zondag, juni 16, 2024
HomeNieuws uit NederlandNederland overwoog inval in Suriname

Nederland overwoog inval in Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Nederland heeft in 1986 overwogen militair in te grijpen in Suriname. Den Haag polste de Verenigde Staten voor steun. Dat blijkt uit passages uit de recent verschenen dagboeken van de Amerikaanse oud-president Ronald Reagan, bericht de NOS vrijdagavond.

Nederland zou zo een einde hebben willen maken aan het bewind van legerleider Desi Bouterse in zijn voormalige kolonie. De VS kon mogelijk helpen bij het vervoer van zevenhonderd Nederlandse mariniers naar Suriname. Washington nam het verzoek in overweging, maar voor het tot een besluit kwam, trok Nederland het verzoek weer in.

Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Hans van den Broek (CDA) heeft het verzoek bevestigd, meldt de NOS.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

51 REACTIES
 1. Daarom willen die Nlers Bouterse hangen, bang dat ze zijn dat hij hun vieze vuile politieke was buiten zal hangen. Bang dat ze zijn dat Bouterse de wereld zal laten zien dat ze echt niet zo eerlijk en integer zijn als ze gezien willen worden.
  Politiek smerige spelletjes is de NL politici zeker niet vreemd.
  Eerst de man steunen en daarna ‘hang him high’.


  Maak melding
 2. Toen Henck Arron het goed deed in Suriname was het verkeerd in Nederlandse ogen. Was het niet Nederland die Desi Bouterse hielp om militaire staatsgreep te plegen en om Henck Arron naar huis te sturen. In die tijd was Desi Bouterse een grote vriend van Nederland. Nederland wil dat Suriname moet leren luisteren en kruipen. Was het niet Nederland en America die de bauxiet in Moengo en Paranam leeg haalde. Suriname kreeg kruimels voor terrug. Toen Suriname zelf de spoorlijn aanlegde naar de Bakhuis gebergte om zelf zijn eigen bauxiet deel, was het weer niet goed. Was het niet Nederland die Ronnie Brunswijk en de huurlingen uit Nederland hielp. Is het niet cocaïne dat het nog slechter gaat, door de grote vraag in Nederland. Is het niet de corrupte Nederlandse douane en marechaussee die de meeste cocaïne invoerde. Cocaïne heeft Nederland rijk gemaakt en Suriname arm. Waarom moet een Amerikaan, Belg of Nederlander op de Surinaamse Universiteit de baas spelen. Diploma zegt niks. Ieder mens heeft zijn eigen waarde en taak in deze wereld. Suriname moet leren zijn eigen mensen te waarderen en niet kleineren. Wanneer is het de tijd dat alle Surinamers die in het buitenland wonen ook een Surinaamse paspoort bij krijgen.


  Maak melding
 3. En weet jij waarom Ned. geen zin meer in had.

  Schrik niet…bang voor tegen reactie’s van Suri’s in Ned.(en dat waren wij instaat ik mag het niet verklappen maar waarschijlijk jij weet wel erger dan welke taliban dan ook)

  Zij konden daarna in zien dat het een Su. probleem was waar anderen absoluut niet tussen konden staan.

  Maar er is behoorlijk oorlog gevoerd…denk aan economische boycot.(junglewar).

  Ieder en allen zaten Su. uit te melken, de militairen hebben nooit en never een eerlijke kans gekregen.
  De regering nu aan de macht wel, maar u ziet het alleen maar schurken.
  En die moeten ook weer opgeruimd worden, jammer, jammer goedschiks of kwaadschiks.


  Maak melding
 4. wat jammer dat ze het niet hebben gedaan , dan kon men veel leven besparen en de ellende waar de revolutie ons in heeft gestort en misschien de 8 december ook , en de gene die zeggen dat de militairen nooit een eerlijke kans hebben gekregen tegen die mensen zeg ik slaap lekker , er is nooit in de wereld bewezen dat militairen een land vooruit kunnen brengen en bouterse is een van domste geweest bij hem zou het helemaal niet lukken nogmaals jammer dat nedereland het niet heeft gedaan , ik vraag me af wat wij alls surinamers zouden moeten doen alls nederland het wel had gedaan dankbaar zijn netzo alls wij dat bij brunswijk moetten doen .


  Maak melding
 5. Reactie van die Perro vd speurhondenclub zegt veel over het maffia-gehalte van het Nationale Leger. In ieder geval van een deel daarvan. Geen enkel respect voor democratisch gekozen politici, altijd maar dreigen en intimideren en zoals we weten door de decembermoorden, schrikken deze lieden niet om de daad bij het woord te voegen.
  Op een buitenlands ingrepen zitten of zaten de Surinamers ook niet te wachten, dergelijke problemen moet je als land zelf weten op te lossen.


  Maak melding
 6. De jaren zeventig zat ik in het leger en werden toen padvinders genoemd.voor tachtig broeide er al iets(bivakeren voor het parlement)en er kwan geen respons.Alles kort of lang daarna was al te laat.


  Maak melding
 7. ik als militair in die tijd zou mijn huid echt duur verkopen die 700 ned, al was het 400 stuks ze zouden in lijk zaken terug komen richting schiphol.als ze willen kunnen ze het nog proberen . ze zijn laf.


  Maak melding
 8. Nr.1 heeft gelijk.Het is oud nieuws.
  Maar als toevoeging:
  Als Nederland wél had ingegrepen,zou het veel beter gaan met Suriname?
  Zouden er minder slachtoffers vallen dan bij de decembermoorden?Nobody knows.

  De militairen hadden toen de macht.Ze zijn héél goed begonnen.Aanpakken van corruptie,luie ambtenaren her op te voeden,crimminaliteit aan te pakken….

  Ik was vóór de staatsgreep.Ondervond het héél
  positief.Maar waarom hebben de militairen onderleiding van B.dit alles niet voortgezet?
  En steeds maar afgeven op Nederland.Bullshit !!!

  Suriname….nodig Nederlandse investeerders
  uit in Suriname.Laat de Nederlandse stagiaires goed participeren in de Surinaamse samenleving en het bedrijfsleven.
  Zij leveren ook een grote mate van knowledge.

  Wij Surinamers hebben een trots.Niets mis mee.Zelfs goed!!
  Maar onze “bigi ting gedrag”moeten we verbannen.We moeten hulp aanvaarden,daar waar het nodig is….om zodoende te groeien.

  Sranamangs…..de kracht van ons ligt aan onze diversiteit van de bevolking.Aan de gastvrijheid.We zijn vergeleken met andere derde wereldlanden vrij goed opgeleid(in vehouding)Come on….oude politieke personen en gedachten WEG en geef de ruimte aan nieuwe
  progressieve jongelingen !!!

  En Nederland:
  Laat de koningin en haar gevolg aub een bezoek(en) brengen aan haar ex-kolonie.
  Zij gaat naar Indonesie/Turkye/Marokko en de Antillen.Maar sinds 1975 is geen enkel koninklijk-lid niet meer naar onze Sranang geweest.En het doet mij zeer pijn.
  Hoe zit het nou…Betekent Suriname niets meer voor onze koningin of….heeft de koningin nooit een uitnodiging gehad??


  Maak melding
 9. Oud nieuws voor mij en mijn kameraden, nog twee weken dan zijn we weer in Suriname.
  Lekker om regelmatig aanwezig te zijn voor als de tijd rijp is.
  Niet alles wat in de media komt, is zomaar en wie denkt dat Nederland echt vijandig is tegen Bouterse, kent het spel niet.
  Zelfs Venetiaan is niet echt vijandig tegen Bouterse, time will tell it like it is.
  Venetiaan een echte Black Power man zal nooit Nederland om hulp vragen en speelt het spel tot zijn dood mee zoals afgesproken.


  Maak melding
 10. In 1983 wilde Amerika Suriname binnen vallen en vraag Ned om steun, echter wilde Ned. niet meedoen. In 1986 wil Ned. Suriname binnen vallen en vragen de Amerikanen om steun, wat is de moraal van dit verhaal beste lezers !
  Juist ja, Suriname is gewoon een speelbal van enkele buitenlanders, die beslissen wat er in c.q. met Suriname gebeurd.

  Dit probeert Bouterse aan het volk uit te leggen, maar er bestaat een deel (de NF aanhangers) die dit niet kunnen of willen begrijpen.


  Maak melding
 11. Jammer dat er altijd redimoesoes (zullen) zijn in Suriname. Toen Nederland nodig acht Arron te dwarsbomen gebruikte ze Desi om een staatsgreep te plegen. Toen de militairen aan het bewind waren, gebruikte Nederland Brunswijk (Robinhood van Suriname zeggen ze in de media in Holland) om Bouterse weg te krijgen. Alleen maar om Nederlandse belangen in Suriname veilig te stellen. Maar nu zij Bouterse of Brunswijk niet meer nodig hebben , zeggen zij dat zij DRUGS BARONNEN zijn. Nederland voelt zich machtig om zo’n klein en militair onmachtig land als Suriname binnen te willen vallen. Waarom probeerde Nederland Indonesie niet binnen te vallen toendertijd in de kwestie mensenrechten e.d. ? Laf, alleen maar lafheid. Nederland noemt zich één van de prominenste land ter wereld met wat democratie betreft. Maar eerbiedig een ander land niet die door het volk een gekozen regering hebben. Surinamers staan jullie op en laat een regering komen die echt uit patriotten bestaan, want die mensen hebben jullie wel in je land. En niet eenregering die door het buitenland laat derigeren !!!!

  Kennyman


  Maak melding
 12. @ Ogrie-boi
  Wat heeft de koningin er in godsnaam mee te maken !!!??? Wat een sentimenteel gezeik. In het Nederlandse systeem is het niet de koningin die onderhandelt namens de regering. Een bezoek van haar is dus compleet waardeloos, sterker nog, het kost geld.

  @du
  Laffe haas. Als de situatie in SU je toen tegenstond had je het verzet daartegen moeten steunen. Al dan niet gewapend. Maar je levert liever je landgenoten en bloedverwanten uit aan een buitenlandse mogendheid. Zoveel problemen als ik mag hebben met Surinamers, het zijn wel mijn mensen en ik zal nooit tolereren dat hen door derden iets wordt aangedaan.


  Maak melding
 13. hey kabila (roy de miranda) ben je weer uit je smerige hol gekropen. suriname heeft niets aan ratten zpals jij. kruip maar snel terug. we hebben jou soort hier gemist als kiespijn. we zullen zein wie het eerst de benen gaat nemen als het vuur te heet wordt onder de voeten.


  Maak melding
 14. Ook papa Lach het speelde mee en bevoordeelde zo zijn achterban, en wat doet Venetiaan, zelfs Somohardjo beweerd de baas van Venetiaan te zijn da fa dan.
  Leef in Suriname en kijk naar het spel, Brunswijk is binnenkort politiek uitgeschakeld, mark my words.
  Lees het boek van Bob.Woodward deze ex cia man kan jullie hier op het forum verder helpen om het spel te leren want jullie leren toch liver van anderen dan je eigen mensen.
  Houd de dief riep de dief want hij wilde niet meer delen, nee hij wilde alles voor een appel en een Ei.Daarom is Bouterse de gebeten hond en nergens anders om.


  Maak melding
 15. Eduard.Buitenman, geef ze een beetje info uit EBUAKADEMIA.
  De groeten uit Suriname voor jou, i sabi pe yu mu miti mi.
  Ze hebben je boeken nodig!!!!!!!!


  Maak melding
 16. Ach deze week is naar buiten gekomen welke rol nederland heeft gespeeld bij de 6-daagse oorlog van de joden tgen de arabieren. Zelfs de niet-gekke-joden hebben onlangs toegegeven dat Israel deze oorlog willens en wetens heeft uitgelokt met goedvinding van amerika en andere europese landen waaronder nederland. De nederlandse afgevaardigde in de VN van toen moest op last van nederland zwijgen toen hij dat naar buiten wilde brengen.


  Maak melding
 17. #6 Aluku..jij bent blind. Hoe lang ben jij niet in Su geweest.
  Blijf stil, noem anderen geen maffia als jij niks weet.
  Weet jij hoeveel mensen bij de laatste verkiezing gestemd hebben, nee noh.

  Okay het zijn geen twijfelaars maar mensen die daadkracht willen zien…(hebben meer geloof in een coup)

  Als men te lang op het goede wacht kiest men automatische voor het kwaade… tang pi.

  En weet jij waarom het leger verwaarloosd wordt…psst..blijf stil.


  Maak melding
 18. Dit is allemaal oud nieuws. Bouta heeft het ook gewoon gezegd.
  Ik ben niet voor Bouta en ook niet tegen Bouta. Maar ik ben zeker TEGEN Nederland die de regels wil stellen in mijn land Suriname!
  Dat over mijn lijk en als het moet over de hunne!

  Suriname is en een land met een heel slaafse mentaliteit. Ik pomp veel geld in mijn land. En moet daar hard voor werken. Als ondernemer zwerf ik de wereld over en raak geconfronteerd met vele culturen. Er is geen land waar ik ben geweest waar men zou hangt naar de kolonialisatie van weleer als Suriname. Absurd gewoon!

  Ik heb ongeveer zo’n 81 landen bezocht in mijn nog jonge leven. Er zijn landen op de wereld waar het slechter gaat dan Suriname.
  Als je echter de vraag stelt “zou u het toestaan een ander verregaande zeggenschap te geven uw uw land” dan krijg je steevast het antwoordt “never, over my death body!”.

  Ach ja, ik zeg in Nederland moet je parasiteren in de diepste betekenis van het woord. Zonder dat je natuurlijk in (opvallend) crimineelgedrag vervalt.

  Suriname is van ons Surinamers. Het WAS van Nederland! Nederland zou daar niks meer te zeggen moeten hebben. Maar zolang wij hun daar de ruimte voor geven, zal er niets veranderen en blijven we Nederland beschouwen als GOD op aarde!


  Maak melding
 19. De Fransen wilden ook ingrijpen…zij waren het dichtstbij en stonden ook te kijken richting Albina.
  Maar ja zij zagen dat het leger met Su.lands zaken bezig was, en geen bolwerk van knechten van wie dan ook.

  Wat het leger deed was terecht en in het belang en streven voor Su.

  Daarom: jammer! weer schurken aan de macht.


  Maak melding
 20. Het spreekwoord geen ouden koeien uit de sloot halen.

  Suriname (misschien een van de rijkste landen) maar door alleen maar zakken vullers,
  niet minder dan NLers, eigen belang niet voor Surinameniet voor ons.

  Ik baal ervan altijd suriname dit suriname dat. wanner gaat het goed.
  Waar is de goeie oude tijd 1surinaamse gulden 2 nederlands gulden, dat komt omdat het geld niet rolt maar in de zakken blijft.

  Misschien moest NL maar invallen.
  Maar heel de regering moet verschoond worden in sur en dat gaat jaren duren.


  Maak melding
 21. Die bakras zouden een goed pakslaag krijgen…zeker weten. Om te zien dat ze die abanie brunswijk openlijk gesteund hebben, Nederland is evenveel verantwoordelijk voor alle de vermoorde en gesneuvelde militairen. En ook voor de burgers die de brunswijkers vermoordt hebben.
  Bouterse moet amnestie krijgen want abani brunswijk geniet al jaren vamn zijn amnestie die hij absoluut niet verdient….jammer…die abani heeft echt mazzel gehad..jammer…1986 en 1990…jammer


  Maak melding
 22. Geheime bronnen weten dat Suriname pas na de dood van Lachmon onafhankelijk is geworden omdat de documenten toen pas zijn getekend, zo ook Aron.
  Brada nanga sisa er is meer dan jullie beseffen en daarom snappen jullie Bouterse niet, maar ook de hele politiek niet.
  Bouterse zal altijd blijven lachen en wij getrouwen met hem, al breken ze ons financieel of via de maatschappelijke ladder, wij blijven lachen.


  Maak melding
 23. D slavernij is al zo lang geleden afgeschaft, Sur.is al sinds 1975 onafhanjkelijk. Wanneer gaan we het koloniale taalgebruik eens afschaffen, wanneer gaan we met elkaar op een normale manier communiceren dan door al die ongebruikelijke termen, die je zelfs niet in ned. kranten tegenkomt te veranderen te beginnen met het parlement.Pak hier een krant en je kan alles goed volgen, maar zodra je op een site zit, die sur. vaak bezoeken moet je overschakelen naar een andere “taal”, die alleen insiders begrijpen. Kom op, hou toch a.u.b op met al die dikdoenerij, waarom moeten jullie elkaar imponeren of ben je soms bang dat de ander je soms dom gaat vindt.
  dit moest ik even kwijt en val me daar niet op aan door te gaan schelden.want dat is niet mijn bedoeling. Ik wil wel graag deze discussie op gang brengen.

  Noortje


  Maak melding
 24. 700. man onderleiding van Raad v/d bevrijding….dus eigen Suri’s weer onderleiding van een superman.

  Gros(sen)eigen Surned..niet slapen.
  registratie was al volop gaande er werden zelfs pasjes uitgedeeld.

  Maar u weet ondertussen hoe dit soort zaken lopen….gek he… zie fidel, zie saddam.
  eerst vrienden later “big trouble”.

  Coup’80 was ook zo men stuurde om te doen maar bij terugkomst wilde men zelfs die hele koek uit de handen grijpen.


  Maak melding
 25. Het nederlandse leger was al in Su (TRIS) toen de Su-grens werd geschonden. Ze moesten eerst opdracht uit Den Haag krijgen. Weet u het nog?


  Maak melding
 26. If you come to shoot, shoot don’t talk. Het zijn bepaald geen helden. Ze zullen altijd daar opduiken waar de cadeautjes verstrekt worden. Het zijn bij uitstek kruideniers.


  Maak melding
 27. Krassi of krasje, ik ben geen Roy.de.Miranda, maar ik zal hem de groeten van je doen.

  Dag krassi, wat heb je trouwens tegen mijn broeder Roy?
  Ach, verspilde energie.


  Maak melding
 28. @Rinidandy wat een onzin , en over laf gesproken weet je wat laf is mensen oppakken en afslachten die ongewapend waren , wvelen van jullie hier hebben grote mond alls nederland het wel had gedaan was het leger met bouterse en zijn aanhang geen partij geweest kijk maar naar koeroe hoelang word daar bezet door die guyana maar tegen een land dat duizend maal sterker is alls surinam wel wie hou wie voor de gek , dus nogmaals jammer dat nederland het niet heeft gedaan ik vind jullie echt huigelachtig waneer het jullie uitkomt dan mogen andere de kolen uit het vuur halen velen mensen hier vergelijken appels met peren eingelijk zou bouterse aan de macht moeten blijven dan zou ik jullie willen horen piepen zonder de druk van buitenaf en van brunswijk was deze moordenaar nooit naar zij hok geweest


  Maak melding
 29. nu wordt el vene voor het karretje gespannen om dit werk voor ze klaar te spelen.

  achterlijke @@du,je familie en derest zou er aan gaan niet Bouterse hij is te slim.
  dat weet nederland.

  akuba.


  Maak melding
 30. hahahaah akuba dat is een tijd geleden dat ik jou onzin weer kan lezen ,a.u.b laat mijn familie hier buit , jij vind bouterse slim dat zeg heel veel over jou zelf maar dat geef niet iedereen zijn eigen mening maar ik snap een paar dingens niet eerst hoor ik dat nederland geholpen heeft bij de staatsgreep, dan heeft bouterse zich laten gebruiken om suriname jaren achteruit te brengen de surinaamse munt is niets meer waard allemaal de schuld van die slimme bouterse de staatskist geplundert politieke tegenstanders afgeslacht ja hoor dat doet iemand die heel erg slim is meneer akuba ik ben benieuwd waneer hij op vakantie gaat en alls holland heb oppakt dan wil jullie bigie mofo zien


  Maak melding
 31. Rini Dandy….
  Je begrijpt mijn laatste gezeik niet.
  Ik ken het Nederlandse systeem.But one day will come that you will understand the language that adults use to talk.
  Try to grow-up.

  Du:Ik ben het weer met je eens.

  Aan alle Sranamangs: Peace !!!!!


  Maak melding
 32. laat me niet lachen,700 nederlandse militairen dat zou voor de surinaamse soldaten gado-gado zijn geweest om te ganyang. je hoefde niet te kijken of het je broer is. Ik heb ze voor de onafhankelijkheid eens in de surinaamse jungle zien huilen.

  suleyman jawa


  Maak melding
 33. Jongens, disi sang ding witmang wani nanga oenoe. Wéé koskosi ung srefi, kisi trobi nanga makandra. Dit is nou altijd het werk fu ding witimang, treedracht zaaien. Net wat de Amerikanen doen in het midden oosten met de Arabieren. Wij moeten één vuist maken en niet versplinteren. So wo tang zwakie voor altijd. Be wan pippel.

  kennyman


  Maak melding
 34. @du,je bent gewoon een achterlijk ding,Bouterse hoeft niet naar het buitenland te gaan het trekt hem niet aan,hij is iemand die meer van zijn natuur geniet en zich ver houdt van figuren die onzin kraaien een zo als jij ,hij moet de bandieten van jou in de gaten houden ef a gwe a volk dede, hij is de stok achter de deur vandaar dat ze hem graag achter slot en grendel willen wel straf is voor iedereen als hij daar terecht komt is een grote vraag teken OS,… je hebt je bek vol jij bent ook een van ze die anderen de dood in jagen,en steeds over onzinnige dingen citeer,je zit op je reed je hand uit te steken,je bent een van ze die ze schelpen trapper noemen en zit te loeren wanneer je uitkering uit betaald wordt,en ergens gaat hangeronnen in een cafe, of elders gebruik je verstand, als dat wel hebt en heb het over iets zinnig,Nederland heeft hem gebruikt,die bandieten die nu weer zitten te stelen op te ruimen,zij zijn de genen die daal gebruikt, hebben om hun doel te bereiken,Suriname wordt
  aan buitenlanders verkocht,de rijkdommen worden uitgegraven en weg gedragen dat zijn een van de zegeningen van jou slapende slape president,jij bent ook een van die diersoorten die gevonden zijn,geef jou verhaal een ander draai,denki @,du. de herhaling van dit verhaal heeft een rede koe van zondag,NPS donder.een grote mond zal ik altijd hebben dat is mijn wapen.dai spyt kon(g)

  Akuba


  Maak melding
 35. DU @ laat mijn familie er( buit)….o..o ..o.er buiten. vind jij Suriname nu vooruit gaan,wat zeg je over de trensen en straten die onderwater lopen heeft de revolutie hiermee te maken.in de revolutie zal je zeker dooien verwachten,ik ben slim op mijn manier Idem Bouta let op mijn naam.

  Akuba


  Maak melding
 36. Laat Nederland het nu proberen dan zullen ze zien waar 500.000 soldaten van suriname in Nederland zullen doen.

  Mek deng cong We waktie deng


  Maak melding
 37. Het is al heel lang bekend dat de blanken de baas willen spelen. Bij Bouterse lukte de blanken niet om de rijkdom mee te nemen voor een appel en een halve ei. Dan is het toch logisch dat je die man zwart moet maken en zal koppelen aan allerlei drugs tories.

  Waarom heeft Ballenellende Indonesie gedreigd om de hulp stop te zetten als hij een van die fucking Nederlandse drugdealer niet zou uitleveren ?
  Het is toch duidelijk dat deze blanken de zwarten niet willen accepteren en hun naaien van alle kanten.

  Zolang je als blank een zwarte kan naaien is het goed,maar als die zwarte slim wordt dan moet je hem afmaken.

  Kijk maar naar Bush, die een vrouw vrij wil krijgen in Libie die zoveel kinderen heeft vermoord. Die ka sma heeft doodstraf daar gekregen. Maar een fucking president gaat bemoeien over de wetgeving van een ander land.
  Waarom heeft Vene niks gedaan met die klote Schiphol brand. Kon Vene zijn grote bek niet open trekken hiervoor… Maar Vene weet dat niemand van hem dood is gegaan daarom doet hij niks. En zo gaat het eenmaal in Suriname.

  Vene is een hiele likker van Nederland en Bouterse niet. Die man heeft geprobeerd om bedrijven op te zetten. Maar nederland kwam met die handelsimbargo. Laat die blanken maar bemoeien in hun eigen land. Alleen kunnen ze in Suriname hun ogen niet open maken dat Nederland slechts uit is op plundering,manipulatie en omkoperij.


  Maak melding
 38. @akuba hahahaahaha wat een haat en onzin , wij surinamers moeten kijken in de spiegel en niet altijd de schuld aan een andere geven ,altijd heeft nederland of ding( koelie) met respek het gedaan nooit geven we ons zelf de schuld wat wij ook verkeert doen of hebben gedaan het slachtoffer sindroom zolang wij niet daarvan af zijn zal je deze soort onzinnige reaktie lezen hier alls je hier met bewijs komt dat de revolutie niets maar dan ook niets voor suriname heeft betekent meer achteruitgang worden mensen alls akuba persoonlijk, zo reageerde zijn baas delano desere bouterse ook alls hij niet met woorden kan beslechten dan maar met wapens soort zoek soort , en nog iets over coruptie gesproken vraag maar aan koetie van de centralebank en jou baas waar hij al die miljoenen vandaan heeft nederland moest hem al eerder een kopje kleiner maken dan wil ik zien wat akuba en zijn kornuiten zouden doen met die grote smoel van jou, brunswijk kan hij niet aan laatstaan goet getrainde mariniers e maak jou zelf belachelijk akuba, kom met verstandige arugumenten bewijs wat bouterse voor goeds voor suriname heeft betekent zonder andere de schuld te geven a.u.b ik wacht op jou antwoord


  Maak melding
 39. ik reageer niet vaak maar ik blijf erbij dat surinaamse kracht zit in het afmaken van hun eigen broeders .
  bouta moes dede maar we frigitie fa ding witmang kier oeng afo !!


  Maak melding
 40. Ok dang snekie-tere (reactie nr 43)jij hebt het juist gezegd en dat is de werkelijkheid.

  Die ka witte mannen kunnen hun eigen landje niet redden die hard op weg is naar een derde wereld land en dan willen ze bemoeien in een land waar ze slaven naar toe hebben gebracht, hebben verkracht, geroofd, gemoord en helemaal kaal geplukt hebben en daarna in de steek hebben gelaten. En nu willen ze eventjes invallen en de baas spelen.

  Laat ze maar lekker blijven waar ze zijn en ze kunnen beter in hun probleemwijken invallen want daar gebeuren er veel ergere dingen dan wat er in heel Suriname gebeurd.

  En inderdaad Bando (nr 8) als ze waren gekomen had ik gehoopt voor ze dat er genoeg lijk zakken waren of anders genoeg piranhia’s.

  Zelfs nu willen ze daar de les gaan voor lezen, waarom is Suriname nu goed voor ze??

  Omdat ze ten onder gaan dankzij de EURO waar ze zelf voor hebben gekozen en en op de vlucht zijn. En tja in Suriname kunnen ze de mensen verstaan want ze praten in Suriname beter Nederlands dan in Nederland zelf, dat hebben zelf met heel veel moeite toe gegeven.

  Ze kennen tegenwoordig ook Surinaams eten dus dat is ook makkelijk voor ze.
  Ze wisselen hun euro’s en hebben veel SRD om er lekker van te leven.
  In Nederland wonen ze in kippenhokken waar ze een paar ton voor moeten betalen en in Suriname wonen ze in villa’s met een ruime perceel waar voor de prijs waar ze in Nederland alleen een parkeergarage voor krijgen bij hun huis.

  In Nederland is het wisselend weer en in Suriname is het altijd lekker weer.

  Dat is de reden dat ze naar Suriname gaan en niet omdat ze zo geweldig veel van de Surinamer en Suriname houden.

  Beter zet Suriname een asielzoekcentrum voor ze op en laten ze een inburgeringscursus doen in het Sranang Tongo.

  Hoe je het ook draait we zullen voor altijd een “bruintje”, “aap” voor ze blijven.
  Ze lachen wel met je maar ja je weet toch niet elke glimlach is een lach!!


  Maak melding
 41. ik ben blij te moeten vernemen dat het strafproces nu kaan gaan beginnen al suriname horen en zien wat voor wreedheden deze beul heeft gedaan tegen zijn eigen vrienden kamaraden en landgenoten wie zijn ogen nu niet open gaat zal voor altijd blijven slapen het recht zal zegevieren al word hij vrijgespoken maar hij moet en zal zich moeten verantwoorden voor de misdaden die in zijn tijd in suriname is begaan en zo kan de natie zien dat niemand boven de wet staat en de wereld kan ook zien dat wij in suriname instaat zijn om onze mensenrechten schenders voor het gerecht te slepen met akuba erbij .


  Maak melding
 42. Geachte brada Kabila,

  Het ‘bewustzijnsproces’ is helaas voor geen enkel individu een eenvoudige materie en vooral niet voor de Afrikaan in Afrika als die in de diaspora (Afrikaanse nazaten gevestigd buiten het Afrikaans continent zelf.

  Maar laat mij u meenemen naar India als voorbeeld, waarbij Mahatma Ghandi er alles aan deed om een vreedzaam onafhankelijk India tot stand te brengen.

  Zijn doelstelling is NIET in het geheel mislukt geworden, want India werd in 1947 wel onafhankelijk, maar de strijdende partijen, Hindus en Moslims, moesten gescheiden worden in India en Pakistan.

  Wat de Mahatma ook deed om de strijdende partijen te overtuigen omtrent de kracht van van ‘saamhorigheid’ – 1. India – het mocht niet baten, ‘het ging niet in’.

  En tegelijkertijd moest hij ook de Engelsen overtuigen dat het tijd was, dat zij India verlieten, wat ook niet eenvoudig was.

  Hindoes en Moslims, beiden gesteund vanuit de kracht van hun geloof, vochten als beesten tegen mekaar, totdat het niet meer anders kon en moest het land gesplitst worden in als het ware ’twee Indias’.

  En zelfs nu nog na de dood van Ghandi en ook nog gescheiden als onafhankelijke naties, staan deze twee landen zich naar het leven, nu niet meer met houwers en stokken, maar met atoombommen. En de vraag die je jezelf kan stellen is; ‘hoe bewuster zijn deze twee groepen ‘spiritule’ burgers geworden sinds de dood van de Mahatma’ of staan zij nog ver weg van zijn idealen vandaan, wat ook geldt voor die in de diaspora.

  Want ook velen die buiten India woonachtig zijn, roepen nog steeds zijn naam, eren hem als geen andere, maar wanneer je hun manier van leven en denken bekijk, dan merk je dat hun houding precies dezelfde is gebleven als dat van India van voor haar onafhankelijkheid in 1947 en hoe is dat psychisch te rijmen.

  De menselijke geest, brada Kabila, is dat deel van het menselijk lichaam waarmee de wetenschap de meeste moeite mee heeft te doorgronden, ‘what’s in a human mind’.

  Surinaamse intellectuele-nationalisten, dwingden het af bij het Koninkrijk der Nederlanden, dat de kolonie Suriname onafhankelijk wordt. En gelukkig, op 25 februari 1975 werd Suriname een onafhankelijke republiek.

  En wat schept je verbazing. Nauwelijks enkele jaren daarna, wil het moederland militair ingrijpen, in een land dat niet alleen ‘onafhankelijk’ is, maar ook lid is van de Verenigde Naties, en alleen maar omdat een incident dat die invasie zogenaamd zou moeten rechtvaardigen.

  Terwijl anderszijds weinigen nogsteeds niet beseffen hoe ‘moordend’ de gevolgen van zo een invasie zouden zijn geweest.

  Maar als het ‘bewustzijn’ bij een jonge gemeenschap inzake ‘invasies’ haast nihil is, dan maakt het voornemen tot zo’n brute ingreep in zulks eegn gemeenschap, ook weinig indruk.

  Maar gelukkig, de Republiek Suriname is Irak niet, en bovenal;

  ‘Gado na wi fesi man’.

  Va


  Maak melding
 43. Geachte redactie,

  Even voor de goede orde een correctie in mijn artikel, reactie no. 47 aan Brada Kabila no. 17.

  De Surinaamse ‘politieke onafhankelijkheid’ vond niet plaats op 25 februari 1975, maar op 25 noverber 1975.

  Het daadwerkelijk inhoud geven aan die onafhankelijkheid van 1975, vond plaats op 25 februari 1980 d.m.v. een staatsgreep.

  Jonge militairen grepen toen de macht van een corrupte regime, waardoor de Onafhankelijke Republiek Suriname, sindsdien ook zelf haar eigen buitenlandse beleid kon uitstippelen. Eerder was dat ondanks Surinames onafhankelijkheid, weggelegd voor het voormalig moederland om dat te doen.

  De Surinaamse militairen zorgden ook nog voor de totstandkoming van een eigen Surinaams Nationaal Leger en hierdoor werd vooral de waardigheid van de jonge Surinaamse Natie weer op de reels gezet.

  Ik dank u vriendelijk


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES