Surinaamse rechter wijst uitleveringsverzoek af

14

PARAMARIBO, 12 mei – Het verzoek van de Nederlandse justitie om uitlevering van drugsverdachte Rakesh D. is afgewezen door de rechter. Dit meldt de Times of Suriname. Advocaat Irvin Kanhai heeft onder meer aangevoerd dat de Nederlandse minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin, zijn bevoegdheid tot het verzoeken om uitleveren niet mag delegeren.

Dat zou alleen mogelijk zijn bij verdra, stelt Kanhai in zijn excepties. Tussen Suriname en Nederland is nooit getekend voor een dergelijke regeling. Hirsch Ballin heeft in een brief aan de zijn Surinaamse collega Chandrikapersad Santokhi verzocht om de uitlevering. Maar volgens Kanhai is dit niet correct. Hirsh Ballin had zijn verzoek langs diplomatieke weg moeten indienen.

“Laat hij ons niet als een kolonie behandelen. Dit si ongehoord”, zei Kanhai tijdens zijn pleidooi in de rechtszaal. Volgens het Openbaar Ministerie is in 2001 wel afgesproken dat het Bureau Internationale Rechtshulp in Strafzaken uitleveringsverzoeken mag doen namens de minister van Justitie. Rakesh D. wordt verdacht van grootschalige drugshandel in Nederland.


14 REACTIES

 1. Tja de een heeft gelijk en de ander moet het maar opnieuw proberen. Recht is recht so be it. Alleen vraag ik mij af wat als de officiële weg wordt bewandelt?
  Weer een hindostaan die niets liever wil dan snel rijk worden. Suriname geeft deze lieden alle mogelijkheid en alle hulp die zij nodig achten om zelf te kunnen meevreten van het vergaard drugskapitaal.
  En maar blijven klagen over de 100% controles. Nederland zou eerder moeten overgaan om alle overtreders een fikse boete op te leggen.


  Maak melding

 2. Ik ben het gedeeltelijk eens met nrs 1 en 2. Maar dan als volgt.
  Niet uitleveren, maar aan elke drugs dealer levenslang geven in een Surinaamse gevangenis , goed bewaakt zonder privileges zodat ze nooit meer wegkomen. Want dit zijn gewoon de moordenaars van UW kinderen.
  Verder het evt. geld afpakken want dit noem ik geen verdiend geld, maar crimineel ontvangen gelden en het o.m. gebruiken om hun slachtoffers weer uit het dal te halen.
  Ik weet het, slachtoffers doen het zelf, maar niet iedereen heeft een even sterk karakter. Terwijl de dealers al vooraf weten wat ze gaan aanrichten, allemaal stuk voor stuk meedogenloos en gewetenloos. Het is dus met voorbedachte rade andermans kinderen de goot in helpen!


  Maak melding

 3. Wanneer zal de Surinaamse een duidelijk standpunt nemen in deze met Nederland. Hoe kan jij als regering je eigen mensen uitleveren aan t buitenland zonder een verdrag, als natie verdienen we die behandeing niet er zijn vele uitgeleverd die geen advocaat kan betalen waar was Santokhi en de regering om op te komen voor de surinamers die waren gebraden op schiphol met t schipholbrand ps Regering wordt wakker neem een voorbeeld van Amerika omtrent zijn burger in de Wereld die altijd worden beschermd mocht er wat met hun in t buitenland gebeuren ps Misdaad is niet goed te praten


  Maak melding

 4. Voor alle duidelijkheid het gaat niet om iemand met een surinaams paspoort, maar iemand met een nederlands paspoort. In de suri wet staat namelijk dat su haar onderdanen niet mag uitleveren.


  Maak melding

 5. Met betrekking tot dit bericht heb ik wel gemengde gevoelens.
  Nederland straft Suriname en de Surinamers af wanneer procedures, richtlijnen en voorschriften niet worden nageleefd. Blij te lezen dat ze nu voor het niet naleven van regels ook door Suriname afgestraft worden.

  Aan de andere kant vind ik het wel jammer dat een potentiele drugsdealer vrolijk fluitend rondloopt. Suriname mag in dit geval wel het goede voorbeeld geven door strafrechterlijk in te grijpen.


  Maak melding

 6. Khad..nr 9..In Su. geboren….en… dubbele nationaliteit.(joke)
  Maak niet uit eigenlijk, het moet zijn geboren in Su. dan kan men maar een ding doen ….jouw in Su. opsluiten.


  Maak melding

 7. Als Surined. crimineel met een Nederlans paspoort heb je kennlijk duidelijk meer rechten dan een niet Surined. crimineel met een Nederlandspaspoort.
  Verlenging van je verblijf gaat zonder problemen en je wordt nog verdedigd ook door de staat die niet staat te trappelen om Surineds een lang verblijf en vrije doorgang tot de Surinaamse bodem te geven.


  Maak melding

 8. Goed zo Sranang!!!

  Hou die man lekker in het land en zorg dat er nog meer komen, geef die jongens een kans om hun geld te laten rollen in Suriname.

  Lever die man niet uit er is toch geen verdrag.

  Wat gaat er met het geld gebeuren als die wordt uitgeleverd aan Nederland???

  Die mannen moeten niet komen bepalen wat Suriname moet doen en wat niet, die kans hebben ze gehad in het verleden. Die tijd is voorbij en hopelijk komt die nooit meer terug.

  Zullen ze deze Rakesh in Nederland ook vrijlaten zoals die ene witte man ene Prins die in hout of zo handelde en gepakt werdt met de grootste partij drugs ooit op Schiphol gevonden.

  In plaats van dat de Surinaamse justitie hun hoofd breken om deze situatie kunnen ze beter hun aandacht vestigigen op die Braziliaanse goud dieven die alles leeg plunderen in het binnenland.

  Nederland levert die moordenaar Hugo die zn vriendin heeft afgeslacht in Suriname en naar Nederland is gevlucht toch ook niet uit aan Suriname,in tegen deel hij heeft heel veel jaren minder gevangenis straf daar gekregen als dat ie van de Surinaamse rechter kreeg.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.