zondag, maart 3, 2024
HomeOnderwerpenBinnenlandBoekids en Kindvriendelijk Onderwijs in Suriname

Boekids en Kindvriendelijk Onderwijs in Suriname

-

De Nationale Carrierebeurs

In mei gaat voor de vijfde keer jeugdfestival Boekids in Suriname van start. Als onderdeel van dit festival zal illustrator en striptekenaar Bert Dekker deelnemen aan het project Kindvriendelijk Onderwijs in het binnenland dat is opgezet door Unicef en Stichting Projecten PCOS.

Het project Kindvriendelijk Onderwijs omvat verschillende trainingen voor leerkrachten die in de binnenlanden van Suriname les geven. Het project is erop gericht om een prettige en vriendelijke leeromgeving te creëren voor kinderen in het basisonderwijs. Niet de leerstof, maar het kind staat centraal. Deze invalshoek betekent soms een breuk met een manier van lesgeven zoals die al eeuwenlang plaatsvindt in districten als Brokopondo en Sipaliwini.

Illustrator en striptekenaar Bert Dekker, bekend van de dagelijkse strip Koots in het gratis ochtendblad Sp!ts, zal namens Boekids samen met de mensen van Stichting PCOS trainingen gaan geven aan leerkrachten. Nadat Bert Dekker het trainingsweekend in het binnenland heeft afgerond geeft hij in het kader van Boekids nog tot 29 mei enkele tekenworkshops op scholen en het Nola Hatterman Instituut in Paramaribo. Ook zal hij deelnemen aan de schrijversmeeting in het CCS van woensdag 23 mei en de Torimiddag in het Cultureel Centrum van de Nederlandse Ambassade op zaterdag 26 mei.

Voor meer informatie zie www.boekids.nl

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

2 REACTIES
  1. het reisseizoen is geopend en er is geld gekomen om naar Surimaribo af te reizen., De sabi-so’s van Nederland die wederom een mening verkondigen over de situatie in Suriname? En die mensen daar aan de andere kant van de Noordzee. Wat ze ook zeggen: Ze blijven afhankelijk van de mighty euri die aan komt waaien terwijl ze ademloos wachten tot hij aan hun voetjes neerdwareld. Here’s imperialisme for you in zijn volle glorie.En dat terwijl de Suries blijven schelden en schreeuwen zijn ze afhankelijker dan 32 jaar geleden. Junkies!!!!!


    Maak melding
  2. Het onderwijs in Suriname is jarenlang inderdaad te streng geweest, te veel gericht op tucht en orde en te weinig op interactie met de leerlingen. Doe daar iets aan. De school-infrastructuur is door het gebrek aan geld volstrekt ontoereikend hoewel er inhoudelijk er mijns inziens op sommige niveaus weinig mis is.
    Besteed het geld aan genoemde zaken. Het kind centraal stellen doe je bijvoorbeeld door leraren beter op te leiden en beter te betalen, conciërges aan te stellen, goede leermiddelen aan te schaffen en door voor fatsoenlijke leslokalen te zorgen. Dat doe je niet door een didactiek die alleen in Nederland wordt toegepast en bovendien zwaar onder vuur ligt, te importeren. Het is een methode die bovendien, al zou het elders werken, absoluut niet past in de Latijns-Amerikaanse cultuur. Dan stel je de methodiek centraal en niet het kind. Leerstof, vakkennis en kunde en attitude dienen altijd centraal te staan in het onderwijs, er is anders geen sprake van onderwijs maar van jeugdopvang of iets in die geest. En dat is echt iets anders. Suriname wees wijs, houd dat type Nederlanders en Belgen buiten het Surinaamse onderwijs en zoek hulp bij anderen(en die zijn evengoed in Nederland of België te vinden)op deze aardbol, anderen die dat wat ik hierboven beschreven heb allang begrepen hebben.Collega’s overzee, verantwoordelijken, zeg straks niet dat u niet gewaarschuwd bent.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES