Guyanese militairen op Suriname’s Corantijnrivier

41

PARAMARIBO, 16 mei – Guyanese militairen zijn de Corantijnrivier opgevaren zonder toestemming van Suriname. Dit meldt legerwoordvoerder Romeo Wesenhagen. De beweging is waargenomen door Surinaamse militairen. “Het gaat vermoedelijk om een operatie op Guyanees grondgebied, waarbij gebruik is gemaakt van de Corantijn”, aldus Wesenhagen.

Er kan gesproken worden van een schending van het grondgebied, omdat de rivier over de volle breedte toebehoort aan Suriname. Bij de verplaatsing is gebruik gemaakt van burgervaartuigen. “We zien het niet als een bedreiging, maar ze moeten eerst toestemming vragen”, zegt Wesenhagen tegenover Radio 10. Er is niet opgetreden, omdat gewacht wordt op instructies van de regering.

Door de legerautoriteiten is reeds verslag uitgebracht. Minister Fernald wil zich voorlopig onthouden van commentaar uit tactische overwegen. “Wij zijn een werkarm van de regering en wachten de opdrachten af”, aldus Wesenhagen. Er zijn wel manschappen naar het grensgebied gestuurd, maar het betreft een reguliere actie. Onder meer moet de grenspost te Apoera voorzien worden van proviand.


41 REACTIES

 1. Het verbaast mij niets. Iedereen is gefocust op het berechten van DDB. De landgrenzen bewaken en andere belangrijke zaken zijn ff van ondergeschikt belang.
  Dus kunnen de Guyas dit soort actie ondernemen.


  Maak melding

 2. Schieten die handel. De beesten zijn al een tijd agressief bezig op ons grondgebied en doen alsof wij agressors zijn. Vene moet ophouden met slapen. Zodra wij een aantal salvo’s afvuren zal je zien hoe snel ze een toontje lager zingen en verdwenen zijn. Waarom laat Sranan altijd over zich heenlopen. Die **** vergeten dat toen Burnham zijn volk zat uit te hongeren, Sranan de Guyanezen liefdevol heeft ontvangen. Ook in tijden toen wij het minder hadden.


  Maak melding

 3. Het Guyanese leger krijgt steeds meer zelfvertrouwen omdat ze weten dat het Nationaal leger totaal verzwakt is en geen operationele kracht meer bezit.

  De regering Venetiaan heeft met opzet het Nationaal Leger laten verzwakken zodat het Guyanese leger de Surinaamse soldaten in de pan kan hakken en vernederen.

  Dit om wraak te nemen vanwege de militaire periode in Suriname. Dit tot grote blijdschap van ROMEO HOOST wiens familie de militairen in Suriname wilde verdrijven en die dit met de dood hebben moeten bekopen.

  De Republiek Suriname heeft behoefte aan een krachtige leider.Lang leve Suriname.Weg met de regering Venetiaan,weg met de Guyanezen.

  Massala Kwakoe


  Maak melding

 4. De Guyanese president Jagdeo was vorigjaar op staatsbezoek in Rusland,niet om naar de mooie Russische vrouwen te kijken, maar om zaken te doen.Hij heeft met verschillende Russische fabrikanten gesprekken gevoerd voor de Economische opbouw van Guyana(melkfabrieken.kunstmestproductie,enz), en de kans is groot dat Jagdeo in het geheim wapenaankopen heeft gedaan in Rusland.De hoogdomme inlichtinegnofficieren(product van de Nieuw Frontregering) in Suriname,hebben nooit nagedaacht over deze optie.Suriname gaat ten onder door de domme regering en een zwak leger.

  http://www.afrosurinamers.nl


  Maak melding

 5. Zij (buitenland) weten dat wij geen respect voor elkaar hebben.

  Maar vooral bezig zijn met een ding Volks-nr.1 man te breken(D.D.B).

  Daarnaast het land voor bukkers(poep liefhebbers >>boelers) achter te laten.

  Waarmee is Front bezig.?.waarmee.?.waarmee.?. straks wie gaat Su. helpen… China of Nederland…. well forget this.(men kan het vegen !)

  Club van idioten die ooit bedacht hebben Su. te kunnen leiden, maar zo langzamerhand moet men inzien dat het behoorlijk te laat voor het land begint te worden.

  Gaan jullie lekker verder met het koken van het zo geliefde “jorka soepoe”…wij zullen het met zijn allen moeten vreten
  >>>>>>>>> FRONT bedankt.


  Maak melding

 6. mi gaddo.. tis klaar met suriname.. dit is het ”oorlog spelletje” als ze hier al alles toe laten… dan wat als ze straks in albina staan.. gaan ze dan ook zeggen ze moeten toestemming vragen ?


  Maak melding

 7. Geachte redactie,

  In het kader van het decemberproces omtrent de gebeurtenissen rond 1980, handeld deze Front regering o.l.v. Ronald Venetiaan nu puur uit rancune, terwijl de Nederlandse regering en de Amerikaanse regering in die periode hoogst actief waren in de Republiek Suriname. De Surinaamse militairen moesten naar rechts marcheren (Europa/Amerika)en absoluut niet naar links (Cuba/Nigaragua).

  Een deel van de Surinaamse militairen werden toendertijd geadviseerd door hoogopgeleide Nederlandse militairen zoals kolonel Valk en Kolonel van Tussenbroek, tewijl een ander deel vanuit een geheime CIA-post in het ditrict Sarramacca, van advies werden gediend. Lees: Dekolonisatie en Nationaal Leiderschap van de schrijver Luwich van Mulier).

  Eerder hadden de Braziliaanse autoriteiten, Nederland gewaarschuwd t.a.v witte huurlingen, die vanuit het Nederlands grondgebied gerecruteerd werden om zich via het binnenland van Suriname, te mengen in binnenlandse aangeleden van een ander land, nl. de Onafhankelijke Republiek Suriname.

  Sergeant Desire Delano Bouterse, leider van het Surinaams Nationaal Leger (SNL) en Leider van de Surinaamse Revolutie, had z’n handen vol aan al die politieke stromingen in het Nationaal Leger van Suriname, zoals de stroming van Sergeant Sital en Mijnals, terwijl Sergeant Bhagwandas vooral, tierde als een leeuw, zelfs bloedrood werd omtrent de gang van zaken.

  Sergeant Horp was bezig garen aan het spinnen in de Verenigde Staten van Amerika en kwam later met een ‘geit aan een touwtje’ terug, als cadeau van zijn Amrikaanse CIA vrienden.

  Intussen waren Romeo Hoost, Daal en kortnuiten w.o. Andre en zoon John Kamperveen, actief bezig met Den Haag te kokkerellen, om de Nederlande autoriteiten te bewegen, militair in Suriname in te grijpen, welke vele burgerdoden ten gevolge zou hebben. De toestand was te snijden, ze zijn later hals over kop naar Nederland gevlucht nadat ze het warm kregen onder hun poten.

  In dat Suriname, werd de soep net zo heet gegeten als hoe die opgediend werd, kwamen zij pas later achter.

  En nu, veilig in Nederland, proberen zij onze familieleden in Suriname in gevaar te brengen. De VHP en de NPS schijnen weinig keus te hebben, omdat hun politieke partijen steen minder populair blijken te zijn geworden. De NDP blijft juist groeien. Het jarenlang misbruiken van het decemberproces alsof tezijn decembermoorden, heeft deze partijen duidelijk niet geholpen, Romeo Hoost is nogsteeds woedend daarover, dan hangen maar die Bouterse en “ik heb nog een stok achter de deur” riep hij jongslede gefrustreerd op een lokale radio station.

  Maar hoe dan ook, “de Onafhankelijke Republiek Suriname moet rechts marcheren en geenszins links, en als het niet goedschiks kan, dan kwaadschiks”, zeggen de rijken over zee. En Hugo Chaves, u bent gewaarschuwd!

  Suirname behoort tot het 17 de rijkste land ter wereld en nog op een bevolking van nog geen half miljoen mensen.

  Het land is dusdanig rijk aan noem maar op; goud, bauxiet, diamant, olie, natuurschoon en allerhande grondstoffen, te verleidelijk voor het oog van de (voormalige) meesters, ‘de schaduwzijde van rijkdom’.

  En het Midden-oosten dan en Iran ? Ach dat kan er ook wel bij, MOET ! ,

  is de wereld van vandaag.


  Maak melding

 8. had wijdenbosch ze in 2001 maar plat geschoten!! nu zijn ze op de corantijn volgend keer op de suriname rivier!! dat ze burgenboten gebruiken is ook een teken dat ze iets in hun schild voeren ! guyana is zich aan het klaarmaken voor oorlog na de uitspraak van de VN en suriname slaapt verder…zoals het al 38 jaar doet sinds de bezetting van het tigrigebied!


  Maak melding

 9. Maar het is eigenlijk ook de schuld van de surinaamse bevolking.. waarom zijn Jullie zo DOM geweest om op vene te stemmen… we weten allemaal dat hij er vorige keer niks vna bakte… die man is letterlijk uit ze boom geklommen en probeert nu biggiemang te spelen. als president dmv false beloftes.
  Waarom zijn jullie zijn blind geweest om op hem te stemmen waarom ? is het voor de ”eer” omdat jullie niet op een koeliemang willen stemmen? of zijn jullie gewoon zo bijgelovig dat jullie in zijn zwakke leugens geloofde.
  Hier in Nederland hadden we Vene al door voor hij aan de macht kwam. en dat van 1000den KM afstand… jullie staan zowat naast hem en nogsteeds hebben jullie hem niet door.

  En je gaat zien hoor. de volgende verkiezingen gaan jullie Weer op hem stemmen dan zijn we in eenkeer alles vergeten en geloven we weer in zijn mooie leugens…

  Ben ik even blij dat ik weg ben uit Su.


  Maak melding

 10. Guyana merkt dat deze regering waardeloos is ,een ieder komt en speelt zijn deel
  waarom zou ik Guyana de rest niet kunnen uit- dagen ???? of heeft het een ander staart inverband met het december proces????, hoost is gelijk als een bezem-
  stok. meneer Buitenman maak je niet drukt Eddy Hoost heeft hem helemaal niet gekent
  het @@pje moet ook een pijpje roken.

  Akuba.


  Maak melding

 11. Geen woorden maar daden Surinamer’s in Holland!Naar zonde bokken zoeken is de westerse mentaliteit.Onze familie leden zitten daar!Ik denk dat die Aziatische President het binnenlandse conflikt met de creoolse bevolking van Guyana afwend op Suriname.


  Maak melding

 12. surinamers moeten niet bang zijn met Nederlandse samenwerking (meester Spong) hebben ze al een duurste en modernste bunker te domburg al klaar om te schuillen dus regering venetiaan/sardjoe is niet dom.


  Maak melding

 13. Guyana maakt geen grappen om hun territoriale claims en/of eisen…

  Suriname is al jaren gewaarschuwd sedert de voortdurende illegale bezetting van Zuidwest Suriname…

  Suriname z’n antwoord al jaren; ”wel moesje het zal niet zo’n vaart lopen” oftewel dat eeuwige gezapige laksheid van ons…


  Maak melding

 14. Dit rivier zou voor beide landen moeten behoren, door het midden delen bijv. en de opbrengsten van exploitatie samen delen. Dit zou i.p.v. spanningen een hoop goede impulsen kunnen leiden tussen beide landen.


  Maak melding

 15. Wie is de baas van Suriname?

  1) Bigi lip-tip-tip
  2) Holland
  3) USA
  4) Cuba
  5) Hugo Chaves
  6) Bouta
  7) de Surinamers
  8) IAmGold
  9) ….


  Maak melding

 16. Laat die boeven maar provoceren ze krijgen wel wat ze zoeken.
  Never push a peacefull people to far.

  Het is de stilte die de storm voorafgaat.


  Maak melding

 17. Rustig guy’s Vene slaapt niet eerst bouta berechten en dan gaan we guyana overnemen, daarom heeft hij brunswijk genomen als coalitie partner a ****.


  Maak melding

 18. Jullie mogen alles zeggen over de Aziatische President van Guyana, maar die man is qua intelligentie en tactiek, die Afro President van Suriname (tegenwoordig schuift hij die Aziatische VP naar voren om het “vuile werk” voor hem op te knappen), De Baas!!


  Maak melding

 19. Wat een schande hoe kan iemand in je huis binnenkomen zonder je toestemming Guyanese militair dringen onze territoor binnen zonder toestemming minister Fernald, als man van eer moet je al lang toestemming hebben gegeven om te handelen anders ben je niet waard als een minister of je moet gewoon bedanken een militair moet snel actie kunnen nemen en ons grond gebied verdedigen, als ze geen actie mag ondernemen dan hoeven we geen militair te hebben er is een spanning al sinds Wijdenbosch hun multinational hadden weggejaagd dat is een President hoewel hij heeft geen kaas gegeten van economie je moet kunnen durven in t leven Godzij dank hadden we Wijdenbosch daar toen ter tijd, anders was t gewoon slikken. wat voor instucties moet je manschappen nog wachten, terwijl er is al jaren spanning in dat gebied jij en Vene moet huisje gaan spelen


  Maak melding

 20. Guyana weet dat Suriname altijd maar een afwachtende houding aanneemt, dus zullen ze blijven provoceren. En Suriname wordt zo maar belachelijk gemaakt.


  Maak melding

 21. Je reinste provocatie van Guyana.De Guyanezen beginnen nu Suriname te beledigen met lichte grensoverschrijdingen, en straks zullen ze in Nickerie en andere delen van West Suriname de lakens uitdelen. Het Surinaams leger kan niets meer.Het leger kan ons grondgebied niet meer verdedigen.

  De verkenningsvliegtuigen zijn niet vliegwaardig meer, de helicopters vliegen ook niet meer,de marineschepen zijn verwaarloosd en kunnen niet uitvaren.Kortom deze regering heeft het Surinaamse volk en het Surinaamse leger zwaar beledigd.

  Een keffer(klein hondje,een chiewawa)zoals men Romeo Hoost noemt,een nationale en internationale lafaard van allure, die gevlucht is uit Suriname toen bleek dat zijn couppoging met Daal en anderen mislukt was,loop nu overal te janken dat in Suriname helden berecht moeten worden.

  Deze hyperventilerende lafaard,hebzuchtige graaier van Surinames rijkdom,heeft zichzelf in Nederland omhoog laten vallen tot spreekbuis van de hebzuchtige lieden in Suriname. Deze man doet alle pogingen om de wil van het volk in Suriname(geen berechting van de helden zoals als DDB)tegen te houden.


  Maak melding

 22. Nr. 15 Eric ik ben het volkomen met jou eens. Wij allen hebben familieleden daar zitten en laat men maar eens kijken wat er gebeurt tussen Israel en Palstijn. Het gaat precies om hetzelfde.

  Wat heel veel Sur. niet weten is het feit dat er een grenskaart van Sur. is die toen door de Ned. regering was ondertekend. Ja hoor de plaats Trigri waar de Guyanezen nu voor vechten stond er ook bij. Het is van Suriname.

  Ned. weet dit als te goed. En daarom weet ik ook dat Sur. de zaak kan winnen.
  Liever op een nette en rustige manier aanpakken in plaats van oorlog uitvoeren.

  Janny


  Maak melding

 23. Let op !!! als het goed zit, waren die gasten op hun grondgebied..alleen moesten zij via de diplomatieke kanalen, aan Su. doorgeven dat zij zich daar zouden begeven…dus niks anders dan, respectloos gedrag van Guyana.

  Er is nog geen uitdaging tot “” WAR “”…Daarnaast een goeie buur = = Het liefst een goede buur dan een verre vriend.

  Daarnaast door berichtgeving en naar alle waarschijnlijk fout vertaald door de geheime diensten in (Guya)heeft de druk doen toenemen vanuit Guyana.

  Dus geen diplomatieke hoer gedachten gang, of in de buurt daarvan, maar de koppen gebruiken.


  Maak melding

 24. Zolang de inwoner van suriname maar gemakkelijk aan geld kan komen (giften), eten, dansen naaien, en de dag kan doorkomen zijn ze al gelukkig. Ding no e spang. Het zal echt niet zo’n vaart lopen met guyana hoor. Surinamers zijn net karoewirie, gauw ontvlambaar, doch snel opgebrand.


  Maak melding

 25. Een inval van guyana kan leiden tot een burger oorlog.
  de Hindostanen tegen de creolen. de hindostanen zullen natuurlijk kant kiezen van Guyana (en terecht daar worden ze wel eerlijk behandelt) en de creolen zullen met de guyanese creolen moeten samenwerken.

  dan word het toch zo een 300 000 + 200 000 hindostanen tegen 300 000 + 200 000 creolen.
  dat zal denk ik heel Suriname en Guyana slopen en zal niemand er wat aan hebben.

  Zelf denk ik dat de Nickerianen de Guyanese met open armen zullen ontvangen. sterker nog volgensmij zal de helft naar hun Geweer pakken en een handje mee helpen!


  Maak melding

 26. wat een stomme argument no 24 sjacuus,bouw maar op een crimmineel, een bankrover, een verkrachter,een president die in zijn pyjama..wandelt… het moet jou familie wezen die berooft zullen worden, dan zal je anders piepen, als er een gevecht uitbreekt met guyana,ie sa hor ju anu tap ju ede,nanga ju broku ini tra anu.
  dommie

  Akuba


  Maak melding

 27. Beste forum leden,

  Nu schreeuwen zij ( aanhangers van new front) weg met Vene. Vene en zijn bende zijn slappe lingen.
  Laan ze blijven schreeuwen ” Gim Mi Owroe Soe (Gon)……”

  Surinamers zijn makkelijk te manupileren. elke verkiezing komen zij met de december moorden.
  Niets gebeurt zomaar………

  Om terug te komenommijn verhaal Surinamemi kar oeng oen wikieeeee!!

  Tucka


  Maak melding

 28. Hoe kan een grensrivier in zijn volle breedte aan één land behoren?
  Het behoort toch aan beide landen, het midden van de rivier wordt toch gezien als grens.
  Toen suriname nog een koninkrijksdeel was had je dit soort grensoverschrijdingen niet. Maar ja men wilde onafhankelijk worden met een leger van lik me vestje en nu zitten ze met de gebakken peren.
  Blijf feesten en beesten want andere mogendheden zullen de klus voor suriname moet klaren en daar hangt een prijskaartje aan.


  Maak melding

 29. HAHA ,Rastafari suriname heeft nu genoeg padvinders om de jungle te verdedigen en waterscouters om de corantijn rivier te beschermen..en de meeste militairen kunnen niet eens 10 km rennen ………..en 5 kg dragen….


  Maak melding

 30. Suriname wilt Guyana overnemen. Guyana wilt Suriname overnemen. Waarom geen vreedzame fusie. Is beter dan beide overgenomen te worden door Brazilië. Dan moeten we de inkomsten delen met 200 millioen anderen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.