Surinaamse parlementariër eist vertrek minister

15

PARAMARIBO, 8 jun – Minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeleid, RGB, moet met ontslag gestuurd worden. dit zegt parlementariër Jenny Geerlings-Simons van de oppositionele NDP. Het blijft klachten regenen over de performance van het ministerie. Niet gronduitgifte maar het terugnemen van ooit verstrekte domeingronden lijkt de voornaamste beleidsactiviteit.

“Er komen steeds meer klachten binnen dat van mensen, vooral in Commewijne, percelen worden ingepikt. Ik verwacht juist dat als er een ministerie van RGB is, dit juist een verbetering moet brengen in de grondsituatie”, zei Geerlings-Simons in het parlement. De verwachting van meer transparantie komt maar niet uit. Bezitters van de domeingrond kunnen van de ene dag op de andere in de problemen raken.

Een recente uitspraak van Jong Tjien Fa zou de deur hebben dichtgedaan. “Ik vraag dat de president gaat onderzoeken of hij een minister heeft die zich niet schaamt om aan het land te zeggen dat hij blindelings stukken tekent”, aldus Geerlings-Simons. Het betreft dan documenten voor het intrekken van domeingrond, die zijn voorbereid door ambtenaren op het ministerie.

Zo’n houding op zulk hoog niveau kan als onbetamelijk worden aangemerkt en verdient afstraffing. Volgens vice-president Ramdien Sardjoe valt het allemaal wel mee met de uitspraken: “De minister bedoelt met blindelings stukken tekenen, dat hij vertrouwen heeft in zijn personeel. Geen enkele minister kan een goed beleid voeren als hij niet kan rekenen op de betrouwbaarheid van zijn personeel.”


15 REACTIES

 1. Wat zielig !!!!!!!!
  Deze gronden die door deze minister worden ingetrokken zijn vaak gronden die aan hindoestanen zijn toegegeven.
  Omdat deze hindoestanen Sardjoe niet meer helpen om zijn verkiezingscampagne te financieren worden deze percelen in opdracht van Somo ingetrokken en aan javanen toegekent die deeluitmaken van de partij van Somo. namelijk de partij voor sapakara’s.

  Vene laat dit gewoon gebeuren omdat Vene weet dat Somo hem al bedreigd heeft om de coalitie in elkaar te laten storten als hij niet meewerkt.Dus dat betekent dat Vene zijn geschiedenis niet meer kan schrijven.

  Het arme volk moet gewoon in opstand komen.
  Ik denk dat de NDP dit moet organiseren. Al duurt het protest 12 maanden. Dat geeft niet maar deze beesten moeten gewoon naar huis en /of opgesloten worden.

  Bouta organiseer een protest mars tegen deze regering!!!!! want het arme volk wordt gewoon genaaid…


  Maak melding

 2. Ach,Sardjoe verdedig Michael JTF maar.
  Je kunt niet anders, want dan gaat zijn politieke baas Back & Neck zoveel stennis maken als je JTF moet ontslaan. En dan is de coalitie in moeilijkheden als Back & Neck gaat dreigen met een regeringscrisis.


  Maak melding

 3. Meneer Sardjoe,

  Volgens mij ben je door geleerd of stom om zo’n uitspraak tedoen.Dat je nu echt uit je nek gaat l-ullen.Volgens mij denken jullie min.echt dat het volk dit allemaal pikt.Ik begin nu ook echt aan de heer Sardjoe te twijfelen.

  Kijk des tijd naar ex minister Gilds.De wetten maken maar dan zelf in de fout gaan.

  Heeft min Sardjoe ook boter op zijn kop?

  Mr.Belasting centen


  Maak melding

 4. Hoe kan een zobo lolie een schurk weg jagen.
  Koop een betere bril en gehoorapparaat voor el V’tje a pa zwak.

  Nog een “act” om domein grond te krijgen met tjoekoe natuurlijk…vertellen…ik ga aan veeteelt doen, neem een paar buitenlanders mee.

  Ook ik ga vakantie huisjes bouwen…Ik ga een vliegveld openen…buitenlanders komen maar jullie moeten rustig wachten…Ik ga een kerncentrale beginnen.. laatstelijk wij gaan schepen bouwen…vergeet je tjoekoe niet en neem goed acterende zaken mensen mee…geef ze(landverkoper’s) goed te eten en drinken…en de USD en Euro.s

  Dan ben jij binnen de kortste keren groot grond bezitter. Geen leugen..try.. dit omdat het is en blijft een corrupte zooitje


  Maak melding

 5. sardjo moet oprotten, hoe kan zo een man in de regering zitten, alleen maar stelen kunnen ze, ga maar naar pvw kijken wat hij met de sur belasting geld doet.


  Maak melding

 6. Sardjoe: heeft verstand van een garnaal.
  Olie dom is deze ouwe-man.

  Maar schurken streken zal hij zelf in zijn graf uithalen.

  Ik zeg NPS bedankt, pure hebzucht om aan de macht tekomen zonder enig belang en streven.

  Wat voor mensen zijn jullie…steeds maar Bouterse, Bouterse, Bouterse, alleen om anderen te laten stelen..bedriegen en liegen roven… puur roverslui.

  Mensen van, om mensonwaardig te zijn.

  Anders blijf jij niet daar zitten en blijven zitten voor wie de gemeenschaap ik denk het niet.
  Gewoon dom, dom, achterlijk.


  Maak melding

 7. Het domeingrond(lantigron)is en blijft van de staat Suriname,dat ooit aan de boeren ,zegmaar ,in bruikleen had uitgegeven.
  De staat kan en mag,in allertijden terug vorderen/terug nemen.Zie voorwaarden uitgegeven gronden.Niet alleen zien maar goed lezen.(de gronduitgifte was ook niet eerlijk verlopen)Het is nooit eerlijk geweest met dat soort zaken.Ben je van de partij dan krijg je een lap grond etc.
  Dus..wie wind zaait zal morgen /overmorgen storm oogsten..


  Maak melding

 8. Haal Datsun daar weg, onbetrouwbaar is deze vent uit Mongolie of(Quanton)…ik wil weten of hij zijn contracten bij auto-verkoop ook zo gemakkelijk ondertekend… a boeng mi sabie…tijdens verkiezing propaganda zal ik alle zijn auto’s in commewijne laten rijden.

  Zie dan maar hij heeft het dan zelfs ondertekend.


  Maak melding

 9. Blindelings…ik weet dat jullie blind zijn en doof maar…blindelings ondertekenen.

  Mi gado man a snesie moes foe ziekie, boeng bigie dong moes e troe’s ing.
  Oenoe poeroe a mang drapi a mang taigi oenoe nofo kaba.

  Men kan dit niet accepteren en tevens zijn jullie behoorlijk en op tijd gewaarschuwd.
  Morgen kan niemand hem ter verantwoording roepen.
  Dit omdat hij duidelijk heeft laten weten een probleem te hebben.


  Maak melding

 10. i no zie a mang beer Somo(sjolo)wang boeng faja klap.
  Hij neemt het niet serieux meer.

  Met auto verkoop verdiend hij meer, dus wat door (Sjolo)beloofd werd, wordt nu moeilijk grijpen, grootbezitter worden was deze man zijn droom.(de Staat beroven & import van duizenden chinezen)zijn droom, zijn streven.


  Maak melding

 11. Minister Jong Tjien Fa je speelt gewoon t spelletje mee iedereen heeft t over deze minister, maar niemand vraagt zich af hoe de hindostanen grootste grondbezitter in Suriname zijn, dat is in de tijden van wijlen Lachmon grote stukken grond hebben gehad in de mom van landbouw of propagandisten deze gronden zijn nu verkavels en voor één vierkante meter moet je 20 euro neertellen dus erger is hij niet typisch surinaamse politici t is een schande dat eer regering niet voor een woning maar een land van niet eens miljoen inwoners niet aan een stuk grond kan komen, terwijl de de plitieke bonzen hectare hebben die over een paar jaar zal verkavelen en verkopen wanneer zal dit ophouden met deze manier van uitbuiten van het Surinaamse volk


  Maak melding

 12. Jenny Simmons heeft een goed punt hier, want het terughalen van land..dat terwijl er zoveel land te verdelen is in Suriname, ruikt naar schending van de burger en mensen rechten!
  Hoe kan men een stuk land waar mensen al jaren op wonen en leven ..al dan niet legaal verkregen..wegjagen en criminaliseren.
  Politie suriname heeft niet genoeg plek om bewust gecreerde criminelen te huisvesten.

  Men kan er van uit gan dat in tijden als deze, minister Jong tjing Fa behoorlijk op zijn sodemieter zal krijgen en het verkrijgen van een slechte naam is bij deze al weer verkregen.

  Ik vond het al verdacht toen hij enkele weken geleden zomaar uit het niets zei..ik vertrouw mijn onderdanen en teken blindelings.

  Is de nooit veroordeede Ballisser geen voorbeeld van dat onderdanen ook in de fout gaan??
  Had hij niet beter moeten weten??
  Wat is zijn rol in de paspoort affaire omtrent de massale instroom van de chinesen?
  Wat is zijn persoonlijk belang bij het terug halen van percelen?

  Al deze zaken zouden is deze tijd met een minsiter als Santhokie makkelijk te controleren moeten zijn, want recht is recht..maar ik hoor Santhokie nu al zeggen ..we hopen dat alles vredevol zal verlopen en bla bla..dat terwijl Santhokie zeer zijn best doet tegen de niet machtigen , maar terugdeinst in woorden tegen te machtige surinamers zoals Heer Bouterse.

  Ik voorspelde 3 jaar geleden al dat het in Suriname moeilijk is om mensen met grote macht zomaar aan te pakken , omdat famillie leden en vrienden wel eens de dupe daarvan konden worden..en dat alleen een vreedzaam overleg met elkaar suriname verder uit het dal zou helpen..nu zijn we bij de confrontatie..hoe gaat dit aflopen????

  Suriname heeft een intern probleem en moet dat eerst intern oplossen met elkaar zonder bemoeienissen van buitenlanders die slechts daar zijn om onze rijkdommen af te pakken en hun toekomst van alternatieve brandstoffen veilig te stellen..daarvoor ontvangt Suriname en vooral mensen in de politiek zoals Mr Tjing Fa , maar dat zal eerst onderzocht moeten worden.

  En zoals u weet..hoe slimmer en machtiger je bent..hoe makkelijker jij je straf ontloopt in Suriname,.

  Jenny Geerlings Simons is een vrouw die respect van mij persoonlijk ontvangt omdat ik het steeds weer met haar eens ben..jammer dat ze niet meer kan doen en jammer dat zij niet gesteunt wordt door Sardjoe ..vreemd..zou die er ook wat mee te maken hebben?

  Wat nu als blijkt dat belangrijke Top figuren in Suriname corrupte handelingen hebben gepleegd..zullen die dan ook echt veroordeeld worden??
  En wie gaat hen dan berechten ?,want iedereen is toch vrienden met iedereen in suriname..rechters ministers tc allemaal vrienden..al doen sommige alsof ze elkaar haten..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.