zondag, februari 25, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijWateroverlast Suriname vanwege La Niña-fenomeen

Wateroverlast Suriname vanwege La Niña-fenomeen

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 29 mei – De overmatig hevige regenbuien en de wateroverlast van de afgelopen weken moet vooral geweten worden aan het klimaatfenomeen La Niña. Dit zegt Radjkoemar Nanda, meteoroloog op de luchthaven te Zanderij. Door La Niña mag gemiddeld veel meer neerslag verwacht worden dan Suriname gewend is tegen deze tijd van het jaar.

La Niña zorgt voor verschuiving van het warme water voor de Zuid-Amerikaanse kust en vervanging door een koude stroom. In Amerika en ook in Azië nemen de regens in hevigheid toe, omdat het warme oppervlaktewater verschuift naar Australië, wat verder is dan normaal. “We zitten in de regentijd en er is een storing”, zegt Nanda tegenover de Ware Tijd.

Binnen enkele uren kan wel tachtig millimeter regen worden gemeten. Overigens heeft de overlast in verscheidene delen van het land heeft zowel natuurlijke als menselijke grondslagen. “De regens zijn ook opvallend, want de grond is al verzadigd, waardoor het water niet makkelijk doorstroomt. En omdat de rioleringen niet open zijn, gaat dit ook niet snel”, aldus Nanda.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

16 REACTIES
 1. Geachte heer Radjkoemar,

  Kunt u mij ENIGE maatregelen opnoemen die de Front-regering in de afgelopen jaren op het gebied van ‘watermanagement’, genomen heeft t.a.v. de klimatologische veranderingen in in de wereld?

  Kunt u mij ENIGE maatregelen opnoemen die de Front-regering genomen heeft t.a.v. het hoeveel water, welke jaarlijks de stad, de districten en het binnenland van de Republiek Suriname jaarlijks teistert.

  Kunt u mij ENIGE maatregelen opsommen waaruit blijkt dat de Front-regering dat wel degelijk van plan is te doen en derhalve dit probleem serieus neemt en ook serieus wil oppakken.

  Kunt u mij enige maatregelen opnoemen waaruit blijkt dat nationaal als internationaal, deze Front-regering actie heeft ondernomen om iets te willen doen aan de vele problemen die burgers ondervinden m.b.t. wateroverlast in het binnenland van Suriname en de districten (Coronie en Paramaribo).

  Of zullen wij slechts ‘voor het gemak’ een vinger wijzen naar de klimaat fenomeen ‘La Niña’, zonder dat er zelf enige actie van regeringszijde ondernomen is. M.a.w.:

  Volk van Suriname,

  Wij als Regering van de Republiek Suriname, kunnen t.a.v. de vele wateroverlast in Suriname, niets voor u betekenen, omdat alle landen in de wereld dit identiek probleem hebben.

  Wij kunnen niets voor u betekeken als regering t.a.v. de wateroverlast, omdat het een klimatologisch-probleem is en overal ter wereld, ook in Zuid-Amerika voorkomt.

  “Ook m.b.t. ‘Malaria Infectieziekte’, kunnen wij u tot onze spijt mededelen, dat wij als wettige regering van Suriname, ook niets voor u en uw kinderen doen, omdat deze ziekte wordt overgebracht door de steek van de malaria-mug, het is een ‘scheppingsprobleem’. Trouwens, wij als regering hebben deze mug niet geschapen, u moet bij God wezen.

  Dus u ziet het, uw regering heeft het allemaal niet in de hand. Het zijn oorzaken die buiten ons liggen.

  Tenslotte wensen wij u namens de gehele regeringsfractie, veel succes toe in de komende ‘watersnood-dagen’ en sterkte bij het oplossen van uw problemen.

  Namens UW wettig gekozen regering,

  De heer Radjkoemar.

  Brada is dit het wat u namens de Front-regering aan het volk van Suriname probeert te verkopen?

  Wie houdt wie voor de gek?


  Maak melding
 2. beste brada buitenman
  de surinaamse problemen zijn niet van nu, wat heeft jou ndp/dnp regeringen en de glorieuze revolutie periode aan dit probleem gedaan. door de structurele oponthoudt gedurende die periode waar men slechts ging voor show projecten, heeft deze regering een inhaalslag te halen. iedereen scheld op deze regering. maar veel van de zaken zijn zaken die door de vorige regeringen zijn blijven liggen. Alle afgelopen regeringen zijn debet aaan wat er nu mis is in het land. OOk de door u geprezen NDP.


  Maak melding
 3. sur heeft geen afwatering , alles zit al jaren verstop, en men doet niks er aan, dan hun zakken alleen maar vullen, en wat andere de schuld te geven


  Maak melding
 4. Ook de afvoerkanalen van de partijen zijn verstopt. Hoogste tijd voor een nieuwe generatie politici!

  Trouwens laten we niet te veel zeuren over partijverledens. Het gaat veel meer om wat individuele politici en bestuurders doen. Durf ook eens een politicus die niet van jou partij is te complimenteren als hij/zij zich goed inzet.

  Suriname heeft dringend (meer) kritische, energieke en integere politici nodig. Maar zulke politici houden het niet vol zonder steun van een stevige achterban.

  Wat mij betreft minder klagen, meer oplossingen en meer bijval voor maatschappelijke knokkers.


  Maak melding
 5. Geachte heer krassi,

  Welke vorige regeringen bedoelt u?

  Voor deze Front III-regering met President Venetiaan, had je Front-II.

  Voor deze Front II-regering weer met President Venetiaan, had je Front-I en weer met president Venetiaan.

  Regeringen in Suriname worden voor 5 jaar gekozen.

  Hoever ben je bereid om nog terug gaan of terug te tellen als dat je makkelijker lijkt.

  ‘Drog’ beste kameraad,

  Soso ‘drog’.


  Maak melding
 6. De regering heeft de grootste schuld, maar de bevolking moet ook zijn/haar troep niet zomaar in de afwateringskanalen gooien. Denk b.v. aan de Sommelsdijcksekreek die vol zit met wasmachines e.d. Het is dus niet alleen een probleem van de regering


  Maak melding
 7. Nah nah nah,
  In de tijd van de revo,werd er degelijk wat de wateroverlast gedaan,eerlijk is eerlijk,vraag maar aan de bewoners van deToekomstweg,Van `t Hogerhuyisstraat,als die eerlijk zijn beamen ze dat.

  Maar,zeg nou zelf,de revo is sins jaar en dag voorbij,alleen Bosje heeft geprobeerd wat goeds van Suriname te maken,was ook niet goed voor het stomme stemvee.Na Wijdenbosch kwam die Baviaan van een Venetiaan,heeft hij daar niets aan kunnen doen~?????????

  Bij Kasabahole,klaagt men reeds 10 jaar over wateroverlast,sommige bewoners,proberen er zelf wat aan te doen door de gaten met zand te vullen uit eigen zak.

  Niemand heeft wat te zeggen over de regenbuien,maar om waterlast te voorkomen kan men wel degelijk voorzorgsmaatregelen nemen,maar tja, Vene en zijn bende weten dat de Suri@ s achter hen staan,en maar klagen maar steeds weer worden(NPS)gekozen,dus die denken ,tja, het stommestemvee,zal ons niet laten,why cares.


  Maak melding
 8. Deze Nieuw Front regering spant het paard achter de wagen.Ze hebben kredieten gesloten met Indiase bedrijven voor de aanleg van pompgemalen en het blijkt dat de pompgemalen allemaal stuk zijn, naar alle waarschijnlijkheid door slecht onderhoud.Deze pompgemalen zijn nog geen twee a drie jaren terug gebouwd.Ze zijn dus van recente datum.

  Tijdens de regering Wijdenbosch werd er tenminste aan onderhoude gedaan in het land.Diverse schoonmaakploegen rukten dagelijks uit om o.a. Paramaribo schoon te houden.Helaas moeten we constateren dat de amateur politici van het Nieuw Front nog geen heldendaden hebben laten zien.De aanpak van deze regering met haar handlangers is amateuristisch van aard terwijl onder de regering Wijdenbosch het professionalisme tot bloei kwam.

  Ik ben blij dat men nu in Nederland ook zijn ogen gaat opengooien voor de goede dingen die tijdens de militaire periode en onder Wijdenbosch hebben plaatsgevonden.


  Maak melding
 9. Ja mooie praatjes van al de autoriteiten.
  Het ware verhaal is dat men nog vast zit met de resten van de koloniale tyd.

  Neem maar het afwaterings systeem die Suriname droog moet hoeden en maak daar een invertarisatie van dan zul je na een evaluatisie tot andere conklusie trekken.

  Want de surinamers hebben nooit in de politiek geoppertde bewoonde gebieden te kanaliseren en een goede struktuur te bedenken dat het wel zijn en welstand van 500000 mensen te waarborgen.

  Men doet eerder mee aan een circus van volksverlakkerij dAN HET WELZIJN VAN LAND EN VOLK TE DIENEN.

  ER MOET EEN DRASTISCHE OMSLAG PLAATS VINDEN in chauvinistishe opzichten en geen projektie van parasietaire idealen.

  Land en volk in bescherming nemen bevordert het gezondverstandelijke uitvoer.

  Dan zeg je na oeng drape

  Jabaya a tja stof


  Maak melding
 10. ik kan niet wachten tot de assemblee de haaien komen feliciteren op de feestmaal die plaats kan vinden in de kantine hal..
  dat zal het land vele duizenden srd besparen op loon/salaris die dan eindelijk aan de echte bevolking toekomt..


  Maak melding
 11. Ik ben niet als sommige mensen geneigd zijn de schuld van hevige regenval te geven aan de huidige regering.

  De regering id wel degelijk schuldig aan het feit dat het de wateroverlast van vorg jaar lange tijd baggetaliseerde.

  Verder geen gebruik maakte van de aandacht die de internationale wereld op dat moment had voor de afwaterings problematiek van het landje Suriname.

  Waarom niet direct gebruik gemaakt van de gelegenheid om internationale steun te verwerven op het probleem voor de toekomst te beperken.

  Dammen, dijken, afwateringssystemen etc.

  Nee, don nanga bigi fasi e kir, unu !!!!


  Maak melding
 12. No! La Niña! Sranang Niña! Waarom graven ze nog schelpen in Coronie. Schelpen nodig, no problem, in de zee zit het vol. Met een sleepnet in de oceaan! Welke gek graaft nog schelpputten op zijn erf. Als Coronie onder water zit, dan zeggen ze, La Niña!


  Maak melding
 13. Geachte heer of dame Stuwa,

  Als je niet geneigd bent de gevolgen of de schuld van de hevige regenval aan de regering toe te schrijven, aan wie wilt u dat dan wel doen.

  Als een overheid of overheidsbedrijf niet goed draait, dan heeft iemand of laat iemand het toch (laten) afweten?

  Wie zou u als eerste hier omtrent aanspreken? Toch de manager, namelijk president Venetiaan of het managementteam, de regering of de betreffende minister toch?

  Dus hoezo, je bent niet geneigd…..!

  Trouwens, wanneer ik je reactie verder lees,
  dan bemerk ik dat je op mijn retorische vragen reeds een antwoord gegeven hebt.
  Maar ik begrijp je poging tot mildheid best, wanneer je de incompetentie van deze regering ditmaal door de vingers wilt zien.

  Maar wat je je wel moet realiseren is dat een regeringen gekozen wordt om de belangen van het volk te behartigen, niet voor de lol. En veelal wanneer die regering gekozen is, doet het niet altijd wat die het volk eerder plechtig beloofd had. Een van de weinige mogelijkheden die dan de democratie het volk biedt, is die regering onder druk te zetten, in de hoop dat die beter gaat presteren.

  Dat deden mijn ouder ook met mij en doet de juf of de meester vandaag op school ook met onze kinderen, want zachte heelmeesters kweken stinkende wonden.

  In het uiterste geval kan je een regering dwingen tot aftreden, wat regeringen veelal niet willen doen, omdat dat in de politiek gezien wordt als een ‘brevet van onvermogen’, zoals dat momenteel het geval is met het bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost. Die deugt van geen kant.

  Denkt u dat dit stadsdeelbestuur van Amsterdam-Zuidoost o.l.v. mevr. Sweet en dhr. Bhola uit zichzelf zullen aftreden?
  En moet je nagaan hoe sterk de wonden in dat stadsdeel aan het stinken zijn, dat zelfs de heer Ed van Thijn, dhr Job Cohen en dhr. van Tiggelaar erop afgestuurd zijn, want die kunnen die stank die dit bestuur verspreidt over de Partij ook niet meer aan.

  Weet u hoeveel kwaad en verderf deze gasten in het stadsdeel Zuidoost aangericht hebben? De stadsdeel voorzitter is zelfs tot twee maal toe betrapt op overmatig drankgebruik en is ook noch achter het stuur gekropen. Vervolgens werd de politie gesommeerd om dat jaren geheim te houden totdat ene ‘meneer de oppositie’ dat aan het grote publiek (het Volk) kenbaar maakte.

  Tevens herhaalt de media nu nog regelmatig deze gebeurtenissen met foto van de ‘verdachte’ erbij, omtrent het ‘overmatig drankgebruik achter het stuur en in het verkeer notabene’, van ene stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Zuidoost, met naam en toenaam. En dit ‘extreem stadsdeelbestuur’ blijft maar zonder enig zelfrespect naar het volk toe, schaamteloos op haar post zitten, met hun vingers in hun neuzen.

  Weet u wat dit – gezien de cultuur waarin wij in Nederland leven – betekent voor vooral de mensen van Surinaamse afkomst?

  Weet u dat vanuit de zijde van het stadsdeel bestuur zelf, nimmer een excuus is geweest naar het kiezersvolk toe.

  Varkens, beste Stuwa, hebben geen besef van hun gedrag en wij mensen begrijpen dat en nemen het hun derhalve ook niet kwalijk, omdat wij weten dat het varkens zijn.

  Maar voor individuen waarvan wij als volk beseffen, dat zij beseffen dat ze mensen zijn, kun je niet het zelfde begrip gaan opbrengen als hoe je dat bij varkens doe.

  Of zou u pas in aktie gekomen zijn, wanneer de stadsdeelvoorzitter in haar dronken bui, een zwangere vrouw op het zebrapad had aangereden met de dood ten gevolge?

  ‘Preventief’ Stuwa, omdat op de keuze om als volksvertegenwoordiger door het leven te gaan, berust tevens ook een zware verantwoordelijkheid. Politici moeten beseffen dat zo’n keuze, verantwoordelijkheidsbesef van iemand eist.

  Een politici moet zich waardig gedragen, zowel naar zichzelf als naar het volk toe, anders deug je in de ogen van het volk niet.

  En wat niet deugd, hoort bij het schroot thuis of bent U een andere mening toegedaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES