SP: opheldering Nederlands invasieplan voor Suriname

26

Volgens de biografie van voormalig Amerikaans president Ronald Reagan had Nederland in 1986 het plan opgevat om Suriname binnen te vallen met als doel de omverwerping van het bewind van Desi Bouterse. SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP) heeft naar aanleiding van de biografie vragen gesteld aan minister Verhagen van Buitenlandse Zaken.

Volgens Van Bommel is het “van grote politieke en historische betekenis te weten wat precies de plannen waren en welke juridische basis Nederland daarvoor zag.” Ook voor de actuele politieke verhoudingen zijn de vragen van belang meent Van Bommel. “Bouterse speelt politiek nog steeds een belangrijke rol in Suriname en daarom zijn kwesties als deze mogelijk belastend voor de relatie tussen Nederland en Suriname.

Van Bommel wil exact weten wat de Nederlandse plannen behelsde, welke steun er bij de Verenigde Staten is gevraagd en op grond waarvan het verzoek aan de VS maanden later weer is ingetrokken. Ook wil de SP’er weten of het Nederlandse parlement destijds op enige wijze is geïnformeerd.


26 REACTIES

 1. De grootste huichelaar van Bommel, die wil de kamer dwingen geheime en toch weer niet zulke geheime stukken openbaar maken.
  Van.Bommel, vraag het maar aan de veteranen uit lichting 82/3/83/4/84/5, of sterker nog duik in de archieven van defensie.
  Je mag het ook aan Dongor en Santhokie vragen, maar dan de Santhokie bij defensie, hij zit op de marine kazerne in Amsterdam, althans daar zat hij, in 2000 zat hij nog op de Six kazerne waar ik ook zat.
  Boy un tapu nanga pre pre kre, na sos kaaiman kre.


  Maak melding

 2. Bommel of bombel,Bouterse is niet weg te denken in of uit de politiek,pak het vliegtuig en ga naar Amerika,het is zo simpel

  laat VerHagen je dat uitleggen Huigelaars.
  jullie hebben genoeg van een 8 december,nu iets anders weten jullie niet dat jullie en santakie Bouterse populair maken?? nou dit moet ook de geschiedenis in /goedzo no 1.buitendien Bouterse zal nooit om jullie relatie springen, Vene wel,Bouterse ziet Nederland gaan dan komen.

  Akuba


  Maak melding

 3. Weer een hoop drukte om niets. NL heeft erover nagedacht maar het niet gedaan, waarschijnlijk om imago redenen (niet willen overkomen als een koloniale mogendheid), so what?


  Maak melding

 4. Deze schijtzakken denken dat ze overal hun gang kunnen gaan maar wat ze niet moeten vergeten is dat alvorens ze een plan maken oome D al op de hoogte gebracht word door zijn eigen mensen binnen de nederlandse regeering maar meer nog wat ze goed moeten onthouden is “killing me is a whees another man will take my place” en “NO MIK MIE LOES MIE LABARIA”als ze willen mogen ze het proberen,en zij zullen voor de cinsequenties moeten instaan MAAAAAAAAAAAR:nederland denk goed na voor dat je deze stap maakt want het is geen 30 jaar geleden hoormaar wetende dat we in het jaar 2007 zijn en wij SPELEN NIET BEZIN EER GE BEGIN.


  Maak melding

 5. Er zal nooit onderzoek komen omdat de ex militairen en de militairen uit die periode bescherming genieten.
  Het gaat ook niet om 700 militairen uit Nederland alleen, ook militairen uit Frankrijk en vandaar dat Van. Bommel wel een hele hoop kan roepen maar nooit zijn zin zal krijgen.
  Deze hele heisa is om aan te geven dat Nederland de huidige regering niet ondersteund.
  Zonder ondersteuning geel geld uit Nederland en geen 8 December proces, natuurlijk niet als je al weet dat er meer stront komt bovendrijven.


  Maak melding

 6. U valt de SP aan terwijl het momenteel de grootste bondgenoot is van Suriname.

  Verder valt het de partij niet aan te rekenen dat zij reageren… ze hebben destijds geen deel uitgemaakt van de regering die hierover ging.

  Bent u zijn inzet vergeten tegen de 100 procents controles?

  Met zijn acties geeft hij ruchtbaarheid aan iets wat Nederland liever stil over is… waarom valt u hem aan is mijn vraag…


  Maak melding

 7. Ter info…

  Partijen als NDP, de Venezolaanse partij van Hugo Chavez MVR en de Nederlandse SP, willen in grtoe lijnen hetzelfde voor hun land…


  Maak melding

 8. Oprecht

  We hebben het over een filosofie die wy hebben aangeleerd van onze revolutionaire leiders wat inhoudt “haat Nederland en de Koningin.” Nou ik speel geen “devils advocate,” omdat Nederland in vele zaken Suriname rakende helemaal niet vryuit gaat. However, wat hebben de Surinamers van het land gemaakt toen zy het voor het zeggen hadden (1982-1989)zonder pressie van Amerika of Nederland? Gecharterde dure dienstreizen per SLM naar Greneda, Nicaraqua, Columbia, de United Nations in New York, begravenis in India, Buenos Aires en noem maar op. De schade die de revolutie aan Suriname en de Surinamers heeft aangericht (vermissingen, verdwyningen, foltering, moorden in Nickerie, Nederland, en Guyana, voedseltekort, schaarste aan alles) weegt tientallen male zwaarder dan een zogenaamde marineinval van het onervaren Nederlands leger.


  Maak melding

 9. sommige mensen hier zijn net die stier en die rode lap ,alls nederland of amerika bouterse had weggeschoten net alls bischop of noriega dan zou ik echt willen zien wat die bluffert zouden doen hier anoniem dingens zeggen is makkelijk ik vind dat van bommel zomaar zijn tijd verlies aan onbelangrijke klootzak alls bouterse met van bommel velen hier op deze site , ik lees dingen hier van ding bakra kir oenoe afu dus met andere woorden dan men moest bouterse zijn gang laten gaan ik had dat gehoop dan was suriname hemaal naar de afgrond zou nederland weer de schuld van krijgen word tijd dat deze dorps gek bouterse achter de tralies verscheind dan zijn we vergoed van heb af voor mogen akuba ook daar opsluiten


  Maak melding

 10. Ai mi gado!!!!!!v oor degenen die niet goed lezen.jullie zijn allemaal gebrand om maar rotzooi neer te pennen alvorens het geschrevene goed te hebben door gelezen.lees godverd…. eerst goed voor dat je iemand aanvalt dommies.het spreekt voor zich dat dit niet geld voor mensen die wel goed lezen.


  Maak melding

 11. Ik ben het volkomen met u eens weledelverstandige heer/mevrouw Oprecht. Sommige posters reageren heel dom. Los van het feit wie achter wat stond, vergeet men gemakshalve dat suriname nog steeds niet uit het dal kan krabbelen en dat de case ‘bouta’ suriname nog steeds gijselt. Als het zo is dat nederland in den beginne de coup heeft gesteund en gefinancieerd, mogen we dan vraagtekens plaatsen bij het zogenaamde ‘nationalisme’ van bouta. Want dan heeft hij zich ook als een redie-moesie of abanie laten misbruiken door de toenmalige nederlandse gezachthebbers. Immers, hij en zijn trawanten stonden toen nog op de loonlijst van de nederlandse krijgsmacht.


  Maak melding

 12. wat een domme reakties van mensen die de politiek niet volgen. Als niet de SP dan wel zeker dhr van Bommel die zich vaker heeft ingezet voor de surinamers en sur. belang.
  ik heb dhr vaker meegemaakt tijdens vergaderingen waar andere politieke partijen vol lof praten over zijn inzet mbt surinamers
  mensen o no doe so werede en lees zijn tekst maar es goed.


  Maak melding

 13. Pvda..klaar met Suri’s nieuwe koers. Uil knapt nu zijn uiltje.(hij is er niet meer moge hij in vrede rusten).

  Nu SP troetel dier Su. (suri’s)niet slim. De boel met jaren ’80 bezig te houden.

  Verjaagd geen rovers nog schurken, en ook geen brood op de plank.

  Of zijn ze bereid schade vergoeding te batalen.
  Bij jawel: wie moet het ontvangen… mi no sabie..ik zie elkedag nieuwe roofvogels.


  Maak melding

 14. Ik vraag mij af waarom de heer van Bommel nu opheldering wil omtrent de invasieplan van nederland in suriname.Toen der tijd was een ieder het overeens dat er wat moest gebeuren in suriname.Wie de politiek volgt weet ook wat de heer Marijnessen (SP)gezegt had ten aanzien van buitenlanders waar ook de suri’s bijhoren.
  think about it.

  Frans


  Maak melding

 15. du @ is een van ze die iets uitkraait lastang te begrijpen waarover het gaat,hij kan nog wat skrify,skryfi,maar toch e fom eng ondanks daty ay du eng best,z,n woorden- schat is zoek,weet jij wat AKUBA,,,betekend??/vraag het aan je AFO .zie @ du hemaal …o..Helemaal,verschein….verschijnen.heb….hem, alls…als.jij de stier met die rodelap,je hebt een Bouta cyndroom.mij opsluiten jongen als je me ziet kan de ie fadon.je ziet mij misschien niet graag de gevangennis in gaan.
  Akuba


  Maak melding

 16. @Prik,

  “Als het zo is dat nederland in den beginne de coup heeft gesteund en gefinancieerd, mogen we dan vraagtekens plaatsen bij het zogenaamde ‘nationalisme’ van bouta. Want dan heeft hij zich ook als een redie-moesie of abanie laten misbruiken door de toenmalige nederlandse gezachthebbers. Immers, hij en zijn trawanten stonden toen nog op de loonlijst van de nederlandse krijgsmacht.”

  Je hoeft je geen zorgen te maken over de nationalisme van Bouta. Dat zit wel snor. De groep van Bouterse kreeg hun salaris inderdaad van Nederland, maar dat was toen zij nog in Nederland verbleven. Toen zij de SKM gingen versterken, werd hun salaris aangevuld door de regering Arron, om zo te komen tot het zelfde salaris die zij van Nederland gewend waren te ontvangen.

  Arron weigerde op een gegeven moment deze militairen extra te betalen en zo kwam het tot de oprichting van een vakbond… die vakbond werd niet erkend… en u weet hoe het allemaal is afgelopen.

  Het klopt dat Dhr. Bouterse bij dhr. Valk langs ging en dat er gepolst en geinformeerd werd hoe of wat omtrent een staatsgreep, terwijl het woord zelf nooit was gevallen… tenminste, dat is wat er bekend is.

  Ik denk niet dat Nederland logistieke en/of financiele steun hebben gegeven aan Bouterse.

  Het was een arbeidsconflict tussen een groep militairen en President Arron… Natuurlijk waren er ook andere elementen die er toe hebben bijgedragen dat er een coup plaats had in 1980, maar voornaamste drijfveer was het niet krijgen van de arbeidsrechten die de groep Bouterse voor ogen had.

  Nobel is het te noemen dat Dhr. Bouterse vlak voor de onafhankelijkheid naar Suriname emigreerde met zijn gezin. Ik denk niet dat dhr. Bouterse is gekocht… hell no…


  Maak melding

 17. @oprecht als jou reaktie goed heb gelezen zeg jij dat bouterse is misbruikt of gebtruikt om een staatsgreep te plegen , dan is mijn vraag wie had of heeft daar balang bij zeg me alls jij het weet wat we wel kunnen zeggen achteraf is dat bouterse rijk is geworden dankzij die coup en dat hij niet zo slim is als hij zich voor doe dus, bouterse is en blijft een stomme rund die zijn land en de economie van zijn land heeft vernietig en moorden op zijn geweten heeft bouta joe na wang dong kauw


  Maak melding

 18. ik dodo
  ik was in sme dec 1979
  toen was er een zotdown staking van miltairen in de sme(paramaribo
  toen deze afgelopen was .zijn wij met de auto naar die plaats gaan rijden.
  jullie geloven het niet.
  de plaats waar een paar honderd mensen uren zaten.was helemaal schoon achtergelaten.
  en dat vond ik een geweldige daad.
  sme mensen die niet hun rommel links en rechts gooiden.
  voor mij was deze sme mensen de best surinamers.op dat gebied en op dat moment en tot daar en niet verder.
  dus als deze sme mensen het volk van sme een les(je )wilde geven dan moest het dit zijn.
  maar dat ze een coup hebben gepleegt.
  militairen zijn getaint om hun land te verdedigen en mensen te vermoorden.
  maar niet om een land te leiden….
  kijk maar naar de dutchbat..kijk maar naar bush …
  wie deze mensen hun orders volgt zijn nog dommer dan een militair
  militairen zijn vaak mensen die uit een gebroken fam.komen dus meestal gefrustreede mensen…en om deze mensen de macht te laten….
  ik denk zelf dat holland hier aan heeft meegedaan….(om bouterse aan de macht te brengen…
  anders waarom heeft de vader(holland )zijn zoon sme (suriname toen niet geholpen in 1986
  of eerder.?
  dus voor mij is het duidelijk wie beter is.
  iemand die uit de kolonie komt ….weet beter.
  dus zeg ik tegen de mensen van de kolonie neem zelf de macht en doe iets ….
  wacht niet op mij uit holland of op de hollandres…
  een een kolonie altijd een kolonie?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.