maandag, mei 27, 2024
HomeNieuws uit SurinameSerie projecten tegen waterprobleem Suriname

Serie projecten tegen waterprobleem Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 5 jun – Er is een serie infrastructurele projecten op komst die vooral de wateroverlast drastisch moet verminderen. Dit meldt de Ware Tijd. de voorbereidingen beginnen binnen een maand. Op het verlanglijstje van de regering staat onder meer het Master Ontwateringsplan Paramaribo en een ringdijk en ringkanaal rond de hoofdstad. Groot knelpunt is de financiering.

Behalve eigen middelen wordt donorfinanciering gezien als een mogelijke bron. Ook zal aannemers gevraagd worden om voorfinanciering. Verlenging van het contract van de Chinese wegenbouwer Dalian is ook een optie. Tot de prioriteiten behoren ook het plaatsen van meer pompgemalen en de aanpak van de oeververdediging in Coronie en Commewijne.

De Oost-Westverbinding tussen het oostelijke en westelijke deel van het kustgebied is eveneens dringend aan herstel toe. President Ronald Venetiaan heeft reeds besprekingen gevoerd met vice-president Ramdien Sardjoe en de ministers Ganeshkoemar Kandhai van Openbare Werken, Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking en Humphrey Hildenberg van Financiën.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

7 REACTIES
 1. El Vene, een tip.

  ORET en andere Europese tegoeden van ons land liggen daar te rotten. Doe er iets mee.

  Het zijn tenslotte onze gelden die beroofd op westerse banken liggen. Dus trek die grote hand van je weer open.


  Maak melding
 2. Pompen zijn te duur en jullie kopen rotzooi motoren…enkele tractoren kunnen dit al(pompen) en voldoende ..zet sluizen…en maak het niet van kwaad tot erger..want duur is het niet.

  Jullie willen zakken vullen.

  No bai dier sanie: tractor motor moro tra-gna.
  A slow ma ai wroko.
  Per slot: wie na third-world…dus simpel mag.


  Maak melding
 3. Plannen maken om de wateroverlast in en rondom paramaribo te beheersen kost een hoop poen.Wie gaat dat betalen?Inkomsten van de overheid is niet eens genoeg de salarissen van de ministers en ambtenaren te betalen.Laat die gasten in santoboma(bajes( verplichten mee te werken dit prject te realiseren.Trouwens, werken is bewegen en bewegen is gezond!


  Maak melding
 4. De slechte afwatering is mede het gevolg dat onze voormalige kolonisator heeft nagelaten een goede infrastructuur aan te leggen. Wat er nu ligt aan minimale infrastuructuur was er vooral op gericht om de export van goedkope grondstoffen en landbouwproducten mogelijk te maken.

  De Franse overheid heeft wat dat betreft een veel betere infrastructuur in haar voormalige en huidige (departementen) kolonien aangelegd.

  Maar laten we vooral ook niet vergeten dat onze eigen intelligentsia/plannenmakers/machthebbers in het verleden en nu nog nalaten om een degelijke infrastructuur op te zetten. Denk aan het mislukte spoorlijn naar west Suriname.

  Ook zou de regering moeten kijken naar hoogwaardige (glasvezel) internetverbindingen en deze zo goedkoop mogelijk ter beschikking stellen. Dit kan een grote boost aan hoogwaardige werkgelegenheid tot stand brengen.

  Als opbouwwerker ben ik geneigd om vooral mensen aan te spreken op zelfwerkzaamheid en de eigen verantwoordelijkheid om mee te werken om de infrastructuur te verbeteren. Te beginnen op kleinschalig / micro niveau. Bij onze Javaanse landgenoten bestaat er zoiets als Gotong Royong. Dit kan aangesproken / gestimuleerd worden om de eigen afwatering en wegen /straten te verbeteren. Maar daarvoor moet denk ik eerst de gemeenschapszin o.a. d.m.v. het opzetten van wijkcomite’s / bewonersorganisaties gestimuleerd worden. De overheid moet daarvoor wel de middelen en ondersteuning ter beschikking stellen. Dat kan door menskracht maar ook door materialen zoals gereedschap, zand, grind, graafmatrieel, etc ter beschikking te stellen. Het motto “Give us the tools and we’ll do the job”moet ingang krijgen bij de bewoners die het meeste belang hebben bij een goed werkend infrastructuur.
  Wiker


  Maak melding
 5. Beste Pino,
  Ik kan je zowat verzekeren dat ministers zich echt geen zorgen maken over de uitbetaling van hun riante salarissen, en ambtenaren idem dito met een sterretje. Zij zijn de eersten die aan t eind van de maand hun banksaldo aangevuld zien, en dat voor de zeer geringe “prestaties” die daar tegenover staan.
  De kreet “moni no de ” geldt niet voor hen , maar inderdaad denk ik net als jij,en vele anderen met ons, dat de Santoboma gasten ingezet moeten worden bij dit soort projecten , afhankelijk van t gepleegde delict.Ze leren een vak wat ze hopelijk na hun detentie een betere kans op een baan zal bieden, en ze doen iets terug voor diezelfde maatschappij die ze door hun gedrag hebben benadeeld, en ze verdienen op zo,n manier hun kost en inwoning waar de diezelfde maatschappij( belastingbetaler) voor moet opdraaien.


  Maak melding
 6. Geachte redactie,

  Ik lees onder de kop: ‘SERIE PROJECTEN tegen waterprobleem in Suriname’. En een niet oplettende lezer zou haast denken dat de werkzaamheden reeds begonnen zijn. Maar ho maar, blijkt verre van waar.

  Ik bedoel, waarom het volk blijmaken met een dode mus, daar waar deze regering het eerder heeft laten afweten. Is dit de manier om de problemen van het volk op te lossen?

  Want je maakt als regering met veel bombari aan het volk bekend dat er ‘een serie projecten aan het aankomen zijn’, terwijl je tegelijkertijd zegt van; “maar nog lang niet, want wij als regering hebben nog geen financieerders gevonden’, ja hallo!?

  Wie wil je dan voor de gek houden! En dat is zogenaamd dus ‘de oplossing’van het waterprobleem, maar'”je hebt nog geen geld gevonden”, terwijl de problemen veel en veel ingewikkelder zijn.

  Want waarom is het schonen van de trenzen in Suriname uitbesteedt aan “diverse groepen bedrijven”, verspreidt over diverse politieke partijen en slechts aan diegene die gelinieerd zijn aan de regeringspartijen?

  Meer dan 25 zogenaamde bedrijven maken trenzen schoon in Suriname. EEen ieder heeft een stukje van de stad, de koek. Niemand kent die gasten formeel, niemand controleert hen, sommigen zijn niet eens ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, niemand weet hoe evenredig deze bedrijven uitbetaald worden, wie hen betaald, waarvoor en volgens welk contract.

  Vandaar ook dat deze trenzen ook niet onderhouden worden, want dat is beslist niet in het voordeel van deze zogenaamde bedrijven inzake “hun werkgelegenheid”.

  En ik zeg uitdrukkelijk ‘zogenaamde bedrijven’, gezien ook wat zich afspeelde bij OW&V. Er is weinig veranderd. Slechts de poppetjes lijken tezijn vervangen, maar ‘The System’ tan a srefi.

  Dus hoezo “serie projecten”. ALS JE NOG LANG GEEN FINANCIEERDERS HEBT, HEB JE NOG GEEN PROJECT VOLGENS HET ECONIMISCH DENKEN! Want een projectplan zonder een financieringsplaatje, IS NIET VOLLEDIG, IS GEEN PROJECT. En je praat ook nog over een SERIE, nou nou dat’s niet niks hoor.

  Maar neem als voorbeeld; je wilt een groot huis bouwen in SU, maar je hebt er NOG geen geldt voor, want “de trekking van de staatsloterij” is pas tegen eind van de maand. Waarom zou je dan nu al publiekelijk roepen dat er een groot huis van jou in aanbouw is, terwijl je nog geen fianciering hebt. ’t is toch volksverlakkerij!?
  Tenmindste, als ik zo gek zou zijn om dat te doen, ookal zouden de financien rond zijn.

  Maar ik begin alvast iedereen wijs te maken; DAT NIET EEN PROJECT, MAAR ER een ‘SERIE’ PROJECTEN OPKOMST IS.

  Weetje wat, laten wij die ‘serie projecten’ maar eens afwachten, zoals dat ook het geval was met die ‘brug over de Suriname rivier’.

  Ik tenmindste heb intussen mijn lesje geleerd, U OOK?

  DEZE GASTEN DEUGEN NIET!


  Maak melding
 7. nr.4..Wiker jij moet je afvragen wie(welke partij) miljarden Nf…gewoon in het bos gegooid hebben.

  Daarom: zeker kunnen wij ons nu afvragen wie geld in het water zal(gaat) gooien.

  Mi no dinkie auw go nanga a torie foe ding mang jara. foute boel: ik ken ze al te goed.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES