Hindostaan na 134 jaar immigratie vooral Surinaams

32

PARAMARIBO, 4 juni – Na honderd en vierendertig jaar immigratie zijn Hindostanen in Suriname meer dan wat ook Surinaams geworden. Dit zeiden verscheidene sprekers bij het opsommen van de ontwikkelingen die Hindostanen hebben doorgemaakt sinds de aankomst van de eerste groep op 5 juni 1873.

“Bijzonder is dat ondanks de vele problemen die zij hier hebben meegemaakt, zij in eenheid gewerkt hebben aan de opbouw van Suriname”, zei president Venetiaan bij het standbeeld van Baba en Mai (vader en moeder, red.). Dit monument staat voor mee dan alleen maar het uitbeelden van de eerste migranten. Dat de plechtigheden rond de herdenking er beginnen is dan ook geen toevalligheid.

Zoveel Babas en Mais hebben direct na aankomst de hand aan de ploeg geslagen om vooral een beter bestaan mogelijk te maken voor het nageslacht. De perspectieven zijn duidelijk veranderd. “Voor al de nakomelingen van de Babas en Mais geldt dat niet vergeten mag worden dat een deel van de Surinaamse bevolking uit India is gekomen”, aldus Venetiaan. De meerwaarde is meer dan alleen maar historisch.

Venetiaan ziet in India ook graag “een vriend die ons helpt.” Volgens Asiskoemar Gajadin, voorzitter van de Culturele Unie Suriname, konden Baba en Mai Suriname geen grotere dienst bewijzen dan er te blijven: ”We mogen trots zijn dat de zaden die door onze voorouders zijn gezaaid, tot heden bloeien. Immigranten hebben bewezen dat ze samen met de Inheemsen en de anderen een natie hebben weten te stichten.”
Herdenking Hindostaanse immigratie 2007
Herdenking Hindostaanse immigratie 2007
Herdenking Hindostaanse immigratie 2007


32 REACTIES

 1. Oud geworden van de gevechten gevoerd op de politieke arena brengt Vene het tot zulke uitspraken. Zou hij ervan wat menen???

  Moeilijk te geloven gelet op al die verstrekte paspoorten aan chinezen. Het weggeven van bossen met exporthout, het niet terugplanten van exporthout-boomstammen. Welek problemen moet Vene nog onder ogen krijgen om zijn “eigen volk” de plaats te geven die het “verdiend” ???

  Hindostanen kunnen ook goud delven , maar dit volk wil de creool, de binnenlandse volk , niet voor de voeten lopen. Moeilijk te begrijpen voor de creool , maar de hindostaan “leeft” zo. Op deze wijze.

  Vriendelijke Groeten,…………


  Maak melding

 2. “Laat me niet lachen” van Natalia hierboven is een typische reactie van een hersenloos individu, dat weinig inhoudelijks kan toevoegen als reactie op dit artikel.

  Nee, je moet inderdaad niet lachen want we hebben geen behoefte om die lelijke paardenbek van je te zien. 🙂


  Maak melding

 3. Suri-Hindostanen van harte gefeliciteerd met hetgeen jullie hebben bereikt in Suriname.
  Blijf je voorouders herdenken, net zoals vele naar Nederland geimmigreerde Hindostanen dat ook doen.


  Maak melding

 4. En als Brunsie en consorten nu ook bij hetzelfde standbveeld een kransje zouden leggen? Dit zal zeker een voorbeeldfunctie zijn voor zijn achterban om ook deze medelandgenoten te respecteren.
  Helaas… wishfullthinking…


  Maak melding

 5. Het mag groots aangepakt worden,om dit te herdenken,wat er 134 jaar terug is gebeurd.
  Dat er zoveel Hindostanen,zijn gerosseld,om het vuile werk op te knappen.
  Dat moet over de hele WERELD HERDACHT worden.
  En toch nog iets van je leven maken,zie NICKERIE…
  vr gr cees..


  Maak melding

 6. Ik ben criool en ik wil graag doorgeven aan het crioolse volk om een voorbeeld te nemen aan de hidustaan het is hard om te zeggen maar jullie denken echt aan de dag van morgen en wat jullie willen achter laten voor je kinderen en kinds kinderen laten wij allen een voorbeeld nemen aan BABA en MAI PROFICIAAT


  Maak melding

 7. jullie moeten altijd weer negatief doen. die man is president van alle surinamers zwart, geel, groen, blauw etc… hij getuigt zijn respect naar onze hindustaanse medemens en jullie gaan weer lullen over crap die off topic is. leren jullie het dan nooit?


  Maak melding

 8. Laat vene nu onmiddllijk de visum plicht van alle suris/neds afschaffen en het land tot bloei laten brengen …..

  Er zijn minstens 50000 suri.neds die minimum 800 euro in de maand te spenderen heeft wat de economie enorm zal doen opleven..

  Dat zal het land zeker goed doen..

  Hij is ookal boven de zeventig en zijn lippen hangen al uit zijn mond en wie weet hoe lang nog..aan de macht.. terug keer is geen optie meer…dus een goede daad op je na dagen kan geen kwaad..


  Maak melding

 9. Wij hebben alles te danken aan onze Mai en Baba dat wij nu een mooie Suriname hebben.Maar het zij niet alleen hun maar alle immigranten zoals de Moesjes,Paes en Maes,Omoe Snesie en natuurlijk ook de Inheemsen.
  Ik heb de huldiging van de Standbeeld meegemaakt,het was een mooi moment er was groot feest.Jammer dat ik het niet meer kan meemaken.


  Maak melding

 10. No 3,je heb groot gelijk zo zit natalia in elkaar het zijn ook mijn voorouders die op jongeleefdtijd op lallarookh werd gezet zonder een benul te hebben om naar suriname te gaan Liefs op carlFrancoise te Saramacca,Gelukkig vond ze mijn voorvader aardig waarmee ze trouwde,dus ik ben wat basra.
  ik wil een president die stevig in zijn schoenen staat en niet een die slaapt ik heb mijn twijfels wat hij allemaal gezegd heeft komt het werkelijk uit zijn hart ????,hij is niet mijn president of ik heb hem nooit geaccepteerd ,ja hij is president dus wille of geen wille hij moest daar aanwezig zijn God weet hoeveel hij gevoeterd heeft,daar te verschijnen.ik feliciteerd
  een ieder met deze dag .

  Akuba


  Maak melding

 11. MArcel je verstand is net een holle vat.
  Om naar nederland te komen heb je visa nodig. Om naar Suri te komen heb je visa nodig. ZIelig dat je de surinamers nie eens die 30 Euro aan visum kosten gunt. HEt verklaart voldoende hoe armzalig jij in nederland leeft en zult blijven leven


  Maak melding

 12. Proficiat,zonder jullie geen lekkere roti.Maken jullie niet druk met hier en daar commentaar/kritiek.Belangrijk jullie hebben veel bereikt in die 134 pina jaren.Zonder hardwerken is het nooit mogelijk! Nogmaals proficiat!!!


  Maak melding

 13. het zou ook van grote klasse en waardigheid uitstralen wanneer vene dezelfde toespraak zou houden bij het standbeeld Kwakoe op 1 juli a.s. Ikke benne benieuwd


  Maak melding

 14. Aan Cees,
  Tsja, het zou misschien een idee zijn als de arme hinds mensen voor die rijke creolen gaan zorgen, want er zijn genoeg rijke hinds mensen in de wereld, misschien wel net zoveel als die arme mensen creolen, maarja zo zit de wereld (helaas) niet in elkaar.
  Armoede te bestrijden in Suriname heb je nodig : Baba en mai, denk dat de belangrijkste factoren zijn.


  Maak melding

 15. Maak van deze gelegenheid gebruik mijn voorouders te danken voor het feit dat ze in Suriname zijn “gebleven” (of de kolonisator omdat ze ons ernaartoe hebben gehaald?). Ik was daar gelukkig en voel me ook nog Surinamer (geen Indier!) Hopenlijk zijn mijn kinderen dat nu ook in Nederland. We zijn ook wereldburgers. (Van Afrika?) via Azie en Zuid-Amerika naar Europa.


  Maak melding

 16. O ja, en dan nog even dit. Is de emigratie van hindostanen uit Suriname naar Nederland precies 100 jaar later op gang gekomen, nl in 1973? Dat is mooi toevallig! In 2073 terug naar India vanwege de welvaart daar?


  Maak melding

 17. Alle lof en krediet voor Baba en Mai maar helaas ten spijt zijn de Surinaamse nakomelingen uit voormalig Brits-India geen immigranten zoals zo vaak spiegeld wordt weergegeven maar nakomelingen van de Semi-Slavernij periode die direct begon na het afschaffen van de slavernij in Suriname…

  De Nederlanders waren naarstig op zoek naar arbeiders voor het harde en zware werk op de plantages na afschaffing van de 1ste Surinaamse slavernijperiode, waarop men vervolgings over ging tot het importeren van Brits-Indiers, Javanen en Chinezen uit zowel HongKong en Java deze semi-slaven werden allen genoemd ”koelies” oftewel contractarbeiders of voor degenen die door die waardeloze woorden heen kan en kon kijken, nieuwe slaven en hiermee begon de 2de Surinaamse slavernijperiode…

  Deze Semi-Slavernij duurde tot in de jaren ’30 van de 20ste eeuw totdat dit op verzoek van hooggeplaatste Indiers in Brits-India werd stopgezet gezien de eenvoudige vergelijking van contractarbeiders volgens hun met de voortgebeurde afrikaanse slavernij

  Creolen mogen daarom niet langer claimen alsof slavernij alleen hun is overkomen want deze ging tenslotte ver door tot in de 20ste eeuw van de Surinaamse geschiedenis.

  Het is alle bevolkingsgroepen ook overkomen alleen de opzet was gezien de tijd later iets veranderd maar het doel bleef hetzelfde namelijk een hoge plantage produktie met goedkope arbeidskrachten…

  Gegroet Baba & Mai


  Maak melding

 18. Gelukkig zijn onze voorouders niet vergeten, door ze te herdenken blijven ze voortleven. We moeten nooit vergeten wat voor leed alle rassen hebben geleden die naar Suriname zijn gehaald.

  Want het gaat niet om een paar rassen, maar om zovelen. Ikzelf ben hindoestaan maar ik voel me surinamer, de leed van elke ras in Suriname is mijn leed.


  Maak melding

 19. Aan alle hindostaanse landgenoten, van harte gefeliciteerd!

  Zonder jullie zou het land er belabberd(er) uit hebben gezien en ons volk niet zo mooi zijn geweest.
  Ook de echte Surinaamse roti is niet te evenaren. Daarom alleen al ben ik jullie voorouders dankbaar! 😉

  Shanti


  Maak melding

 20. Als Surinamer vindt ik het spijtig dat we telkens weer vervallen in mechanismen als bevolkingsgroepen elkaar verwijten en regelrechte racisme. In Nederland wordt door Surinamers gepocht over de verdraagzaamheid onder de vele bevolkingsgroepen in Suriname.

  Niets is minder waar als je het gescheld op de diverse fora mag geloven. Zij we na meer dan 100 jaar nog steeds verstandiger geworden? Blijven we weer in de door de voormalige kolonisator ingepeperde “Verdeel en Heers” politiek steken.

  Zij we niet allemaal in de eerste plaats MENS, dan Surinamer en dan Creool, Hindoestaan, Javaan, Chinees, Indiaan (trouwens de enige echte Surinamers, de rest is allemaal import maar niet minder waard), Djoeka (van oudsher sinds Baron, Boni en Joli Couer de ware vrijheidsstrijders)Libanezen, Joden, etc.

  Meer wederzijdse resect en waardering naar elkaar toe zal ertoe bijdragen dat we als land en (samengesteld) volk sneller in de vaart der volkeren zullen kunnen meekomen.

  Veel wijsheid toegewenst!!!

  Wiker


  Maak melding

 21. 2 wiker,

  Het zijn de Surinaamse allochtonen die tegen elkaar gaan schelden,racisme onder de Surinaamse Allochtonen komt meer voor in Nederland,geloof me nou maar.
  Ik ga elk jaar op vakantie naar Suriname,huh dan jeetje,kijk ik mijn ogen uit,hoe de Hind.,Jav.,Creool enz. met elkaar om gaan,vooral op de markt,de kooplieden onder elkaar vooral,het is een lust voor het oog om te zien hoe gebroedelijk ze samen hun waar aan de man proberen te brengen.Ook op straat is er niets van te merken dat ze elkaar niet kunnen uitstaan echt waar.Natuurlijk zullen er enkele rotte appels in mand zitten,maar dat neemt niet weg dat het zo erg is als sommigen beweren.

  Als je de verschillende artikelen hier leest,zal je zelf ontdekken dat de Allachtoonse Surinamers heel erg rascistisch reageren,ze vallen de Afrikanen ,Turken ,Chinezen,Marokkanen steeds aan,hun woorden zijn bol van rascisme.
  Ik denk dat,dat het enige is wat ze hebben meegekregen van de bakra`s echt wel.Ze praten de bakra`s(Verdonk,Wilders,Pastors enz.) zonder dat ze het zelf in de gaten hebben na,hahhaahhaah denkende dat ze zo ,als Autochtonen worden aan gezien ,maar lekker puhhhhh voor ze.

  Gefeliciteerd,Hindustanen(ben er zelf ook 1).


  Maak melding

 22. Je bent verkeerd bezig als je over racisme praat.Ga eens na wat racisme betekent en over etnocentrisme,ja ja je hoort het goed.
  Nog even dit:er bestaat geen witte/zwarte /bruine ras..er is maar één(1) menselijke ras op deze aardkloot(aardbol).Het feit dat de mens elkaar vermoorden ,zie de palesteinen/arabieren en de indonesiérs etc. heeft niets met etniciteit te maken !!zie ook India/Pakistaan etc.


  Maak melding

 23. ps,kijk vooral bij de verschillende busstations in Paramaribo,hoe de buschauffeurs van verschillende rassen met elkaar omgaan,1 en al vriendschap,collegialiteit enz.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.