woensdag, april 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname staat op geïntegreerde bauxietindustrie

Suriname staat op geïntegreerde bauxietindustrie

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 jun- De regering zal haar eis voor een geïntegreerde bauxietindustrie in West-Suriname niet loslaten. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Multinational Alcoa mag nu wel stellen dat het geen haalbare kaart is, maar er zijn harde afspraken gemaakt.

Met BHP Billiton en Suralco, dochtermaatschappij van Alcoa, is in 2003 per memorandum afgesproken dat er een geïntegreerde industrie komt. “En ik ga dit stuk nu niet loslaten”, zegt Rusland tegenover de Ware Tijd. Het is de enige manier om meer profijt te trekken uit de bauxietvoorraden in West-Suriname. Alcoa wil wel een raffinaderij opzetten, maar dan op Trinidad.

Dat zou zeker dertig procent schelen in de kosten. Ook zou West-Suriname infrastructuur en energiecapaciteit ontberen en zijn de rivieren er te ondiep. “En economisch haalbare argumenten hebben we ook nog niet kunnen aanvoeren”, zegt Suralco-directeur Warren Pedersen. Weliswaar is er begrip voor het Surinaamse standpunt, “maar nu moeten we kijken naar een voor beide partijen beste optie.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

11 REACTIES
  1. Een bauxiet industrie met niet alleen een smelterij maar een volwaardig industrie tak dat van alles maakt dat van bauxiet wordt gemaakt anders geen mijnen voor suralco en billiton!!!!


    Maak melding
  2. Ik snap de argumenten van de Alcoa niet, want er bestaat toch ook een energieplan als het Kabaleboproject.
    Voor wat betreft de logistiek van het bauxiet zie ik ook geen probleem want hoe wil de Alcoa dit product dan naar T&T vervoeren want die moeten nog veel meer door de ondiepe rivieren en gebrekkige infrastructuur als wanneer het lokaal verwerkt zou worden.


    Maak melding
  3. Geachte redactie,

    Wat ik deze minister VOORAL zou willen adviseren, is bovenal te kijken naar de bureaucratische (diplomatieke) gang van zaken, inzake de totstandkoming van het Afobakka stuwdamproject.

    Hierbij ging de toenmalige koloniale regering van Suriname, ondanks de goede perspectieven, positieve haalbaarheidsonderzoeken, second opinion bij een Fransbureau, toch over om het project uit handen te geven.

    Bleek uit een onderzoek van ‘EBU-Akademiya’ dat het toenmalig moederland weigerde om de kolonie Suriname ondersteuning te bieden.

    Nederland weigerde het surinaamsproject te financieren. En inplaats van naar andere geldschieters te zoeken, werd geadviseerd in zee te gaan met de Amerikanen (doorgestoken kaart?).

    Nogmaals, de Surinaamse plannen waren zo goed als compleet en ook door de Fransen goed gevonden, en toch kwam de Stuwdam voor 75 jaar in handen van de Amerikanen.

    En de vraag die je moet stellen is: Hoe goed of hoe slecht heeft de toenmalige kolonie Suriname het economisch (energie) spel gespeeld?

    Wat was de rol van het toenmalige moederland in samenspel met de toenmalige Amerikaanse regering, waarbij de kolonie Suriname tot nu toe de dupe is van deze afspraak?

    En waarom heeft het moederland, haar kolonie financieel niet willen ondersteunen, ondanks zij wist dat het project correct was?

    Waar kwamen die Amerikanen zo plotseling van daan en wie heeft er allemaal, wat en hoeveel verdiend aan deze deal, los van de ‘kruimels’ die de Surinaamse regering tot nutoe ontvangt van de AlCOA.

    Trouwens, wat was van Surinaamse zijde, de rol van een zekere Radhakishun bij deze deal, waarbij de kolonie Suriname zo’n goed (energie) projectplan, op het laatste moment toch nog uit handen liet glippen?

    Onderzoek en verdiep je in de ontstaansgeschiedenis van de ‘Afobakka Stuwdam’ bij het van Blommensteijnmeer in Suriname en men zal begrijpen waar Dhr Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen voor staat.

    Hr. Rusland, het spel om de rijkdommen van de Republiek Suriname is door het buitenland, reeds jaren in gang gezet.
    Maar laten wij ons volk en de wereld tonen, dat wij nu veel en veel wijzer geworden zijn.

    Succes.


    Maak melding
  4. Proficiat minister Gregory Rusland!

    Eindelijk iemand met een goede ruggegraat.Nu nog het zaakje helemaal fijn slijpen .

    Want dit :
    [Weliswaar is er begrip voor het Surinaamse standpunt, “maar nu moeten we kijken naar een voor beide partijen beste optie.”]

    moet omgezet worden in een voor :”De Beste Optie Voor de Surinaamse Zaak” Primero!Basta!

    En NIET!! Suriname mag blij zijn als er weer een investeerder opduikt.

    Is ’t niet voordelig voor Suriname dan houdt het op.
    Ga zo door.
    O.Jin


    Maak melding
  5. Suriname als potentieel een van de rijkste landen ter wereld wat grondstoffen betreft. Het is te gortig dat Suriname(rs) voor eindproducten van haar grondstoffen vele malen meer betaald dan zij krijgen voor het praktisch weggeven van haar natuurlijke hulpbronnen. Een geintegreerde industrie betekent ook veel meer hoogwaardige werkgelegenheid in het land zelf. Dit feit alleen is het waard om voet bij stuk te houden. Niet alleen voor de toekomst van eenprachtig land als Suriname maar ook voor de jeugd. Daarmee komt er meer werkgelegenheid en wordt brain – drain voorkomen.
    Heer Rusland
    Succes
    Wiker


    Maak melding
  6. Een heel leuk moment.
    Gedroogd bauxiet uit Suriname. En dat moet een buitenlandse maatschappij doen.
    De rest van de bewerkingen gebeuren elders.
    Hebben we nog na meer dan 50jaar bauxietwinning in suriname niet geleerd hoe je bauxiet moet drogen.
    Laat suralco en billiton in trinidad gaan zitten met hun bedrijf en wij gaan gewoon bauxiet drogen en verkopen aan een bdrijf die het meest bied.
    Zo houden we alles in ons zak.

    Heel goed van de minister om een keertje goed antwoord te geven en geen enkel uitverkoop.
    We moeten niet meer dom gehouden worden.
    We hebben tijd zat.
    Gewoon goed nadenken.
    Samen met alle surinamers.

    barca


    Maak melding
  7. Voor het eerst maak ik mee dat alle reacties (tot nu toe) eensgezind en positief zijn t.a.v. het surinaamse standpunt. Proficiat! En zo hoort het ook. Oen kan fiti about tra sani maar als het werkelijk gaat om verdediging van een groot surinaams belang, zoals in dit geval, dienen wij als een blok achter de surinaamse leiders te staan. Minister Rusland en andere surinaamse leiders, neem hier s.v.p. nota van.


    Maak melding
  8. Suralco en BHP Billiton praten over bauxiet maar eigenlijk is in het contract ook de
    exploitatie van goud opgenomen.
    Suriname zou moeten zeggen van; OK dan Alcoa en Billiton, jullie willen geen geintegreerd systeem dus krijgen jullie enkel een vergunning voor alleen bauxiet ! En niets anders.
    Het goud en/of andere delfstoffen binnen deze conssessie’s worden eerst door andere buitenlandse firma ontgonnen, waarna jullie pas met je bauxiet mogen beginnen.

    Je zal dan zien hoe snel ze dan zullen bijdraaien. Pedersen heeft enkele jaren terug gezegd (en dit vergeet ik nooit) Suriname is a very good place to business !
    Maw, het zijn gewoon een stel sukkels daar in Su, die we gewoon inpakken


    Maak melding
  9. Laten we VOORAL NIET denken dat Suriname zonder Alcoa en Billiton ten dode is opgeschreven. Dan gaan we desnoods bitawiri planten in de achtertuin maar de tijd van spiegeltjes en kraaltjes moet nu echt VOORBII zijn!! Value added industries please!!! Stop aub de eeuwenlange uitverkoop. Volhouden Rusland, da wo ser’poeirie ma deng mang no moes roof oen kondre bakadjing.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES