dinsdag, februari 27, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijDag van de Arbeid in Suriname

Dag van de Arbeid in Suriname

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 1 mei – De eerste dag in de maand mei is voor een aantal Europese landen, waaronder België en Duitsland een officiële feestdag. Ook Suriname viert op 1 mei haar ‘wrokoman dey’, een nationale feestdag waarop iedereen vrij is. In Nederland is de ‘Dag van de Arbeid’ geen officiële feestdag. Wel werden er vanouds grote bijeenkomsten georganiseerd door de SDAP (later PvdA) en de CPN.

De Dag van de Arbeid is een feestdag van de socialistische en communistische arbeidersbeweging. De dag vindt elk jaar op 1 mei plaats. De dag van de arbeid vindt zijn oorsprong in de strijd om de achturige werkweek. In 1885 eiste de vakbeweging in Chicago invoering van de achturige werkweek op 1 mei 1886. De ondernemers gingen niet op het ultimatum in en 40.000 arbeiders gingen in staking. Na enkele dagen liep de staking uit de hand. Acht arbeidersleiders werden ter dood veroordeeld. Drie jaar later riep het Internationale Socialisten Congres in Parijs 1 mei uit tot Dag van de Arbeid en volgden op verschillende plekken in Europa stakingen voor een achturige werkweek.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

3 REACTIES
  1. Het leven van de hedendaagse arbeider is in Suriname niet om over naar huis te schrijven.

    Het zal wel een bezinningsdag worden. Ook deze dag zullen niet weinigen aanwenden om wat te gaan verdienen. That’s it.


    Maak melding
  2. Ik ben gister naar het plein geweest en ik baal echt waar als ik steeds weer dezelfde zaken moet bezichtigen een podium en stenjes en verder is er niets meer te zien , kan men niet meer doen om de binnenstad op te fleuren zodat wij Surinamers meer aan onze trekken kunnen komen.Voor mij part kunnen er meer parkjes komen en meer ontspannings mogelijkheden.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES