dinsdag, november 28, 2023
HomeOnderwerpenBinnenlandMeerdere visies landrechten binnenland Suriname

Meerdere visies landrechten binnenland Suriname

-

PARAMARIBO, 17 mei – Verschillen in visie staan een snelle oplossing van de kwestie rond de landrechten van binnenlandbewoners in de weg. Dit zegt minister Santokhi van Justitie & Politie. In het voorbereidingsproces zijn verscheidene visies ontwikkeld en voorgelegd vanuit het binnenland. De regering wil de knoop eens eindelijk doorhakken.

“We gaan een kaderwet maken waarin de hoofdprincipes zijn opgenomen”, zegt Santokhi. Voor de verscheidene groepen zullen dan aparte regelingen worden getroffen als dat verlangd wordt. In elk geval geeft de regering blijk van belangstelling. Het is dan ook onterecht van organisaties die het binnenland vertegenwoordigen om de regering te betichten van onwil.

Helemaal onbegrijpelijk is de stap naar het Inter-Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten. “We hadden liever gezien dat de mensen eerst alle gerechtelijke wegen in Suriname bewandeld hadden, dat is niet gebeurd”, aldus Santokhi. Het hof heeft de aanklacht van de stam der Saramaccaners nu in behandeling. Onder meer wordt erkenning geëist van landrechten.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

8 REACTIES
 1. Santhoki weet, waarom hij vindt dat de binnnenlandse bewoners gerechtelijke stap moet bewandelen eerst in Suriname dan kunnen ze van t kastje naar de muur gestuurd worden en grote stukke grond in die tussen tijd onderling verdelen iemand die de geschiedenis van Suriname kent weet dat de Saramaccaners, als eerste slaven vrede hadden gesloten en vastgelegd en op welk grond ze aanspraak maken ik was bang dat op den duur de mensen zouden verjaagd worden op gronden waarop ze jaren leven en wonen,want hoe kan je voorstellen dat politici die nooit in binnenland zijn geweest aanspraak maken op grote stuk gronden in ons binnenland Santokhi raadpleeg ons geschiedenis boek, en waar ging de kourou akkoord over in de jaren 87 onderleiding van Romeo Russel we zijn 20 jaren verder of zat je in het buitenland of je kent je eigen geschiedenis niet dat de mensen titel zou krijgen op hun gronden en een economische zone van 20 km je moet je schamen of je wilt spelletje blijven spelen met de mensen ;You can fool the people one time but not all the time kijk om je heen de Universiteit en de VWO scholen met kinderen uit t binnenland je moet je niet verbazen over een paar jaar een President uit ons binnenland. De tijd van Pengel en Lachmon om de mensen om te kopen met zoutvlees, bruine bonen en bakkeljauw tijdens verkiezing is voorbij


  Maak melding

 2. Het is een streek, altijd maar een richting aangeven(naar toe) om de boel te manipuleren…deze regerings combinatie is niet iets dat Su. moet hebben of nodig heeft.

  Vanaf dag een kon men de schurken streken van deze mensen(front) volgen..kan toch niet, bah vies, smerig.


  Maak melding

 3. Allereerst zou ik zeggen dat de binnenlandbewoners recht hebben op een stukje grond. Maar vergeet een ding niet dat het heel gevoelig ligt. Wie komt er in aanmerking en wat gebeurt met de nieuwe generatie kinderen die daar geboren worden?
  Nu al wordt een stukje grond schoon gemaakt en een hutje gebouwd voor de zwangere vrouw.
  Wie volgen er nog meer?

  Ik heb altijd geleerd dat de slaven van toen gevlucht waren naar het bos en zich daar hebben gevestigd. Zij wilden toen niet in de stad blijven wonen, bang om weer als slaaf behandeld te worden. Gelijk hadden zij ook. Vandaar dat men spreekt over stadsnegres en boslandbewoners.

  Het bos mag op den duur ook niet vernietig worden door kap bosbrand ect.

  Ik ben vaak naar het binnenland geweest en heb met eigen ogen gezien hoe men leeft en wat er allemaal daar gebeurt. triest.

  Laat de nieuwe generatie opgevangen worden in de stad met scholing zodat zij een betere toekomst krijgen en hebben. Anno 21e eeuw.

  Janny


  Maak melding

 4. Santokhi probeert natuurlijk weer zand te strooien in de binnenlandse bewoners hun ogen. Ze hebben jaren geprobeert dit probleem op te lossen in suriname natuurlijk met een surinaams resultaat (er gebeurt niets).
  Leg voor eens en voor altijd vast welk gebied behoort tot hun eigendom. Breng het in kaart. De rest kan worden gebruikt voor de ontwikkeling van suriname. Niemand in zijn right mind gaat 1 cent steken in het binnenland zolang dit niet is opgelost.


  Maak melding

 5. Ik heb jaren geleden al aangegeven dat gezien de globalisering in de wereld en de vele economische belangen van de hindoestanen in Suriname (kijk maar naar bv in de jaren 30 tot 1960) wat met kwataweg en omgeving,munder buiten,uitvlugt ,hermitage en noem maar op is gebeurt, de binnenland bewoners moesten oppassen dat waar ze jaren hebben gewoont en gebruikt,deze ze op de een op de andere dag onteigend zou worden(je kan ook zeggen ontnomen zal worden)

  Een de van grootste problemen waarmee binnenlandse bewoners te kampen hebben is ;
  1.De lo of stam
  2.de grammans ,kapiteins en basjas
  3.Hirarchie
  4.Ouderen beslissen,terwijl ze geen kennis van zaken hebben en willen zich niet laten informeren en advieseren van goed ontwikkelde binnenlandse jongeren .
  5.verdeel en heerst politiek.
  en zo kan ik maar doorgaan.

  Ik als saramacaanse zal mij tot mijn dood verzetten dat mensen uit Paramaribo, (de tarantoelas,de havikken die op de loer zijn om alles van ons afte pakken wat ons voorouders met hun bloed en leven hebben betaald.

  Daarom roep ik alle boslandgreolen op:
  De indianen (outochtonen),de saramacaners,aucaners,aloekoes,matawariors, kwienties op om zich te bundelen en een eenheid te vormen tegen deze onrecht wat deze regering en de komende regeringen ons willen aandoen.

  Het recht moet gaan zegevieren,het kan niet zo zijn dat wij steeds moeten opgeven wat wij hebben.

  Samen zijn wij sterk.
  Alfa


  Maak melding

 6. Santokhi, houdt zich van de domme met zijn uitspraak dat hij het onbegrijpelijk vindt dat men zich wendt tot Inter-Amerikaanse Hof wendt. Hij weet natuurlijk best dat de geschiedenis steeds heeft uitgewezen dat de boslandcreolen vanuit Paramaribo niets te verwachten hebben. En bovendien ligt er nog steeds de open wond van Mooi Wana. Dat was het laatste grote cadeau voor de binnenlandbewoners vanuit de stad.


  Maak melding

 7. Genoemde discussie is al heel lang gaande. Wat mij opval is dat ik helemaal niets over de INDIANEN hoort, terwijl de Indianen de EERSTE bevolkingsgroepen in Suriname zijn.

  De creolen hebben misschien hard gewerkt, maar de Indianen zijn verkracht, vermoord mishandeld en verjaagd uit hun dorpen. Ik hoop ook voor hun dat zij een stukje grond krijgen als het kan.

  Janny


  Maak melding

 8. Alfa,

  Ik als saramacaanse zal mij tot mijn dood verzetten dat mensen uit Paramaribo, (de tarantoelas,de havikken die op de loer zijn om alles van ons afte pakken wat ons voorouders met hun bloed en leven hebben betaald.

  Wat hebben jou voorouders (gevluchte slaven) met hun bloed en leven betaald?
  Wat hebben ze opgebouwd in het binnenland?

  Het enige waar ze goed in zijn is roven, moorden en tieners verkrachten in het bijzijn van de ouders.
  Geweldig staat van dienst hebben jou voorouders opgebouwd. En nu genieten ze van hun heerlijk opgebouwde pensioen van Zwitser Leven.
  Gefelicteerd van harte.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES