zaterdag, december 9, 2023
HomeNieuws uit SurinameSurinaamse ex-president zweert bij crisiskabinet

Surinaamse ex-president zweert bij crisiskabinet

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 6 mei – Suriname heeft meer dan wat ook behoefte aan een crisiskabinet. Dit zegt ex-president Jules Wijdenbosch. Het land gaat al te lang gebukt onder gebrek aan interesse en kundigheid bij de regeerders. Een crisiskabinet dat nationaal gedragen wordt, is onvermijdelijk.

“Suriname is in nood en niemand zal dit ontkennen. Op het hoogste politieke niveau blijkt men niet in staat te zijn de nood om te zetten in perspectief”, zegt Wijdenbosch. Het huidige kabinet ontbeert een gemeenschappelijke visie. De recente wateroverlast in grote delen van Paramaribo is het zoveelste bewijs. Op de meest simpele problemen blijven de antwoorden uit.

De spanningen tussen coalitiepartijen, het ontbreken van een regeerakkoord en de hardnekkigheid waarmee wordt vastgehouden aan de achterhaalde politieke en maatschappelijke opvattingen zijn funest. Het crisiskabinet moet een programma uitvoeren dat voornamelijk gericht is op de noodsituatie en ook nationale ontwikkeling realiseert. “Het kabinet mag geen politieke wapenstilstand noch een po-litieke gewapende vrede zijn”, aldus Wijdenbosch.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

49 REACTIES
 1. De crisis in Suriname is te wijten aan wanbeleid van Wijdenbosch toendertijd.Ik had gehoopt dat hij geleerd had van zijn fouten.


  Maak melding

 2. Bosje heeft afgedaan als member of the big family. Als het in de bedoeling ligt om in dat kabinet te willen participeren vrees ik met grote freezen. They learn their lessons well. Its oké.


  Maak melding

 3. Door Eddy Jahrap gaat het wat nu met beter met Suriname. Was het niet Wijdenbosch die Staatsolie wou verkopen aan die buitenlanders. Hoeveel buitenlandse benzine pomps zitten in Suriname. Al die winsten weg en niemand doet wat. Over wateroverlast in grote delen van Paramaribo hebben we te danken aan die mooie tijdt voor 1980. Bijna iedereen plaatsten kokers voor hun erf. Open goten of sloten (gotros) kanalen zie je niet meer. Mensen klagen over de stank nu. Vroeger had je eb en vloed. Bij vloed stroomde het water in het land en bij eb stroomde het vuile water terug naar de rivieren. We moeten weer terrug naar die oude tijdt. Weg met alle kokers en graaf weer kanalen en GOTROS!


  Maak melding

 4. Een crisiskabinet zou dus voorlopig het antwoord moeten zijn. Als ze maar wijs en integer zijn zeg ik erbij. Maar eerst vooral nog het volk die je nodig zal hebben om dit te bewerkstelligen en Jules weet dit maar al te goed.

  Wellicht is het volk thans murf geslagen om hier verandering in te brengen.


  Maak melding

 5. Kijk opeens weet Jules Wijdenbos de weg, over de brug naar een beter Suriname. Na al die jaren het licht gezien, en na al die jaren van straffeloos met duizende guldens die niet verantwoord konden worden en die elke regering na hem in grote problemen plaatste. Venetiaan heeft erger voorkomen, maar is verder een kleurloze man die niet communiceert met zijn volk. En dat is doodzonde.


  Maak melding

 6. Waar Suriname nu behoefte aan heeft is een nieuwe en frisse wind. Een nieuwe generatie politieke leiders die Suriname weer hoop kan geven voor de toekomst. De oude politieke elite moet nu inzien dat haar tijd nu echt voorbij is.
  Helaas is ook de heer Wijdenbosch niet in staat gebleken om Suriname een nieuw perspectief te bieden. Hij had de mogelijkheden daartoe. Zijn kansen zijn voorbij. Zijn roep om een crisis-kabinet moet dan ook worden gezien als een “oratio pro domo”.

  John Caprino


  Maak melding

 7. sommige mensen willen gewoon in het verleden blijven, wijden bosch is net een paar jaren aan de mach geweest, en kijk wat hij allemaal heeft gedaan voor sur, terwijl vhp, nps, enz al sins de zestige jaren aan de macht zijn wat hebben ze voor sur gedaan, niks om te zien, ze hebben hun zakken gevuld, en zijn rijk van geworden.


  Maak melding

 8. zonder Bosje zou ik nu nog met die kleine,zeer onbetrouwbare bootjes oversteken van Parbo -meerzorg comm.En die veerbootjes konden het aantal auto’s niet meer aan ,het gevolg:lange rijen auto voor de veerbrug in hitte en verzengende zon..
  gran tangi mi masra Bossie!


  Maak melding

 9. De beste stuurlui staan altijd aan de kant. Misschien wil hij zelf weer gaan regeren om zijn zakken te gaan vullen, zoals de leden van het kabinet doen. Ik denk dat Suriname toch beter af was geweest onder Nederland. Kijk maar onze buurland Frans Guyana. De bevolking heeft het veel beter.

  ramses


  Maak melding

 10. Inderdaad heeft Bosje zijn kans gehad en verspeeld MAAR we hebben toch nog twee bruggen aan kunnen overhouden .Elk mens verdient een tweede kans ,kijk maar naar venetiaan hij krijgt een derde kans en weet nog steeds NIET hoe het moet!!!!!!
  In ieder geval heeft Bosje politiekologie gestudeerd en venetiaan heeft geleerd om kinderen op de middelbare school les te geven .DUS BOSJE WEET WAT HIJ ZEGT !!!!!!!!!!

  Zolang er problemen in het land zijn doen venetiaan en sardjoe hun verdwijntrukje,daar zijn ze verdomd goed in.Die dingen zijn gewoon twee lafaards bij elkaar,en dat is het laatste wat Suriname nodig heeft.

  TEK JOE AI LOEKOE!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 11. Ik ben het met vele van jullie eens. Deze zelfde Wijdenbosch heeft ook veel ellende in Sur. gebracht.
  Is hij soms vergeten dat men hem dronken thuis moest brengen terwijl hij overgaf van al die alcohol? Kan nooit een goed voorbeeld zijn voor land en volk.
  Is men ook vegeten over de financiering van een gebouw (huis) van een van zijn zakenrelatie ter waarde van 900,000 Amerikaanse dollars?

  Wijdenbosch jij mag nooit meer winnen. Je smacht zeker weer naar geld.

  Janny


  Maak melding

 12. No mang, No mang, alle Bosje’s zijn schulden zijn reeds betaald, ik vraag mij af hoe ’t kan….(hij vertelde zelf dat dit niet waar was >>>verduisteringen)…dus zij zaten over deze man te liegen en wij geloven.

  P.S. Zij wilden deze men ook achter slot en grendel…maar tijdens onderzoek moesten zij snel processen-verbaal verstoppen er kwamen te veel, Front namen naar boven drijven.(jij weet… regelsysteem van Su.)

  Dus geloof niet wanneer anderen vertellen dit is de waarheid.

  Ze liegen al te graag voor voordeel (Macht)Dit is bekend met de meeste vakbond schurken die nog steeds nooit verder gekomen zijn dan regering na regering omver te werpen.

  Dus geen rotzooi schreeuwen….. hij toch… als enige gedurfd tastbare zaken tijdens zijn zittings periode achter te laten..wie kan dit nu nadoen.


  Maak melding

 13. Jul Wijdenbosch heeft met zijn stelling niet geheel ongelijk. Of hij nu de eerst aangewezen persoon is om deze op zich gerechtvaardigde conclusie te moeten trekken is maar sterk de vraag. Bosje heeft in zijn regeerperiode niet veel goeds gedaan voor zijn land en volk. Het gezelschap wat thans in Suriname het roer in handen heeft is overigens niet veel beter. Suriname is sinds haar onafhankelijkheid de greep op zichzelf kwijt en ten prooi gevallen aan politieke leiders die het land zeker op internationaal niveau een uiterst slecht imago hebben bezorgd. Suriname lijkt vaak door de rest van de wereld te zijn vergeten zulks behoudens een handjevol chinezen met achterhaalde technieken ten behoeve van de wegenbouw. Surinamers zijn met alles bezig behalve met de werkelijke opbouw van de onafhankelijke natie Suriname. Sport, Spel en Feesten beheersen het leven van de armen en zijn vooral funest voor de toekomst van de kinderen van het land. Zelfkritiek is niet een van de sterkste punten van de Surinamer. De fout ligt natuurlijk altijd bij de ander en de hele grote boze buitenwereld is schuldig aan alle misslagen.
  Ondertussen zit de helft van alle Surinamers in Nederland om de andere helft die nog in Suriname zijn geldelijk te ondersteunen.
  Toerisme, exportbevordering en het opvoeren van hoog waardige produktie heeft helemaal geen prioriteit en het imago van de eens zo bloeiende natie gaat er internationaal niet beter op worden. Surinamers moeten die leiders kiezen die hen op de eerste plaats het zuur voorhouden in plaats van nep-zoetigheid. Suriname heeft wel degelijk potentie en indien het land in politiek opzicht voor plm tien jaar in handen van buitenlanders zou komen zal in de wereld het vertrouwen toenemen en het land er weer beter voorstaan. Poetsen en niet lullen zeggen ze in Rottedam en dat moet in Paramaribo ook zo gaan worden.
  gegroet dr Stoker


  Maak melding

 14. Als Bosje de mogelijkheden had zoals vene die NU heeft,zou het anders zijn in SU want Bosje heeft meer moed getoond dan vene.Bosje heeft het tenslotten ZONDER hulp van buitenaf moeten doen.GELOOF IN EIGEN KUNNEN heet dat.Men heeft het aldoor over:hoe Bosje tekeer is gegaan met ‘slands kas maar men is alweer vergeten dat ook leden van dit kabinet niet schoon te praten zijn.Tenslotte heeft Bosje in korte tijd tastbare zaken laten zien maar dat kan je niet zeggen van deze regering na bijna tien jaar.


  Maak melding

 15. Een ieder die aan het Bosje-Bashen zijn…

  Hij heeft wel 30.000 Surinamers achter zich kunnen scharen in 2005. Dat zal nu veel meer zijn.

  En straks zit hij in de regering als minister, let op mijn woorden.

  Wijdenbosch, bedankt voor de bruggen en een daadkrachtige opstelling tijdens jouw ambtperiode!


  Maak melding

 16. Geef Eddy Jahrap het nutrale president schap,’maar hij moet wel zijn dochter er buiten laten.Eddy is volgens mijn bescheiden mening,”VADER DES VADER LAND”.Blok drie van dit artikel is goed samen gevat door de heer Jules Wijdenbosch.’hij heeft zijn kans gehad’.’Eddy,mij stem heb je’.


  Maak melding

 17. Meneer FJ STOKER; ‘u gelooft toch zelf niet wat er in drie honderd jaar Holland niet bewerkt stellig is dat het ineens in tien jaar door tussen komst van buitenlanders bereikt zal worden!.Voor 25 NOVEMBER-75 VERTROKKEN ALLE RIJKEN!.ik KAN MIJN VINDEN IN UW RELAAS.


  Maak melding

 18. nr.17. dr.F j Stoker moet gek zijn niks anders niks…. voorstel dat hij/zij bil gaat verkopen en kijken of hij/zij rijk gaat worden !
  Geloof-Hoop & Liefde…domoor dat jij bent.


  Maak melding

 19. Sinds wanneer heeftmijn land Suriname het Goed? Toen niet(onder de hollanders) en nu met vallen op opstaan hebben we een beetje omhoog gewerkt(je ziet geen pina-oso meer)metuitzondering daargelaten.Dankzij ons zelf met veel inspanning,man-vrouw aan de slag kunnen we ons, het hoofd bovenwater houden!Niet dankzij deze of gene regeringen/overheden.Die denken alleen aan eigen belang(eigen party,eigen familie,eigen mensen,bevolkingsgroep!


  Maak melding

 20. Bosje toen in de ndp heeft twee bruggen in drie jaren gebouwd, maar dan komt er nog meer ,een raffinaderij, bosje heeft verlichting op affobaka gebracht terwijl de hoogspanings kabels zins mensen gehugen boven affobaka hingen en richting paranam was de bestemming. Hij heeft mensen op affobaka en omstreken van stroom voorzien alle wegen in suriname moesten bij wet worden verlicht, bosje, hij is begonnen met een urgentie plan, asvalterings project,om niet te vergeten de dijk verhoging in nikerie.Als je het aan mij vraagt ,mag bosje zijn heleleven als precident van suriname blijven hij zal de kast nooit kunnen leeg vreten, hij heeft altijd bewezen dat hij wat doet zonder op bedel toer te gaan,a man na wan du man, tegen over oplichters,leeghoofden , die almaar rond bazuinen dat bosje een puinhoop achter heeft gelaten,ja om de mensen in suriname weer te tekkelen zo als het nu daar gaat.


  Maak melding

 21. Bosje heeft 2 bruggen gebouwd. Wat ik mij al die jaren heb afgevraagd is hoe een arm land als su in een tijdsbestek van 3 jaar 2 grote bruggen kon bouwen. Geloof mij maar, totnutoe betaald de samenleving het gelach.

  lofs


  Maak melding

 22. Kabila probeer eens inhoudelijk te reageren en wees eens moedig om je volledige personalia te vermelden. Zelfs jij moet kunnen begrijpen dat zelfkritiek de ijdelheid zal stimuleren.

  gegroet beste vaderlander


  Maak melding

 23. Dr.J.F.Stoker, of moet ik je echte naam gebruiken, wij kennen elkaar al fantast die je bent.
  Een paar jaar geleden probeerde je ook al je onzin op waterkant te verkopen als beste deskundige.
  Ik vertrek woensdag, ga mee om je kennis dan uit te dragen en kom dan pas een grote mond opzetten.


  Maak melding

 24. kabila vertel de echte naam maar hoor zou je niets misstaan Je gaat woensdag zonder twijfel op familiebezoek naar langetabbetje en omstreken. Niks op tegen hoor maar ketelmuziek zal die mensen daar ook niet meer helpen. Ga werk zoeken beste man of neem een krantenwijk. Doe je toch nog iets voor volk en vaderland. beterschap kabila


  Maak melding

 25. PS kabila je hebt toch wel een enkele reis gekocht he. Hoewel er natuurlijk aan de andere kant van de plas ook (zij het op beperkte schaal) internet bestaat zou het een hele opluchting zijn om zeker te weten dat je niet alleen weggaat as woensdag maar ook echt wegblijft.Je maakt hier toch maar weinig vrienden. gegroet ook aan de NDP


  Maak melding

 26. DE HEER FJ STOKER,”sport,spel en feesten zijn in jouw ogen geen goede zaak voor de ontwikkeling van de arme kinderen in Suriname.”Het zijn hoofd zakelijk greoolse en daar aan verwante kinderen die dat doen’.In het rijke hoog ontwikkelde westen,’zijn de blanke brood voetballer’s nog altijd aanwezig en ook in andere takken van sport.’Dus in het rijke westen is het normaal, en voor Arme zwarte kinderen is het niet goed.’Poetsen en niet lullen past bij de kromme mensen in Rotterdam’.


  Maak melding

 27. Dr.Stoker,

  Uw intellectuele inslag is inderdaad van het mindere soort vandaar de wijze waarop u denkt mij te kunnen beledigen.
  Nee beste man ik ken uw soort die pretendeerd intellectueel te zijn op dit forum.
  De minderwaardige wijze waarop u over Surinamers denkt wordt hier weergegeven en u weet wie schrijft die blijft.
  Ook mensen uit het binnenland zijn Surinamers, en nee ik heb geen enkele reis dus tot horens.


  Maak melding

 28. Als Bosje fromu was, waarom kan Vene hem dan nog steeds niet voor het gerecht brengen vanwege geldverduistering? Bosje heeft aangeboden in DNA zijn zegje over zijn financieel beleid komen doen? Waarom durft Vene dat niet? Waarom? Omdat Vene geen poot heeft om op te staan, omddat Bosje de vloer met het hele front aanveegt… Denk a tori.


  Maak melding

 29. Voor de duidelijkheid “Bosje heeft niet gezegd dat hij weer president wilt worden!!!!!!!!!!!”
  Hij heeft gewoon gezegd wat elke wijze politicus gezegd zou hebben.Maar dat is voor velen een crime want door gebrek aan een beetje goed verstand kunnen zij niet begrijpen wat hij gezegd heeft.
  Men moet de situatie in Suriname niet door een bril van een partij bekijken maar door hun eigen ogen voorzover ze kunnen zien want we hebben het over ons land dat na ons bewoond moet worden door onze nakomelingen van wie we nog niet eens weten tot welke partij ze gaan toebehoren.Maar als wij nu meedoen en achter mensen gaan staan die Suriname in de uitverkoop gooien dan laten we onze nakomelingen niets anders achter dan armoede.Al hoeveel je nu “steelt”om voor je nakomelingen achter te laten het zal devalueren tot NUL.


  Maak melding

 30. Ai jongoe, die meneer of mevrouw Stoker heeft volstrekt gelijk. Die buitenlanders hebben Suriname 300 jaar leeggeplunderd en de bevolkingsgroepen tegen elkaar uitgespeeld. Daar zijn ze goed in. Dat doen ze nog steeds, hier en ook nog daar. Zullen we ze opnieuw 10 jaar geven, want kennelijk zijn ze nu wel in staat om in een up-tempo van 10 jaar de boel te herstellen waar Surinamers zelf falen? En die Chinezen laten zien hoe het wel moet! Die maken sprongen en zelfs de Nederlandse premier heeft toch pas verklaard dat we het in Nederland beter krijgen, dankzij de goedkope productie in China, waar het men tegenwoordig alles laat maken tegen hongerlonen. In uitbuiten zijn we hier goed of niet soms, Stokertje? Altijd al goed geweest daarin. Dus als we buitenlanders al die 10 jaar moeten gunnen om de zaak in Suriname op orde te brengen, dan moeten we maar op zoek naar een andere soort buitenlanders dan die awariedomrie van vroeger!
  En voor de rest moet iedereen Stokertje gewoon helemaal negeren! Hij probeert gewoon te stoken met zijn doorzichtige domheden.
  Roy


  Maak melding

 31. AY Patricia ik ben volkomen eens met je.

  ik hoop dat Bosje de kans krijgt,vene te vloeren,zogenaamd hebben zij tien schonen vingers.bosje heeft tenminste wat gedaan voor Suriname,ik kan nog niets zien wat vene voor Suriname betekend,het is alleen maar ellende op ellende,je hebt een minister daar die jou niet concreet kan uitleggen hoe dat kan gebeuren over de storing met een vezelkabel,en dat men nu helemaal geen contact kunt krijgen met het buitenland.wan dei a sa keba.

  Akuba

  Akuba


  Maak melding

 32. Ja en die Vene maar roepen: Houd de dief, Houd de dief. Nu bleek dat zijn fractieleider(rodgers) ook tot het dievengilde behoorde, wordt er niets meer over gezegd. De andere kant op kijken terwijl er gestolen wordt is het verschrikkelijkste dat een leider zijn volk aan kan doen.


  Maak melding

 33. Lofs ,wat arm land???sterven er dan mensen van de honger,weer zo 1 die Suriname niets gunt.hahahahahhaah de samenleving betaald het gelach??gelach? ,nou ja zeg,niet eens behoorlijk Nederlands kan je typen,dan wil zo 1,bigi bek opzetten???? Wat weet jij nou van het tot standkomen van die bruggen?Ik weet wel dat iedereen er blij mee is er wordt gretig gebruik van gemaakt ipv uren op een veer wachten.

  Ik zou ook graag willen weten wat El Vene en consorten in 10 a 12 jaar hebben gedaan voor Suriname????
  Maar tja het stomme stemvee wist hem wel weg te krijgen Bosje was geen NPSer,maar deze corrupte regering(NPS) laten ze met rust,vraag me af how comes en dan weet ik het weer de DOMME MASSA has spoken.


  Maak melding

 34. nr. 28. Lofs… mi gado mang wat is dat ding… gelach(lachen)okay dan, ’n ander keer gelag (eten en drinken) wat een leven in Su.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES