vrijdag, december 1, 2023
HomeOnderwerpenJustitie en politieZelfverdediging wordt aangescherpt in Suriname

Zelfverdediging wordt aangescherpt in Suriname

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 23 mei – Het recht op noodzakelijke zelfverdediging bij onder meer roofovervallen zal worden aangescherpt. Dit meldt het ministerie van Justitie & Politie. Er ligt reeds een wetsvoorstel klaar. De bedoeling is vooral burgers te beschermen tegen geweldplegingen van indringers in woningen en andere objecten.

“Het aantal geweldplegingen tegen burgers in Suriname neemt steeds gewelddadigere vormen aan”, aldus Justitie & Politie. Steeds meer burgers voelen zich onveilig in hun woning en de behoefte aan bescherming neemt toe. Hoewel noodweer en noodweer exces wettelijk gelden als strafuitsluitingsgronden, blijkt de praktijk vaak anders. Als een burger zichzelf of zijn bezit verdedigt, wordt hij als verdachte aangemerkt.

De vraag is dan of de zelfverdediging in zo een situatie gerechtvaardigd was. In het voorstel wordt verdediging voorondersteld een noodzakelijke verdediging te zijn in geval van gewelddadige verstoring van huisvrede. Deze uitbreiding betreft gevallen waarin “een noodzakelijke verdediging als gevolg van gewelddadige verstoring van de huisvrede door wederrechtelijk binnendringen of wederrechtelijk vertoeven in een woning, erf of in de onmiddellijke nabijheid van de woning of het besloten lokaal.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

40 REACTIES
 1. Mag je nu een indringer of overvaller afknallen als hij je huis binnen valt en jezelf en gezin bedreigt? In de grondwet saat ook zoiets van “het recht hebben je huis en haard te verdedigen”.
  De politie en justitie zijn niet bij machte dit euvel de kop in te drukken, reden waarom zij de burgers kennelijk nu aangeven dat zij zich mogen verdedigen.
  Enkele weken geleden las ik dat de winkeliers zich niet moesten bewapenen om weerstand te bieden aan overvallers. Wil dit nu zeggen dat er meer wapenvergunningen zullen worden afgegeven? Waar gaat dit naartoe en hoe zal het eindigen.
  Justitie en politie moeten de burgers beschermen dat is hun prioriteit.


  Maak melding

 2. Landgenoten, direkt invoeren. Niet langer hiermee te wachten. Deze wetsverandering had al lang moeten zijn.
  Na invoering wordt onze Suriname een leefbaar land met geen verschillen.

  Anand

  Almere


  Maak melding

 3. Eindelijk een minister die durft om orde op zaken te stellen.Ik hoop dat mede hierdoor het onveiliggevoel wat afneemt.Het zou mooi zijn om de plegers van de strafbarefeiten te veroordelen om het slachtoffers schadeloos te stellen.


  Maak melding

 4. Eindelijk gaan we de goede kant op.Als de regering niet in staat is ons te beschermen tegen dit uitschot, moeten wij de regering een handje helpen.Het is niet zo dat we het recht in eigen handen nemen maar we mogen best wel ons eigendommen waar wij hard voor gezwoegd hebben,verdedigen tegen ongenodigde gasten.Als je leven op het spel staat vind ik dat je het recht hebt om je te mogen verdedigen.Voor mij part mogen ze voor roofmoord de doodstraf invoeren.


  Maak melding

 5. Eindelijk gerechtigheid dit hebben wij te danken aan een daadkrachtige minister van justitie en politie. En gelieve deze wet zo snel mogelijk invoeren, alhoewel de partij van ronnie brunswijk abop hiermee niet blij is want ze zien de bui al hangen.
  Gewoon aan de burgers vergunning verschaffen om een vuurwapen te gebruiken om zijn/haar gezin en eigendommen te beschermen tegen deze beesten. De bosnegers maken het land al decennia’s onveilig getuige de vele roofmoorden, overvallen en de verkrachtingen van tieners in het bijzijn van de ouders. En niet te vergeten de psychische schade die deze tieners hebben opgelopen. Hoe moeten deze meisjes de draad oppakken?
  Barbaren moeten direct doodgeschoten worden zodra ze op je erf komen. Zelf hebben ze niets opgebouwd maar anderen die dag en nacht gezwoegd hebben om een bestaan op te bouwen worden op beestachtige wijze afgemaakt. Jaloerse blauwkoppen deaudschieten die bosnegers.


  Maak melding

 6. goed zo santokhie, eindelijk iemand die wat doet, maar ik ben zeker dat brunswijk dit tegen gaat werken, want het zijn hun mensen die dit doen.


  Maak melding

 7. Wie kent nog de gezegde “Meer Babels, minder dieven” uit de jaren 60/70? Het betrof de burger Babel die een inbreker trakteerde op flinke portie hagel. De heer Babel hoorde midden in de nacht gemorrel aan een van zijn ramen, aarzelde geen moment en liet de vuurmond van zijn dubbelloops jachtgeweer flink blaffen. Toen de zon de volgende morgen opkwam lag onder het raam een beruchte roofmoordenaar met een flinke portie hagel in zijn karkas. De heer Babel heeft alleen enige tijd in voorarrest gezeten en werd toen vrijgelaten, maar niet nadat de toenmalige politieagenten hem hadden gecomplimenteerd voor zijn heldhaftige daad. Ik denk dat men die kant moet opgaan in suriname. De inbrekers zullen zich wel 2 keren bedenken alvorens ze een his ingaan. Maar dat is nog geen garantie dat de misdaad zal dalen in suriname vooral als amerika als voorbeeld nemen.


  Maak melding

 8. Maar hoe ver moeten we gaan? Moeten we een hongerige die wat manja’s komt stelen ook doodschieten? Ik hoop van niet.

  Als iemand je vrouw komt aanranden in huis of met geweld komt roven kan ik er wel begrip voor hebben.


  Maak melding

 9. Goed zo, dit kan een schrikeffect hebben op de inbrekers. keerzijde is dat de dieven hierop anticiperen en zwaarder geschut inzetten.
  het blijft wrang dat je een dief niet inelkaar kan timmeren, want dat is gewoon bedrijfsrisico van de dief. Hij vraagt er zelf om, gaat ie niet lullen in andermans perceel loopt ie ook geen schade op. het is net met beleggen. dan moet je toch ook zelf opdraaien voor evnt schade ondanks mooie beloftes van de bank, kan je die toch niet aansprakelijk stellen. Alleen een dief gaat vrijuit en mag los beuken op slachtoffers zonder dat die zich mogen verweren. pas als ie gepakt wordt is hij strafbaar anders niet. en als ie mensen gedood heeft zijn er geen getuigen dus case closed.
  Goed van Santhoki dat hij dit aanpakt.


  Maak melding

 10. Als de gasten denken dat het makkelijk te halen is bij een ander heeft diegene het recht zijn/haar eigendom te beschermen.
  Eigenlijk een taak voor de politie, maar als zij dat niet aankunnen, laat de burger maar een handje helpen.
  Ik zou zeggen neerknallen die gasten.
  Opgeruimd staat netjes.


  Maak melding

 11. Het lijkt mij duidelijk dat de wet zodanig moet zijn aangapast dat indien een indringer zonder toestemming van de bewoner/ eigenaar binnen zijn territoruim begeeft en probeert pogingen te ondernemen en diegenen te beroven, zondermeer neergeschoten mag/kan worden door de eigenaar.


  Maak melding

 12. eindelijk wordt een belangrijke stap in de goede richting gedaan. Maar ik denk dat dit te maken heeft met die overval Sardjoe. Eindelijk wordt er acties ondernomen zijdens de politiek, nu blijkt dat een vice president de lul is geworden van de criminaliteit. Normaal gesproken voelde zij het niet wat een normale burger ervaart als ze neergeknald worden in hun eigen huis. Ik denk dat dit proces zou versnellen als ze Vene een keertje zouden pakken ermee.

  Laat die beesten ook een schade vergoeding betalen aan de nabestaanden die de dupe van zijn geworden. Deze gasten moeten werken als slaven in de gevangenis met een stukje droog brood en een halve glas water voor de hele dag.

  al het geld dat ze verdienen moeten toegekend worden aan de nabestaanden.


  Maak melding

 13. Echt wel, maar! moeilijk torie..maar de rovers moeten met daad gestopt worden…maar er zijn meerdere kanten (leugen, verzinsels,enz.enz). daarom het wordt moeilijk !(b.v. een verdwaalde wandelaar neer knallen ..a torie moeilijk.


  Maak melding

 14. Als de wet wordt aangescherpt krijgt men in Suriname te maken met Amerikaanse toestanden.Het wordt een complete wild-west bananenrepubliek. Het zijn de belangen van een bepaalde groep mensen die men met deze wet wil beschermen. Het staat al vast wie baat heeft bij deze wet. Een tegenreactie zal niet uitblijven.

  De criminelen zullen nog harder toeslaan en nog meedogenlozer te werk gaan. Onderlinge vetes tussen mensen zullen beslecht worden op basis van duistere redenen die deze wet in het leven zal roepen.Vindingrijke slechteriken zullen hun opponenten makkelijker proberen op te ruimen.

  De echte problemen( armoede , grote werkeloosheid,slechte huisvesting, geen vangnet sociale voorzieningen,enz.enz.) die de oorzaak zijn van alle ellende in het land wilmen niet oplos


  Maak melding

 15. Ik ben het eens met inzender no.17
  (drs. Ti-bi-ti). In Guatemala heeft de overheid recentelijk een dergelijke wet goedgekeurd. De brave burgers daar mochten zich bewapenen om het toenemend aantal roofovervallen en moorden het hoofd te bieden. Wat was het gevolg? De hoofdstad Guatemala City is nu een van de gewelddadigste hoofdsteden ter wereld geworden met een explosief gestegen en nog steeds stijgende roofovervallen en moorden(5000 per maand).De politie kan het geweld niet meer stuiten en nu is het leger ingezet tegen de criminelen.
  Deze informatie zag ik vorige week in de actualiteitenrubriek Netwerk of EenVandaag.
  Dus of dit plan van minister Santhoki ook heil zal brengen in Suriname is een kwestie van afwachten…………..


  Maak melding

 16. Ieder natie heeft het recht, zijn eigendommen te verdedigen.Uit ervaring is al jaren gebleken dat de pleger altijd beschermd wordt door de wet, terwijl de slachtoffers aan de kant wordt gezet.
  Als de zonen van hermandaat niet in staat is, deze uitschot van de maatschappij te bestrijden dan zal de burger dat uit eigen hand moeten doen. Iemand die om 2 uur s’nacht in je huis komt,die komt heus niet, je om een goede nacht rust te wensen.
  Iedereen met goeie bedoeling een wapen vergunning.


  Maak melding

 17. Tbiti,

  Is het dan nu geen wildwest in suriname?
  Wie porbeert de bosnegers een halt toe te roepen in suriname geen enkele venetiaan en co.
  De bosnegers worden juist gestimuleerd om door te gaan met hun moord, roof en verkrachtingspraktijken waarvan brunswijk een van ze is.
  Nu moet er kordaat worden opgetreden tegen deze onmensen zoals onlangs in blijdorp Rotterdam de dader was bokito.


  Maak melding

 18. Pedro,

  De uitzending heb ik eerst ook gezien op de Belgische Televisie en later ook bij Netwerk in Nederland.De Guatamalese overheid heeft uiteindelijk internationale deskundigheid o.a. van Canada ingeroepen om bijstand te verlenen.

  De nieuwe aanscherping van de wet in Suriname is bedoeld om een bepaalde categorie een vrijbrief te geven om wraak te nemen op mensen onder het mom van zelfverdediging.In feite wil men in Suriname eigenrichting toelaten.Dus de wettige verdediging(noodweer) wil men gaan uitbreiden waardoor mensen zelf voor rechter gaan spelen.

  Als men hiervoor de wet voor wil aanpassen dan laat dit duidelijk zien dat het bergafwaarts gaat met het recht in Suriname, en dat we te maken hebben met een zeer zwakke overheid die de problemen in het land niet kan oplossen.

  Ik denk dat deze aanscherping van de wet ook bedoeld is om de belangen van politieke en bevriende relaties veilig te stellen.In de binnenlanden van Suriname eisen de marrons en de inheemsen grondrechten op.Veel grond is reeds vergeven aan politieke vriendjes en hun relaties.De boslandbewoners(Marrons en Inheemsen) kunnen geen historische rechten doen gelden op deze gronden.De grootgrondbezitters in Suriname zullen dezelfde werkwijze toepassen als hun Braziliaanse collega’s.Indianen worden gewoon verdreven of gedood als ze niet van de gronden verdwijnen.

  In Venezuela heeft president Chavez een groot probleem.In Venezuela bezitten 1600 families, ongeveer 90% van alle vruchtbare grond van het land. President Chavez doet zijn uiterste best om de gronden te onteigenen en deze terug te geven aan de Indianen en arme mensen.Er waren in Venezuela wetten in het leven geroepen om de belangen van deze grootgrondbezitters veilig te stellen.


  Maak melding

 19. Ik betwijfel dit! In tegendeel gaan de misda
  digers(inbrekers of insluipers)het anders aanpakken.Ze gaan hun werkwijze verleggen.
  Met de aanname van deze wet los je dit probleem niet op.
  Ik vrees het tegendeel.


  Maak melding

 20. Nr 10 uien: Je hoeft geen maya te stelen, je kunt het ook netjes komen vragen, maar als s’nachts iemand op je erf komt dan weet je niet of hij maya komt stelen of jou komt beroven. Maya’s groeien ook op onbewoonde erf.


  Maak melding

 21. Wanneer zullen eerste openbare wapenwinkels in Suriname de deuren openen? Deze wet is bedoeld om Marrons te doden.Ook onschuldige marrons zullen voor criminelen worden aangezien en zullen neergeknald worden.Ik denk dat Brunswijk het hierbij niet zal laten.De Marrons zullen zich zwaar bewapenen en de chaos wordt compleet dankzij deze wetswijziging.Hoera voor Suriname.Het land gaat nu definitief naar de knoppen.De groep die denkt belang te hebben bij deze wet zal uiteindelijk massaal het land ontvluchten.


  Maak melding

 22. Wat een opluchting dat jullie het nu pas inzien om zo een maatregel te nemen waarom moest er eerst zoveel geburen voor dat deze maatregel werd genomen (kijk maar naar texas daar heeft men het recht je neer te knallen als hun huis binnen dringt zonder toestemming van de eigenaar)niet zo zwaar maar volgens mij heeft iedere burger het recht zich en hem of haar eigendommen ten aller tyde te beschermen ik hoop dat deze maatregel snel word ingevoerd en dat de indringer en of de overvaller de schuldige zal zijn.


  Maak melding

 23. Je had slaven(afrikanen)en gastarbeider’s(aziaten)Oorzaak/gevolg.Het verschil is alleen maar groter geworden in materiële zin.Pak de oorzaak aan en niet alleen het gevolg.De militaire opstand kwam niet zomaar uit de lucht gevallen.Het werd getypeerd als de opstand voor de afrikanen.


  Maak melding

 24. Typisch,

  Nee de voorgaande wet was bedoeld om aziaten te roven, moorden en tieners te verkrachten?
  Het doet je pijn als bosnegers gedood worden, je hebt volgens mij geen algemeen rechtsgevoel? Ben je het leed van de slachtoffers vergeten aangericht door de bosnegers? Stel je eens voor je eigen dochter wordt verkracht in jou bijzijn hoe voel je je dan? Ga je lekker feesten en beesten? Eindelijk een goede minister van justitie die daadkrachtig is.

  Het land gaat nu definitief naar de knoppen.

  De groep die denkt belang te hebben bij deze wet zal uiteindelijk massaal het land ontvluchten.

  Nee het land wordt naar de knoppen geholpen door bosnegers.

  Dit is een bekend fenomeen in afrika dat aziaten die vooruitstrevend zijn worden gedwongen om het land te ontvluchten.
  Dit beleid wordt ook geraffineerd voortgezet in suriname.

  Nou als dit het beleid is van suriname wil ik je bij deze feliciteren, en ik zal zo gauw mogelijk een gironummer 975 openstellen ( help de honger de wereld uit)
  waardoor mensen uit het buitenland geld kunnen storten zodat jullie het een beetje te vreten krijen en een geciviliseerd bestaan kunnen leiden.
  Justice for ever.
  Vrouwe justitia


  Maak melding

 25. Een ieder die zo begaan is met de Marrons, wil ik vragen hoe begaan ze zijn met de slachtoffers, die de dupe zijn geworden of zullen worden.

  Nu er dus een wet komt, die mensen in staat zal stellen, de rovers, verkrachters, moordenaars een kogel of misschien wel meerdere door het lijf te jagen, zijn het opeens de Aziaten die voor een burgeroorlog zullen zorgen.

  Wat ik hier uit bepaalde reakties lees, is dat de misdadigers alles mogen en de slachtoffers, veelal Hindostanen en nu ook de Chinezen maar lijdzaam moeten en mogen toekijken.

  Zouden de Marrons worden beroofd, verkracht en vermoord door de anderen dan zou men natuurlijk anders piepen.
  Dan zou deze wet van harte welkom worden geheten en pak ze maar de daders.

  Nu ben ik zelf ook geen voorstander van deze wet, maar dan moet er harder worden opgetreden door Justitie & Politie.
  En helaas gebeurt dat niet en wordt de verantwoordelijkheid afgeschoven naar de benadeelde partij.

  Wat een rotzooi in Suriname.

  So Sad!


  Maak melding

 26. Ik hoop dat ze ook sneller overgaan tot het uitdelen van wapenvergunningen. Nu moet je zolang erop wachten, je krijgt het niet voor elkaar zonder het betalen van tjoekoes. En als je daar principeel tegen bent heb je een groot proleem. Die criminelen komen toch aan wapens die hebben hun connecties, terwijl de gewone burger die meestal niet heeft. Verder vind ik dit een goede wetsvoorstel, ze worden eindelijk wakker.Die criminelen hebben maar pech gehad. Als iemand honger heeft vraag dan om voedsel bijna niemand zal je weigeren, maar gebruik het niet als een excuus om te roven.HET RECHT OP ZELFVERDEDIGING IS EEN FUNDAMENTEEL RECHT.


  Maak melding

 27. Faillissement van de overheid.
  Met verbazing lees ik de positieve reacties van de inzenders die het beleid van de overheid steunen ten aanzien van de een deze primitieve oplossing.
  Duidelijk is dat de overheid niet in staat is om aan haar burgers te beschermen.
  Veranderen van de wetgeving en een wapenwet aannemen waarbij iedere burger die het zich kan permitteren een vuurwapen koopt, zal alleen leiden tot een tweedeling van de samenleving.
  Uiteraard heeft met alle rechten om zich te verdedigen tegen indringers die iemand anders eigendom dreigt weg te nemen, maar alles binnen de wettelijke proporties.
  Naar mijn mening biedt de huidige wetgeving voldoende bescherming tegen een eigenaar van een goed die zijn eigendom middels het toepassen van geweld beschermt.
  Dat de uitvoering door de wetgevende macht niet gehandhaafd cq uitgevoerd wordt geeft geen reden tot het aannemen van nieuwe wetgeving.
  Ik zie dan weer een ander gevaar, wie controleert in gevallen waarbij daadwerkelijk gebruik gemaakt wordt van een vuurwapen of er geen ander middel was om de dreiging af te wenden.
  Of zijn wij inmiddels tot een dergelijk niveau gedaald dat wij van mening zijn dat het enige feit dat iemand als een vermoedelijke verdachte kan worden aangemerkt, een eigenaar van een vuurwapen het recht geeft de persoon neer te knallen?
  Is dit waar wij naar toe moeten? Als dit de toekomst wordt, dan voorspel ik dat Suriname binnen 5 jaar afglijdt naar een staat waarbij de rijken die zich kunnen veroorloven een vuurwapen aan te schaffen een eigen staat binnen de staat zullen vormen.
  De gevolgen van een dergelijke samenleving zien wij dagelijks.
  Hoewel ik mij ernstig stoor aan de toenemende criminaliteit, ben ik niet voor een samenleving waarbij de burger het initiatief krijgt om eigenrichting toe te passen.
  Ik ben van mening dat de overheid haar verantwoordelijkheid moet oppakken en het geboefte van de straat moet halen. Desnoods met geweld.
  Tot slot verwijs ik naar de wetgeving binnen de USA waarbij iedere burger zich een vuurwapen kan aanschaffen. De meeste wapens worden niet t.o.v. boeven of ander gespuis gebruikt. Gebruik t.o.v personen gebeurt in de huiselijke cq familie sfeer.


  Maak melding

 28. Naar aanleiding van december 82 is er spontaan een protes mars geweest,’daar moeten wij weer naar toe.Het werd gedragen door,’Aziaten/creolen en hun aanverwanten.Eind 60 begin 70 waren er rassen rellen die bijna mijn Aziatische vriend(indiër)zijn leven heeft gekost.

  Oj:Afrikanen zijn niet alleen louter boslandcreolen.

  Saya:Referendum of niet.


  Maak melding

 29. Eric,

  Laat inderdaad het volk maar beslissen of die wet wel of niet wordt bekrachtigd.
  Zoals je hebt kunnen lezen ben ik het er ook niet mee eens, want het is de taak van de regering, Justitie & Politie dus, om toe te
  zien dat in elk land, burgers in veiligheid kunnen leven.
  En dat laat deze regering achterwege en ondertussen wordt de een na de ander beroofd, verkracht en vermoord.
  Deze regering durft de verantwoordelijkheid niet op zich te nemen en schuift die af op dat deel van de Surinaamse bevolking die de slachtoffers zijn.
  En hou mij ten goede ik zal nooit beweren dat alle Marrons slecht zijn net zomin dat alle Hindostanen,Chinezen goede mensen zijn.
  Alleen als ik de reacties zo lees, dan bekruipt mij wel het gevoel dat de Aziaten
  dus het oorlogspad op willen.
  Ze worden langs alle kanten gepakt.
  Wat ik ook vreemd vind is dat men het opeens heeft over Aziaten.
  Naar mijn weten zijn Aziaten mensen die in het werelddeel Azië zijn geboren.
  Mensen kunnen ontzettend lelijk en krom praten, wanneer het hen uitkomt en dat om zelf positief over te komen.

  So Sad!


  Maak melding

 30. welke bevolkings groep zal als eerste een wapenvergunning krijgen,juist ja ,en op wie gaan ze hun opgekropte rasisme bot vieren juist ja,op de creeolen.


  Maak melding

 31. Binnenkort: Gang town Par’bo.

  De rovers gaan zich dan organiseren met als gevolg: GANG.(gangsters)

  Dus er zal flink geblazen moeten worden bij roof.


  Maak melding

 32. Een vrijbrief om er op los te mogen knallen is één, je geweten is twéé en gedane zaken nemen geen keer.
  Het kan een ellenlange overpeinzing worden over of het wel zo had gemoeten. Wij zijn niet van plan om in dit land alle zuilen gelijkelijk op te trekken.
  Knal ze!


  Maak melding

 33. Datra Tibiti, you’re damn right!

  De rover zal het zekere voor het onzekere nemen en dan is het hek van de dam.

  De onderdrukker is nergens op de wereld vrij.
  Laten wij ons niet alszodanig ontpoppen.
  Educate your people!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES