zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomieHoge waterstand levert Suriname extra energie op

Hoge waterstand levert Suriname extra energie op

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 4 jun – De hoge waterstand in de Surinamerivier heeft ook voordelen. De komende twee maanden zal extra energie beschikbaar komen voor de huishoudens en bedrijven in Paramaribo vanuit de energiecentrale te Afobakka, in het district Brokopondo. Het betekent ook een enorme kostenbesparing voor energiebedrijf EBS.

Bauxietmaatschappij Suralco, eigenaar van de centrale, is akkoord gegaan met een prijs van 0,4 cent per kilowattuur. “In eerste instantie lag het voorstel van 2,4 cent per kilowattuur op tafel”, zegt minister Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen tegenover de Ware Tijd. Na wat onderhandelen is de nieuwe prijs overeengekomen, die zal gelden voor de extra vijftien megawatt.

De prijs ligt beduidend lager dan de zeven cent per kilowattuur die nu betaald wordt. Normaal wordt per maand vijfennegentig kilowatt getrokken uit Afobakka. Het prijsverschil is niet voor de consument. “De regering is al enige tijd bezig de energietarieven te subsidiëren. Het voorlopige tarief zal dus een besparing opleveren voor de regering”, aldus Rusland.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
 1. Hierbij ook de volgende vragen:
  – Zal de Surinaamse consument iets van de lagere stroomprijs merken ?
  – Hoe lang zal deze kostprijs van 0.4 cent/kwh duren ?
  – waarom is de Suralco niet eerder (bv vorig jaar, want toen had het juist in dat gebied geregend) met dit voorstel gekomen ?
  – wanneer houdt men op het volk te belazeren ?


  Maak melding
 2. M. Fleur, zoals in het bericht staat;
  – De Surinaamse consument zal niets merken van de lagere stroomprijs omdat de Surinaamse overheid het voordeel gebruikt om de negatieve balans van de normale (te goedkope) stroomlevering te compenseren
  – De kostprijs van 0,4 cent/kwh geldt alleen voor de extra 15 megawat
  – Suralco is niet eerder met dit voorstel gekomen omdat men toen waarschijnlijk bezig was het lage peil van het stuwmeer aan te zuiveren. Nu er TE veel water is zal men moeten schutten, en verkoopt men het niet goedkoop, dan zou het water “gratis” geloost moeten worden.
  – Men zal NOOIT ophouden het volk te belazeren.

  Die laatste stond niet in het bericht, maar die is uit ervaring…


  Maak melding
 3. Het zou goed zijn als de machthebbers veel meer de belangen van land en volk dienen en contracten over energielevering van onze eigen natuurlijke hulpbronnen (groene energie) kritisch onder de loep nemen en daarover proberen de meest gunstigste voorwaarden / deals te sluiten. Het is weliswaar moeilijk om n het verleden afgesloten overeenkomsten zomaar of eenzijdig te herzien maar harder in eigen (’s lands en volks)voordeel onderhandelen kan alleen maar winst opleveren. Hopelijk laat men zich niet afkopen met tjoekoe’s e.d. en houdt men de algemene belangen in het oog. Laat het vooral een lering zijn voor in de toekomst af te sluiten deals / overeenkomsten. Ook de vele opkomende landen / economien kijken gretig naar landen als Suriname als goedkoop grondstoffen leverancier. Ik hoop dat onze gezaghebbers met veel wijsheid de belangen van land en volk dienen.
  Wiker


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES