vrijdag, mei 24, 2024
HomeNieuws uit SurinameStremmend regenwater hangt Surinamers de keel uit

Stremmend regenwater hangt Surinamers de keel uit

-

Does Travel - naar Suriname

Stromen regenwater dat geen andere uitweg vindt dan huizen en handelszaken indringen in en rond Paramaribo. Dat is een beeld dat de afgelopen jaren herhaaldelijk is gezien en beleefd en menige aanschouwer zou zich kunnen afvragen wat er nu dan zo ‘anders’ is. “We halen niet eens die dertig jaar die ons volgens de deskundigen rest voor Paramaribo in zee verdwijnt”, roept een wanhopige moeder.

Ze heeft haar kinderen op zolder gezet om zelf – gelaarsd en al – scheppend en hozend te trachten het te winnen van het instromende water. De hele straat staat blank en ook de volgende, en naar iets later blijkt de hele wijk aan de rand van Paramaribo. Het is zo erg dat het plaatselijke kanaal dat het teveel moet opvangen niet meer te onderscheiden is van de straat. “Waar is Kandhai nu”, verzucht een gestrande autobezitter.

Minister Ganeshkoemar Kandhai van Openbare Werken heeft en publiek herhaaldelijk verzekerd dat de overheid niets te verwijten valt. “Alle kanalen zijn opgehaald en alle pompgemalen werken op volle kracht.” Het teveel waar zoveel Surinamers nu op dobberen moet geweten worden aan de natuur. “Daar valt niks aan te doen”, aldus Kandhai. De grote regentijd is nu inderdaad ingezet.

De afgelopen dagen hebben zich herhaaldelijk zware buien voorgedaan en volgens de Meteodienst kan het nog aanhouden. De duizenden die nu radeloos waden door huis of winkel hebben er geen boodschap aan. “De regering had er al lang wat aan kunnen doen, ze weten toch dat het regenseizoen elk jaar terugkomt”, zegt de moeder voordat ze in de auto stapt. Of ze haar doel – het stadscentrum – haalt is nog maar de vraag. Via de radio is net doorgegeven dat het er stikt van de gestrande auto’s.

Regenwater in Paramaribo
Regenwater in Paramaribo
Regenwater in Paramaribo
Regenwater in Paramaribo
Regenwater in Paramaribo
Onder water

Kijk voor meer foto’s ook op www.surinamefoto.com.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

43 REACTIES
 1. G.Kanhai ik zou maar aftreden 3e rijweg,leiding ,zijn afhankelijk van de beekjes en kreekjes die vol begroeid zijn.Als dit geen taak is van jou dan moet je gelijk opstappen.Als de natuur hieraan schuldig is wat gaat met dit Klote land gebeuren als de ijskap gaat smelten? Laat lekker al die gottros schoonmaken en uitgraven.Ook de Somesdijksekreek die is helemaal dicht geslipt.Ook de sluis weg naarzee moet open.Thinie oekoe ook.Zet desnoods 500 pompen in .De brandweer mag ook een keer aan het werk. Het is jou taak.Je wordt voor betaald of opdonderen .Mensen zitten in nood je bent verantwoordelijk voor .Of zit je uit je neus de heledag te vreten.


  Maak melding
 2. Misschien dat Nedeland een handje kan bijsteken voor het oplossen van deze problematiek, als dat tenminste in Suriname op prijs wordt gesteld. Misschien dat we onze nationale watermanager Willem-Alexander een tijdje kunnen sturen? Volgens mij is hij ooit door zijn ouders verwekt tijdens een reis door Suriname, dus de Surinaamse bodem (voor zover waarneembaar onder het wassende water) moet hem bekend voorkomen…


  Maak melding
 3. En zo is het!!!!!!!!!!!!!
  OPROTTEN ALS JIJ DEZE EENVOUDIGE KLUS NIET KAN KLAREN.
  Suriname ligt boven de zeespiegel en toch kan Kandhai er niet voor zorgen dat Suriname NIET onder water loopt.
  Deze hele regering voert NIETS uit!!!!!!!!!
  Ze zitten gewoon daar om de belastinggelden op te maken zonder er iets voor te doen.
  Ze strooien gewoon zand in de ogen van de Surinamers.Het is gewoon belachelijk dat volwassen mensen zich zo opstellen.
  .


  Maak melding
 4. Ja zeg,nou word ie mooi….de natuur is de schuldige????Wat een idiote smoesverhaal!Het is wel erg gemakkelijk om de natuur de schuld te geven.Kandhai denkt :”O, als de bevolking begint te klagen,dang sa we go taigi den sma?Ai,laten we ze zeggen dat de “natuur” de schuldige is,case is done and closed!Tja,dat kan je verwachten van dit soort onverantwoordelijke imbicielen……


  Maak melding
 5. deels de schuld van de overheid tuurlijk als de riolering word aangepakt word het probleem minder maar het regent nu eenmaal veels te veel! in april regent het normaal weinig laatstaan wanneer het juli is zoals het nu naar uitziet dit jaar weer overstromingen alleen nu in paramaribo!!


  Maak melding
 6. o een antwoord van die mini-ster is je reinste minachting van het volk wat hun gekozen heeft. Het is een publiek geheim dat de afwatering van paramaribo totaal niet deugd. Het is constant pappen en nathouden. Grof schandaal. Het ergste dat de burgerij geen verzekering heeft tegen deze calamiteiten. Je zal maar water tot je knieen in huis hebben. En niet te vergeten die ongedierten die zich door de stroom laten meevoeren. Waar zijn alle zakkenvullende nationalisten die als het maar ff goed gaat met Su. gelijk een nijlpaardbek opzetten.


  Maak melding
 7. mijne vriend wat praten jullie over, hoe kan je de Minister de schuld geven?
  als de natuur dat wenst. Deze mensen praten over iets en dan direct de schuld geven aan de minister of de regering moet naar huis, of heel simpel gezeg, je hebt veel van deze mensen, ze denk, wanneer iemand Minister is geworden dat hij veeeeeel geld van huis meeneemt om de bevolking blij te maken, maar ze weten niet goeds dat ze vergeten zijn om Belating ten betalen, Om de toekomst vrij te waren. lieve DR,No – Bakra Jan – Ronnie-Misifi, geef de Minister niet de schuld zoek de schuld bij je opvoeding en de Natuur en Mileu van waar je afkomst is.
  met veel liefst
  RAMJI


  Maak melding
 8. Wat gaat een jurist ons kunnen vertellen over onze waterhuishouding?

  Hij weet er waarschijnlijk iets van, diepgang ho maar.

  En zo zullen we blijven sukkelen in dit land. De minister van weet niet zaken dus.


  Maak melding
 9. Hi folks odie odie…..Minister Kandhai zal zijn klimaatdeskundigen aan het woord moeten laten.Hebben wij gedurende de afgelopen maand,of week meer of minder regen gehad dan normaal het geval is?Moet met cijfers worden aangetoond.Minister Kandhai en zijn voorgangers zijn bekend met het historisch gebrek aan begrotingsmiddelen ter onderhoud van ons water afvoersysteem.Dan praat ik over pompen sluizen gemalen kanalen trenzen.Heeft Minister Kandhai een plan om de wanordelijke groei (vergunningen ooojeeee)van verkavelingsprojekten aan passende voorwaarden en regels te laten voldoen?Is hij voornemens om niet alleen politieke vriendjes maar uitsluitend deskundige en weluitgeruste bedrijven in aanmerking te doen komen voor infrastructuele onderhoudswerken?


  Maak melding
 10. De Overheid heeft inderdaad een taak om de kreken, beekjes en rivieren te onderhouden. Na de onafhankelijkheid is er toen ook nooit meer iets aan gedaan, omdat er gewoonweg geen geld voor was.

  Waar blijft de verantwoordelijkheid van de burgers??? Zie maar vieze flessen, vuil en dergelijke die men in al dat soort rivieren ect. gooien.

  Als Nederland moet helpen prima, maar dan zal ook RIOOLBELASTING betaald moeten worden door de burgers. Ik hoop het tenminste.

  Janny


  Maak melding
 11. Minister van OW moet een civiel technicus zijn en geen iemand die rechten heeft gestudeerd. Deze minister heeft echt een harde klap nodig om bij te komen van wat ie zeurt. Echt een man die niet weet wat ie moet doen.


  Maak melding
 12. Het moet mogelijk zijn om de wateroverlast in Suriname aan te pakken. Als het hier in Nederland kan, dat notabene onder de zeespiegel ligt, dan moet het gewoon kunnen in ons geliefd Suriname.Vanaf ik geboren ben in 1955 is er wateroverlast in Suriname. Naar mijn bescheiden inziens ontbreekt het de regering aan daadkracht om het probleem eens goed aan te pakken. Daar is tijd voor in de grote droge tijd. Planning en investering is een noodzaak. Geen tijd voor langa bere gezeur over en weer. Het is aanpakken of opstappen.Vergaderen en elkaar zwart maken moet eindelijk eens tot het verleden gaan behoren.Aan emotioneel gezwets heeft niemand wat.Laat mij eens trots zijn op mijn kondre mangs.
  Heel veel sterkte en doen jullie je best, want eind van het jaar kom ik weer met vakantie.
  Een Nederlander van Surinaamse origine………


  Maak melding
 13. En de economische schade dat optreedt doordat werknemers niet naar hun werk kunnen of er zijn maar niet kunnen werken, of door ziekte achteraf moeten verzuimen. Nog gisteren waren simpele boeren op de radio die zeiden dat de meeste kanalen begroeid en dichtgeslibt zijn net als de hersenen van kandhai. de meeste landbouwers van sur zijn niet geschoold maar zijn blijkbaar slimmer dan Kandhai.
  Dit soort rotsooi krijg je als je vriendjes tot ministers maakt ipv capabele mensen neer te zetten. deze Kandhai heeft duidelijk geen kaas gegeten van OW. En het volk wat nu klaagt gaat toch trouw voor het zelfde rotzooi weer stemmen straks. Kissie mooi nou.


  Maak melding
 14. De natuur doet zijn werk….no boi…de natuur laat zien dat deze Frontclub….weg….gespoeld moet worden.
  Of zij kunnen beter vanaf het water afreizen.

  Schandalig of niet maar zij laten keer op keer zien dat zij geen visie hebben en daarbij nog, behoorlijk doof zijn.
  Erger nog audiovisueel zwaar gehandicapt.

  Deze club is Su, behoorlijk aan het schandaliseren.


  Maak melding
 15. In Suriname ontbreekt nog steeds helaas een goed milieu- en afvalbeleid. Trenzen, riolen en duikers worden onvoldoende geschoond. Maar, zoals ook door Janny wordt verwoord, hier moet ook met de vinger gewezen worden naar degenen die het normaal vinden om hun afval van zich af te gooien. Trenzen en de oevers van de Surinamerivier liggen vol troep waaronder veel PET-flessen. Afvoeren raken verstopt, overal in de stad. Nu is op veel plaatsen niet eens onderscheid te herkennen tussen kanalen en wegen. Het voorkomen van wateroverlast moet van twee kanten komen: natuurlijk moet minister Kandhai meer doen om de ontwatering van geheel Paramaribo in orde te maken, maar veek inwoners kunnen ook hun steentjes bijdragen door wat beter met hun milieu om te gaan.
  Meer weten/lezen?:
  http://sranan-news.blogspot.com


  Maak melding
 16. Tegen extreme regenval is geen kruid bestand. dit is overal ter wereld een probleem.Zorg als burger dat men de afwateringssystemen niet verontreinigd met plastic. zelfs autowrakken (zelf gezien) en overige rotzooi.
  Verbeter de waterwereld en begin niet bij je buurman, maar bij je zelf.Dan zal de overlast wel beperkt blijven.

  succes


  Maak melding
 17. Kijk, een slimme javaan zou gelijk arken en woonboten bestellen ( ze komen nooit aan) en die voor grof geld verkopen.
  Zo kan je het ook bek….be rijken..be Kijken, dus bekijken


  Maak melding
 18. Reagerend op de woorden van de minister.
  Het is jammer dat ik uit je woorden moet uitmaken hoe ondeskundig je bent, maar wel slim genoeg om met slappe woorden een naief volk voor de gek te houden. het waterbeheersysteem van sur. deugt van geen kanten en dat weten jullie bij
  OW heel goed maar door laksheid word er niets aan gedaan en geloof mij op m’n woord ik zit zelf in het waterbeheersysteem van 1 van de grootste gemeente.
  Denk dat het tijd word om op te stappen voor je kerel.


  Maak melding
 19. Ook de president heeft verantwoordelijkheid, kennelijk trekt hij zich hier niets van aan. Wat dacht je van de vorige regeringen die Suriname naar de afgrond hebben gebracht. Ipv de Commewijnebrug had met 2 ziekenhuizen kunnen bouwen en dan nog had men geld over voor de infrastructuur;Waar zijn de militairen? Kunnen ze niet een handje helpen. En de Politie? Of kunnen ze alleen burgers pesten???


  Maak melding
 20. Nederland heeft een naam op het gebied van waterkering etc.Maar je hoort hen hier niet piepen. Ze hebben geen belangen meer in Suriname. De regering hier denkt vast wel: laat ze maar ploeteren. Maar men is vergeten dat de Tweede Wereld Oorlog mede door Suriname is gewonnen/bedwongen=> de vliegtuigen waren van Surinaams metaal.


  Maak melding
 21. Als jij de burgers op hun verantwoordelijkheid wil wijzen,’zal dat in alle voor komende talen en dialect moeten gebeuren.Alle beetjes kunnen nuttig zijn.Er is wel voorlichting,’maar….hoe maakt je’t hun ding’.De Nederlandse taal is bij deze onvoldoende.


  Maak melding
 22. Het fysieke infrastruktuur in al zijn segmenten moet hier in een korte -en lange termijn ontwikkelingsplan uitgevoerd worden.
  maak nu een actuelestartpunt met de waterstand van zaken.via een gesloten buizen afvoernet kunnen grootparamaribo en distrikt suriname het hemelwater afvoeren,deels ook via bestaande afvoer.in coordinatie met extern expertise op dit stuk.


  Maak melding
 23. verbeter de wereld ,begin bij jezelf.
  als elke bewoner in su zijn petflessen in de vuilnisbak gooit en niet op straat,het vuil netjes laat ophalen en niet overal dumpt, dan hebben wij volgens mij de helft van het probleem opgelost.
  Het woord baggeren ben ik in geen enkel bericht tegen gekomen.Ik weet niet of men weet wat dit betekent,want volgens mij is dit het toverwoord.

  Alsiedereen zijn eigen afvoer put of goot schoonhoud en niet zit te wachten tot de regering wat doet helpt het ook.
  NIET STEEDS DE SCHULD GEVEN AAN DE REGERING ,MAAR OOK ZELF DE HANDEN UIT DE MOUWEN STEKEN.

  Suriname is niet van de regering maar van elke surinamer.


  Maak melding
 24. Volkomen eens met Janny.
  Er wordt weer geschreeuwd terwijl de Suri’s er zelf wat aan kunnen en moeten doen.
  1e respecteer de natuur (hoeveel rotzooi wordt er niet gedumpd in rivieren en trenzen)
  2e steek de hand in eigen boezem en help mee (betaal belastingen om het schoonhouden financieel te bekostigen. Zorg ervoor dat er geen rotzooi zomaar wordt gedumpd)
  3e Overheid draag zorg voor een adequate vuilophaaldienst, niet alleen in Paramaribo maar ook in de districten.
  4e Overheid zorg voor de juiste man op de juiste plek (OW) met visie op lange termijn.
  zo kan ik nog doorgaan en wordt het minimaal een zogenaamde 10 geboden lijst,


  Maak melding
 25. Dit moet ook een les zijn voor degenen die meehelpen de sloten te vervuilen met troep.
  Het volk is ook verantwoordelijk hiervoor.
  Bigi morsoe e tja ding san dies toe.
  A sari so.

  Viv


  Maak melding
 26. stem snel weer voor front, zodat die gasten rijker kunnen worden, en dat sur weer onder water zit, dus niet klagen, hebben jullie zelf gewild.


  Maak melding
 27. ha ha ha ha bigi lip word rijker, een land zonder afwatering seyteem, mensen jullie worden elke keer gepakt, maar jullie kunnen het niet helpen, het kom door die gekrompen hersenen van jullie, geef maar de natuur de schuld, sommige van jullie zullen altijd dom blijven. stem front, dus niet klagen oen,hebben jullie zelf voor gezorgd


  Maak melding
 28. Het 8 decemberproces gaat door, ook al moet naar Boxel worden gevaren via de Highway om daar het inmiddels tot amfitheater verworden gerechtsgebouw te bezoeken.


  Maak melding
 29. Er waren 2 boten die varen konden, oh het was een wonder, wat een wonder dat die boten varen konden,hihihi hahaha, de regering stond erbij en keek ernaar (totdat de boten waren gezonken)


  Maak melding
 30. Waar wordt er eingelijk over gepraat. Als een ieder die het beter weet een handje uitsteekt, dan gaat het land zeker vooruit. Op afstand commentaar leveren helpt niet. Wat heeft Willem Alexander hiermee te maken, alle onzin uitkraaien en verder geen zak doen. Als Suriname niet onafhankelijk was geworden,was dit probleem er ook niet en dan nu vragen om hulp,dat slaat nergens op. Laat er één goeie Surinamer zijn die het beste voor heeft met het land en die niet weg vlucht voor de gevolgen en het geld niet opvreet, dan praten wij verder. Het blijft bij blablabla en verder niets. Waarom vluchten de Surinamers naar Nederland i.p.v. het land op te bouwen. Ga helpen en lever niet zoveel kritiek.

  Gr. Pinto


  Maak melding
 31. Ik vind de meeste reacties hiervoor heel goed. het is jammer dat hieruit blijkt door welke ondeskundigen het land geleid wordt.
  De minister hoeft alleen maar te weten dat water stroomt van hoog naar laag.
  Dat planten water nodig hebben, dus plant veel bomen en laat staan wat er al staat.
  Paramaribo heeft nauwelijks nog bomen…

  En mensen houdt je vuil in je zak, gooi niet al je rommel opstraat.
  Het volk heeft opvoeding en leiding nodig.

  maar als een minister doodkalm zegt dat hij er niets aan kan doen, schaam ik me dood.

  Hoe heeft men in vele landen polders watervij gemaakt?
  Minister duik maar in de gschiedenis van de grieken en de romeinen, dan wordt je veel wijzer.

  liel


  Maak melding
 32. De schuldvraag en de wil met het vingertje te willen wijzen komen weer bovendrijven kondreman. Ik denk dat het te kort door de bocht is om de natuur aan te wijzen. In Nederland waar men al eeuwen tegen het water strijdt laat men herhaaldelijk zien dat meren, beekjes en andere waterpartijen erg belangrijk zijn om het water te managen. Ik was vorig jaar in Suriname en zag dat waar er vroeger een goot voor de deur was nu vaak een gesloten riolering is. De een heeft het wel de ander niet. Afhankelijk van de buurt waar men woont.Waar leidt dit water heen?
  Wat ik ook gezien heb is de wal aan de Surinamerivier vol met drijvende plastic (pet)flessen. Ik heb menigeen wel eens aan moeten spreken zuinig met de natuur om te gaan. Na het drinken worden de flesjes gewoon op straat gedumpt.
  De rivier/wateren vol met rommel stoppen en natuurlijk de massale kappartijen. Als je dan de natuur de schuld moet geven dan heeft de Surinaamse mens daar een dikke vinger in de pap. De Goeden (echte natuurliefhebbers) daargelaten.


  Maak melding
 33. Het is gewoonweg troosteloos. Ik ga zo meteen voor de derde keer die rotsooi opruimen.

  Het ligt niet aan de natuur alleen, wanneer je daar een stel racistische dieven hebt die de techniek in de gaten moeten houden.

  Dit is puur wat hier aan de hand is. Hopelijk wordt dit niet weggecensureerd.


  Maak melding
 34. de regering moet op donderen.ze doen niets in su.ze zitten daar alleen om geld.die mensen die op front hebben gestemd die gaan nu dood he.nou dan moet er weer verkiezing komen en niet meer op front stemmen. want is echt tries wat er in suriname gebuerd.


  Maak melding
 35. De schuld ligt niet bij deze ene regering. Het is altijd gemakkelijk op deze manier de schuldvraag ergens neer te leggen. Alle voorgaande regeringen hebben nagelaten voldoende maatregelen te treffen om dit te voorkomen.
  Alle reakties over al het zwerfvuil geven aan waar het probleem ligt. Er zijn maar weinigen die inzien dat wie met vuil strooit ook vuil terug zal krijgen.
  Laten we met z’n allen bij onszelf beginnen en het afval niet in de goten of in de rivier gooien. De regering komt uit ons voort, dus als wij ook al zo met de natuur omgaan, zal de regering dat ook doen. De appel valt niet ver van de boom.

  En als de regering niet weet op welke manier dat moet worden gedaan, dan moeten wij kenbaar maken hoe dat wel kan worden gedaan.

  Opbouwend commentaar waar we met z’n allen iets aan hebben a.u.b. .


  Maak melding
 36. vakantie suriname was geweldig,hebben genoten
  2-puntjes,plastic en blaffende honden
  wateroverlast een probleem?niet voor ons uit
  Friesland en de rest van holland,expertise
  genoeg voorhanden, oplossingen zat aanwezig
  gebruik het water om het probleem op te lossen,schouwen in holland verplicht voor eigenaren met sloten, rest voor de gemeente
  d.m.v. belastingen,plastic probleem?
  oplossing = statiegeld heffen op plastic enz
  Wij Rienk Zwaga en medewerkers hebben overal oplossingen voor en de machines ,alleen hebben wij de regering nodig voor de aanbestedingen/vergunningen en de uitvoering.
  wij zorgen voor de now-how en met de mensen uit Suriname lossen wij de problemen op.
  na een keer suriname komen wij zeker terug en Janny ben het ook met je eens .
  Dus Regering Suriname en de verantwoordelijk persoon neemt contakt met ons op en maak van dat Schitterende land een land waar iedereen graag heen wil,of het nu werk of vakantie of wat anders is investeer op langere termijn en het komt 1000 voudig en meer terug
  Suriname heeft / biedt zoveel mogelijkheden maak er gebruik van,ook voor de
  werkgelegenheid en aanverwante industrieele
  mogelijkheden ,onze onderneming wil Suriname gaarne helpen,geef ons dus de ruimte en laat de Surinamer zonder regenlaarzen weer genieten van dat prachtige land,geld problemen zijn er eigenlijks niet nodig in Suriname, de oplossing ligt om de hoek?
  als onze onderneming wil/kan investeren dan volgen er zeker meer inversteerders uit nederland en verder,als andere landen door krijgen wat er in Suriname mogelijk is komen ook zij wel snel over de Wijdebosbrug.

  Handelonderneming Rienk Zwaga voor een droog
  en vrolijk Suriname

  Mvg Rienk Zwaga


  Maak melding
 37. ik dodo
  lees overal geeft men de schuld aan de regering.
  ik ben ook een surinamer
  en ik was er ook de vorige eeuw in sme .
  en geloof mij.
  het arme volk is zelf de schuldige.
  kwatt a woonde ik en als ze vuil hadden dan gooide deze sme het in de droge goten.
  en als veel mensen dit doen dan wat gaat er gebeuren.?
  tuurlijk..als drijft weg maar blijft ergens hangen…en dan komt er regen.. en waar moet het water naar toe ….
  natuurlijk naar al die slordige mensen…luie mensen die geen moeite namen..om hun vuil op speciale plaatsen te gooien..
  wat je zaait dat ga je oogsten…als het heeft geregent.
  arme mensen zien zulke dingen niet.
  neem nou de allochtonen van holland,
  ze gooien met hun blikjes en papieren overal.
  en denken dat er belasting wordt betaalt en dat er iemand dit gaat opruimen.
  maar de persoon die dit opruimt kost geld…
  en wie moet het betalen…juist ja die zelfde arme man…dus die arme uit holland moet geen rommel gooien,en dan hoeft er ook niet worden opgeruimt en dan blijft er geld over in de kas van de gemeente …
  maar zolang deze soort mensen niet ….
  zal dit blijven…
  maar niet klagen maar zelf opruimen…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES