Venezuela wil oliedollars investeren voor Suriname

6

PARAMARIBO, 23 mei – Winsten die Suriname haalt uit het Petro Caribe-initiatief van Venezuela zullen geïnvesteerd worden in internationale fondsen. Het geld zal worden toevertrouwd aan de Bandesbank, de ontwikkelingsbank van Venezuela. Minister Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen heeft in Caracas de overeenkomst getekend die de investeringen mogelijk moet maken.

De investeringsrente zal tegen de acht procent lopen. Volgens de Petro Caribe-principes moet het geld besteed worden aan sociale projecten. Bij de aankoop van Venezolaanse aardolie mag veertig procent terugbetaald worden in vijfentwintig jaar tegen één procent rente. Zestig procent is contant. Voor Staatsolie Suriname zijn de gevolgen miniem. “We betrekken Staatsolie bij het hele proces, we mogen de zaken van Staatsolie niet schaden”, zegt Rusland tegenover de Ware Tijd.

Ook de multinationals met filialen in Suriname hebben niets te vrezen. “Wat wij doen moet goed aansluiten op de activiteiten van deze bedrijven”, aldus Rusland. Petro Caribe is een initiatief van de Venezolaanse president Hugo Chavez. De bedoeling is vooral de onderlinge solidariteit te benadrukken. Van de Caribische landen heeft alleen Trinidad & Tobago formeel bedankt om de eigen aardolieindustrie te beschermen.


6 REACTIES

 1. wat suriname ook moet doen is ,dat su ook ruwe olie van venezuela moet betrekken om de verwerkings capacitiet te vergroten naar verschillende eindprodukten er moet maar een overeenkomst worden gemaakt een typisch voorbeeld van is curaqao die ook olie voor de venezuelanen verwerken ik weet niet als dat nog zo is, in deze heeft suriname een voordeel ,suriname heeft naamelijk olie en dat maakt dat er een hoog rendement aan aanwezig is voor verwerking tot verschillende produkten.


  Maak melding

 2. Weer van de ingewikkelde constructies en de surinamers niks van snappen, de multinational hier handig gebruik van maakt door moooie praatjes te verkopen en de sur. gretig tekent en zichzelf naait.


  Maak melding

 3. Suriname moet niet uit de pas gaan lopen.Venezuela produceert miljoenen vaten ruwe olie per dag en suriname…nog geen 500 barrel(? per dag.)Chavez moetniet de baas gaan spelen in latijns-amerika.We hebben nog geen ervaring op dat gebied,dus oe ng loekboeng!Straks sleept venezuela onze olie voorraad naar zich toe en dan ?/


  Maak melding

 4. suriname produceerd inderdaad veel minder maar niet 500 barrels per dag! maar een kleine 14000. check http://www.staatsolie.com en wat ik niet snap Suriname heeft waarschijnlijk 14 biljoen vaten olie, maar het is zo een lang gedoe voordat het ontgonnen wordt ook vanwege de grensproblemen met guyana en ook met frans guyana. veel bedrijven weigeren dan te investeren in ook maar 1 van de guyanas.
  Maar het belangrijkste: de tamaredjo veld heeft 1 miljard vaten olie, so why the hell pompt staatsolie dan slechts 14000 barrels per dag terwijl suriname in grootte geldnood is???? als ze geen capaciteit hebben, waarom doen ze geen jointventure met shell of texaco? en naderhand gewoon alles nationaliseren blijft er niks over voor die buitenlanders!!
  intussen maar hopen op een 2 miljoen van china of een taiwan dat 1 miljard wilt investeren……


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.