dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieWaar is de 'Doekoe voor Suriname' gebleven?

Waar is de ‘Doekoe voor Suriname’ gebleven?

-

Does Travel - naar Suriname

Hele dorpsgemeenschappen langs de rivieren in het binnenland van Suriname leken vorig jaar zomer door een watervloed verzwolgen. Nederland droeg zeker vier miljoen van de zeven miljoen euro aan hulpgelden bij. Een jaar later is het meeste geld op, schrijft het Nederlands Dagblad in een uitgebreid artikel zaterdag jl.

Veel Surinaamse en Nederlandse organisaties, particulieren en gemeenten besloten vorig jaar hun bijdrage over te maken naar het voor kleine rampen gebruikte gironummer 797 van de Samenwerkende Hulporganisaties SHO. De tv-actie Doekoe voor Suriname levert aanvankelijk een voor Nederland schamele 500.000 euro op. Uiteindelijk gaat vanuit Nederland zo’n vier miljoen euro naar Suriname. Internationale hulporganisaties leggen daar nog eens drie miljoen euro bij.

In Suriname regent het klachten: Driehonderdvijftig woningen zouden worden herbouwd, de akkertjes hersteld, schooltjes en ziekenhuizen opgeknapt. Maar de oogst die de zeven miljoen euro hulpgeld heeft opgeleverd, is mager. Sterker: het regent klachten in de tropen. De vraag dringt zich op waar al dat geld toch gebleven is?

De Surinaamse minister Michel Felisi van Regionale Ontwikkeling, zelf Marron, coördineerde de hulpverlening in zijn land. Hij beaamt dat er nog veel moet gebeuren. ,,Niet al het geld dat is toegezegd is door Suriname al ontvangen, en niet al het beschikbare geld is besteed. We zijn nog steeds bezig om in kaart te brengen wat precies nodig is om de situatie in het getroffen gebied echt te verbeteren.”

Meer hierover in de krant.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

20 REACTIES
 1. Niet alles ontvangen….”” Wij zijn nog steeds bezig in kaart te brengen”

  Meneer in kaart brengen “nog steeds” dan is er heel wat mis hoor.

  Jouw story klopt voor geen meter.
  A momie njang kaba oenoe kap ing..en daarom a verdwijn.


  Maak melding
 2. Of als dit niet verwachtbaar was. jammer genoeg naait deze eigen marron zijn gemeenschap. Kijk maar naar zijn peperdure woning die hij heeft kunnen opzetten. Bent benieuwd hoe deze betaald is.


  Maak melding
 3. Weet je,welke doekoe?
  Suriname wordt nooit meer volwassen.Jullie wilden toch zelfstandig worden?Nouhou,het is altijd vriendjes politiek he.welke pot gaat het geld dan?is het wel nuttig gebruikt?zo ja ,op welk manier?Als het droge tijd is ,denken de surinamers alleen maar naar vertier,inplaats van rioleringen repareren,en het verstopte afvoerbuizen nakijken.zielig voor het land ,dat er oneerlijke mensen wonen,denk maar aan de mensen die geen huisen meer hebben wegens watersnood…ik groet…


  Maak melding
 4. Zoals het gebruikelijk is wil iedereen in Suriname geld verdienen.
  In de surinaamse gemeenschap heeft men eerder de neiging om een dure auto,merk kleding, sieraden te kopen dan een huis opzetten. De bovengenoemde gedachten komen veel voor bij boslandcreolen of korter gezegd djuka’s. Dat niet al het geld gebruikt is om die zaken aan te pakken is duidelijk. Zeker 40 % van het geld dat betaald wordt aan transportkosten komt via een illegale weg terug bij de organisator. Dit geld wordt gewoon gebruikt voor eigen doeleinden. Dat is ook logisch in Paramaribo. Als je transport bedrijven moeten benaderen om iets te vervoeren wordt alvast afspraken gemaakt dat je een bon voor moet maken waarbij de kosten hoger liggen dan normaal. Het extra geld komt dan in handen van de organisator. Doet het transport bedrijf dat niet dan wordt gewoon iemand anders gekozen die wel mee wilt werken.
  Mijn vraag is nog altijd kan de belasting dienst dit niet onderzoeken hoeveel betaalt is aan transportkosten. Want normaal gesproken moet dit bedrijf opgeven hoeveel zijn inkomens en zijn uitgaven zijn bij de belasting dienst. Maar dit zal nooit gebeuren omdat de verantwoordelijken bij de belasting dienst zich ook bezig houden met dit soort praktijken.

  Dus rest mij maar een ding te zeggen tegen de arme djuka’s…Jullie worden gewoon staande genaaid door jullie eigen mensen….
  Met 7 miljoen euro kun je heel veel doen in het binnenland. Als je het geld goed wil benutten.. Maar als mensen niet met geld kunnen om gaan en dit soort projecten moeten coordineren dan loopt het altijd mist. Waar is de controle van Vene en Sardjoe gebleven.

  Of heeft Sardjoe ook zijn eigen transportmiddelen ingezet?


  Maak melding
 5. he,he, dit is lastig man. de internationale hulp organisaties moesten al lang kunnen inzien dat vele van de Surinaamse politici nooit eerder in goede posities waren in de samenleving. Velen waren arm en zijn niet geschoold. Dus als zich een kans voordoet om 4 miljoen in de wacht te slepen, zullen zij dat doen. Deze organisaties moeten zelf de projecten uitvoeren in deze gebieden in plaats van geld overhandigen aan deze ongeidentificeerde boeven.


  Maak melding
 6. oh nog iets. ik zelf ken iemand die studeerd om de politiek in te gaan en de persoon is een oplichter in woord en daad.Kan je je voorstellen hoeveel oplichters in de Surinaamse regering zijn, het is een eenvoudige calculatie.


  Maak melding
 7. Dit maakt me weer diep ongelukkig..wel 7 millioen euro weg..vreselijk!

  Nu hebben de indianen in sipaliwini honger en kapitein ashongo zoekt hupl maar word door de regering gewoon weggekeken.

  Ik wil graag het dorp Sipaliwini helpen aan voeding maar wil dit doen zonder de tussenkomst van die regering daar.

  zij die ideeein hebben stuur aub een mail naar [email protected] en laten we de trio indianen helpen voordat ze uitsterven en de wereld weer een unique volk kwijt.

  Ik walg van dit soort acties die niets opleveren voor de mensen waar het echt om gaat.

  laten we acties opzetten die buiten de regering om goede doelen gaat steunen.

  HELP DE TRIO INDIANEN NU !!!!!!!

  U kunt ook bellen met 0031-50 8553238

  Bedankt !!


  Maak melding
 8. Deze ‘doekoe’ is vanuit Nederland verzonden en als ’tjoekoe’ in Suriname aangekomen.
  Ergo, het is binnen 8 – 9 uren getransformeerd en gelijk verdampt.


  Maak melding
 9. Help liever de indianen die zijn tenminste inventief maar de bosneger die rooft, vermoord en verkracht als hij honger heeft of geld nodig heeft of hij opgewonden is.
  Indianen zijn beschaafd, bosnegers vertonen animale gedrag.


  Maak melding
 10. He laat me hoor, die duku is nog steeds in Holland er zijn orga’s die van die duku nieuwe auto’s hebben gekocht. Het opgehaalde geld althans het overgrote deel daarvan is nooit aangekomen bij giro 797…… Als het troebel water is kunnen alom bekende oplichters die festiviteiten hebben georganiseerd in den landen goed vissen….


  Maak melding
 11. MENSEN MENSEN MENSEN

  Niet praten voor dat je die tori goed bestudeert hebt.

  SHO speelt hier een vieze rol in en dat blijft buiten beschouwing.

  Waarom hebben ze nu pas een in elkaar geflanste boekhouding openbaar gemaakt, terwijl zij de verplichting hebben dat elk kwartaal te doen???

  Het stinkt reeds in de lijn van de SHO

  Gaan jullie daar dieken.


  Maak melding
 12. Het hoeft geen betoog dat het geld in
  zakken van oplichters is gegaan ..
  Dat was te verwachten .In dit land
  kun je nog zoo positief bezig zijn .. er
  is altijd een groep die de zaak wil
  verpesten ..


  Maak melding
 13. Als minister Felisi zijn ambtenaren nog steeds bezig zijn om alles in kaart te brengen wil ik wel weten hoeveel van die luie zeven even ambtenaren hiermee al een jaar mee zoet zijn. Dit soort zaken pleit voor zich.

  Wanneer zal er een grote volksopstand komen om de boel een beetje op te schudden en alle onnozele en onontwikkelde politici naar huis te sturen. Waarom zou er niet een keer een nationale kabinet gekozen kunnen worden. Laat capabele mensen solliciteren als minister, als asemblee-lid, asemblee-voorzitter enz. enz. Reken ze na een periode af op hun functioneren. Doet hij/zij het goed dan blijven ze, zoniet opdonderen. Bestuur het land maar als een MULTINATIONAL met top managers en winst als doel. In een korte 20 jaar zou het zogenaamde paradijs een realiteit kunnen worden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES