt in Suriname nu..
  Wat heeft Vene ..Sardjoe,Brunsie ..Somo..en Gilds allemaal uitgeflikt in het land…

  Als je kijkt naar Brunsie….Hij is een moordenaar,rover,verkrachter,drugdealer..en bedreigd burgers nogsteeds met wapens onder supervisie van Vene.. Er durft geen enkel agent hem te arresteren wat hij ook uitflikt..

  Somo… steelt percelen openlijk in het land samen met zijn ministers en maakt zich schuldig aan verkrachting…Waarom laat Vene..hem niet arresteren..

  Sardjoe steelt percelen en is betrokken in elke corrupte zaak met zijn familie.. Er wordt niks gedaan..

  Gilds..betrokken in drugszaak gedurende zijn functie als minister van justitie..Wat doet Vene.. Hem beschermen…en niet laten arresteren anders komt de vakbond in opstand…

  Nu komen de Djuka’s die in groepsverband het land plundert en het arme volk beroofd,verkracht en vermoord met een eis om als spookambtenaren te werken…Ik denk eerder dat deze gasten achter de tralies thuis horen dan op straat..Maar Vene beschermt hun nog altijd omdat hier om Djuka’s gaat…Het omgaan met een wapen laat mij even lachen…Met welke wapens kunnen dze mensen omgaan..Hebben ze een opleiding genoten…kunnen ze lezen en schrijven…ik denk het niet..

  Wat heeft Vene van het land gemaakt?….dat vraag ik me zelf af…Hetovergrote deel van de bevolking…Hind,Jappies,chinpasees,stadscreolen etc..moeten belasting betalen om deze rovers in leven te houden… Dit is gewoon niet te tolereren in het land….Deze gasten moeten allemaal de bak in…Vene houdt Santokie tegen om deze gasten te arresteren omdat het om djuka’s gaat..Nu is het tijd van de djuka’s om iedereen leeg te plunderen..maar jij als burger mag ze niet doodschieten anders kom je in Santo Boma terecht en omgekeerd mag dat wel…..Hoe recht is het recht in Suriname…

  Vene..heeft een puinhoop van het land gemaakt…


  Maak melding
 18. nr 8. Dus VHP laat zich inkopen door USA.
  Dan is het geen goede zaak om man nr 1 te worden… dink a torie mang, is toch zwak van jouw VHP.
  Zo verkoop jij een heel land.
  En vooral meneer miki babarie… nee toch.


  Maak melding
 19. M- 16 je moet je schamen je bent gewoon een een kreukel ,je weet niet wat je neer moet typen mijn woorden hebben jou geraakt,ik denk dat Dementie jou achtervolgd,Surinaams is mijn taal,jij spreekt in de taal van witte mensen die jou als een zwarte aap (botiko)zien,het maakt mij niets met jou gekakkel mij heb je wel begrepen punt uit basta jij in de Cokeshop roofvogel,tasjesdief

  Akuba


  Maak melding
 20. Ik zie steeds dat de regering wordt uitgescholden voor het wanbeleid in suriname.Gedeeltelijk hebben jullie gelijk maar zoals alle ziektes en kwalen moet men bij de bron of veroorzaker beginnen en dat zijn de surinaamse burgers.Die hebben deze president meerdere malen in het zadel gestemd.Ik hoop echt dat ze nu genezen zijn en uit hun droom ontwaakt zijn.Want Mi sranan mang..na unu e pai na tol.Un wiki now.


  Maak melding
 21. En akuba ik ben blij dat je Surinaams praat want dat is heel handig voor wanneer je opflikkert naar de dierentuin. De apen kunnen je dan tenminste verstaan.


  Maak melding
 22. “Surinaamse ex-rebellen zoeken nog steeds werk”.’Wat is er zo mis mee?.Nederlanders willen 4 mei samen herdenken met oud SS’ers.Alvorens wij mensen willen denigeren, moeten wij wel eerst weten wie onze voorouders zijn.Het woord creool.’de definitie daar van,’staat in het nederlands-woordenboek.


  Maak melding
 23. Iedereen heeft recht op een baan of werk! Zet dan een arbeidsbureau op. Weet je hoeveel jongeren en vrouwen graag willen werken. Op een arbeidsbureau kunnen ze aan een baan geholpen worden.


  Maak melding
 24. m16-ik denk dat jij thuis,hoort in de dierentuin,
  ik ben zeer trots op mijn Surinaams- dialect,met jou achterlijk gespuist,je bent gewoon een insekt.

  De dierentuin in Suriname lijdt gebrek aan dieren dus jij past zeker in hun tuin.
  wiet hersens.

  Akuba


  Maak melding
 25. Als ze in Suriname de sociale voorzieningen zouden hebben zoals in Nederland, en waarvan je helaas kinderlijk eenvoudig misbruik kunt maken zouden jullie je nu niet zo op hoeven te winden. Denken jullie niet?


  Maak melding
 26. Jullie zijn helemaal afgedwaald van wat er in de artikel staat.Het gaat toch overëxrebellen zoeken werk
  Wat is er mis mee?Ze wllen werk/baan hebben.Keen keseur,stel hen niet teleur.
  Ga verder met jullie gekakel over Vene dit en Vene dat..


  Maak melding
 27. Jongens, wat willen jullie eigenlijk? Moet er werk worden verschaft omwille van werk?
  Het land heeft het al moeilijk genoeg!

  Ik zou zeggen gewoon solliciteren en jou diploma’s en cijferlijsten erbij insluiten, dan hoor je het wel of niet natuurlijk.


  Maak melding
 28. Maar de djuke-boyz kunnen in afwachting van hun benoeming tot bvd-er toch alvast beginnen met houtsnijwerk maken en verkopen? Die afwachtende houding is toch zo funnest in het leven van de mens!


  Maak melding
 29. Hoi snekie tere,

  Ik weet niet of jij wel een bepaald opleiding hebt gevolgd, maar denk eerst na voordat je het een en ander over bosland creolen zegt. Tegenwoordig is het een streven bij surinamers om eenheid te vormen, voor het verbeteren van het land. Met discriminatie kom je niet ver piet. Bosland creolen zijn voor ouders van jou die de onderdrukking van de slaven drijvers niet meer volhielden en besloten hadden om naar het bos te vluchten. Any way, als je iets niet weet moet je info verzamelen bij een kennis of familie lid. Want dit is echt onzin wat je zegt.

  redi man*


  Maak melding
 30. correct die eis van drs ajong pon en konsorten.Een ieder die het gepresteerd heeft het volk wat aan tedoen in Su krijgt klaarblijkelijk toch geen sancties tegen zich geeist. Dus wat rest hem… brutaal weg meer durven eisen. wel mie boys gaan jullie de grens met brazilie bewaken .Loop goed die bergen langs en sl a geen millimeter over !Is hij mooi 300 jaren bezig daarmee en hebben wij van dat stom geeis verlost.Oja wanneer ze willen douchen …. door lopen naar deAmazone en lekker duiken1Hopenlijk hebben die Piranians net zin in wat bedorven rund vlees !!!


  Maak melding
 31. in elk geval maakt deze groep surinamers bekent dat zij willen werken;het is ook bekent dat deze groep ingezet kan worden als legeronderdeel voor binnenlandse grensen beveiliging.laat structureel geinventariseerd worden op SMART-basis hoe deze groep effectief in te zetten in subgroepen ten dienste van ons land.een ieder zijn positieve bijdrage is nodig….SRANANG GRON E KARI OEN.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES