dinsdag, mei 21, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinaams parlement praat niet over referendum

Surinaams parlement praat niet over referendum

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 6 jun – Het parlement zal het voorstel tot het houden van een amnestiereferendum niet bespreken. Dit is besloten na stemming achter gesloten deuren. Opmerkelijk was de ondersteuning van de tegenstemmers door Pertjajah Luhur van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo. Volgens NDP-voorzitter en ex-legerleider Bouterse was deze omslag te voorzien.

Somohardjo mag dan de afgelopen weken keer op keer hebben beweerd dat hij amnestie en een referendum voorstaat, maar uiteindelijk heeft hij eieren voor zijn geld gekozen. “Ik ben niet teleurgesteld, de man hoort aan de andere kant thuis, dus moet hij de muziek spelen van de andere kant”, zegt Bouterse. Volgens Somohardjo is er geen sprake van een omslag.

Hij en zijn partij blijven bij amnestie voor de verantwoordelijken voor de executies van 8 december 1982, “maar dan na berechting.” Voor de NDP en de rest van de oppositie is de kous niet af. Er zal weer getracht worden het onderwerp bespreekbaar te krijgen. “Dit is de oude politiek, dat zijn de mensen die de mond vol hebben van democratie, maar als het erop aan komt het volk daadwerkelijk te betrekken, geven ze niet thuis”, aldus Bouterse.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

10 REACTIES
 1. Geachte redactie,

  Wat jammer nou. En ik was in het kader van het bewustzijnsproces, zo benieuwd hoe die discussie zou verlopen. Eigenlijk had ik mij reeds zo op verheugd.

  Niet of er wel of geen amnestie verleend zou worden door dit parlement, maar hoe partijen er tegenover zouden staan, wie welke argumenten naar voren zouden brengen en wat de meningen opgrond daarvan in de gemeenschap zouden zijn.

  En met een pennestreek heeft dit meerderheidsparlement het gedurft, om dit onderwerp van de agenda te schrappen, wat een arrogantie en vooral een grove minachting van een groot deel van de Surinaamse kiezer. Zo iets doe je toch niet!

  En het was ook deze houding welke er zorg voor droeg dat in 1980 een militaire ingreep plaatsvond. En de mensen die daarop tegen waren, riepen hoog en laag van “dit is dictatuur”. Vervolgens kwamen er wederom democratische verkiezingen, maar je merkt het dat sommige politici van de oude stempel, de oorzaken van die ingreep van 1980, nogsteeds niet begrepen hebben en kennelijk lak hebben aan die geschiedenis.

  Maar wat men vergeet is dat die ingreep van 1980, niet de laatse behoeft te zijn. Derhalve moeten wij als volk samen met volksvertegenwoordigers trachten, om alles in het werk te stellen dat ontevredenheid onder de burgers, niet wederom escaleert in in- en staatsgrepen.

  Maar sommige politici, zo arrogant als ze zijn, schijnen elke waarschuwing, elk signaal, welke de praktijk zich op een eigengereide wijze aan hen manifesteert, op een al te emotionele en onrealistisch manier te interpreteren en in de wind te slaan.

  En het is ook deze houding geweest, waardoor de toenmalige VHP voorzitter Jaggernath Lachmon, een historiche blunder begin, om zijn partij de VHP, Verenigde Hindustaanse Partij te noemen (Slechts voor Hindustanen), zonder om zich heen te kijken.

  En vervolgens bij de onafhankelijkheid van Suriname in 1975, wederom uit de boot te vallen, door zich faliekant tegen de ‘Surinaamse Srefidensi’ uit te spreken.

  Dan wil je je na die blunder gaan probereb je te herstellen, door op de dag van de onafhankelijk in 1975 te doen alsof je er toch ‘voor’ die onafhankelijkheid was, door nu samen met de voorstanders Henk Arron, Eddy Bruma in bijzijn van de Nederlandse koningin, op de foto te gaan, alsof……
  Je reinste volksmisleiding!

  Ik bedoel, wanneer willen sommige politici het gaan begrijpen, dat een ‘oppositie’ binnen een democratie, vertegenwoordiger is van een deel van de massa en op haar beurt een belangrijk deel vormt van het Surinaams volk.

  En ‘wijsheid’ is vooral in de politiek, een elementair vereiste.


  Maak melding
 2. Bouterse is Somo altijd een stap(pen) voor en laat zich niet om de tuin leiden met slijmpraatjes.

  Het recht zal zegevieren voor oom Desi en God slaapt niet. He vindicates the righteous, dus mi no e span. Het komt wel goed.


  Maak melding
 3. het feit dat NDP de grootste politiekepartij is zeg mij hoe een groot gedeelte van het volk over bouterse denkt.

  above all is hij de catalisator geweest van de jongere inteligentia.
  dat niemand geen enkele vooraastaande het voor hem opneemt bewijst alleen maar hoe bang de adviseurs voor hun eigen haggie zijn.

  het is geen kwestie van opnemen voor bouterse.
  het is feiten naast elkaar neerleggen en het geheel in kaart brengen en niet alleen 8 en 9 december eruit halen.

  bouterse is een product van van der valk
  dat hij er niet over praat duidt aan dat hij dit niet beseft.

  net zoals brunswijk een produkt is van nederland en hij praat er niet over duidt op het zelfde besef ontbreekt hier ook.

  als je niet meer nodig bent en je bent een sta in de weg dan ga je eraan.

  sadam


  Maak melding
 4. Niet te ver gaan… er zijn geen Suri’s aan de macht hoor..als jij wil blijf slapen.

  Tiki joe ai loekoe…psst..V&S klootzakkers.
  Deze gasten kennen maar een ding net als voor ’80…vuist op tafel….

  Dit noemen zij Democratie…maar waar en voor wie…het buitenland ….jawel.


  Maak melding
 5. Somo heeft zichzelf en de rest van Front voor de gek gehouden,hij is er wel BEHOORLIJK wijzer van geworden .Hij heeft zijn partners wel mooi gepakt!!!!!!!!!
  Want Bouterse weet al lang dat geen enkel prep te vertrouwen is.Als ze hun eigen vrouw verkopen voor geld of een gunst ,wie is dan BAAS DESI.
  Maar Somo komt zijn eigen beslist wel tegen want geen enkel “verrader” heeft tot nog toe de eindstreep gehaald.JAMMER VOOR ZIJN AANHANG WANT HIJ MOET ALLEMAAL MEENEMEN DAAR WAAR HIJ NAAR HIJ TOE GAAT!!!!!


  Maak melding
 6. volksman desi is maanden niet in het parlement verschenen om het volksbelang te dienen,nu het om zijn eigenlijfsbelang gaat is hij erwel.Wiens belang dient deze ex dictator en alle andere dictators eigenlijk.
  opo oen ai !Waarom amnestie voor een veroordeelde drugscrimineel en moordenaar !
  mensen wees Wijs kijk naar het belang van Suriname en niet van een crimineel !Geef Suriname Geen schande in de wereld!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES