Home Onderwerpen Justitie en politie Ex Chef-staf Surinaams leger wordt niet vervolgd

Ex Chef-staf Surinaams leger wordt niet vervolgd

18

PARAMARIBO, 15 jun – De voormalige Chef-staf van het Nationaal Leger, Ivan Graanoogst, is geen verdachte meer van de Decembermoorden. Dit zegt zijn advocaat Jennifer van Dijk-Silos. Er is onvoldoende bewijs tegen Graanoogst aangevoerd door het Openbaar Ministerie. Zijn bezwaarschrift is dan ook ingewilligd.

Graanoogst is de enige van de tien verdachten die formeel is ontslagen van verdere rechtsvervolging. Zijn bezwaar was in eerste instantie afgewezen door de Krijgsraad. “Ik ben zeer verheugd; voor mij was er geen andere uitkomst mogelijk. Het kon gewoon niet anders. Er is geen enkele grondslag in het strafdossier om hem te vervolgen”, zegt Van Dijk-Silos tegenover de Ware Tijd.

Nergens in de dossier wordt hard gemaakt dat Graanoogst betrokken is geweest. Het Hof zetlt dan ook dat het bewijs van schuld hoogstwaarschijnlijk niet te leveren is op grond van de beschikbare informatie. Er wordt nu een schadeclaim voorbereid. “Weet je wat het voor de man heeft betekend om al die jaren op een verdachtenlijst te staan, verguisd, en allerlei dingen naar je hoofd geslingerd krijgend, wetend dat je onschuldig bent”, aldus Van Dijk-Silos.

18 REACTIES

 1. indruk
  hij is niet enige van de tien. Voor hem zijn meer dan 20 mensen van de lijst verwijderd. Hij is de enige uit de laatste 10 die een bezwaarschrift hebben in gediend.De rest van de eerder van de lijst verwijderde mensen hebben geen klacht ingediend omdat de staat toch nooit schadeclaims uitbetaalt.je bent voor niks al je geld kwijt tijdens het proces notabene er zijn geen 10 verdachten. Men schrijft de artikelen opzettelijk op slinkse wijze om het te doen lijken als of er een geweldig ding gedaan is de justitie.Er is meer geblunderd dan wat anders.
 2. W. Whome
  Meneer wil schadevergoeding?! Hij was toch deel van een bende die zichzelf militairgezag noemde en in die hoedanigheid het volk mede onderdrukt heeft! Vind je het dan gek dat je van alles naar je hoofd geslingerd krijgt?! Mi ta, mocht je (bloed)geld krijgen, sluis het dan onmiddellijk door naar de nabestaanden van de militairenonderdrukking.
 3. snekie-tere
  Je maakt eerst deel uit een coup en daarna wordt je vrijgesproken...dat is toch logisch...deze man bemoeit zich niet zozeer met de politiek op de voorgrond ,,en daarom laat Vene hem gaan.. Maar hij heeft zichzelf wel tenkoste van coup verrijkt...en het volk leeggeplunderd...Maar ja Vene is niet bang voor hem omdat hij geen politieke tegenstander vormt voor Vene... Duidelijk hoe Vene werkt...
 4. Dewanand
  Ivan Graanoogst! Zie af van de schadeclaim! De nabestaanden hebben het geld harder nodig. Hoe kunnen jullie het verliest van de nabestaanden verzachten.
 5. tik joe ai loekoe.
  Betalen de STAAT moet betalen...recht en wet. Staan nu vooraan...dus jammer helaas betalen...zodoende hebben de corrupten niks te graaien. En het loop in miljoenen...USD.dollar's
 6. ks
  Graanoost wil een schadeclaim zodat hij op vakantie kan. Hij heeft niet genoeg gestolen tijdens het bouta bewind of is het geld al op?
 7. Akuba
  De leed van de nabestaande kan hij of niet verzachten,dewanand,Ivan weet hoe hoort dus ik moet dit voor hem opnemen,zijn sterren-beeld is vissen ze zijn goedhartige mensen ze doen geen mier kwaad,maar trap hem niet op zijn tenen,dan worden ze nijdig (vissen) Akuba
 8. Tingi-finga (morsu tee)
  Nr 4. Sneki-Tere: V.tje schonehanden, dirty mind. En dat is jammer voor een man als een Pres. Zo dan joe na kan potie joe bribie inni a man disie. Aiboi boeng sarie torie.
 9. mally
  mr.graanoogst,lach maar in je vieze vuistje.wat is het heerlijk als er geen bewijs is.tog? dat kan je hier op aarde. maar God heeft geen onderzoekcommissie nodig.ik wil zien wat je daar gaat claimen.jij wordt geclaimt. mally
 10. Neus
  Graanogst was actief lid van het militair gezag. Het was dan ook niet meer dan logisch dat hij op het lijstje van verdachten stond. Als hij daardoor hinder ondervond in zijn dagelijks bestaan is dit niet aan justitie te verwijten. Ik snap dan ok niet op welke gedachte kronkel deze claim gebaseerd is. Maar ja er zijn wel meer zaken in SU die mij hogelijk verbazen.
 11. Kin
  Er werden huurlingen in het Nederlandse leger geworven om de militairen in Suriname te verdrijven.Vooral onder Nederlandse commando's zocht men hulp. Er waren ook plannen om met een groot vliegtuig parachutisten boven Paramaribo te droppen.
 12. Oprecht
  Dat was Mr. Iwan Graanoogst! The strong man! Ik hoop dat deze man als minister terug komt!
 13. Prik
  Remember the end of Pol Pot. Op een stretcher in de jungle tussen zijn uitgebluste trawanten heeft hij na heel lang lijden en met heel veel moeite de laatste adem uit zijn uitgemergelde karkas geblazen. In Suriname zijn er ook stretchers, nl de zogenaamde veldezels. En met de overvloedige jungle zal de geschiedenis zich herhalen. Geen prettig vooruitzicht voor sommige voormalige dja-dja-mangs in Suriname
 14. Lahrchooze
  Graanoogst jij hebt niet geoogst ten tijde van de coupe me mars noh jij bent net zo schuldig als de rest. jij komt ook op de brandstapel na gado wroko broer. Mw. lahrchooze
 15. Aniel
  Er wordt een schadeclaim voorbereid. Heeft deze pajongwaaier van Desi niet genoeg gestolen van het volk? Wij denken aan de zielerust van de vermoorden en deze abangi zoekt scgadevergoeding omdat hij geen verdachte meer is. Ronduit schandalig.
 16. Aniel
  Maandag 18 juni 2007 om 12:20 uur, door Kin Sommige mensen geloven in een God, anderen geloven in bermsprookjes.