Suriname heeft geen behoefte aan band met Taiwan

19

PARAMARIBO, 3 mei – Suriname heeft geen behoefte aan diplomatieke relaties met Taiwan. Dit zegt vice-president Ramdien Sardjoe. Het gaat om het formele standpunt van de Surinaamse regering en daar valt niets aan te veranderen. Paramaribo hecht aan de One China policy, ook al wordt gelonkt met zo’n driehonderd miljoen dollar aan ontwikkelingshulp.

“Wij blijven vasthouden aan de One China policy, we hebben geen reden om daar van af te wijken”, zegt Sardjoe. Er wordt al decennialang op dit kompas gevaren en met Beijing worden de hartelijkste relaties onderhouden. Dat Taiwan nu een diplomatiek offensief heeft ingezet in het Caribisch gebied maakt op Suriname maar weinig indruk. De kwestie Taiwan wordt gezien als een interne Chinese zaak.

Overigens is dit een internationaal wijdverbreid standpunt. “Suriname heeft gekozen voor de One China policy als gevolg van een besluit van de Verenigde Naties en het is een interne aangelegenheid”, aldus Sardjoe. Via een lokale stichting is door Taipei hulp aangeboden op het gebied van onder meer fysieke infrastructuur. Minister Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken heeft eerder iedere wijziging van het Surinaamse standpunt van de hand gewezen.


19 REACTIES

 1. Als groot oor.. .. De bevolking om raad en daad zou vragen zou hij te horen krijgen…stel Su..neutraal op.

  Ieder land is op zoek naar zijn voordeel, een de ander land probeert zijn voordeel te verdedigen.

  In Su.(front) kiest men partijdigheid.


  Maak melding

 2. Zo dat is weer één van de oude garde vraag me eigen af meen deze politici het met de surinaamse volk weet men wat in het volk leeft Sardjoe we zijn een onafhankelijke staat weet je wat dat betekent t is een schande dat je Suriname tot een bedelaar van china maakt hoe kan een land bepalen voor een ander land met wie je betrekking mag hebben we leven nu in een globaliserende wereld maak gebruik van de kennis van Taiwan en niet aan die geschenken van China denken en de dollars voor je partij ps Minister van Ravenswaay laat men je niet onder de knie krijgen ga door met je planning, want de meeste van de oude garde zijn alleen met zich zelf en hun partij bezig


  Maak melding

 3. Die Sardjoe is een geboren koe op zondag. Je hebt voor je welvaart en technologie veel meer aan Taiwan dan aan China. Je kan meeliften met Taiwan. Produceer hun producten voor Caricom en mercosur doeleinden. Het gaat om je land in ontwikkeling brengen. Taiwan is rijk en redelijk verzadigt, China heeft alleen maar nodig en is bereid alles te doen om Su uit te buiten, Waarvan taiwan alleen zijn globale positie probeert te handhaven c.q. versterken. In het rijtje hi-tech leveranciers is Taiwan na Duitsland en Japan de grootste, het lijkt alsof Sardjoe al die jaren heeft geslapen met zijn buitenvrouwen en geen oog heeft gehad voor wat er zich in de wereld afspeelt.


  Maak melding

 4. ik ben eens met de sprekers 1,2,3,4en5
  Sardjoe moet gewoon gaan slapen, wees niet partijdig en bovendien zou je het volk eerst vragen wat het volk wilt, want wij hebben jullie daar gezet. gewoon zo neem je een beslissing op eigen houtje. Vandaar die zoveel chinezen die hier zijn en zoveel macht hebben dan wij surinamers zelf. Verkoop je zelf Sardjoe en laat Suriname met rust. Ik vraag me af als je het echt meen met het volk. Je denkt alleen maar aan je zelf.


  Maak melding

 5. Dit is hoe sardjoe, Lygia & Somo denken:
  Als ik 30000 visums aan die arme chinezen kan verkopen voor US$500/persoon is dat gauw US$15,000,000 in onze zakken.
  Taiwan is veels te rijk en hun onderdanen komen zeker niet in drommen naar suriname. Vandaar dat China beter is voor de zakken van bovengenoemde. Ook al zou betrekkingen met Taiwan veel beter zijn voor suriname maar niet voor de zakken van bovengenoemden.


  Maak melding

 6. Iets dat zeer kwalijk is…is dat de twee centrum spitsen van front elkaar al te vaak in de weg lopen…Dhr Vtje & Sartje.

  De een brulde dit, de andere zomaar iets(wat weet niemand).
  …protocollair…is dit de taak van min. buitenlandse-zaken…Maar bij front kan jij de wenk-brauwen… fronsen…niemand weet wie.. wat… wanneer… moet hij/zij iets zeggen..niemand weet waarover de een het heeft… altijd verrassing…Het is alleen maar roepen..brullen, na-apen gek-doen…Puur uit domheid….Waar het hen,het meest omgaat…. zijn het liefst onnodige giften… dat vinden zij lekker.

  Verder wie is aanvoerder en wie woordvoerder…bij front…deze mannen nemen een loopje met de gehele bevolking…tja a heer kondre go lasie.

  Is het een troefcall-club..pakta-oso..of zo.

  Ik ga er vanuit dat een ‘vice’ het roer over neemt als de ander ziek in bed ligt…of de pijp uit is…maar niet als hij even een snoepreisje onderneemt of wanneer hij even rust wil en lekker thuis zit…dat de ander begint te bleren.

  Ding pa disi jere ko-ko…ik dacht altijd hoe ouder…. wijzer..maar deze tweeman’s no-no….hoe ouder…ding tja moro dong.
  Tang- boeng….Torie van Sjorie..


  Maak melding

 7. Dat kan wel wezen, maar W.bosch heeft al genoegzaam bewezen wat hij kan, maar ook helaas wat hij niet kan dus………

  Geef anderen een kans mister Jules.


  Maak melding

 8. Een band met Taiwan kan de banden met China schaden. Gezien Taiwan geen onafhankelijke land is, maar een afvallige provincie van China is dit goed besluit van Suriname.


  Maak melding

 9. Het blijft hetzelfde, welke regering je ook hebt, als zij er beter van worden telt het volk niet mee.
  Een aantal jaren geleden tijdens een wat langer verblijf van mij in Su deed Taiwan Suriname een voorstel om een aantal projekten in o.a. de wegenbouw op te zetten met materiaal van hun, maar met arbeiders uit Suriname, goed voor de werkgelegenheid toch? China dreigde de financieele steun aan Suriname, lees regering (Vene & co.) stop te zetten als ze ook met Taiwan in zee zouden gaan. in dat geval was Taiwanvan plan die steun op zich te nemen zonder verder verplich
  tingen. Dit is wat ik me nog herinner. Door Venetiaan is dit toen afgewezen. niet de werkgelegenheid stond voorop in deze beslissing maar weer het geld (plus steekpenningen?) voor de regering.
  De geschiedenis blijft zich herhalen, ikke, ikke,ikke (de regering) en de rest kan stikke (het volk), geen wonder dat het volk, als je door de zoveelste regering weer bedondert wordt, geen vertrouwen meer in hun hebt


  Maak melding

 10. meneer uit het koude Nederland, Taiwan wil en is onafhankelijk van China, net als Suriname in ’75 onafhankelijk van nl. werd wat is daar mis mee?
  Alleen China heeft daar economische problemen mee. kijk maar eens hoeveel producten van groot tot klein, niet het stickertje hebben “made in Taiwan”


  Maak melding

 11. @hans: eerste ben ik een dame en geen meneer. Als je geschiedenisboeken bij haalt dan was Taiwan (vroegere Formosa) een provincie van Nederland. Zegt maar bezet.
  Het is en blijft een onlosmakelijke onderdeel van China. Weet dat vele dit niet willen horen. Het is gewoon zo.


  Maak melding

 12. sorry voor de vergissing, wat de aanhef betreft, het tweede, dingen kunnen veranderen, kijk maar naar het ijzeren gordijn, opgeheven, de Baltische staten, onafhankelijk, in oude geschiedenisboekjes was Indonesiee
  net als Suriname een kolonie, heel recent Curacau, enz. tijden en dingen veranderen, houd je niet tegen


  Maak melding

 13. LIVE: China kan tot in lengte van dagen blijven volhouden dat Taiwan een afvallige provincie is, maar feit is dat Taiwan zich heeft afgescheiden van de Volksrepliek China, en er niets mee te maken wil hebben.Dat is de wil van het Taiwanese volk.
  Nu alleen Tibet en Xinjiang nog die zich moeten bevrijden onder het juk van het moordende China.


  Maak melding

 14. @hans en Who cares: Wanneer China democratisch is geworden dan wil een deel (nu al een meerderheid) officieel bij het Volksrepubliek China horen. Als je de mensen daar in China en provincie Taiwan zal vragen. Is Taiwan Chinees? Dan hoor je ze allemaal Ja zeggen. Dus het is Ja.

  Eigenlijk wat boeit ons het nou!!! Belangrijkste is daar in Noord Korea.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.