Lilian Gonçalves onderscheiden met Mandeville penning

4

Mr Lilian Gonçalves – Ho Kang You, voorzitter van het internationaal bestuur van Amnesty International, is op woensdag j.l. op de Erasmus Universiteit te Rotterdam onderscheiden met de prestigieuze Mandeville-penning.

De Rector Magnificus van de Erasmus Universiteit Rotterdam en tevens voorzitter van de Stichting Bernard Mandeville, prof. Lamberts, motiveerde de keuze voor Lilian Gonçalves alsvolgt: ‘Mevrouw Gonçalves heeft een groot besef van rechtvaardigheid gekoppeld aan een fundamentele bijdrage om internationale solidariteit en slagkracht te creëren voor een menselijke samenleving’. Eerdere ontvangers van de Mandeville-penning waren onder meer dr.Duisenberg (1998), dr.Lubbers (2003), dr. Bolkestein (2004), mw. Del Ponte (2005) en dr. Arunchalam (2006).

In de drukbezochte Aula van de Universiteit sprak mevrouw Gonçalves haar lezing, getiteld ‘Grenzeloze waardigheid’ uit. Daarin brak zij een lans voor de ondeelbaarheid van de mensenrechten, of die nu politiek, cultureel of sociaal-economisch zijn naar verschijning. Zij name daarbij ook stelling tegen het onder de voet lopen van de individuele mensenrechten onder het mom van ‘nationale eenheid’ en ‘uniformiteit’. Ze wees daarbij ook op het militaire bewind in Suriname, dat haar echtgenoot en toenmalig Deken van de Orde van Advokaten in Suriname, mr. Kenneth Gonçalves, op 8 december 1982 evenals 14 andere critici van het regime, vermoordden.

Denise Jannah bracht een speciale muzikale tribute aan de zichtbaar ontroerde Lilian Gonçalves, die in alle bescheidenheid zei dat zij de onderscheiding opvatte als een eerbetoon aan de twee miljoen leden van Amnesty International in de hele wereld.


4 REACTIES

 1. Hartelijke gefeliciteerd mevrouw Goncalves, wat een moed en doorzetting, om na zo een persoonlijke tragedie het voor andere slachtoffers van mensenrechtenschendingen in de hele wereld op te nemen. Wat een trots voor de Surinaamse vrouw!
  Just Wijnberg


  Maak melding

 2. marjon en patricia jullie moeten deze h beantwoorden hij of zij zien gaten in jullie rokken.dit is ons nu duidelijk aan het worden wat er speeld.

  Akuba.


  Maak melding

 3. h je bent aan het stoken ben je opgewassen tegen deze twee dames hij of zij zien gaten in jullie rokken.dit is ons nu duidelijk aan het worden wat er speeld.

  Akuba.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.