Suriname vraagt EC hulp bij controle groenten

4

PARAMARIBO/BRUSSEL, 4 jun – Suriname heeft de Europese Commissie om hulp gevraagd bij de verbetering van de controle op groenten. Dit meldt het ministerie van Landbouw Veeteelt & Visserij, LVV. Het verzoek is gedaan door een speciaal team dat in Brussel, België, onder meer besprekingen heeft gevoerd met functionarissen van het Directoraat generaal voor Gezondheid & Consumentenbescherming.

Er is onder meer uitgebreid informatie verstrekt over het productieproces van Surinaamse groenten. Ook het voorkomen van grote hoeveelheden chemische residuen in groenten uit Suriname is aangesneden. LVV wil de controle verbeteren onder meer door de opzet van een laboratorium voor regelmatige testen. Brussel zou met technische en materiële hulp kunnen inkomen.

Suriname is reeds enkele keren gewaarschuwd nadat in exportgroenten vrij grote hoeveelheden landbouwchemicaliën zijn aangetroffen. Minister Raghoebarsing van LVV heeft een commissie ingesteld die het probleem van onverantwoord gebruik van landbouwchemicaliën moet aanpakken. Niet alleen worden voorschriften genegeerd, er worden ook verboden bestrijdingsmiddelen gebruikt.


4 REACTIES

 1. Ik heb julie al vaak gewaarschuwd. Maar nee jullie denken alleen maar aan jullie zelf. Landbouwchemicaliën, kunstmest en alle soorten gif moet verboden worden. Kijk zelf, gramaxione en kwik kan je bijna in alle winkels kopen. Malaria kunnen ze nog steeds niet uitroeien. Er leven meer dan 40 muskieten soorten in Suriname en je heb soorten die in de dag leven en andere in de nacht. De medewerkers van B.O.G weten ook niet veel, ze blijven maar spuiten. Laat ze niet op jou erf komen en vooral als je kleine kinderen hebt. Door Kwasie hebben we nu gelukkig de malaria medicijn. Ik ben een Entomoloog werkt al meer dan 30 jaar aan insekten. Tot heden is niet bewezen dat gif en kunstmest het land heeft geholpen en het vernietigd meer dan je denkt.


  Maak melding

 2. Minister, een logische stap: verbied de import van zulke bestrijdingsmiddelen of meer contole op deze middelen waar deze juist worden gebruikt en nodig zijn door verplichte registratie en aankopen.
  Verder periodieke steekproeven op de export zendingen levert al een oppakken van landbouwers die de fout ingaan. Via deze aanpak bescherm je dan al een deel van de groenten die ook op de locale markt verschijnt.


  Maak melding

 3. ik hoop dat t eindelijk een feit wordt, want we worden al jaren vergiftigd door de landbouwers in Suriname en ook niet te vergeten de vervallen levensmiddelen in de supermarkten ps de meeste Surinamers hebben momenteel last van spierpijnen ben geen deskundige en hoeven niet ver te zoeken dat de werkelijke oorzaak kan de vervallen produkten en de chemicaliën groenten zijn


  Maak melding

 4. Dit hadden ze reeds lang terug moeten doen. Suriname heeft een Ambassade voor spek en bonen in Belgie.
  Ook het probleem van de visindustrie (warme en/of droge vis) en ons tropisch hout hadden ze reeds lang via Brussel moeten aanpakken. Misschien dat er nog een subsidie potje was om deze problemen direct op te lossen.
  Maar onze professoren Raghoebarsing en die van NH denken dat ze alles weten maar krijgen ‘loesoe bere’ wanneer ze zien dat Europa geen meelij met hen heeft.

  Stelletje kloothommels die zich regeerders noemen !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.