Suriname onderzoekt betrouwbaarheid bauxietdata

9

PARAMARIBO, 19 mei – De data over de bauxietvoorkomens in West-Suriname worden onderzocht op hun betrouwbaarheid. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen. De data, afgestaan door de bauxietmaatschappijen Suralco en Billiton, worden momenteel getoetst in Nederland.

De resultaten moeten binnen enkele weken beschikbaar zijn. “Het is nog een punt van zorg: hoe betrouwbaar zijn de data, we zijn er nog mee bezig”, zegt Rusland. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het technisch instituut TNO. De data worden van doorslaggevend belang geacht bij het bepalen van de onderhandelingsstrategie met de maatschappijen.

De onderhandelingen moeten nog dit jaar beginnen. Er zijn reeds teams samengesteld voor het uitzetten van een strategie en voor het onderhandelen zelf. Volgens de maatschappijen zit er genoeg bauxiet in West-Suriname voor de komende veertig jaar. Het wordt niet rendabel geacht er een aluminiumsmelterij op te zetten. Rusland wil zo breed mogelijke maatschappelijke en politieke steun.


9 REACTIES

 1. Kan toch niet waar zijn, al meer dan 60 jaar dieken(woord SR) mensen in Su Bauxiet..maar er staan geen troepen(eigen Suri’s) klaar om zelf aan de slag te gaan om te weten wat de bodem schatten zijn.


  Maak melding

 2. wie zegt dat de bauxiet samples die de multinationals overhandigd hebben representatief zijn voor het hele gebied?

  waarom gaat rusland niet zelf en onafhankelijk samples opgraven?

  ik vertrouw de multinationals voor geen meter, ze hebben alle belang bij een zo sleht mogelijk beeld te schapen om de inkoopprijs te drukken


  Maak melding

 3. er is maar 1 probleem…. van wie zijn de data afkomstig???

  rusland gebruik halve hersencel die je hebt zo goed mogelijk.

  de bauxietmaatschappijen Suralco en Billiton hebben vrij spel omdat ze via een achterdeur de NPS financieren;grootste (uit) verkoop (van) in surianme, net als destijds de slaven zijn verkocht.

  waar blijft de openbare aanbesteding??

  iedereen doorziet de truc met tno:het is om de deal met de bauxietmaatschappijen Suralco en Billiton te rechtvaardigen.


  Maak melding

 4. Wat Nu!!!Hoe betrouwbaar zijn de ministers!!!

  Verkoopt het land om de werkloze ambtenarenapparaat te financieren!!!
  En als het bauxiet op is dan zijn jullie ook niet meer…en de kinderen zijn dan ook al vertrokken uit suirname….


  Maak melding

 5. Het is en blijft een triest verhaal. In Sur, wordt nog steeds gedacht, ondanks dat er geen geld is, laten wij het uitbesteden en niet zelf doen dan lopen wij geen risico om later gezichtsverlies te lijden.
  De wet van investeringen zegt “hoe groter het risico hou hoger het rendement” dus Suriname doe wat om zelf een sample te halen uit de grond of what ever. Toon wat meer interresse en durf om de staat aan inkomsten te helpen. Ik word kwaad, bijzonder kwaad omdat er nog steeds knullig, stom en achterlijk zaken wordet gedaan door de zogenaamde politieke elite.


  Maak melding

 6. alle stafleden en directie leden van deze grote maatschappijen zijn nps-ers.
  Ik denk dat de koek niet goed verdeeld is binnen de nps. want daarom schreeuwt deze man in de media. en om al die shit een ander wending te geven wordt de troep naar nederland gestuurd. Nederland is wit en amerika is ook wit… dus waarom zouden ze in nederland een witte laten vallen.. Deze gast moet gras gaan snijden voor de schapen!!!!!!!!!


  Maak melding

 7. Het is toch verontrusten te noemen als dit bericht waar blijkt te zijn. Met de zo zeer afgedwongen onafhankelijkheid en van daaruit voortvlooiend ontwikkelingsgeld aangewend voor het leggen van een spoorlijn in west Suriname, nu mocht bliken dat er niet genoeg of geen bauxiet zou zijn in west suriname.
  Zijn de beleidsmakers in suriname nou tovenaars en schijnmaseerders. Wat er er gaande in dat land. Ik weet uit rapporten dat in een korte periode 1950-2000 in suriname is meer bereikt, raar maar waar.
  Helaas laat macht en geld mensen niet met rust.


  Maak melding

 8. Er zijn andere partijen, de concurrenten van BHP en Suralco die samen met Suriname een onderneming kunnen beginnen.

  De twee multi nationals(BHP en Suralco) hebben dit jaar nog honderden werknemrs ontslagen.

  wie houdt wie voor de gek.

  UNG AI MUSU OPO NOW

  Verder moet er een smelterij worden gebouwd om verschillende eindproducten lokaal te produceren en exporteren. Denk aan de werkgelegenheid.

  Het bouwen van een smelterij MOET EEN VOORWAARDE ZIJN.!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.