zondag, april 21, 2024
HomeNieuws uit SurinameSuriname behoeft dringend geld voor ontwatering

Suriname behoeft dringend geld voor ontwatering

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 18 mei – Suriname heeft dringend geld nodig voor de uitvoering van ontwateringwerken. Dit zegt minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking, Plos. Het masterplan Ontwatering Groot-Paramaribo is klaar voor uitvoering maar de middelen ontbreken. Aankloppen bij Den Haag is de meest voor de hand liggende optie.

Er zijn dan ook voldoende perspectieven op een gunstige reactie. “Het is nu een acute zaak dat we snel het plan gaan uitvoeren en het ziet er redelijk uit dat een groot deel van de financiën beschikbaar komt”, zegt Van Ravenswaay tegenover de Ware Tijd. Al bij het aanstaande beleidsoverleg moeten er spijkers met koppen geslagen worden. Gemikt wordt op vijftien miljoen euro uit de verdragsmiddelenpot.

Suriname rekent het plan tot de sector Milieu waar reeds geld voor gereserveerd is. Goedkeuring is dus meer een administratieve aangelegenheid. Met de uitvoering moet de wateroverlast in vooral het regenseizoen grotendeels verholpen worden. Onderdeel van het plan is de vernieuwing van het rioleringssysteem dat nu niet berekend is op de uitbreiding van woongebieden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

24 REACTIES
 1. Ja meneer Ravenswaay, wat ik al eerder heb gezegd, wachten totdat er alles spaak loopt in Suri en dan maar bij anderen om hulp “bedelen”.
  Zo kan in Suri een ieder minister worden, want er wordt er toch gaan “klap”uigevoerd dan er alleen de zakken gevuld. Ik vraag mij af of er ook na 80 jaar onafhankelijkheid er nog “gebedeld”gaat worden on zaken gadaan te krijgen. Suri moet toch zelf zaken ter kand nemen.Want dit speelt “toch”al jaren ?????????
  En het is alleen niet op dit vlak. Op allerlei tereinen wordt er “geen moer”door de Suri overheid gadaan.
  “”WORDEN JULLIE WELEENS ZELFSTANDIG”????????


  Maak melding
 2. Nu de watersnoodramp ook Paramaribo heeft getroffen denkt Suriname aan oplossingen.

  Toen er vorig jaar internationale aandacht was voor het probleem in Suriname heeft men het niet weten te gebruiken.

  Men was teveel op de toer van “een beetje veel regen bij die Djuka’s”

  Suriname neemt dit soort problemen niet serieus. Milieu krijgt dan ook een stiefmoederlijke behandeling.

  Issues die te maken hebben met visie en lange termijn planning zijn taboe voor Suriname.

  Haal milieu uit handen van de regering en breng het onder een internationaal platform.


  Maak melding
 3. Minister,

  Je liegt. Toen die chinezen de wegen aan het bouwen waren is OW&V verder gegaan met het zetten van grotere kokers. Dus die kokers zijn niet geplaatst. Veel is dus niet ingekocht. Wat is er met dat geld gebeurd.

  Ik was in de jaren 90 met vakantie in Suriname. In de Van idsigastraat hadden ze grote kokers geplaatst om in de grond te zetten. Voor ik naar Nederland vertrok zijn de kokers weer opgehaald.

  Huilen met de pet op noem ik dit. En wanneer ze het geld krijgen voor bv tien km maken twee kilometer. Daarna gaan ze aangeven dat het geld op is.

  Ai Sranang mi moi swietie kondre.

  Ik rust
  Djamoe


  Maak melding
 4. Mijn hemel….”aankloppen bij Den Haag….”

  WAT KAN SURINAME ZELF????

  Wanneer houdt dit op? Als een minister van PLOS dit zegt, zou ie bij mij meteen moeten aftreden. Hoezo aankloppen bij Den Haag? Ga naar de minister van Financien en zet een mes op zijn keel als die niet met helt geld komt.

  Want een irritante en schaamteloze vertoning is dit. Wat heeft Den Haag hiermee te maken?

  Genoeg is genoeg, stelletje BEDELAARS VAN HET NIEUW FRONT.

  Ontwikkeling willen wij NU.


  Maak melding
 5. “Aankloppen bij Den Haag is de meest voor de hand liggende optie”

  Wat een tekst, ik bedoel van steeds is dat een eerste optie.

  Probeer eerst zelf iets te doen, voordat je meteen geld gaat vragen aan Nederland.

  Wat zullen ze wel niet denken in Den Haag.


  Maak melding
 6. Het ziet er redelijk uit dat een groot deel van de financien beschikbaar komt, zegt van Ravenswaay.

  Echter ben ik benieuwd wat er dan voor het masterplan ‘ontwatering groot paramaribo’ is begroot en wat het plan nog meer inhoudt dan slechts een onderdeel hiervan. Als er immers geld gegeven moet worden dan moet je dan ook precies weten waarvoor.

  Het volk heeft behoefte aan openheid en concrete oplossingen en dat is m.i meer dan de vernieuwing van het rioleringssysteem.

  Truetory


  Maak melding
 7. De pompgemalen die met behulp van India zijn gebouwd zijn allemaal stuk,kaput.Die dingen hebben nog geen twee jaren gefunctioneerd. Uiteindelijk is de financiering van dit project duurder uitgevallen voor Suriname.

  Korte termijn oplossingen:
  – In Paramaribo moet met een vijf tot tiental grote ondergrondse waterbasins bouwen die gemiddeld per basin, 50 miljoen liter overtollig regenwater kunnen opvangen.Dit regenwater kan indien mogelijk als reserve buffer gebruikt worden voor irrigatie doeleinden.
  – In Rusland moet men grote krachtige waterpompen kopen die per pomp per minuut een 10.000 liter water naar zee kunnen wegpompen.


  Maak melding
 8. Maar wie haalt zulk zwaar materieel uit India of China…niet doen..niet doen hoogwaardig techniek staat daar in de kinder schoenen…een ander keer denk aan Japan of Taiwan…Korea voor zulk techniek als je toch je verstaat wil gebruiken of gewoon Europa voor dit soort apparatuur.
  Rusland waarschijnlijk een optie..zij hebben veel weet van mechanische technieken.

  Maar hoe kom jij nu aan centjes als jij als een gek loopt te reizen het liefst doelloos reizen of het liefst voor de pret, de domme gemeenschap heeft toch geen weet van..kom op nog een keer en meer vakantie..reizen de boel incl. die V.tje en Sarasara


  Maak melding
 9. Ik heb een drukke agenda dus heb geen tijd voor deze minister(Van Ardennen). Dit waren de woorden van venetiaan en sardjoe. Sommige mensen vonden dat stoer. Nu is het dezezelfde front-regering die op hangende poten gaat aankloppen om geld. Men heeft geen zelfrespekt meer. Het Surinaamse volk verdient dit soort leiders niet. Ze zijn bijna te vergelijken met het achtereind van een heel nuttig dier. Men heeft niet eens de tijd genomen het volk een hart onder de riem te steken. En dat gespuis noemt zich dan leiders van het volk.


  Maak melding
 10. Ik hoop dat de nederlandse regering “geen moer” geeft voor dit soort projecten. Want het gaat allemaal ten koste van de “Nederlandse belastingbetaler”. Trouwens al dat geld dat voor Suri was bestemd is toch in een “bodemloze ” put verdwenen. Ik bedoel in de zakken van “FRONT STRONT LEIDERS” en dat sinds de jaren “70.


  Maak melding
 11. Ik hoop dat bij de uitvoering van die werken Surinamers van alle komaf zullen worden ingezet. Wij brengen met z’n allen belastingpenningen op en dan is het uitermate hinderlijk om te zien hoe sommigen bewust buiten de boot worden gelaten.
  Dat gedoe van zij die op mij lijken begint mij schier de keel uit te hangen.

  En maar zeuren over berovingen en inbraken.
  Geef iedereen een deel van die Surinaamse koek, dan komen we er wel!


  Maak melding
 12. De president van Suriname Venetiaan is xenofobisch.

  Wanneer ik aan Venetiaan denk, denk ik aan

  corruptie: waarom een ambassade en een consulaat in Nederland, met nog een vertegenwoordiging in Brussel op geen nog 200 km van Amsterdam?? Venetiaan benoemt graag zijn vrienden op politieke posten in landen zoals China en Zuid-Afrika, wat heeft Suriname in hemelsnaam in Zuid-Afrika te zoeken en v.v. ?

  slechte role-model – huwelijkse ontrouw aan: Venetiaan, voorzover zijn fysieke potentie hem nog toelaat, deelt frequent het bed met zijn zwageres. Menigeen herinnerd zich het voorval van de zgn. gekke schoonzus die zijn woning in de fik heeft gestoken, niets van waar, er was gewoon ordinaire jalouzie in het spel.

  xenofobie ( trauma als gevolg van lijfelijke straffen door de blanke Hollandse paters ), hij haat iedereen die niet behoort tot zijn etniciteit. Venetiaan is nl. afkomstig van de buitengebieden.

  incompetentie – hij denkt over een land te regeren, maar Suriname is geen natie, er is geen nationbuilding, geen Trias Politica, er is geen adequate parlementaire controle,
  geen erkenning en naleving van de Toescheidingsovereenkomst ( T.O. ).

  Venetiaan en zijn bende hebben van Suriname een achtergesteld, inzichzelf gekeerd land gemaakt, hetgeen wit-Nederland nog meer versterkt heeft in zijn perceptie en een opportunistische Hollander zou een Hollander niet zijn als hij daar niet handig misbruik van zou maken door o.a. de gehate 100-% controles op Schiphol in te stellen. Vanwege de vrije drugsverkoop, moet Nederland zich van tijd tot tijd verantwoorden naar de V.S. en Frankrijk. Hier maakt Nederland naturrlijk goeie sier mee.

  Het lijkt alsof hetgeen de hindoestaan opbouwt ( velen van hen waren en zijn nog steeds tegen de onafhankelijkheid, Jharap-Staatsolie)

  de neger zal afbreken ( een kleine meerderheid scheen voorstander van de onafhankelijkheid, Bouterse coup jaren ’80 en 8-December moorden, Wijdenbosch probeerde Staatsolie te verkwanselen)

  Goodnight Mr. President, alle ogen zijn op u gericht!

  *voetnoot: in geen enkel ander land op de wereld kun je vrijelijk en legaal drugs kopen behalve in Nederland, zelfs in de meest achterlijke en achtergestelde landen niet!


  Maak melding
 13. Het is niet de schuld van Suriname ,of haar inwoners , of de regering dat de straten cq de huizen onderlopen na een zware regenbui .of dat er water tekorten ontstaan bij een erg droog seizoen. Het is werelwijd een feit dat het klimaat aan het veranderen is ,en dat het grote gevolgen heeft voor mens en dier en plant . Dus met ons welzijn . Als de schuldvraag toch ergens neergelegd moet worden , dan bij de rijke landen . Die hebben zich eeuwen kunnen verrijken en ontwikkelen zonder rekening te houden met hun omgeving en de gevolgen die daarmee gepaard gingen . Men heeft grote en diepe kraters gecreeerd op zoek naar edelmetaal en materiaal voor het opzetten van industrieen die z’n weerga niet kent . De zeeen zijn over bevist geworden omdat de consument volgevreten wilde rond lopen . Er werden aalmoesjes afgedragen aan de arme landen , waarvan de leiders het direkt gebruikten voor eigen gewin .Het westen en amerika zijn schatrijk geworden , zonder de plaatselijke bevolking in de derde wereld mee te laten profiteren .Nu er stront aan de knikker is mogen er geen bomen worden gekapt , of industrieen begonnen worden in de arme landen . Dat is slecht voor het milieu zeggen ze dan . Dezelfde landen die vroeger tekeer gingen in de tropische bossen , als in bodem en de wateren, nu ineens hun gezondheid en rijkdom bedreigd zien worden door veranderend klimaat . De arme landen moeten de rijke landen eigenlijk verplichten , voor mijn part chanteren ,een grote financiele bijdrage te leveren voor het in stand houden van bijv. de regenwouden , en het niet starten van grote eigen industrieen .De vervuiler betaald . (een slogan uit westerse pot)
  Daarom is het van groot belang onze eigen mensen niet gelijk de grond in te boren , maar goed alle feiten tegen mekaar op te wegen .
  Viva


  Maak melding
 14. Aap,deze naam past heel goed bij jouw omdat je een stomme aap bent.

  Misschien weet je dat niet maar mensen zoals jij die zich niet goed kunnen uiten proberen heel snel anderen uit te schelden.

  Die mensen die jij djuka’s noemt zijn zeker meer Surinaams dan jij.

  Jij hebt geen identiteit en surinamer ben je niet.


  Maak melding
 15. Het gaat goed, het gaat goed, geen devaluatie, er is geld genoeg.

  Stabiel stabiel de randdebiel…SRD…maar nu! geld nodig.

  Waar en bij wie? >>>> Ik zeg “Telting” heeft weet. Maar een ding.


  Maak melding
 16. Afro,

  Heb je reactie 3 van Aap wel goed gelezen?
  Hij scheldt niet op de djuka’s, maar legt juist uit dat men dacht dat het probleem van wateroverlast alleen hen kon overkomen en de rest van de Surinamers niet.
  Zomaar scheld je Aap uit, niet netjes van je!


  Maak melding
 17. nr.18. Saya klein beetje gelijk..maar het gaat om het woord “DJUKA”.
  Daarnaast wat zit in een woord….Juka = Cassave(spaans)KASABA vreter’s bedoeld men.

  Maar AAP zijn gedachtengang om zaken van de regering onder een of ander International gedoe te plaatsen is >>> stom. Law mang wroko, mi boi.


  Maak melding
 18. Kunnen we er zelf wat aan doen i.p.v. alleen maar een schuldige aanwijzen? In de eigen huishouding weten we allemaal dat je zelf heel veel wilt, maar dat de zakken niet groot genoeg zijn om dat te verwezenlijken. Op die manier proberen met hulp van anderen er toch iets van te bakken.
  Met alleen maar hoon i.p.v. hulp schiet je geen ene meter op. Dat is dan direkt ook de reden dat het steeds bij hetzelfde eind blijft.
  De hulp hoeft niet alleen in de vorm van geld te zijn, maar een praatje met een maatje en helpen meedenken kan heel wat wonderen verrichten.
  Naief??


  Maak melding
 19. Geld zoeken tot daar aan toe.
  Maar niet in handen van een jurist.
  Sla de geschiedenis er maar eens op na. Op een douaneman, licentiatus en een jurist na zijn alle OW ministers HTS’ers en Delftse Ir’s geweest.

  Je moet toch tenminste weten hoe water zich gedraagt onder allerlei omstandigheden?

  Zij die gaan verzuipen groeten u.


  Maak melding
 20. Bedelen voor geld in den haag!!!!!!!!!! zielig,,,,,, Een minister viert haar jaardag met gestolen staatsgeld…. en er is geen geld voor het ontwateringsprojecten..jammer!!!!!!
  Balesar heeft alles leeggeplunderd.. Paolo Somo gaat met twintig man naar indonesie… Gilds krijgt gratis geld…..

  en er wordt nogsteeds gebedeld om geld in den haag. Waar is de grote bek van de surinamers gebleven !!!!!!!! Die willen toch niks van nederland en nederlanders hebben.

  in suriname moeten ze eerst leren hun eigen troep op te ruimen.

  Duidelijk dar er ministers benoemd worden door Vene die geen competenties hebben om met de beschikbare middelen hun troep op te ruimen….

  jullie moeten jullie doodschamen als surinamers!!!!!!!!

  sarie toerie


  Maak melding
 21. Alle reacties waardeer ik zeer. Het zijn tenslotte personen die het menen met mijn land en volk. Uit hun reacties blijkt duidelijk dat zij voorstaander zijn van verbetering van de kwaliteit van het leven en dat dat een eventuele welvaartsnivo ook bereikbaar moet zijn voor de 80% van de bevolking die onder de armoedegrens leven.
  Water(s)nood als gevolg van klimaatverandering brengt met zich mee dat de beleidmakers hun horizon moeten verruimen. Het is zaak om het gehele land te beschermen voor minimaal een eeuw(100 jaren). De waterstijging tegen die tijd noodzaakt de regering van nu om alvast maatregelen te treffen voor de toekomstige generaties. Begin aan de bouw van een betonnen schoeiïng met een hoogte van ruim een paar meter boven de huidige zeespiegel.
  De huizen die nu gebouwd zijn moeten ook beschermd worden. Voor de woningen waarvan de start moet beginnen kan de eis gesteld worden dat met de vloerhoogte alvsat rekening gehouden worden met de zeespiegel op termijn.


  Maak melding
 22. Tja, Je zou ook eens kunnen beginnen met beheer en onderhoud. Juist die grote projecten waar al dat geld voor nodig zou is (extra gemalen etc.) zijn het minst belangrijk. Beter georganiseerd water beheer zou heel veel wateroverlast in Parbo voorkomen. Optijd starten en stopen van de gemalen, sluizen optijd open en dicht zetten, keerkleppen laten zitten waar ze horen, bergings(swamp) in noord niet vol bouwen. In de studie wordt gebrekkig beheer en onderhoud als een van de voornaamste problemen beschreven, begin daar dan ook eerst eens mee…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES