China-missie: veel hulp binnenhalen voor Suriname

18

PARAMARIBO, 9 jun – De regeringsdelegatie naar China krijgt als voornaamste opdracht mee zoveel mogelijk hulp binnen te halen. Dit zegt vice-president Ramdien Sardjoe. Vooral op het gebied van infrastructuur en landbouw wordt zwaar gerekend op Beijing.

Niet voor niets reizen veertien man mee met Sardjoe, waaronder de ministers van Financiën, Landbouw Veeteelt & Visserij en Sociale Zaken & Volkshuisvesting. “We gaan er vanuit dat de ministers een substantiële bijdrage kunnen leveren”, zegt Sardjoe. Details over de hulp worden niet prijsgegeven. Wellicht zal veel aandacht worden besteed aan de waterbeheersing.

Kort voor vertrek heeft president Venetiaan overleg gevoerd met Sardjoe en enkele ministers over de aanpak van de wateroverlast in met name de kuststreek. Onder meer zijn mogelijkheden bekeken voor financiering. Taiwan heeft hulp aangeboden in ruil voor diplomatieke erkenning, maar Paramaribo houdt vast aan het One-Chinabeleid. “De relaties met China mogen niet verloren gaan”, aldus Sardjoe.


18 REACTIES

 1. Waarom zou de Chinees ..jullie geld willen geven zomaar….omdat jullie zo mooi zijn ..omdat jullie de bevolking goed kunnen bedonderen.

  Waarom, Waarom… mi no dinkie…jullie zijn met iets anders bezig..om land en volk straks in stront achter te laten.


  Maak melding

 2. Geachte Mijnheer Sardjoe,

  U probeert opnieuw de wiel uit te vinden. Hindostanen weten alles over landbouw in Surinen. Dat u deze missie leidt doet vermoeden dat u geen excuus had voor uw snoepreisjes. Op Coronie weten creolen ook wel mee te doen, laat dit gezegd zijn.

  Dat u wederom buitenlanders binnen Surinen haalt ,uw volk voorbijgaande, deert u niet. Wat moet er gebeuren met de honderden geslaagden van LBGO´s en Techneuten van Natin???

  Elk jaar studeren zij af, om keer op keer op de stoep te staan voor 1 werkgever die hen niet kan gebruiken voor werkgelegenheid.
  Geen woord komt voor in uw verbale verhaal over deze China-missie om werkgelegenheid voor Surinesen te scheppen in eigen Land en Staat.

  Waar bent u mee bezig ?? Dat realiseert u zich niet. Lenen en alsmaar lenen ,op de pof Leven , wie de schulden moet betalen zal u 1 zorg zijn , niet??? Het beste met uw missie de landbouwwiel wederom uit te vinden , notabene in China. Geniet maar lekker van uw snoepreisjes. Voorlopig moeten de surinesen dik betalen voor hun stroom en benzine en diesel.

  Vriendelijke Groeten,……….


  Maak melding

 3. Moeten ze zich niet schamen voor hun bedelgedrag. Ik zie het al voor mij. Een groep surinamers met jas & das & aktetassen die uit het vliegtuig stappen in China. Ze zitten aan een onderhandlingstafel tafel van teakhout tegenover serieus kijkende chinezen. Ze halen een stencil met daarop een surinaamse logo uit hun aktetassen en beginnen met; honorable commission, we needs this, we needs that enz enz………..
  De chinezen veroeren geen spier en kijken de surinaamse bedelaars heel ernstig aan. Deze gaan helemaal op in hun eigen bedelsfeer en hebben niet in de gaten dat de chinezen ze vol verbazing aanstaren. De surinamers blijven maar de verzoeken vanaf hun lijst opsommen. Nadat elke delegatielid zijn lijst heeft opgesomd buigt de chineze voorzitter heel vriendelijk naar de groep surinamers en beëindigd de bijeenkomst. Terug in suriname volgt er een persconferentie waarin de journalisten vol bravoure worden medegedeeld dat het een succesvolle missie was en dat de chinezen bereid hebben getoond om suriname hulp te verlenen, want ze hebben ze geen enkele verzoek van surinaamse zijde geweigerd.


  Maak melding

 4. Beste mensen,

  Wat nu gebeurt heeft te maken met wereld economie. Europa en VS zijn bang dat de Chinezen meer handel kunnen verrichten in heel Zuid-Amerika.

  Als mij het vraagt geef mij maar de Chinezen, want toen Sur. onafhankeijk werd hebben de Chinezen en de Amerikanen hun bedrijven in Sur. juist beschermd en niet overgeplaats of stop gezet. Ned. Europa heeft dat toen wel gedaan.

  In ieder geval er komt werkgelegenheid en meer technologische kennis. Sur. ga ervoor en blijf positief. Alleen moet je oppassen voor de kleine letters.

  Janny


  Maak melding

 5. In de tijd van Bosje schreef Harvey Naarendorp over businessdiplomatie, Sardjoe schrijft vandaag bedelaarsdiplomatie. Even overbukken sardjoe.


  Maak melding

 6. Taiwans aangeboden hulp in ruil voor diplomatieke erkenning geeft Suriname meer armslag om hier af en toe mee te schermen tijdens het diplomatieke spel met China, zodoende om meer financiele steun los te peuteren van Beijing…

  Suriname moet ook in acht nemen, de recente erkenning van de Volksrepubliek China door Costa Rica, dit Centraal-Amerikaans land was altijd een fervent aanhanger van Taiwan…

  Deze ontwikkeling kan Suriname meenemen in de onderhandelingen…


  Maak melding

 7. Maar als de minister van Financien ook meegaat, terwijl hij kort geleden is gekozen als de eerste vervanger van Sardjoe, wie wordt dan de eerste vervanger van de eerste vervanger? Grote vraag.


  Maak melding

 8. ja sardjoe en zijn mensen zijn rijk van geworden, sur staat in de verkoop, mensen in sur wanneer worden jullie ogen toch open, ik denk van nooit.


  Maak melding

 9. En daar gaan we weer!

  Er is niets mis met een politieke delegatie die op zoek gaat naar hulp.
  Echter de hulp die Suriname zoekt is een heel aparte.

  Een contract zou wat mij betreft een x aantal bestanddelen moeten bevatten te weten:

  1. de tegen partij verplicht zich gedurende de looptijd van het project een evenredig deel van de Surinaamse bevolking (lees: geschoolden) in dienst te nemen en op te leiden.

  2.Projecten worden aangegaan met overhead-supervising van een Surinamer

  3. Bij het aangaan van bepaalde contracten dienen bedrijven een opleidingstraject uittestippelen voor een x-aantal jaren. Dit kan inhouden dat het bedrijf zijn werkzaamheden reeds lang heeft beeindigd maar dat het opleidingstraject dus doorloopt.

  4. Natuurverwaarlozende, vernietigende, vervuilende, vergiftigende projecten dienen internationaal worden getoetst. En in nauwe samenwerking met verscheidene partijen worden managed.

  5.Afhankelijk van de partij die belang heeft bij een contract kan Suriname zelfs eisen dat er een hoofdvestiging voor de regio Zuid-Amerika op Surinaamse bodem wordt gehuisvest.

  Suriname zal zich natuurlijk ook moetne commiteren aan een aantal regels en wensen. Echter bedrijven zijn afhankelijk van het land en zijn regels. Vaak zijn ze bereid vergaande concessies te doen als het om het slagen van een deal gaat.

  Volgens mij staat er hier géén woord Chinees bij!


  Maak melding

 10. Wat een belangerijke onderwerp dat Taiwan op jullie erkenning zitten te wachten.Uit welke hoek kunnen jullie een apparte statis aan Taiwan geven .Om niet bij China te horen? Leuk hoor dat jullie met voorbedachte raad op bezoek gaan om zo ontwikkelingshulp binnen te halen.Gaat dat ik eigen zak of woord dat daadwerkelijk in het infrastructuur van Suriname gestoken?Hoe zit het met de reiskosten van jullie vakantie in China? Moet die betaald worden uit gemeenschapsgeld of door China?Jullie gaan toch niet met Visum daar lopen zwaaien voor nogmeer Tjon piangkies in Suriname?Van mij mogen jullie met vakantie naar China onder een voorwaarde als jullie niet terug komen met veel geld dan moeten jullie aftreden.En geen toezegging voor straat hondenvlees gesnopen.


  Maak melding

 11. Daar gaan we weer surinaamse elite politici met zijn 14 delegaties, waarvan ieder 100 us dollar per dag verdient met hun zogenaamde buitenlandse reis, hij doet er alles aan om hun chantage met China te verbloemen kijk maar naar zijn eigen partij hoe ie is tot voorzitter gekozen belofte maken om perceel en je moet tevens een verklaring ondertekenen dat je zal voor hem stemmen ps Technologie van Taiwan is China niet te tippen met namaken produkten wel en wat voor waterbeheersing zal aandacht besteedt worden als je elk jaar honderden doden heb in China die veroorzaakt door overstromingen .Sardjoe houdt je bij je us dollars die, je hebt ontvangen om wij als natie te verkopen voor de Chinezen maar srooit geen zand in ons ogen onwetende Surinamers die voor hun stemmen, volgende verkiezing kies bewust anders zijn wij als land en volk tot één van de armste land te worden


  Maak melding

 12. Op dit moment heeft China ook last van t water van overvloedige regeval en verzuipen zij ook.Dus al hadden ze zoals nu van elke partij twee mini ster(s) meegenomen ipv van een, dan weet ik t nog niet . En al krijgt sardjoe een boodschappenlijstje mee, is t nog niet gezegd dat China , meteen in de buidel zal tasten. Maar zij zweren erbij en te joe njang na fesie joe e go pai na baka.
  Bij de kuststreek zal er na jaren een grote steen(plaquette) gelegd worden met als opschrift: Made in China,as a gift of gratitude from China to Su., and thanking them for their One-China policy.


  Maak melding

 13. Beste Mensen,
  Wie o wie zal dat betalen,dus niet alleen de reis naar China,maar de leiningen.Suriname komt zo nooit af van al hun schulden.
  En wat moet die gele mensen in Suri.jullie moet ze bocoten.de protukten zijn van een slechten kwaliteit.koop de spullen van de Hintoestanen,Javanen,maar niet van een chinees.
  vr gr cees..


  Maak melding

 14. Suriname met al zijn natuurlijke schatten gaat in China bedelen. mijn vraag waarom moet dit gebeuren. Kunnen de Surinamers dat niet zelf klaren. Zijn zij te lui om dat te doen zoals altijd andere erbij halen.

  ramses


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.