Nieuwe diersoorten in regenwoud Suriname

17

PARAMARIBO, 4 jun – Wetenschappers hebben op Oost-Surinaamse regenwoudplateaus 24 nieuwe diersoorten gevonden. In de afgelopen twee jaren is door de internationale natuurorganisatie Conservation International (CI) diepgaand wetenschappelijk onderzoek verricht op plateaus van de Lely- en Nassaugebergte. De vondst is een bevestiging van de grote waarde van een ecosysteem in het noordelijk Amazonegebied.
Nieuwe diersoorten in regenwoud Suriname
In 2002 organiseerde CI in Paramaribo – in samenwerking met het Guyana Shield Initiative van het Amsterdamse IUCN Nederlands Comité (World Conservation Union) – een ‘prioriteitsbepalend’ congres en een workshop. Hieraan namen 120 wetenschappers deel. Vastgesteld werd dat er een leemte bestond in de biologische kennis van het gebied. Die is nu opgevuld door de recente RAP-expedities(Rapid Assesment Program) van CI.

De bauxietbedrijven BMP Billiton en Suralco hebben exploratierechten voor Oost-Suriname. CI-Suriname heeft beide bedrijven bereid gevonden om onderzoek uit te voeren om de biologische diversiteitswaarde van de gebieden te bepalen, alvorens tot exploratie over te gaan. Het betreffende RAP-rapport wordt op 4 juni in een bijeenkomst in het Krasnapolsky Hotel te Paramaribo door CI Suriname aan de beide directies aangeboden. Billiton en Suralco hebben toegezegd de resultaten te zullen respecteren en onderdeel te maken van hun toekomstige exploratiebeleid. Ze hebben tevens een groot gedeelte van de uitvoerings- en expeditiekosten voor hun rekening genomen.

Het onderzoeksteam bestond uit 41 deelnemers, waarvan 22 uit Suriname, voornamelijk afgevaardigd door de Anton de Kom Universiteit. Ook twee botanici van het Utrechtse Nationaal Herbarium, Olaf Bánki en Hans ter Steege, zaten bij het team. De Surinaamse wetenschappelijke leiding was in handen van Haydi Berrenstein van CI-Suriname. Ook de plaatselijke Marron- en Inheemse bevolking was deelgenoot en partij bij de onderzoeken.

Conservation International is de leidende natuurorganisatie in Suriname en de initiator van het proces dat in 1998 heeft geleid tot het regeringsbesluit om de kapconcessies voor centraal Suriname te annuleren en over te gaan tot het proclameren van het Centraal Suriname Natuur Reservaat (CSNR), dat inmiddels de status van Unesco World Heritage Site heeft verkregen. Het CSNR beslaat zo’n 15 procent van het Surinaams grondgebied, zo groot als half Nederland.

Dit gebied is nu een veelbelovende bestemming geworden voor ecotoerisme vanuit Noord-Amerika en Europa. In september 2007 zal het door CI ontworpen en gefinancierde eco-paviljoen op Foengoe Eiland (Voltzberg) aan de Surinaamse overheid worden overgedragen. Om het CSNR een duurzaam financieringskarakter te geven heeft CI in 1998 een onafhankelijk offshore Suriname Conservation Trust Fund (SCTF) opgericht met een initiële donatie, waarin later internationale fondsen, multilaterale instanties en de Nederlandse overheid substantieel hebben bijgedragen.


17 REACTIES

 1. Ik heb meer dan 50 nieuwe soorten daar al beschreven! En nog meer in druk. Search in Calodema! Olaf Bánki en Hans ter Steege hebben nog steeds geen enkele nieuwe soort ondekt! Ik heb al 300 op mijn naam. Laat ze het maar bewijzen. Search in Schrijversgroep 77.


  Maak melding

 2. En wat doet Suriname met deze informatie ?
  Alle exploratie rechten moeten direct per decreet worden ingetrokken want het betreft hier een uitzonderlijke situatie.
  Suriname zou dit gelijk in geld kunnen omzetten en nog meer wetenschappers of organisatie (tegen betaling) moeten uitnodigen om nog meer onderzoek te doen.

  Echter kan ik me voorstellen dat BHP Billiton en de Suralco de Surinamers weer hebben gepakt, en in hun contract ook op hebben genomen dat; no matter what, hun activiteiten door moeten gaan.

  Snap je nu waarom Surinamers als de losers van hun regio worden gezien.


  Maak melding

 3. Suriname word uitgebuit! Ik werk voor Suriname en ik wilde foto’s van de soorten van Suriname maken, heb het nodig voor de Surinaamse boeken. In Amsterdam en Leijden mag het niet en ik mag niet meer in. Het is onze materiaal. Ik hoop niet dat de laatste soorten ook daar gaat. Al het materiaal van Kabalebo expeditie zit in Leijden. De helft is voor Suriname, maar ze willen niks geven.


  Maak melding

 4. Venetiaan u moet de exploratie rechten meteen stopzetten voor meer onderzoek verrichten in dit uniek gebied op aarde. U moet stoppen consessie’s voor een prikkie weg te geven.
  Wat blijf dan over voor de komende generatie’s.Zorg ervoor dat er meer natuurreservaten komen en meer toezicht op het naleven van de bos/faunawet.
  Eenmaal vernietigd regenwoud komt nooit meer terug.
  Radjen.


  Maak melding

 5. Niet alle diersoorten zijn in het regenwoud.

  Enkele nog niet ontdekte diersoorten teisteren ons land en volk al meer dan 30 jaar.

  Wordt niet niet tijd om die op te sporen en in het juiste hokje te plaatsen???


  Maak melding

 6. nr.2. Fleur scherp! scherp! scherp!
  Maar die gasten wijs maken…ai-boi mi no dinkie.
  Alles in Su is gratis(tussen haakjes) men doet en laat als het om buitenlanders gaat.

  Maar eigen mensen, land en volkeren, dieren, enz. te waarderen…. nee…mag gestolen worden.
  Als zij maar een dikke valuta rekening hebben of krijgen en dat is nu gaande:: tik joe ai loekoe…..no sribie.


  Maak melding

 7. geloof die dewanand niet, hij is een mislukking, en probeert al een tijdtje alles tegen te werken, geen enkele ontwikkeling vind hij goed, hij is al 10 jaren, volgens hem docent in sur, maar heeft nooit wat voor het onderwijs gedaan, en als iemand iets wil doen, dan vind hij dat het niet goed is, vandaar dat bijna alles zo achter loop in sur, zulke mensen hebben we daar niet nodig, ga tomaten planten, misschien ben je daar in goed.


  Maak melding

 8. Bakra harra gebruikt je eigen naam schurk! Jullie hebben Suriname verkocht! Waarom zijn de Bakras en Belgen nog steeds baas over de Surinaamse collectie. foto’s over de Surinaamse soorten worden nu in America verkocht. Verkopen jullie je moeders ook.
  Rotzak!


  Maak melding

 9. Nog meer nieuwe nieuwe diersoorten zijn er in Paramaribo, schaamteloze beesten zijn dat.
  Er wordt met geen woord gerept of bescherming van de nieuwe diersoorten.


  Maak melding

 10. Geachte Dewanand,

  Dat gene wat u naar voren probeert te brengen, kom bij een groter publiek op deze wijze helaas niet over. En het lijkt mij best interessant wat u naar voren wil brengen. Denk aan de formule; E=KxA.

  Dus laten wij rustig met de gemeenschap communiseren, opdat ook zij HET of u kunnen volgen en begrijpen, omdat deze materie ook mij interresseert.

  En voornamelijk de commerciele en ecologische kant van deze kwestie, is bij velen nog onbekend terrein, voor u niet zo zeer zo te oordelen.

  Laten wij hier ‘langzaam, opbouwend en met de nodige controle op emoties’, proberen de gemeenschap uit te leggen, zelfs te onderwijzen, wat er infeite speelt en mischien ook wat u zelf op dit terrein momenteel meemaakt.

  Want merkwaardig dat Sranamangs niet de priori hebben, om als eerste hun eigen dierensoorten te kunnen mogen fotograferen. En als je nioet uitkijkt, moeten zij straks gaan betalen ook, om dat te mogen doen? Hoe zit dat.

  Heer/mevr. Dewanand, wat speelt er in dit wereldtje. Hoe zit dit ecologisch wereldtje in mekaar, vooral praktisch als economisch?

  Worden wij werderom van buiten als van binnen, stilzwijgend uitgebuit en door welke organisaties gebeurd dat? En wie laat dat toe?

  Gaarne zouden wij meer hierover van u willen vernemen, opdat de gemeenschap geinformeerd kan worden. Want sommige Sranamans zijn soms al lang blij wanneer de naam van de Republiek Suriname in het nieuws komt, maar vergeten te kijken naar het economischgewin voor het land of het Surinaams volksbelang.

  Want zoals de Hollander dat zegt, “voor niets gaat de zon op”.

  Dus Dewanand, kon meki wi tak’ toro.


  Maak melding

 11. Bakra Adop! Gebruikt je naam! Ze moeten cocosolie uit je kop uitpersen! Je kan nog geen nieuwe soort beschrijven, laat staan zien. Je zit op je luie stoel, doe wat en leeft niet van tjoekoes. Surinamers zijn niet dom, maar worden dom gehouden. Waarom zijn die bakras nog de baas op zoologie afdeling van de Surinaamse Universiteit. Ik wil jullie helpen om zelf de soorten te beschrijven en het kost niks. Stuur de manuscripten en dan publiceert ik het voor jullie gratis. Stuur geen materiaal meer naar het buitenland. Willen jullie wat voor me sturen, dan maar via de Surinaamse ambasade.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.