zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameOne China-beleid mag Suriname niet achterhouden

One China-beleid mag Suriname niet achterhouden

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 9 mei – Het One China-beleid dat de regering formeel voorstaat mag Suriname’s ontwikkeling geenszins in de weg staan. Dit stelt coalitieparlementariër Winston Jessurun. De aanbiedingen van de Republiek Taiwan moeten dan ook goed overwogen worden, temeer daar ze direct gericht zijn op de ontwikkeling van Suriname.

Als zo’n één miljard dollar geboden wordt aan projectfinanciering, dan kan daar niet zonder meer aan voorbij worden gegaan. Dat zou al helemaal verkeerd zijn bij een vergelijking met wat China zelf te bieden heeft. “We merken dat China ook zijn best doet om onze gunst te winnen. Laatst is bij een bezoek ruim twee miljoen dollar gegeven”, zegt Jessurun. Van Taiwan mag zoveel meer worden verwacht.

Onder meer zullen infrastructurele werken worden uitgevoerd die reeds gepland staan in het meerjarenplan van de regering. “Het punt is, hebben we voldoende mogelijkheden om dit soort zaken te realiseren. Wij zeggen: Suriname kijk er naar en kijk wat je doet, alle hulp is welkom”, aldus Jessurun. Onder meer vice-president Sardjoe en minister Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken hebben zich pro-China uitgelaten.

opening
Fernandes Express
BODO Party

14 REACTIES
 1. Geen wonder dat de zelfwerkzaamheid onderontwikkeld is in suriname. De jeugd krijgt niet het voorbeeld om de handen uit de mouwen te steken en het lot in eigen handen te nemen. Neen hoor het voorbeeld wat ze krijgen is zich laten helpen en het te laten aansturen op hulp.
  In feite komt het erop neer dat een ander voor jou moet zorgen en die te vriend te houden.
  Sarie torie


  Maak melding
 2. Meneer Jesserun,
  Het geld komt wel eens vaker in een bodemloze put.
  Je kan leren liever zelf geld te verdienen. De ervaring leert dan dat je er zuinig mee omgaat.
  Niet altijd maar de hand willen ophouden.
  Heb wat principes!


  Maak melding
 3. Mijns inziens is het niet aan ambtenaren besteed. Vingers van de pols, boyzz.

  Maar wel alle vergunning beleid resultaat gericht goed overwegen en afgeven aan ondernemers die daartoe de aanvraag doen mbt. Taiwan-barterdeals.

  Ambtenaren kunnen wel snoepen, maar dan vanaf de zijlijn. De ondernemer moet het voor het zeggen hebben. Er moet ook “remmen”worden ontwikkeld tegen de vlucht van kapitaal naar het buitenland.

  et vriendelijke Groeten,………….————-


  Maak melding
 4. Een duvels moeilijk dilemma waarbij korte zowel lange termijn effecten in ogenschouw genomen moeten worden. Kiezen voor China is conform de wereld opinie en versteviging van de goede banden die Suriname nu heeft met de toekomstige wereldmacht nr I. Kiezen voor Taiwan is samen met de voor velen niet bestaande mini-staat tegen de stroom in gaan zwemmen. Op de korte duur levert dat echter zeer belangrijke voordelen op voor de ontwikkeling van Suriname op die de economische weerbaarheid en daarmede de onafhankelijke positie van Suriname verstevigt. Goed beschouwd zit Suriname met een luxe probleem wat inhoudt dat, welke keuze ook gemaakt wordt, de voordelen voor Suriname groot zullen zijn. Jessurun heeft dus volkomen gelijk als hij pleit voor rijp beraad en zorgvuldige afweging tussen voordelen en grotere voordelen, i.p.v. een principiele opstelling die neerkomt op mee hobbelen met de massa. De belangen die daarmee klakkeloos overboord gegooid worden zijn te kostbaar voor ons arm Suriname. Bovendien hebben de toonaangevende naties in deze wereld reeds lang hun principes ingeruild voor rucksichtlos materialistisch economisch gewin. Dat, en niets anders, lag aan de basis van hun plotselinge keuze voor de eerder door hun vervoeide communistische vijand boven de reeds decennia trouwe bondgenoot Taiwan. Als wij hun zonodig willen na-apen zou dat, in onze situatie, mogelijk juist kunnen leiden tot een keuze voor Taiwan. Ik weet niet wat het beste is en kan slechts hopen dat de Surinaamse overheid zal bidden om wijsheid bij het nemen van een besluit en ervoor zal waken dat deze kwestie niet leidt tot tweespalt binnen de regering.


  Maak melding
 5. Wat hier speelt is wie wat krijgt in zijn jutezak. Een aantal van de huidige bewindvoerders krijgt veel extra geld toegestopt van de Chinezen voor prive doeleinden. Het is aan degene die niks hebben aan de China richtlijn om te zien wat ze van de Taiwanezen kunnen binnenhalen. Als het spel goed gespeelt wordt kan het volk ook wat van de overgebleven kruimels verkrijgen. Het China-Taiwan speelt zich niet alleen af in Suriname maar ook in andere regio’s. Wie slim is probeert daar wat van te leren.


  Maak melding
 6. Het is prima wat Jessy aan het doen is, zodoende zal China veel meer t.b.v. Suriname’s ontwikkeling moeten bieden…So, go on Jessy keep their feet to the fire…..


  Maak melding
 7. Vreemd.Suriname wil geen “handje voor Nederland ophouden” maar doet dat wel tegenover China.Wat een toestand!!!Denkt men dat China tijdens onderhandelingen milder zal zijn tegenover Suriname?Vergeet niet dat Nederlanders de “Chinezen van Europa” genoemd worden.Een verstandig mens heeft een half woord nodig.


  Maak melding
 8. Men moet ondertussen weten, dat het land letterlijk (daadwerkelijk)ontwikkeld moet worden…dus..hierbij gaan lopen spelen met politieke partij belangen is overbodig en dom.
  Nogmaals geen enkel land kan een ander land kwalijk nemen als hij/zij voor zijn voordeel gaat.


  Maak melding
 9. China… het geklets met China..zal er voor zorgdragen dat er straks 10 milj. Chinezen daar rond lopen.
  Dan zit jij als Suri. gewoon klem.


  Maak melding
 10. Voor mij is t een gesloten zaak, je mag t van mij weten zolang; niet allemaal de oude garde van NPS en VHP zeggen hebben in onze politiek en deelneemt in de regering hebben we een lange weg te gaan in Suriname, doordat ze houden van geschenken en China heeft deze partij miljoenen dollars gestort in hun partijkast om niet op zee te gaan met Taiwan wat heeft China tot heden gedaan voor Suriname dan alleen met hun imperialisme bezigen waarom hebben ze hun Universiteit niet toegankelijk gemaakt voor de Surinaamse studenten over hun markt hebben we geen kans, als Taiwan Suriname financieel wil bijstaan waarom zou t niet kunnen en maakt gebruikt van hun technologie, van China hoeven we niks te verwachten de chinezen geeft je 1 dollar dan gaat men met 1000 dollar vandoor is dat vrienden of uitbuiten


  Maak melding
 11. mijn reaktie hier op is dat suriname boven alles moet staan , dus het land voorop kijken wat op korte of lange termijn goed is voor suriname ik zelf zou zeggen kies voor taiwan maar eigen belang gaat in suriname voor lands belang en dat zal de doorslag geven in deze , ik vind dat rik een goede uitspraak heeft gedaan wie help suriname verder op de been is het china of taiwan , wat heeft china de afgelopen jaren voor suriname betekent ik weet het niet wat gaat taiwan in de toekoms voor suriname betekenen laat een aantal knape koppen dit uitoeken .


  Maak melding
 12. Landgenoten
  er komt zeker weten een probleem met de volsrepubliek china als suriname straks gaat samenwerken met taiwan.zelfs de VS wordt door china gedwarsboomd als het met taiwan openlijk in zee zou gaan.

  Varma


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES