donderdag, april 11, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname wil geen staat-binnen-staat-situatie

Suriname wil geen staat-binnen-staat-situatie

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 22 mei – Het toekennen van rechten op de grond van gemeenschappen in het binnenland mag geen staat binnen een staat opleveren. Dit zegt minister Santokhi van Justitie & Politie. Dat is de reden waarom niet meteen een oplossing is gevonden voor het grondenrechtenvraagstuk. Betreurd wordt daarom dat de staat wordt aangeklaagd in het buitenland.

De gang naar het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten in San José, Costa Rica, is desondanks een ijkpunt. Deze actie van de Saramaccaners in het Boven-Surinamegebied biedt de kans om het overheidsstandpunt nogmaals aan te geven. “Onze deskundigen zijn tot het uiterste gegaan om te verdedigen dat de regering wel een wettelijke regeling wenst, maar dat wij geen staat in een staat mogen krijgen”, zegt Santokhi tegenover de Times of Suriname.

Vooral het eenzijdig toestaan van economische activiteiten is de Marrons en Inheemsen reeds decennia een doorn in het oog. Verwacht wordt dat met de toekenning van de grondenrechten meer controle verkregen wordt over het eigen leefgebied. Volgens de regering vormen de uiteenlopende visies in het binnenland nog een obstakel. “Wij willen dat ook maar het probleem is dat wij met verschillende groepen te maken hebben met elk hun eigen visie”, aldus Santokhi.

opening
Fernandes Express
BODO Party

11 REACTIES
 1. Meneer het gaat erom, dat deze mensen niet van de ene hoek, naar de andere hoek van het bos geschopt worden…dus geen staat in staat, maar een duidelijke regeling(WET).

  De meesten wonen al eeuwen daar, dus zij mogen claimen, al zou jij het niet willen.

  Eventueel bij verandering een behoorlijke schadeloos stelling.(svp. geen oplichters streken toepassen)


  Maak melding
 2. Gewoon laten opdonderen naar africa die mensen.
  Ik zeg het niet uit discriminerende overwegingen maar hierom:
  De marrons en andere jungle stammen zijn constant in hun geisoleerde omgeving en willen nauwlijks contact met de ”ontwikkelde” wereld.
  K denk als je ze in hun slaap naar africa verplaats en ze worden daar wakker merken ze het verschil niet eens..


  Maak melding
 3. Geachte redactie,

  GEEN STAAT BINNEN EEN STAAT?! Zo iets als “slachtoffer rol”?!, gewoon kapitalistisch gelul, je reinste misleiding!

  Weet je wat: Laten wij dan ALLE GROND, die nu in particulier bezit is, nationaliseren en weer in de boezem van de staat Suriname brengen, weer eigendom maken van de staat Suriname, ALLE GROND! Net zoals in Nederland en andere Europese landen, dan zullen velen die nu roepen “geen staat in een staat”, anders gaan piepen.

  Maak alles tot domeingrond, je kan het slechts huren volgens wettelijke regels en punt uit, dan un sa si wan sani.

  Want als de vos de passie preekt, boer pas op uw ganzen.

  Want het zijn deze zelfde gasten die voornamelijk in het district Nickerie, bezig zijn ‘een staat in een staat’ te creeren.
  Want wie zijn het in het districkt Nickerie die reeds jaren bezig zijn alle eigendomsgronden van burgers op te kopen?

  Deze burgers, de Marrons en de Inheemsen in het binnenland van Suriname, hebben eigen handig en eeuwen lang, het woeste land met bloed, zweet en tranen, met de blote hand, met weinig gereedschap, achtervolgt door de kolonisten en hun handlangers ( de redimusu’s) en met alle risico’s van dien, open gekapt, bewerkt, toegankelijk en bewoond gemaakt voor zichzelf en het nageslacht, zowel in het binnenland zelfs als in de stad. En wat doen wij?

  Deze waardige burgers hebben hun leven gegeven, bitter gevochten voor hun vrijheid en de onzen in stad en platteland. Denk maar eens aan de Marronnage o.l.v. Boni, Baron en Joliqueur.

  Nimmer hebben wij hen met een Nationale vrije dag geeerd. Nimmer hebben wij hen herdacht of die geschiedenis naar de juiste waarde geschat. Nu nog hoor ik een lerares van de lagere school haar leerlingen vertellen over Boni, dat hij een ‘rover’ was, dat hij ‘rooftochten’ vanuit het binnenland organiseerde, en niet dat hij een vrijheidsstrijder van Suriname was.

  En nu wederom een neo-koloniaal methodiek genaamd “geen staat in een staat”, slechts
  omdat sommigen de weg vrij willen houden voor het makkelijk zaken kunnen doen met multinationals.

  En hoe moet ik de aankoop van zovele hectare grond jongslede in het district Para dan bekijken en voor slechts enkele duizenden euro’s. Wie houdt wie voor de gek!

  Maar nogmaals, wie is reeds enkele tientallen jaren bezig alle eigendomsgronden in het districk Nickerie met huis en grond, aan het opkopen?

  MAAR WAT ZIJN SOMMIGEN VAN DIE RACISTEN INFEITE VAN PLAN MET DIE ‘OFFICIEUZE’ EIGENDOMSGRONDEN VAN DE NAKOMELINGEN VAN SLAVEN W.O. BONI EN KAYKUSI?

  EN WAT IS MEN VAN PLAN MET HET RIJKE BINNENLAND VAN SURINAME, DAT MOMENTEEL GEZIEN HAAR ONTSTAANSGESCHIEDENIS, EEN LEVEND MONUMENT IS GEWORDEN VAN DE REPUBLIEK SURINAME?

  WELKE BELANGEN WORDEN ER MOMENTEEL IN DE REPUBLIEK SURINAME ‘DOOR WIE’ en ‘VOOR WIE’ GEDIEND?

  WIE WORDT DE TOEKOMSTIGE MEESTER EN WIE DE TOEKOMSTIGE SLAAF!

  GET UP AND STAND UP MAN, STAND UP FOR YOUR RIGHTS!!!

  WAKE UP!!!!!!!!!!!!!!

  LETI A FAYAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!


  Maak melding
 4. Meneer de redacteur,

  Plotseling al deze revolutionaire uitspraken. Waarom is deze kwestie en de kwestie met onze westgrens met Guyana niet opgelost tydens de zittingsduur van de revolutie en het kabinet Wydenbosch?


  Maak melding
 5. Een feit is dat de boslandcreolen en indianen al lang in bepaalde gebieden een gemeenschap hebben opgebouwd. Dit is al heel lang het geval geweest. Maar zoals in elk ander land waar ook zulke dingen gebeuren moet men op een VERSTANDIGE en WIJZE manier proberen tot een oplossing te komen. Ik weet dat het geen makkelijke taak is, maar uiteindelijk moet ‘S LANDS BELANG voorop worden gesteld t.b.v DE GEHELE bovolking en niet ten dele van enkel een bepaalde groep.

  Een rechter toets toch ook de wetten op verschillende terreinen ?
  Bijvoorbeeld:
  Weegt een maatschappelijk belang ZWAARDER
  dan een persoonlijk belang ?

  Alle groepen moeten uiteindelijk TEVREDEN worden NA onderhandelen over “hoe verder” ?

  Ik hoop dat er intelligente mensen met deze zaken zullen bemoeien want DOMME mensen zullen er een potje van maken.

  Ik noem mensen intelligent als ze beseffen dat het niet alleen draait om JEZELF en JE “EIGEN” mensen OF “GROEP” maar in het belang van DE GEHELE BEVOLKING van MOOIE SURINAME.

  Ik weet dat de meeste DORPSHOOFDEN ZEER INTELLIGENT zijn en hoop dat ook de POLITICI
  dat ook zullen zijn.

  Groeten en veel sterkte, inzicht, wijsheid,
  en vooral BLIJF NUCHTER EN KALM.

  BID GOD om Suriname te zegenen met VREDE,
  WELVAART, maar het belangrijkste dat de mensen zullen zien op GOD wanneer we antwoorden nodig hebben om ons land te regeren.

  In JEZUS CHRISTUS naam, wordt gezegend.

  Tang boeng, ik heb VERTROUWEN in de capaciteit van ALLE KONDRE MANS.


  Maak melding
 6. Volgens mij is er ook niemand die een staat-in-de-staat situatie opeist. De binnenlandbewoners willen gewoon een wettelijke regeling die hun grondrechten respecteert en daarnaast willen zij inspraak op eventuele deals met multinationals.

  De minister zou liever moeten uitleggen, waarom er door de verschillende regeringen geen enkele vooruitgang is geboekt in dit dossier, terwijl in het Vredesakkoord van 1992 duidelijk de intentie is uitgesproken door de regering om tot een regeling te komen. En dat is alweer 15 jaar geleden!


  Maak melding
 7. hallo zo mag je niet naar bronsweg, zonder toestemming, je word daar beroof, en albina, moengoe heb je brunswijk toestemming nodig, zelf santokhie mag daar niet gaan, het is toch belachelijk.


  Maak melding
 8. Kasirie en nog een paar mensen lullen hier uit hun nek. Welke marron heeft eeuwenlang daar gewoond. Als ik me niet vergis, is de gemiddelde leeftijd van een marron tussen 60 en 80 jaar. Dus vanwaar die credo: dat die marron daar eeuwen woont !!
  Als het om medische zorg, scholing en uitkering gaat, dan zijn ze plots in Frans-guyana geregistreerd. En als het om een stukje grond gaat, dan wonen ze plotseling “eeuwenlang” in suriname.

  Als je stroomopwaarts de jungle in wil gaan, moet je eerst bij een Lo of granman stoppen, toestemming vragen, sopie en geld achterlaten, voordat je verder mag. Wat voor onzin is dat !! Als surinamer heb ik recht, zonder toestemming van wie dan ook mij vrij te beweging in dit land.


  Maak melding
 9. nr 3 & 5 E.Buitenman & Sangdatie om een lang verhaal kort te houden….Zij zijn blind….jammer maar zo is het, wie kan ze helpen.

  Dit geldt het meest voor de NPS’ers….blind, doof en oud.

  Geen gevoel, sarie soso sarie.


  Maak melding
 10. Shekar het gaat er natuurlijk om dat zij als volk daar al eeuwen wonen. En ook met de centrale overheid daarover verdragen hebben gesloten, al in de 18e eeuw.

  Verder is het helemaal niet de bedoeling om mini-staatjes te vestigen waar je als Surinamer niet vrij zou kunnen doorreizen. Waar het om gaat is dat er zaken worden vastgelegd over het economisch gebruik van de gronden. In het Vredesakkoord van 1992 wordt daartoe een aanzet gegeven, er zouden economische zones moeten komen die behouden blijven voor de binnenlandbewoners. De overheid moet dat nu eindelijk eens vorm gaan geven. Verder moet er een inspraak model komen bij grote (buitenlandse) investeerders in de bosbouw en goudwinning e.d., zodat de binnenlandbewoners daar ook over kunnen meepraten.

  Allemaal heel redelijk lijkt me.


  Maak melding
 11. Buitenman,

  Uit respect voor de autochtone bevolking zou je in je reacties de Inheemsen als eerste noemen en niet de Marrons.
  Het is mij al zovaak opgevallen dat je altijd de mensen waar jij op lijkt als eerste noemt.

  En dan heb jij het lef sommigen van een bepaalde afkomst racisten te noemen.

  Hoe noem jij dan die sommigen die op jou lijken die die anderen sommigen beroven, verkrachten en vermoorden?

  Meten met 2 maten is heel makkelijk.

  Damzzz toch Buitenman!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES