Fictiedebuut van Usha Marhé verschijnt op 20 mei

1

Op 20 mei 2007 zal verschijnen “Dulari – De weg van mijn naam”, het fictiedebuut van Usha Marhé. De presentatie is tijdens de Culturele Zondag in Utrecht. Dit als speciaal onderdeel van het Literaire Eiland van Caribbean Express, i.s.m. Vereniging Ons Suriname. Noraly Beyer leest haar favoriete stuk voor en er wordt een kort interview afgenomen door Peter Sanches. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan ‘bigisma’ Taante (Jetty Mathurin).

Wegdromen in Bollywoodfilms, roti’s van je oma eten, in de Palmentuin smelten in de armen van je geliefde, in een vliegtuig de man van je dromen ontmoeten, migreren van Suriname naar Nederland en omgekeerd, beslissen of je wel of geen buitenvrouw wilt zijn. En: hoe leer je over jezelf denken als je Manthorni – zij die mijn hart heeft gebroken – heet?

Zes vrouwen staan aan de vooravond van een kentering in hun bestaan of kijken terug naar een belangrijke periode uit hun verleden. De relaties en levens van deze moeders, dochters, tantes en grootmoeders worden gedomineerd door onmogelijke liefdes, agressie, vernedering, de cultuur van het zwijgen en beklemmende normen en waarden die met hun meereisden van India via Suriname naar Nederland.

In Dulari – De weg van mijn naam kruipt Usha Marhé in de geest van deze vrouwen: ze kent hun passie, twijfels en verlangens die ze nodig hebben om voorgoed afscheid te nemen van datgene dat hun liefde geeft maar ook benauwt. De auteur laat de lezer op spannende en meeslepende wijze voelen en beleven dat ook gewone vrouwen manieren vinden om hun eigen stem te horen en te volgen.

Heimweemakend geurt dit boek op iedere bladzijde naar Suriname. De zes vrouwen zijn met heel hun yeye en shakti verweven in die samenleving. Marhés verhalen spelen zich af in de Hindostaanse gemeenschap, maar de problemen waar de vrouwen mee worstelen en de oplossingen die zij zoeken – vaak met de nodige zelfspot en humor – zijn universeel en van alle tijden. De zes verhalen in dit boek zijn een ode aan de veerkracht van vrouwen in het algemeen, ze kunnen zich ook afspelen in Marokko, Turkije, de Veluwe of aan de Amsterdamse goudkust.


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.