Kniehoog regenwater bezorgt Surinamers kopzorgen

23

PARAMARIBO, 27 mei – Water tot kniehoogte. Vrouwen met kinderen aan en op de arm die een droge plek opzoeken. Gasfornuizen en andere huisraad worden in allerijl verplaatst. Koortsachtigheid en radeloosheid heersen in Para, één van Suriname’s meest zuidelijk gelegen districten. “Para veilig? Hoe komen jullie erop”, roept de wanhopige Selma.

Ze heeft haar kinderen ondergebracht bij familie. Hun woonplaats, de oude houtplantage Vierkinderen, is onbewoonbaar geworden sinds drie weken terug het water van de Pararivier begon in te sijpelen. “Nu heeft president Venetiaan ons aangeraden om naar familie te gaan.” Hoe lang dat moet duren, kan ook de regering in Paramaribo niet aangeven.

Venetiaan heeft alleen verblijf toegezegd voor mensen die niet direct toevlucht hebben. Veel meer valt niet te bieden. Paramaribo en andere kustdistricten als Nickerie zitten zelf met een gigantisch afvoerprobleem. Hele woonwijken en landbouwarealen staan al weken blank. Volgens minister Kandhai van Openbare Werken is het een kwestie van aanpassen. De klimaatveranderingen in de wereld, daar valt weinig aan te doen.

De regering wil wel zoveel mogelijk technische projecten uitvoeren, maar een degelijke oplossing kan nog jaren op zich laten wachten. In de tussentijd moeten Surinamers zich trachten te ontdoen van bepaalde eigenaardigheden. Het volstoppen van open grachten met plastic afval en soms zelfs autowrakken wreekt zich genadeloos, redeneert Kandhai. Aan de andere kant is de laatste jaren weinig gedaan aan onderhoud.

Fout is ook de aanleg van woonwijken in zwampgebieden langs de kust. Natuurlijke basins verdwijnen bij de vleet. Milieuorganisaties en ook de overheid adviseren het kiezen van woonruimte in de zuidelijkere gebieden, zoals Para. “Ik weet niet wie of wat voor jullie denkt daar in Paramaribo, maar misschien kunnen jullie ook meteen een permanente bootdienst bedenken voor al die mensen die straks hier een woonplaats komen zoeken”, zegt Selma.

Haar grootste angst nu is haar woning onbeheerd achterlaten. De kans is groot dat ze bij terugkeer een leeg huis aantreft, leeggeroofd. “Daarom blijf ik toch nog even, en hoop dat dat het water gaat terugtrekken.” En dan nog tijd vinden om je zorgen te maken over een zus in het binnenland. Die is onderwijzeres en heeft laten weten dat het allemaal wel meevalt daar. Weliswaar is het water van de Surinamerivier aardig gestegen.

Maar dat is niet ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar, het grote regenseizoen. In enkele dorpen zijn voorzorgsmaatregelen getroffen en is alles in gereedheid gebracht voor verhuizing naar hoger gelegen gebieden. Toeristenoorden zien geen reden tot sluiten. Paramaribo heeft de eerste noodhulp gereed als die nodig is, zegt minister Felisi van Regionale Ontwikkeling. De weersverwachting is nog meer regen, hoewel de zon nu vaker zal doorbreken.


23 REACTIES

 1. Vreemd genoeg gaat de klimaatsverandering in Suriname blijkbaar veel sneller dan in de rest van de wereld.

  Gewoon uitdoen die pyama Vene.


  Maak melding

 2. Vorige week nog heeft Vene de mensen gewaarschuwd uit te kijken voor kapers…. of het water komt er aan… nu de kapers nog hihihi
  pirates of the caribean drape a baka se..


  Maak melding

 3. Het is jammer wat er nu gebeurt met wateroverstromingen,dit zijn de straffen,de bezweringen die uitgesproken zijn op het Surinameplein in de palmentuin nanga den kabranetie ,den wassie, de slechte oproepingen,kwade ..elementen hebben oren, om anderen tegen te werken…..regeerders komen ….,,, vreten hoe ze willen de goede niet nagesproken. de regeringleiders hebben geen structuur ze doen wat ze willen…. noem maarop,God houdt van zijn volk en van Suriname,wij zijn met z,n allen zondaars,maar wat er nu gebeurt,hebben wij de danken aan de bezweerders die macht willen hebben het volk wordt hiermee bestraft.
  zie maar de Boma,s.Kaaimannen die manifesteren alleen maar vloek.morgen stemmen ze toch weer frontaal en vinden toch hoe goed deze regering voor hun was

  Akuba


  Maak melding

 4. Vreemd genoeg gaat de klimaatsverandering in Suriname blijkbaar veel sneller dan in de rest van de wereld.

  Gewoon uitdoen die pyama Vene.

  uien

  Heb je niet gemerkt ook Nederland met een flinke klimaats verandering te kampen heeft?? De winters zijn bijna geen winter meer, de zomers beginnnen eerder en zijn veel warmer, de ene na de ander weerrecord wordt verbroken. Maar dat is je zo te zien ontgaan!!!


  Maak melding

 5. Ik vind het heel erg voor jullie. Verhoogt jullie erven dan. Waarom werken jullie daar niet samen met de buren. Huizen daar moeten op palen, dus hoger dan 2 meter. Waarom altijdt Vene de schult geven. Schult zit ook bij de buren of zijn ze daar blindt. Hebben mensen geen gevoel voor een ander. Als je erf ieder jaar onder water zit, dan zit ook een schroef los in jou hersen. Gebruik je kop!


  Maak melding

 6. Leuk hè, minister Kandhai om de ellende toe te schrijven aan de klimaatverandering in de wereld. Dat gebieden overstroomd raken komt omdat er onvoldoende afvoermogelijkheid is. Dat is bekend natuurlijk. Maar hoe komt het dat er onvoldoende mogelijkheid is om het water zijn normale weg te laten vinden? Juist ja, slecht beleid. Niet alleen van deze regering, maar van opeenvolgende regeringen. Al sinds ik een dertiger was – dat is nu alweer meer dan 30 jaar geleden – loopt Paramaribo onder (In dit bericht gaat het over Vier Kinderen, dat weet ik). En al zo lang belooft men dat het ontwateringsysteem in orde zou worden gemaakt. Aanvankelijk was gezegd dat het grote probleem lag in de Jodenbreestraat.
  Ik kan me herinneren hoe wij als verslaggevers toen braaf bij de minister op een persconferentie zaten om zijn plannen aan te horen. In één adem werd toen ook nog de mentaliteit van sommige mensen aangehaald: kreken werden gebruikt als stortplaats van bijvoorbeeld oude koelkasten, wasmachines en autobanden. Dat zal natuurlijk ook bijdragen dat het water gestremd wordt en niet vlot kan wegvloeien. Maar de oplossing ligt bij de regering. Plannen, plannen en nog eens plannen……. Maar wat is er van gekomen? Niets! Even snel als de plannen gemaakt en op de persconferenties gepresenteerd zijn, even snel verdwenen ze in een bureaulade.
  Nu zegt minister Van Raavenswaay dat er geen geld is om de plannen uit te voeren. Volgende maand houdt hij (weer eens) het handje op voor Nederland om de ontwatering te betalen. We zullen zien wat het wordt!
  og een voorbeeld van slecht beleid de afgelopen decennis, ja decennia! Het district Coronie. De zee dringt steeds verder het district binnen. Rond de verkiezing trekken politici er naar toe. Men geeft dan ruiterlijk toe dat het niet goed is, en belooft in één adem het probleem te zullen aanpakken. Helaas. Dat gaat echt al toientallen jaren zo! Ik ben geen zwartkijker, maar als het zo doorgaat bestaat het cocosdistrict straks niet meer.
  President, minister, parlementsleden: stop de beloften en los de problemen op. Lewer de bevolking voor enkele jaren offers brengen zoals premier Balkenende en zijn team hebben gedaan. WE hebben hier drie moeilijke jaren gehad, maar nu gloort het weer aan de Nederlandse horizon. Dat is beleid. Heren en dames politici in Suriname: begin niet nu je volgende parlements- of ministerszetel veilig te stellen (2011), maar durf impopulaire maatregelen te nemen die op termijn hun vruchten zullen afwerpen, al kosten die impopulaire maatregelen je zetel!

  Rickey


  Maak melding

 7. Het is nu een kwestie van tijd .Er gebeuren te veel onbetamelijke dingen op dit planeet.Wat de mens zaait zal hij moeten oogsten.De Regeringen nemen de voortouw hierin .In Nedeland mag je niet zeggen dat het hele homo gedoe niet goed is.Terwijl ze precies weten dat het tegennatuurlijk is.Ze zijn duidelijk bezig om dingen te doen waarvan ze precies weten dat GOD die dingen heeft verboden.Ze maken een onherstelbare vergissing.Ze zijn vergeten ,dat deze planeet door GOD is geschapen en dat HIJ het absolute recht heeft om te bepalen wat de mens mag doen en wat niet,net als de woningbouw vereniging die voor zijn huurders bepaald hoeveel ze moeten betalen voor de huur ,en hoe zij zich dienen te gedragen.Wie zich niet eraan houdt wordt ontruimt. WIJ MOGEN OOK HETZELFDE VERWACHTEN VAN GOD.


  Maak melding

 8. Wat een stelletje lamstralen zijn deze regeerders toch. De klimaatverandering in de wereld is makkelijk in de mond te nemen en als zgn boosdoener aan te wijzen, omdat je er immers niets aan kan doen.

  Is dit dan tegelijk ook niet de zwakte van deze regering die een facade probeert op te houden omdat hen incompetentie mag worden verweten ?

  Vene Go Home! Er zijn anderen die het beter weten en ook beter kunnen.


  Maak melding

 9. Ga lekker op elkaar zitten afgeven terwijl de regering in Suriname het laat afweten.
  Die hebben de plicht voor hun bevolking te zorgen.
  En wat gaan jullie voorstellen om je erf te verhogen je huis op palen en verzin alles maar.
  nee de regering moet zorgen voor goede afwateringkanalen. Voor goede pompen voor goede dijken etc etc. Dus niet zeggen dat ieder voor zich moet zorgen Nee de regering moet het doen als plicht. En als ze niet kunnen kom ik wel om de boel de redden. Ik ben namelijk blank.


  Maak melding

 10. Die Surinamers denken niet aan hun voedsel.Wat denk je van de landbouw,hebben die niet mee te kampen?Misschien komt dat door de meesten hindoestanen zijn.Als deze en komende regering niet aan dijken en sluisen gaan denken,dan kan je vanuit gaan dat dit volk een honger toekomst tegemoet zullen gaan.Als de waterpijl blijf stijgen.Wij in Ned.Zitten droog tenzij we 5 meter onder water zitten.De Srinamers denken niet naar hun infastructuur,Indonesiers en Chineesen kappen de zuurstof haarden maar weg zodat dit land kan opwarmen,en nogmeer regen.Zij kunnen vluchten maar jullie niet,jullie zijn nergens welkom.Denk maar naar de domme verdrag die getekend is tijdens afhankelijkheid.


  Maak melding

 11. Ik zit nu weer midden in de blubber. De waterhoogte neemt steeds ergere vormen aan.
  Om wat bij te klussen doe ik wat autoherstellingen.
  Het water staat zo’n 40cm in mijn werkruimte.

  Het grootste probleem is dat hier en daar leken verslag komen doen van deze onhoudbare situatie. Die minister zou zowiso moeten bedanken. Hoewel die arme zeer waarschijnlijk wel wil snapt hij me dunkt de ballen niet van.


  Maak melding

 12. hallo,

  Even reageren op het bovenste bericht:
  Ik kom niet uit Suriname, maar volgens mij ligt Para niet in het uiterste zuiden van het land. Bij mijn weten ligt dit dichter bij Paramaribo dan bij Brokopondo. En dat ligt ook nog maar op de helft van suriname.
  FF de kaart van je land bestuderen!
  Al met al heel naar wat betreft de overstromingen, maar men zal zelf aktie moeten ondernemen!
  Iedereen geeft iedereen de schuld. Denken ze nu echt dat een president met een schop de trensen gaat schoonmaken?
  Het gaat er toch nu niet om hoe de wateroverlast ontstaan is? Eerst zorgen dat het water wegkan, huizen droog worden, trensen schoongemaakt worden.
  Vervolgens de handen ineen slaan om een volgende wateroverlast te voorkomen, b.v. de grachten in de stad weer opengraven.
  Er is in Suriname kennis genoeg, maar wie neemt het voortouw?
  Succes!

  Madelon


  Maak melding

 13. FF een reactie:
  Volgens mij ligt het distrikt Para niet in het zuiden van Suriname, maar tussen Paramaribo en het Brokopondomeer!! Het meest zuidelijke distrikt van het land is Sipaliwini! Dit even ter correctie.

  En volgens mij heeft het ook weinig zin om meteen iedereen maar de schuld te geven, of het nu de regering of het klimaat is.
  Gewoon de handen ineen slaan en zorgen dat het water weg kan. Waar zijn de grachten in de stad gebleven?
  Er is kennis genoeg in Suriname. Gebruik die dan. Maar eerst moet iemand het voortouw nemen, dan volgt de rest ook (hoop ik voor jullie).

  oja, Ger had aangeboden om de boel wel ff te regelen, omdat hij blank was.
  Maar volgens mij zitten ze echt niet op je te wachten Ger, de boel staat n.l. al BLANK


  Maak melding

 14. Hallo,

  Even een correctie op het bericht:
  volgens mij is Para niet het meest zuidelijke distrikt van het land hoor! Para ligt tussen Paramaribo en Brokopondo.
  Het meest zuidelijke distrikt is Sipaliwini.

  Oja, ene Ger uit Nederland (?) wil wel ff komen helpen als het de mensen uit Suriname niet lukt het water terug te dringen. Hij is n.l. Blank.

  Nou Ger, ze zitten echt niet op je te wachten hoor; de boel staat n.l. al blank!


  Maak melding

 15. Help ik keer na 28 jaar met blijdschap terug met vakantie vol blijdschap 4 mnd terug al ingepakt nu teleurgesteld door verhalen van slangen en krokkodillen waar ik angst voor heb , is het echt waar ik ben nu zo bang.help


  Maak melding

 16. Hallo! Oplossingen graag! Mopperen alleen is zo makkelijk. Veel vaker die politici, bestuurders en functionarissen noemen die wel prima scoren! Durf ook eens een pluim te geven. De slechte krijgen nu overdadig aandacht.

  Deze topic over de zoveelste wateroverlast geeft terecht veel redenen tot boosheid. Ik lees in de reacties op de diverse nieuwsitems echter nog weinig over concrete oplossingen. Tja natuurlijk, goede trenzen, pompen en dijken. Maar kan en wil Suriname dat organiseren en betalen? Hoge boetes voor vuildump in de trenzen. Dat is snel in te voeren als de politiek dat wil! De trenzen onder toezicht laten schoonmaken door veroordeelden uit de overvolle gevangenissen; die leren dan gelijk zich nuttig te maken. Huizen op palen en (betonnen) woonboten. Prima idee! Geen bouwprojecten in de swamps lijkt me ook duidelijk. Waarschuwingsketens langs de rivieren in het binnenland. Wordt al aan gewerkt! Niet schamen om de burgers (praktijkdeskundigen), buitenlandse experts en financiële steun in te schakelen voor snelle en duurzame oplossingen. Organiseer een ideeënwedstrijd (is tevens bewustmaking van de problemen) op middelbare scholen.

  Belangrijk is ieder ervan doordringen dat het de komende decennia nog wel erger zal worden. Paramaribo stevent af op een semipermanent noodgebied! Niks no span! Straks met de hoovercraft-snorder boodschappen doen…

  Het hoofdprobleem zit volgens mij in de bekende Surinaamse politieke krabbenmand. Er is al te lang veel onderling wantrouwen. De partijen gunnen elkaar gewoon geen sukses(jes). Zij die willen ontnappen worden door de achterblijvende krabben teruggetrokken in mand. De politici, bestuurders, functionarissen en meedenkende burgers die wel presteren worden onvoldoende publiekelijk gewaardeerd. De politieke prutsers weten dat ze tóch wel weer herkozen worden door een doofblinde kiezersmeute die, wat er ook gebeurt, altijd op de “eigen” partij blijft stemmen. De politieke afvoerkanalen zitten hopeloos verstopt! Bang voor ontslag hoeft een wanpresterende overheidsdienaar (= landsdienaar) niet te zijn zolang hij/zij maar tevens een slaafse partijlakei is.

  Het functioneren van de Surinaamse politiek moet door de burgers afgedwongen worden. Velen moeten politiek bewuster gemaakt worden (niet elke partij zal dat toejuichen) en weten op wie ze vooral wél moeten stemmen. Het is voor velen bewust leren stemmen of steeds vaker moeten zwemmen! En dat niet alleen bij wateroverlast…


  Maak melding

 17. Suriname sinds haar bestaan heeft men problemen met de regentijd zowel in de stad als in in de rijstgebieden. Heeft men ooit iets gedaan om dit te voorkomen nee. never, no way , niente, nada. Na de onafhankelijkheid (afhankelijkheid) is het nog erger geworden. Ik begrijp politici niet hebben ze nooit indigestie gehad? Ze gebruiken toch ook medicijnen om hun darmen te spoelen. Je moet nu beginnen met het vernieuwen van de rioolleidingen en niet nog meer in proppen het land moet doorgeblazen worden met een hogedrukspuit alle vastgeslibde troep weg met een nieuw vers elan beginnen die weet wat aanpakken. En niet pappen en nathouden zoals de vastgerotte magistratuur gewend.

  Laxeer


  Maak melding

 18. Onze planeet is in gevaar.
  Ik hoop dat we er nog wat aan kunnen doen
  voordat het te laat is
  tsunamies,aardbevingen,wateroverlast,aanhoudende droogte
  allemaal veroorzaakt door global warming.
  Een tip voor mij aan pres Vene :
  De Canadezen die goud zoeken in het binnenland zijn op grote schaal bezig Suriname te vernietigen.En wat houdt Suriname daaraan over
  5 procent???
  Vinden jullie het raar dat het klimaat is verandert?Een dringende oproep aan de president pak de buitenlandse maatschappijen in Suriname aan want zij zorgen voor de erosie en het veranderende weer en de gevolgen zullen catastrofaal zijn.
  doe er iets aan
  vr gr

  de realist


  Maak melding

 19. Geachte redactie,

  Zo zoetjes aan beginnen de verhalen eentonig te worden, als zou het zelf aan de gemeenschap liggen, waardoor bepaalde gebieden onder water lopen. Want zo stellen overheidsfunctionarissen dat het de schuld van de burgers zou zijn omdat zij veelvuldig vuil en allerhande afvalproducten zoals oude auto’s en ijskasten in de trenzen dumpen.

  Deze ‘drogredenen’ van de zijde van de overheid, komen bij mij zeer manipulatief over, omdat mijns inziens, vele van deze problemen te maken hebben met mis-management van de zijde van die zelfde overheid.

  En inplaats van de problemen aan te pakken of preventief om te gaan met de zaken, meent deze overheid dat wanneer het weer zover is, om voor het gemak maar even de gemeenschap op aan te spreken; “is jullie eigen schuld”.

  Terwijl, wanneer burgers hun afval in een trens dumpen, dat juist aangeeft dat die overheid eerder geen adequate oplossing aan die burgers geboden heeft m.b.t. hun afval. Of zelfs geen adequate oplossing biedt aan die burgers. Dan zoeken mensen hun eigen oplossing, daar waar die overheid het laat afweten. Logisch lijkt mij dat.

  Want je kan honderd aan die burger zeggen van “niet doen”! Maar dan vraagt die burger jou als overheid van “maar waar moet ik met mijn afval naar toe”. Komt er geen adequate oplossing, dan krijg je dit.

  Trouwens, de verstoppingen van die trenzen zijn niet iets van de een op de andere dag. Iedereen in Suriname kent een of ander illegale vuilstort plaats in de stad als daarbuiten en de overheid weet dat. Maar omdat het probleem bij die overheid geen prioriteit heeft, kijkt die overheid steeds weer de andere kant op, waardoor de problemen zich blijven opstapelen, zoals het vuil in de trenzen storten en klaar is kees. De burger moet het maar zelf zien te bekijken hoe zij haar afval kwijt raakt met als gevolg illegale vuilstortplaatsen in, rondom en buiten Paramaribo.

  Maar die overheid en die burger realiseren zich kennelijk niet dat, wanneer je het ene probleem niet oplost, het gevolgen kan hebben, waardoor er opgrond van het eerste onopgeloste, zich een volgend probleem kan aandienen. Blijkt.

  Bijvoorbeeld: Wanneer je een ‘wondje’ hebt en er niets aan doet, kan het of van zelf overgaan of zich gaan ontwikkelen tot een ‘wond’. Wanneer je er dan nog niets aan doet, kan het gaan ‘etteren’ en vervolgens gaan infecteren, wat kan leiden tot amputatie van lichaamsdelen of het kan zelfs de dood ten gevolge hebben.

  Dus het ontstaan van illegale vuilstort- plaatsen heeft een diepere oorzaak. En die overheid moet eens ophouden telkens weer een vinger tewijzen naar haar ‘ondergeschikten’ binnen het ‘OVERHEIDSBEDRIJF’.

  In plaats daarvan zal een Overheid dat zichzelf respecteert, eerder haar hand in eigen boezem moeten steken en zichzelf op een gegeven moment toch eens moeten afvragen of zij als overheid wel een ‘capabele manager’ is, inplaats van telkens weer een vingertje naar de burgerij te wijzen.

  Want die burger heeft haar regering ook niet voor niets gekozen,

  toch?


  Maak melding

 20. @ de realist
  Vene was al home. Op z’n geboorteplek (onder water) plantage Vier Kinderen. Ik hoop dat z’n ogen nu snel verder open gaan.
  Zie het videofragment erover op:
  http://www.watersnoodrampsuriname.nl/docutheek.html

  @ iedereen
  Noem eens een paar mensen die het “beter weten en beter kunnen” dan Vene. En die zich misschien ooit verkiesbaar zouden willen stellen.

  En nu ik toch naar namen vraag: Wat zijn volgens de lezers per partij de beste (of zo je wilt minst slechtste) assemblee-leden?

  Goede politici verdienen een stevige achterban!


  Maak melding

 21. You can not learn old dogs new trics. Net zoals je een schoenmaker niet kunt belasten met het koken. Het vlees zal geheid net zo hard worden als leer/zool. En dat ondervinden we met z’n allen aan den lijve.

  Shoenmaker houd je bij je leest, zo simpel is dat!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.