dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenEconomieIMF: uitdagingen Suriname op de lange termijn

IMF: uitdagingen Suriname op de lange termijn

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 23 mei – De echte uitdagingen waar Suriname nu voor staat, liggen vooral op de lange termijn. Dit stelt het Internationaal Monetair Fonds, IMF, in zijn laatste rapport over Suriname. Nu de economie zich in stijgende lijn beweegt en de jaarlijkse groei ligt rond de vijf procent. Waar het nu op aankomt is het beleid voor de middellange termijn veiligstellen.

Dit vraagt om extra aandacht voor versterking van instituten en kaders die het karwei moeten klaren. Het komt de geloofwaardigheid van beleidsmakers alleen maar ten goede en dus ook Suriname’s economische outlook. Voor de korte termijn zijn de prestaties al redelijk consistent. Samen met de hoge prijzen voor grondstoffen als bauxiet en aardolie heeft dit in 2006 geresulteerd in een groei van ongeveer zes procent. De inflatie vertoont een dalende lijn.

Was deze in 2005 nog zestien procent, in 2006 is niet meer dan vijf procent geregistreerd. De reserves van de Centrale Bank van Suriname zijn voldoende voor het dekken importen gedurende twee maanden. Aan de andere kant stijgen de overheidsuitgaven, voornamelijk vanwege de loonsverhogingen voor ambtenaren. Dit trekt het overheidsbudget enigszins krommer. Gepleit wordt voor de instelling van een stabiliteitsfonds om de schokken op te vangen van de grillige wereldmarktprijzen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

12 REACTIES
 1. Ik weet het niet hoor maar ik kan mij niet voorstellen dat een land als suriname alleen maar postieve cijers kan tonen. Ik heb tijdens deze regering nog nooooooooit een neg. cijfer over wat dan ook gezien. Ben net terug uit Sur maar wat mij ogen hebben gezien daaruit kon ik niets postief trekken. Hoe dan postief terwijl de mensen pinaren en als bedelaars bij de familie uit nederland aan kloppen voor hulp. Venne is fam hoor maar hij kan de pot op met zijn beleid.


  Maak melding
 2. Er zijn sommigen die nooit iets positief van Suriname zullen beamen. Jammer is dat, maar gelukkig zijn er ook echte Suri’s (ook in Nederlandm maar c-ker in the USA)die Surinmes vooruitgang zullen blijven ondersteunen. In mijn ogen is ons land absoluut op de goede weg en nu wordt dt ook bevestigd door de IMF. Sorry voor hen die het graag anders hebben gewild.


  Maak melding
 3. Ik heb mijn best gedaan om de zegeningen te tellen van Nieuw Front Plus.

  Ik kom niet verder dan 1 zegening:
  geen sociale onrust

  Vene bedankt.


  Maak melding
 4. Dat is niet waar dat ik geen positieve dingen in Sur zie, maar er zijn ook mensen zoals Boeboe die alles maar recht proberen te praten ook al is het zo krom als wat,dat vindt ik nou jammer. Die zelfde mensen wonen ook in Ned en de USA die zien dat het Surinaamse volk bang is om op straat te komen vanwege broodvrees, Want Boeboe je gaat me niet vertellen dat alles in Sur op dit moment koek en ei is. Waarom ik zo praat ik ben zelf bezig om iets op te zetten in Sur maar de verreiste zijn zo hoog. Ik ben geboren in Sur maar woon al 40 jaar in Ned, maar wil zo graag terug, maar het wordt je echt niet gemakkelijk gemaakt hoor.


  Maak melding
 5. Het zal wel hmmmm:
  Sorry als ik verkeerd ben overgekomen. Er moet absoluut nog heel veel gebeuren in Suriname, voordat ook ik tevreden zal zijn. Ik ben persoonlijk van mening dat Suriname vandaag de dag economisch tenminste op het niveau van Barbados of Trinidad moest zijn. Maar ja, we kennen ons verleden en dank zij de politiek lopen we nu heel ver achter deze CARICOM broeders. Dat neemt niet weg dat ik nu weer enigszins hoop heb, zie bericht IMF. De IDB en de Werelbank zijn ook dezelfde mening toegedaan. De ecnomische groei van 5-6% is mooi, maar het kan hoger zie bijvoorbeeld de cijfers van Panama. Punt is dat de doorsnede Surinamer daar beter van moet worden. En., dat is een uitdaging die de huidige machthebbers niet uit het oog mogen verliezen. Proficiat met Uw toekomstig project in Suriname, “private enterpreneurs” zoals U heeft het land hard nodig. Belangrijk is dat we het verleden achter ons moeten laten en nu beginnen iets goeds van het land te maken. Laten we samen kritisch maar vooral opbouwend bezig te zijn. Ik hoop echt dat de belemmeringen die U thans meemaakt snel worden weggewerkt.
  Odie


  Maak melding
 6. IK hoop dat de regering Venetiaan ook de volgende verkiezingen zal winnen. Ben pas terug uit Suriname en heb alleen maar positieve ontwikkelingen gezien. Proficiat Vene, groetjes, Jessica


  Maak melding
 7. IK hoop dat de regering Venetiaan ook de volgende verkiezingen zal winnen. Ben pas terug uit Suriname en heb alleen maar positieve ontwikkelingen gezien. Proficiat Vene, groetjes, Jessica


  Maak melding
 8. Jessi-ka de overstromingen die nu plaats vinden in Suriname,zakkenvullers,een boevenbende zijn dat ook de ontwikelingen,

  van Suriname…?????,

  Akuba


  Maak melding
 9. Het lijkt mooi he 5 % groei, maar dit cijfer is een gemiddelde over alle sectoren in suriname, nl de som van de groei in alle sectoren gedeeld door het aantal sectoren. Nu is het zo dat de bijdrage van de mijnbouwsector in de totale som maximaal is en de overige secoren minimaal. Als je dan ook nnagaat welke surinamers in de mijnbouwsector proviteren van de groei dan zijn dat de handelaren in zwaar materieel en de toeleveranciers van deze industrie. Niet de gewone man van de straat. Deze merkt alleen de toename van de inflatie, werkloosheid, criminaliteit en de lage tot soms stilstaande groei in de overige sectoren. De 5 % groei komt dus alleen ten goede van de rijke bovenlaag terwijl de middenstand en lager worstelt met steeds hoger stijgende prijzen voor levensonderhoud. Degenen die dus mooi weer spelen met dit groeicijfers doen dat wel over de ruggen van de overgrote meerderheid van de bevolking. Hoelang blijf je dit pikken?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES