dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit SurinameMinisterie van Onderwijs Suriname ontkent plagiaat

Ministerie van Onderwijs Suriname ontkent plagiaat

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 9 mei – Er is geen sprake van plagiaat op schrijfmethoden van de Nederlandse uitgever Wolters Noordhoff. Dit zegt Adiel Kallan, topfunctionaris op het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. De schrijfmethoden voor basisscholen zijn ontwikkeld door Surinaamse deskundigen. Het is dus niet waar dat illegaal is gekopieerd van Wolters Noordhoff.

Integendeel, sinds 1975 wordt dezelfde methode gebruikt. Als Wolters Noordhoff in 2004 het ministerie aanschrijft over vermeend plagiaat, is dat dus nergens op gebaseerd. Kallan heeft dit intussen ook schriftelijk kenbaar gemaakt. Een reactie is totnogtoe uitgebleven. Als nu Wolters Noordhoff stelt een ultimatum te hebben gegeven, is dat niet bekend bij het Minov.

“Hier kan niet aan voldaan worden, omdat het Minov geen officiële brief heeft gehad van het bedrijf”, zegt Kallan tegenover de Times of Suriname. Het heeft ook geen zin te onderhandelen over een eventuele overeenkomst. De oude methode heeft intussen een revisie ondergaan en binnenkort wordt de nieuwe outlook gepresenteerd.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

6 REACTIES
 1. ach wat zeuren ze nou die wolters noordhof ze meoten blij zijn dat met hun methode wordt geleert zodat die arme kinderen in suriname ook modern nederlands leren ze moeten goed begrijpen dat het surinaamse volk geen geld heeft om die dure schoolboeken te kopen dus laat ze kopieren als het nou in nederland gebeurde kon ik het begrijpen maar in suriname weet je bij voorbaat al dat niemand die boeken kan betalen dus het is aleen maar goed dat ze het gekopieert hebben zo blijven de surinaamse kinderen toch op de hoogte van het begrijpent nederlands


  Maak melding
 2. Ik ben het helemaal eens met Bert behoudens de spellingsfouten in zijn betoog.
  Ik vind dat de Nederlandse taal de officiële taal moet blijven en elk taal is aan verandering onderheving ook de Nederlandse taal men mag best wel overzee spieken.
  Als het aan suriname ligt zou men afrikaanse woorden willen toevoegen in het hedendaagse Nederlands. Nooit doen aub.


  Maak melding
 3. Bert, lees het artikel goed. Deze methode wordt sinds 1974 in Suriname gebruikt.Ik denk dat de Surinaamse deskundigen Wolters Noordhoff moeten aanschrijven i.v.m. gepleegde plagiaat door dit bedrijf.


  Maak melding
 4. La me eve dit zegge..het gecopieerde werk bevat veel spelfouten hor!!.er valle steeds wat letters va-af..dat komt door het copieren..begrijpe we nu waarom venitiaan ook letters laa wegvalle????..


  Maak melding
 5. Nr. 3 je hebt groot gelijk. In 1974 was Sur nog een KOLONIE van Ned. Is het nooit iemand opgevallen wat voor boeken wij toen daar gebruikten? Vanwaar al die ophef ineens? Ruiken ze soms naar geld?

  Een land dat nu ook lid is van de Ned.taal unie wordt zo behandeld. Smerig allemaal.

  Janny.


  Maak melding
 6. Bert,even een opmerking.Is geen enkele Surinamer instaat een schrijfmethode voor het lerende Surinaamse kind te ontwerpen?
  Ik kan me best voorstellen dat Wolters – Noordhoff op zijn achterste poten staat.We leven in een beschaafde maar zakelijke wereld vol afspraken.Dus Suriname do your own thing!!!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES