Boek over rituelen rondom dood en rouw

1

Op 25 mei 2007 promoveert Yvon van der Pijl aan de Universiteit Utrecht op de studie Levende-doden. Afrikaans-Surinaamse percepties, praktijken en rituelen rondom dood en rouw. Op dezelfde dag verschijnt tevens de handelseditie van het proefschrift als deel 27 in de serie Bronnen voor de Studie van Suriname (BSS) van het Instituut voor de Bevordering van de Surinamistiek (IBS).

Doodsrituelen hebben altijd tot de verbeelding gesproken van een bont gezelschap zendelingen, missionarissen, avonturiers, ambtenaren en antropologen, dat voet zette op Surinaamse bodem. Vooral het sterven en begraven van de Afrikaans-Surinaamse slaven en hun nazaten, de Creolen en Marrons, kenden een grote belangstelling.

Lange tijd riepen de ‘zeeden en gewoonten’ van de ‘heidensche Afrikaan’ nogal wat weerstand op. Langzamerhand heeft de afkeer plaats gemaakt voor een zekere verheerlijking van de ‘traditionele’ doodscultuur met zijn prachtig uitgebreide en betekenisvolle ritus. Een dergelijke folkloristische zienswijze voedt evenwel de vermeende tegenstelling tussen gewone, oppervlakkige, seculiere doodscultuur in westerse samenlevingen en complexe, diepgaande, sacrale doodsrituelen elders.

‘Levende-doden’ tracht deze tweespalt te overstijgen door een geïntegreerde benadering van dood en rouw te presenteren, waarin aandacht is voor zowel ‘gewone’ (goede, natuurlijke) als ‘ongewone’ (slechte, tragische, bovennatuurlijke) dood en een scala aan doodsattitudes. Yvon van der Pijl (1970), cultureel antropologe, verbleef in 1999 en 2000 in Suriname en deed met name in de hoofdstad Paramaribo uitgebreid veldwerk, dat de basis vormt voor dit boek.


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.